Diane Arbus-retrospectief in Foam

“Voor mij is het onderwerp van de foto altijd belangrijker dan de foto zelf.” Aldus Diane Arbus (1923-1971), een van de meest spraakmakende en controversiële fotografen van de twintigste eeuw. Ze was afkomstig uit de gegoede Amerikaanse middenklasse, en runde een tijdje samen met haar toenmalige echtgenoot een fotostudio. Eind jaren vijftig zei ze haar man en diens fotostudio vaarwel, en ging met haar camera de straat op. Het New York van de late jaren vijftig en zestig zou nooit meer hetzelfde zijn.

Arbus richtte haar twee-oogreflex bij voorkeur op personen die volgens de geijkte normen uit de toon vielen: travestieten, dwergen, nudisten, mensen met een handicap. Maar ook ‘gewone mensen’ kwamen in beeld, en kregen daarbij vaak iets sinisters mee. Zoals de tweeling op de foto hierboven, die naar verluidt model stond voor de dode zusjes in de horrorfilm The Shining. En het woedende jongetje met een speelgoedhandgranaat in een zonovergoten Central Park – misschien wel Arbus’ beroemdste foto.

Arbus maakte nooit stiekem foto’s. Ze gebruikte naast haar grote camera bijna altijd een flitser en ging vaak met haar ‘modellen’ mee naar huis om ze te fotograferen. “Wat ik het liefste doe, is ergens naartoe gaan waar ik nog nooit ben geweest.” Ze veranderde niets aan haar foto’s en sneed ze zelfs nooit bij – getuige de mee afgedrukte negatiefranden. Dat ze allesbehalve een sensatiebeluste voyeur was, maar hoogstwaarschijnlijk een diepe verwantschap voelde met de freaks die ze fotografeerde, blijkt tevens uit het trieste feit dat ze in 1971 zelfmoord pleegde – 48 jaar jong.

Zo’n tweehonderd van haar foto’s, waaronder werk dat niet eerder in Nederland was te zien, zijn van 26 oktober tot en met 13 januari te bewonderen in Foam in Amsterdam. Een unieke gelegenheid, want wereldwijd doet dit retrospectief slechts een viertal steden aan. Ook biografisch materiaal, waaronder Arbus’ notitieboekjes en correspondentie, wordt tentoongesteld. Het museum aan de Keizersgracht is dagelijks open van negen tot negen, behalve in het weekend (tien tot zes).

Lees ook:Diane Arbus-retrospectief trok al 40.000 bezoekers
Lees ook:Fotografisch drieluik in Foam
Lees ook:Programma Fotoweek rond
Lees ook:Vivian Maier – Street Photographer
Lees ook:Anique Weve wint AVRO-fotowedstrijd Het Zelfportret

0 reacties op “Diane Arbus-retrospectief in Foam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.