Tip van de week: één camera, één lens

Zeker tijdens een vakantie is de verleiding altijd groot om met een volgepakte fototas op fotosafari te gaan, en met twee camera’s tegelijk om je nek de ene geheugenkaart na de andere vol te schieten. Grote fotografen uit de geschiedenis waren vaak opvallend zuinig. Zo maakte Henri Cartier-Bresson vrijwel al z’n opnames met een Leica meetzoekercamera met standaardlens. Van motordrives (de analoge voorganger van de burstrate) moest hij niets weten, en toen hij tijdens de studentendemonstratie van 1968 op reportage ging voor Magnum, schoot hij slechts een handvol foto’s.

Er zijn nog steeds fotografen die zichzelf op rantsoen zetten: alleen een vaste 35 mm, maximaal tien foto’s per dag, of alleen dit éne onderwerp. Misschien is dat een beetje overdreven, maar het kan helemaal geen kwaad om een keer slechts met één vaste brandpuntsafstand de deur uit te gaan, of alleen maar te fotograferen in zwart-wit. Dikke kans dat je met minder foto’s thuiskomt, maar dat tegenover die lagere kwantiteit een hogere kwaliteit staat.

Lees ook:Magnum trekt steun van buitenaf aan
Lees ook:Magnum Contact Sheets in Foam
Lees ook:European Dreams geeft ander beeld van Europa
Lees ook:Fotosoftware in de App Store
Lees ook:Onbekend werk Capa uitgegeven

Eén reactie op “Tip van de week: één camera, één lens

  1. Vincent design

    Het voordeel van alleen een 35mm lens meenemen is dat je genoodzaakt bent meer te lopen om in en uit te zoomen, dit is naar mijn mening beter voor de creativiteit, je denkt langer na voor je een foto neemt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.