Meetrekken: een kwestie van oefenen

Meetrekken: veel oefenen!

Bewegende onderwerpen fotograferen vereist wat handigheid. Tenminste, als je juist die beweging vast wilt leggen. Onlangs bezocht ik weer eens een wielerwedstrijd: daar heb je ronde na ronde de gelegenheid om het meetrekken te oefenen.

In dit geval koos ik, gezien de afstand tussen mij en de renners (rensters, in dit geval: ik heb duidelijk mijn voorkeuren…)  voor de 50 mm (f/1.4 USM), die op een Canon 30D als een 80 mm functioneert (50 x de cropfactor 1.6).  Met 1/50s ontstaat er door het meetrekken voldoende onscherpte in de achtergrond. De benen zijn onscherp – dit versterkt de beweging. Het gezicht is (nagenoeg) scherp: scherpte die wordt versterkt door de onscherpte in de rest van het beeld. De witte lijn in de achtergrond werkt ook nog mee. Krap kaderen is een voorkeur van mij: altijd alles helemaal in beeld, dat hoeft van mij niet.

Lees ook:Tip van de Week: selectieve scherpte
Lees ook:Tip van de week: bewegingsonscherpte
Lees ook:Scherpte… op de juiste plek
Lees ook:Fotografische misverstanden – 2
Lees ook:Tip van de week: zin en onzin van scherptediepte ‘regelen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.