Kerstmarkten fotograferen

© WL Kerstmarkt Erfurt. Canon 30D met 24 mm, 1/30s - f/2 ISO250

Overal in Europa vinden rond deze tijd kerstmarkten plaats. Als je er één hebt gezien heb je ze allemaal gezien, maar gezellig is het er altijd. Ik ben dit jaar weer eens in Duitsland gaan kijken: Berlijn en, verder naar het oosten, in Thüringen.

Berlijn kent niet één kerstmarkt, maar achttien. De foto bij dit stukje heb ik echter gemaakt in Erfurt, waar het reuzenrad en de kerk voor een schitterende achtergrond en precies voldoende licht zorgen. Deze is gemaakt met 1/30s, maar ik heb er ook met langere sluitertijden. Altijd is er wel ergens een bankje of – in dit geval – een vuilnisbak te vinden waarop je de camera kunt laten rusten. Met de zelfontspanner aan kun je zo toch scherpe foto’s maken.

Het histogram achterop de camera vertoont bij dit type foto’s natuurlijk een ‘berg’ aan de linkerzijde. Geen probleem, als er maar een heel dun lijntje doorloopt naar rechts – zo vér mogelijk. Rechts in het histogram zit de belangrijkste informatie: licht! Over het histogram een volgende keer meer!

Lees ook:Foto met licht – dat er in het histogram níet is
Lees ook:Schrijven met weinig licht
Lees ook:Stabiliteit: met maar ook zonder statief
Lees ook:Histogram niet zo ingewikkeld
Lees ook:Berlijn – wereldstad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.