Tip van de week: me and my shadow

Bij fotograferen heeft ieder voordeel z’n nadeel. In hartje zomer kun je op een zonnige dag feitelijk alleen maar vroeg in de ochtend en laat in de middag uit de voeten, wegens het knalharde, allesverzengende licht van de middagzon.

In voorjaar en najaar kun je de hele dag door blijven fotograferen, al duurt die dag natuurlijk – aan het zonlicht afgemeten – minder lang. En doordat de zon lager aan de hemel staat, is het licht plastischer. Aan de andere kant levert die lage zonnestand ook problemen op. Zo heb je bij tegenlichtopnames al heel snel de zon in je lens, met alle ellende van dien.

Een andere valkuil zijn de lange schaduwen. Als je met het zonnetje in de rug fotografeert, wat veel mensen doen, krijg je al gauw je eigen schaduw in beeld. Zeker met een groothoeklens, zoals hier. In andere gevallen valt je schaduw over het onderwerp. Bij close-ups kan dat zachter en mooier licht opleveren (let wel op de witbalans!); in andere gevallen is het een afknapper. Goed opletten dus voor ongewenste zelfportretten, en in geval van nood doet een stapje opzij of achteruit vaak wonderen.

Lees ook:Tip van de week: je lichaam als zonnescherm
Lees ook:Tip van de week: zonnetje in de lens
Lees ook:Tip van de week: laag-bij-de-gronds
Lees ook:Tip van de week: vormvertekening
Lees ook:Benut tegenlicht voor interessantere foto’s

0 reacties op “Tip van de week: me and my shadow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.