Grijskaart | witkaart

Op DSLR kun je handmatig witbalans instellen.

Bij cursisten merk ik dat er verwarring bestaat over het toepassen van een wit- of grijskaart bij hun digitale fotografie. Kort gezegd komt het hierop neer.

 

Allereerst dien je twee zaken grondig uit elkaar te halen: belichting en witbalans. De witkaart bewijst ALLEEN zijn  nut bij de witbalans, de grijskaart is te gebruiken bij belichting en witbalans.

Belichting. De grijskaart dus. Plaats de grijskaart voor je onderwerp, neem hem bijna beeldvullend in je zoeker en meet het licht. Met de ontspanknop, of met AEL of * met de duim. Zet die waarde vast, of stel deze in via M. Kaart weg, kader bepalen en fotograferen maar. Altijd goed belicht! Mits: op de kaart hetzelfde licht valt als op het onderwerp.

Witbalans. Twee methoden: op de camera (kan alleen met witkaart) of in de software achteraf (wit- of grijskaart). 

Op de camera: maak een foto van de witkaart (met hetzelfde opvallende licht als op je onderwerp). Stel vervolgens de witbalans handmatig in (zie de gebruiksaanwijzing van je camera: verschilt per merk/type). Geef aan de de gefotografeerde witkaart NU de juiste witbalans is.

In de software: fotografeer de wit- of grijskaart een keer mee met je onderwerp. Daarna dezelfde opname(n) zonder die kaart. In de software kun je aangeven dat de bereikte witbalans op de foto met kaart de juiste is: pipetje wit of grijs, aanwijzen en klaar is Kees. Daarna die waarde (witbalans, of graden Kelvin) toepassen in de andere foto’s die je nodig hebt.

Helder?

Lees ook:Kleur en witbalans
Lees ook:Tip van de week: belichting versus verlichting
Lees ook:Tip van de week: witbalans
Lees ook:Vier tips voor nog mooiere iPhone foto’s
Lees ook:Tip van de week: kleuren die kloppen

5 reacties op “Grijskaart | witkaart

 1. Kees

  Helder!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Thijme

  Vraag over grijskaart en belichting:

  Wat is de correcte afstand tot de kaart hierbij? Kaart bij het onderwerp en dan inzoomen tot beeldvullend? Of voor de camera houden, beeldvullend?
  Ik kom namelijk beide tegen op het internet, en het geeft nogal een verschil in de praktijk. Vooral het laatste lijkt nogal eens tot overbelichting te leiden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Raymond Harper

  Beste Thijme,

  De kaart moet zo dicht mogelijk bij het onderwerp worden geplaatst, zodat de kaart hetzelfde licht krijgt als het onderwerp. Met inzoomen is het altijd een beetje uitkijken, omdat bij veel lenzen dan de lichtsterkte verandert. Ga zo nodig wat dichterbij staan, maar pas op dat je niet met je camera of lichaam het licht afschermt, want dan klopt je meting niet meer.

    /   Beantwoorden  / 
 4. ben

  hoi

  nog niet helemaal helder.. ik wil een landschap fotograferen camera in de M stand F13 dan hou ik de grijskaart voor mijn lens maar dan kan de camera niet scherpstellen.
  Mijn vraag is hoe gebruik ik mijn grijskaart als ik een landschap fotografeer. doe het pas dus weinig ervaring

  ik hoor het graag
  mvg
  ben

    /   Beantwoorden  / 
 5. Raymond Harper

  @Ben: zo’n egaal vlak vertoont geen contrast, en dus kan de camera er niet op scherpstellen. Haal de camera eventueel tijdelijk van de AF als je niet de ontspanknop kunt indrukken. Veel landschapsfotografen stellen sowieso liever met de hand scherp. Of de grijskaart wel of niet scherp in beeld komt, is niet zo belangrijk: het gaat puur om belichting en de witbalans. Pas wel op dat je schaduw niet over de kaart valt met het zonnetje in de rug, want dan klopt de meting niet meer. En let bij de echte landschapsopname ook op het contrast (grote pieken helemaal links en rechts in het histogram), want daar vormt de grijskaart geen remedie voor.

  Zelf vind ik een grijskaart trouwens meer iets voor zaken als portretten en studiowerk. Om zo nauwkeurig de belichting te bepalen, is je onderwerp te ver weg en vaak ook te contrastrijk, en voor de witbalans kun je denk ik beter een speciaal filter (Expodisc) gebruiken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.