Tip van de week: de ideale vakantie-uitrusting

Als je goed uitgerust van vakantie wilt terugkomen, moet je niet te zwaar uitgerust op vakantie gaan. Of je nu een paar weken naar de tropen vertrekt of een lang weekend naar Zeeland. Voor het reisgezelschap is een fotografische muilezel die bijna onder het gewicht van zijn (of haar, maar mannen zijn in dit opzicht in de meerderheid) bepakking bezwijkt, geen pretje. En met een loodzware, uitpuilende fototas als handbagage kom je misschien niet eens het vliegtuig in.

Crumpler-Light-DelightBegin met een niet te grote fototas, want de gelegenheid… Goed om te weten dat je tegenwoordig ook op het gewicht van je fototas kunt beknibbelen met een ultralight uitvoering. Laat superlichtsterke lenzen en andere specialistische zwaargewichten thuis, tenzij je die ultratele echt nodig hebt op een grootwildsafari. Hoe minder objectieven, hoe beter, dus liever een kwalitatief wat mindere zoom dan een stapeltje vaste brandpunten. Full-framefotografen zijn in het nadeel, want hun objectieven zijn relatief groot, zwaar en duur. Verder hangt wat mee moet vooral af van wát je wilt fotograferen: landschappen, mensen…

Mocht je aan een nieuwe camera toe zijn en ben je het gezeul zat, kijk dan ook eens naar een systeemcamera (compacter/lichter). Je kunt ook de betere compact- of bridgecamera overwegen als beeldkwaliteit niet je eerste prioriteit is en je eigenlijk liever helemaal geen aparte cameratas meesleept. Panasonic-FZ1000Een bridgecamera als de Panasonic FZ1000 verpakt in het formaat van een consumenten-DSLR met kitzoom een 1 inch chip plus een zoombereik van omgerekend 25 tot 400 mm. Moet het echt in zakformaat, dan biedt een camera uit de Panasonic TZ-serie of een vergelijkbaar model van een merk als Sony uitkomst.

Waar je natuurlijk niet op beknibbelt, zijn reserveaccu’s en geheugenkaarten. Dat weegt allemaal niet zoveel en neemt weinig plaats in. De lader kan trouwens mee in de gewone bagage, net als een statief, hoewel ik dat zelf bij voorkeur zou thuislaten. Een tablet of laptop overleeft de reis alleen als handbagage, maar voor degenen die niet zonder kunnen, zijn er gelukkig fototassen met een speciaal vak.

Lees ook:Panasonic GM1 systeemcamera in pocketformaat
Lees ook:Lichtsterke standaardlens voor Nikon 1
Lees ook:Tip van de week: de aanloop naar de zomervakantie
Lees ook:Profzoom in pocketformaat
Lees ook:Spatwaterdichte standaardzoom van Panasonic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.