Robin Utrecht: slechte dag?

Robin Utrecht in de Efteling: camera thuislaten...

Robin Utrecht in de Efteling: camera thuislaten...

Lang niet elke foto kan een prijswinnend topproduct zijn: dat begrijpt iedereen. Zelfs niet als de fotograaf Robin Utrecht heet – die al menige prijs in de wacht heeft gesleept. Maar voordat een foto in de krant verschijnt zijn er wel enkele stappen gezet. Laten we die stappen eens doornemen.

Op locatie maakt de fotograaf zijn beelden. Thuis – of op de laptop, onderweg – bepaalt hij welke worden bewaard en welke direct kunnen worden verwijderd. Adobe’s Lightroom is daarvoor het ultieme gereedschap.
De volgende stap is welke beelden hij beschikbaar stelt aan zijn opdrachtgever – in dit geval het Nederlandse persbureau ANP. Dat op zijn beurt besluit welke foto’s er naar de aangesloten kranten gaan. En die kranten – beeldredacteuren werken daar – besluiten tenslotte welke foto zij gebruiken en welke niet.

Deze foto van Langnek in de Efteling heeft om onbegrijpelijke redenen al deze zeven (meervoud van zeef) kunnen nemen. Niemand heeft gezien welk een simpel, slecht, inhouds- en visieloos kiekje dit is. Misschien wel met de compact van vrouwlief gemaakt – ik zie nauwelijks scherptediepte.

Kom op, Robin Utrecht. Ik vind een dagje Efteling ook een ramp. Zomer en winter. Maar dat betekent nog niet dat je je werk niet serieus moet nemen…

Lees ook:Anders kadreren: wie durft
Lees ook:Een modern Koningshuis in Paleis Soestdijk
Lees ook:Sporter groots in beeld
Lees ook:Robin de Puy nieuwe Fotograaf des Vaderlands
Lees ook:Jubileumlezing Robin Utrecht bij Focel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.