Selectief (ont)kleuren met de schuifregelaars

SelVerzaVoorHet tafereeltje hiernaast kwam ik tegen tijdens een korte wandeling. Niks bijzonders, maar ik vond het contrast tussen de afgevallen herfstbladeren en het paarse laatbloeiertje wel leuk. Het zou nóg leuker zijn als je daar wat meer het accent op kon leggen door het groene gras eromheen te ontkleuren.

Selectief ontkleuren is heel populair, en vaak worden daarvoor selecties gebruikt. Dat is hier, met al die fijne onregelmatige structuren, bijna geen doen. Bij deSelVerza2 raw-conversie vind je in Camera Raw rechts op je scherm onder het histogram een aantal tab-knopjes. Het vierde van links, KVL / Grijswaarden, moet je hebben (in Lightroom heet het HSL). Bij de middelste optie, Verzadiging, heb ik het rood en oranje van de bladeren en het paars van het eenzame bloemetje geaccentueerd door de betreffende regelaars naar rechts te schuiven. De andere regelaars gingen maximaal naar links, zodat het groen grijs werd. Met geel is het oppassen, want dat zit dicht tegen groen aan. Daarom heb ik de verzadiging van het geel ook wat verlaagd, en in het venster van de eerste optie (Kleurtoon) het geel wat richting oranje (naar links) opgeschoven. Hieronder het resultaat.

SelVerzaNa

Je houdt overigens een volledig kleurenbeeld over, dus in de nabewerking in Photoshop is het oppassen met Kleurbalans en Kleurtoon/verzadiging dat het gras niet weer een kleurtje krijgt. Mocht je trouwens liever in jpeg-formaat fotograferen, dan kun je een vergelijkbaar resultaat krijgen door in het venster Kleurtoon/Verzadiging te schuiven met de regelaars voor de afzonderlijke kleuren (die kun je kiezen in plaats van de standaardwaarde Origineel, waarmee álle kleuren worden beïnvloed). Maar je kunt een jpeg-bestand tegenwoordig ook Openen in Camera Raw - er zit alleen wat minder ‘rek’ in dan in een raw-bestand.

Lees ook:Tip van de week: kleuren die clippen
Lees ook:Tip van de week: meer kleur op grauwe dagen
Lees ook:Tip van de week: haal méér uit Camera Raw (3)
Lees ook:SS Rotterdam in HDR-sepiatoon
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit met een kleurtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.