Canon 7D: een nieuw segment?

Een merk als Canon introduceert jaarlijks zo’n 80 tot 100 nieuwe producten. Canon viert dit jaar het vijftig jarig bestaan van de Canon reflexen: in 1959 verscheen de eerste. Een halve eeuw later dus nu de 7D, een camera met verbazend veel vernuft aan boord, dat ook nog eens – althans op het eerste gezicht – behoorlijk nuttig lijkt. Is de 7D het begin van een nieuw segment? (Voor een uitgebreide eerste kennismaking: kijk hier.

Nog even achterom kijken. Canon produceerde tot nu toe in totaal 14 miljoen spiegelreflexcamera’s en 40 miljoen EF objectieven. De SLR-markt (spiegelreflexen dus) blijft overigens groeien: in de eerste zeven maanden van 2009 zijn er weer meer verkocht dan in dezelfde maanden van 2008 (+10%). In 8,5% van alle huishoudens is nu een spiegelreflexcamera beschikbaar. Van alle cameraverkopen in ons land is nu 13% een spiegelreflex. Waarvan 11% trouwens online wordt aangeschaft. Kopers zijn voor 53% man, en eenderde van alle kopers is tussen de 30 en 39 jaar. Canon claimt momenteel een – nog groeiend -  marktaandeel van 47%.

De nieuwe Canon 7D is tot stand gekomen dankzij de ‘medewerking’ van 5000 gebruikers/fotografen: professionals en amateurs. 1500 In Europa, de overigen uit de rest van de wereld. Het resultaat: een camera voor en door fotografen. Met de knoppen op de juiste plaats en voorzien van functies die ‘de fotograaf’ graag wil.

Welke zaken vallen mij bij de presentatie op? De 18 Mp natuurlijk. Als dat maar goed gaat bij hogere ISO-waarden. Maar wie weet, met twee (!) processoren aan boord. De snelheid is ook dik in orde voor het soort fotografie dat ik doe.

De nieuwe 19-punts autofocus lijkt mij in eerste instantie overbodig – ik vind één scherpstelpunt wel zo overzichtelijk – maar als blijkt dat er verschillende instellingen mogelijk zijn word ik hier toch wel nieuwsgierig naar. Heerlijk, een 100% zoekerbeeld. Waarop een raster zichtbaar gemaakt kan worden (net nu het rechtzetten van een beeld in software simpeler is dan ooit).

Tuurlijk, filmen. In Full HD. Wie kan nog zonder? De nieuwe knop voor schakelen tussen fotograferen en filmen zit op een goede plek: onder de rechter duim. De ingebouwde, draadloze aansturing voor flitsers is een vondst: prima. Zelfs dan zijn de instellingen van de flitser nog op de camera te wijzigen. Het scherm op de camera is verbeterd voor het ook in de zon aflezen. Ik hoop dat ook een goed, groot histogram hierop zichtbaar kan worden gemaakt. Slim: een waterpas op het display, of in de zoeker. En dan – buitenfotograaf als ik ben – nog een heerlijk gegeven: de camera is heel goed afgedicht tegen water. Een echte outdoorcamera dus! GPS? Via Bluetooth.

Ik kan niet wachten… gauw sparen voor die 1700 euro!

Lees ook:CameraMagazine 120: NU in de winkel
Lees ook:10 miljoen Canon-lenzen in 9 maanden
Lees ook:Canon EOS 70D: 20 mp, Wi-Fi en Dual Pixel CMOS AF
Lees ook:Hoogspanningskabels op de foto? Ja!
Lees ook:Flitser met ingebouwde videolamp

Eén reactie op “Canon 7D: een nieuw segment?

  1. Martin Beek

    Ik heb gisteren mijn 7D binnen gekregen en we hebben met een paar man daarmee gespeeld tot diep in de nacht, maar…. we zijn niet tevreden over dit productiemodel dat we hebben ontvangen. Sterker nog, ik ben er HELEMAAL niet blij mee!!
    Skipt frames, ruist als een gek bij 200 asa, et cetera. Voor ons onbruikbaar, dus Canon kan ons gaan uitleggen wat we verkeerd doen… ;-)
    Al die mooie filmpjes op internet; heel leuk – maar out of the box krijg ik die kwaliteit niet gereproduceerd. Lees het Engelse artikel over dit probleem op http://marvelsfilm.wordpress.com
    En JA, we hebben een snelle CF kaart. En JA, we hebben heel veel ervaring met dit soort apparatuur. En JA, we kennen Phil Bloom.
    Dat helpt dus allemaal niet…. Dus voor nu even kl*te!

    Martin Beek

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.