Fotoboek: jongens en meisjes

We leven in een tijd waarin het uiterlijk een belangrijke rol speelt. In de media, reclamebeelden en in televisieprogramma’s wordt vooral de nadruk gelegd op vrouwelijkheid bij meisjes en de mannelijkheid bij jongens. Van meisjes wordt verwacht dat ze elegant, slank, stoer, aantrekkelijk en vooral sexy zijn. Jongens behoren stoer sterk en macho te zijn. Dit project van fotografe Annie van Gemert (1958) gaat over kinderen die niet aan deze traditionele verwachtingen voldoen maar over degenen die zichzelf durven zijn.

Tussen 2003 en 2009 fotografeerde Van Gemert 30 jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens. Deze kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar zijn gedurende vijf jaar herhaaldelijk gefotografeerd tijdens hun ontwikkeling.

De foto’s laten het natuurlijke proces van veranderen zien voor en tijdens de puberteit. Bij de stoere meisjes worden de vrouwelijke kanten duidelijker, bij de zachte jongens worden de mannelijke kenmerken zichtbaarder.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam – tot 3 januari volgend jaar – zijn de portretten van de jongens en meisjes te zien, waarbij de groeiprocessen zichtbaar zijn. De bedoeling is dat de kijker door de fotografische portretten vraagtekens zet bij het verwachtingspatroon van uiterlijke kenmerken en lichaamstaal van jongens en meisjes.

Fotoboek

Het fotoboek Jongens en meisjes is onlangs in het Nationaal Onderwijs gepresenteerd. In dit fotoboek zijn de fotografische veranderingsprocessen zichtbaar van de kinderen. In persoonlijke verhalen vertellen de kinderen hoe ze op zichzelf terugkijken met betrekking tot de veranderingen en hun persoonlijke ontwikkeling gedurende de afgelopen jaren. Er wordt niet over de kinderen geschreven maar de stem van het kind staat centraal. De tekst is van Marijke Libert (journaliste van De Morgen in België).

Annie van Gemert is fotograaf en werkt aan langlopende projecten. Haar projecten spelen zich vaak in Nederland en België af. Portretten en interieurs spelen vaak een belangrijke rol in haar werk. De relatie van de individu met zijn omgeving staat hierbij vaak centraal. Hiervan geeft ze fotoboeken uit in eigen beheer. Andere projecten en boeken van haar zijn:

* Uniformiteit, meisjesinternaten in Vlaanderen (1997)

* Kinderrijk-Grote gezinnen (2002)

* Een zomer aan zee (2003)

* Kloosterlingen (2006)

Foto’s: Annie van Gemert

Tekst: Marijke Libert

ISBN: 978 90 806958

Prijs: € 39,50, verkrijgbaar in de boekhandel en in het Nationaal Onderwijsmuseum

Uitgever: Annie van Gemert

Lees ook:CameraMagazine nr. 123: heel veel fotonieuws!
Lees ook:Nationaal Archief verwerft foto’s Alexandrine Tinne
Lees ook:Tip van de week: sociale media
Lees ook:Binnenkort verschijnt nieuw fotoboek Annie Leibovitz
Lees ook:FOTOblogMOMENT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.