Het ongewone boeit

Maak geen kiek van wat je ziet, houd ik mijn cursisten vaak voor. Een foto die weergeeft wat je met het blote oog op dezelfde wijze waarneemt, valt als foto niet op. (Het kan nog steeds een gewldige foto zijn!) Een beeld valt wel op als het afwijk van het gewone. En dat kan veel verschillende oorzaken hebben. Zoals standpunt, lens, licht, kadrering en natuurlijk de inhoud van het beeld.

Dat laatste is duidelijk hier het geval. Een fiets met tamelijk grote bagage achterop. In China geen beeld dat opvalt, maar zou je hier zo rondrijden, dan heb je op zijn minst bekijks. Geen idee hoe ver de bagage nog verder in de hoogte opgestapeld ligt. Maar het ‘past’ nu in elk geval niet helemaal in het beeld. Door zo de foto af te snijden wordt de illusie van ‘groot’ nog versterkt. De telelens zorgt voor een geringe scherptediepte: ook iets dat aangenaam oogt, in dit geval.

De fotograaf (van Reuters) heeft de afmetingen van de foto aangepast: de normale 2:3 verhouding is aangepast. De fiets is bewust uit het midden geplaatst, mag ik aannemen. Leuke foto!

Lees ook:Kies een goed standpunt
Lees ook:Tip 25|500: Zoeker zelden 100%
Lees ook:Reportagefoto 6: standpunt zorgt voor dynamiek
Lees ook:Foto met licht – dat er in het histogram níet is
Lees ook:Meetrekken: een kwestie van oefenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.