Tip van de week: ‘raincheck’

Raincheck1

Het ging vandaag alle kanten op met het weer: het ene moment een stralend herfstzonnetje, het andere een striemende hagelbui. Wat tips om je apparatuur zo goed mogelijk tegen de elementen te beschermen:

  • Een waterdichte camera is mooi. Hou er rekening mee dat veel camera’s alleen spatwaterdicht zijn: ze kunnen tegen een bui, maar niet tegen onderdompeling of een enorme plens ineens. Een spatwaterdichte spiegelreflex- of systeemcamera is alléén spatwaterdicht als er ook een spatwaterdicht objectief op zit.
  • Gebruik wanneer het regent liever geen (ingebouwde of losse) flitser, tenzij die flitser helemaal is ingebouwd of eveneens spatwaterdicht is uitgevoerd, compleet met een rubber voetje dat de flitsschoen afdekt.
  • Ga nooit zonder cameratas op pad, liefst een goed afgedicht exemplaar. Tassen met niet alleen een ritssluiting maar ook een oversluitende klep verdienen de voorkeur. Eentje met een extra regenhoes is helemaal mooi als het giet. Zet je tas nooit op de natte grond en zeker niet in een plas: water kan ook van onderaf binnendringen.
  • Een zonnekap, eventueel gecombineerd met een protector-filter, beschermt je frontlens tegen de ergste nattigheid. Veeg druppels voorzichtig weg met een speciaal lensdoekje (geen brillendoekje!).
  • Raincheck2Wissel nóóit lenzen in de regen, zeker niet als het waait. Ook als je onder een afdakje staat, zitten er voor je het weet vlekken op de front- of achterlens of – erger nog – op de sensor.
  • Berg bij een plotselinge hoos- of hagelbui je camera zo snel mogelijk op in z’n tas. In geval van nood kun je hem ook in een grote jaszak of onder je jas stoppen, mits die jas geen water doorlaat natuurlijk. Veeg het toestel met een schone zakdoek droog voordat je het opbergt, anders wordt je camera in de tas net zo nat als daarbuiten.

Lees ook:Zonnekap, óók handig als het regent
Lees ook:Tip van de week: weer of geen weer
Lees ook:Tip van de week: wind en regen
Lees ook:Tip van de week: niet bang voor een beetje water
Lees ook:Tip van de week: een dagje naar het strand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.