[Column] Laat even staan…

Laat even staan…

Geen geweldige foto, maar wel mijn idee!

Geen geweldige foto, maar wel mijn idee!

De opdracht was niet zo moeilijk. Ter gelegenheid van de opening van het toeristisch seizoen in de regio vindt er een presentatie plaats aan boord van een boot, die tegelijk door het besproken gebied vaart. Varen vindt iedereen leuk, zeker met een hapje en een drankje aan boord, en het voordeel voor de organiserende partij is dat er vóór het einde niemand kan vertrekken. Althans niet zonder zwembroek aan. Die bijeenkomst vastleggen, dat is mijn opdracht.

Een spreker, een zaaltje, nog een spreker. Dat vastleggen is technisch niet zo ingewikkeld. Ik gebruik hiervoor meestal een f/1.4 lichtsterke 24 mm lens, die zich op mijn spiegelreflex als een 38 mm gedraagt. Met ISO 200 kan ik dan ruis- en flitsvrij werken.

Dat een beetje creatief vastleggen vergt meer inspanning. Op het schip stonden echter ook modelschepen. Ik besloot één van de modelschepen te verplaatsen en dit als voorgrond te gebruiken voor een overzichtsfoto van de luisterende zaal. Net als ik het model weer terug op de plek wil zetten zegt iemand: “Laat even staan”, om vervolgens met een compact mijn idee na te apen. “Nee”, antwoord ik daarom bits, en zet het model terug. Het is mijn idee, ik voer het ook uit en ik moet mijn boterham hiermee verdienen. Het is misschien niet vriendelijk van mij. Maar aan de andere kant: begrijpt zo iemand nou werkelijk niet dat het geen pas geeft het werk van een beroepsfotograaf domweg te kopiëren waar hij bij staat?

Overigens: het bleek achteraf geen geweldige foto.

Lees ook:Zo maak je je eigen persoonlijke fotokaart
Lees ook:Fotograferen: waarom eigenlijk?
Lees ook:[Column] Kinderen fotograferen… kan dat nog?
Lees ook:EOS 6D neemt het op tegen D600
Lees ook:De afwijking is interessant…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.