Berlijn – wereldstad

De komende zomer wil ik er wéér heen: Berlijn. Wat een mooie stad is dat. In het najaar was ik er, net op de dag dat het voormalige Paleis in het al even voormalige oost Berlijn bijna geheel met de grond gelijk was gemaakt. Bijna: alleen één trappenhuis stond er nog. En dat leverde wel een dramatische panorama op.

Met Lightroom heb ik een en ander verder gedramatiseerd. De lucht, de hoeken, de uitsnede ook. Ik ben wel gelukkig met dit beeld van Berlijn. En het is NU niet meer te maken…

Lees ook:Adobe lanceert Lightroom 6 én CC 2015
Lees ook:Grijsverloop – (te) slordig toegepast
Lees ook:Oneven aantal: altijd mooier
Lees ook:Tip van de week: compositie
Lees ook:Tip van de week: beeldverhoudingen

6 reacties op “Berlijn – wereldstad

 1. Kees Krick

  Leuk om te zien hoe het veranderd ondertussen is. Ik was er in april 2006, toen stond het gebouw grotendeels nog overeind…

  (www.keeskrick.com/foto/P20060425-113249.jpg)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jurjen Fellinger

  Berlijn staat bij mij nog hoog in het ‘stedenverlanglijstje’. Zal gezien mijn voorkeur voor een ander continent nog even in de wacht moeten denk ik.
  Overigens schreeuwt deze plaat om onthoekt te worden. In PS3 en zeker in PS4 is dat een ‘fluitje van een cent’ en de foto wordt er echt (vind ik) beter door. Het gebouw links staat nu op instorten terwijl dat m.i. nog niet echt het geval kan zijn.
  Het overzicht in panorama geeft wel een beeld van de stad met een mooi contrast in oud en nieuw (toevallig mijn thema in een mentoraat) dus misschien moet ik toch eerst…….

    /   Beantwoorden  / 
 3. Willem Laros

  Grappig, dat verschil van inzicht. Ik houd niet van onthoeken: laat de groothoek maar groothoek zijn. In deze foto komt zo de nadruk nog meer op het – toen nog – staande trappenhuis te liggen.
  WL

    /   Beantwoorden  / 
 4. Willem Laros

  Het verwijderen van tonnen asbest en een groot verschil van mening tussen west en oost Berlijners: dat heeft heel veel tijd gekost. Inmiddels zal de gedeeltelijke herbouw wel zijn gestart.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Colette van der Wal

  Een PRACHTIG dramatisch beeld! Complimenten Willem.
  Ik ben het met Willem eens….NIET onthoeken…JUIST niet. Hierdoor wordt het “filmische” en het dramatische karakter juist benadrukt. Ik ben hier persoonlijk weg van.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Willem Laros

  Dank je wel, Colette. Het is ook wel één van mijn favorieten die ik daar maakte. Onthoeken is voor architecten, niet voor beeldende figuren als wij zijn…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.