Gordon Parks – I Am You

Selected Works 1942-1978

The Invisible Man, Harlem, New York, 1952. © Gordon Parks / Courtesy The Gordon Parks Foundation

The Invisible Man, Harlem, New York, 1952. © Gordon Parks / Courtesy The Gordon Parks Foundation

Voor de Amerikaanse fotograaf Gordon Parks (1912-2006) was de camera een wapen om de wereld te veranderen. Geen ‘wapen’ in de zin van idioten uit de zompige randgebieden van de beschaving die met hun lamlendige lichaam in een bestelbus kruipen om zo veel mogelijk willekeurige slachtoffers te maken, maar een wapen om onderbelichte misstanden bloot te leggen en onder de aandacht te brengen. In dit geval de ‘apartheid’ tussen blanken en Afro-Amerikanen die tot in de jaren vijftig, zestig door menigeen aan de ‘goede’ kant van de streep als de normaalste zaak van de wereld werd beschouwd.

Parks, opgegroeid in een arm zwart gezin in het Amerikaanse Middenwesten, kende die apartheid van binnenuit. Hij kocht op vijfentwintigjarige leeftijd in een tweedehandswinkels zijn eerste camera, en richtte die behalve op mode en beroemdheden steeds vaker op armoede, racisme, onderdrukking en onrecht. Hij was de eerste zwarte fotograaf in de staf van het toentertijd toonaangevende tijdschrift Life Magazine, en fotografeerde rolmodellen als Martin Luther King en Muhammad Ali. Ook regisseerde hij films, waaronder de indertijd grensverleggende Blaxploitation-film Shaft.

Gordon Parks – I Am You. Selected Works 1942-1978 doet op z’n Europese tour ook Foam in Amsterdam aan. Op de tentoonstelling zijn naast foto’s – zowel in kleur als in zwart-wit – ook vintageprints, contactsheets en filmfragmenten te zien. Van 16 juni tot en met 6 september in het museum aan de Keizersgracht, dat dagelijks geopend is van 10 tot 6 en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

Lees ook:Een insidersblik op de ‘sixties’
Lees ook:Het Perfecte Plaatje krijgt vervolg
Lees ook:Yvi Magazine in teken van bevrijding
Lees ook:Winnaar Foam Paul Huf Award exposeert
Lees ook:Prix Pictet-collectie in Huis Marseille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.