Tip van de week: sociale media

Sommige mensen hebben naar het schijnt een dagtaak aan het bijhouden van hun virtuele contacten. Een avondje uit eten met vrienden schiet er dan al gauw bij in. Bij al dat ge-Hyve, ge-Facebook en ge-Twitter horen natuurlijk ook foto’s. Die worden vaak gedachteloos met iedereen gedeeld, zodat op den duur niemand meer weet van wie ze zijn. En dus komt een en ander op de meest ongelegen momenten naar boven. Tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, maar er zijn nog veel ergere scenario’s denkbaar. En niet iedereen is als exhibitionist in de wieg gelegd.

Twee jongedames die op een showroommodel computer bijna honderd webcamfoto’s van zichzelf achterlieten kennelijk wél. Fotograaf Willem Popelier vond ze, en stelde er een tentoonstelling (‘Showroom Girls’) van samen, die tot en met 31 augustus te zien is in Foam 3h in Amsterdam.

Hoewel Popelier strikt genomen niets heeft gedaan wat verboden is, borrelen bij dit soort ‘projecten’ natuurlijk wel allerlei ethische kwesties op. De meisjes in kwestie zijn dan ook onherkenbaar gemaakt. Toch rijst, bij mij althans, de vraag of dit door de beugel kan. Niet in de laatste plaats omdat Popelier zichzelf gemakshalve het copyright op de betreffende foto’s heeft toegeëigend. Voor zover ik weet, berust dat nog altijd bij de maker. In elk geval bewijst dat een en ander dat je beter een beetje voorzichtig kunt zijn. Voor je het weet, belandt die onschuldige vakantiefoto op het naaktstrand ergens op een obscure pornosite. Of, erger nog, aan de muur in een respectabel Amsterdams museum…

Lees ook:Mader en Moshammer in Foam
Lees ook:Ai Weiwei gastredacteur Foam Magazine
Lees ook:Foam For You
Lees ook:We May Have Met Before
Lees ook:&Foam in teken fotoboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.