Portretten van Afrika

Het mag bekend worden verondersteld: ik hou erg van Zuid-Afrika, waar ik gemiddeld genomen twee keer per jaar ben om fotoworkshops te verzorgen (nu weer in september/oktober van dit jaar).

Tentoonstelling

In de Nederlandse fotografie is er door prijswinnende fotografen als Vivianne Sassen en Ilvy Njiokiktjien de laatste periode veel aandacht voor Afrika. Opvallend daarbij is dat zij andere invalshoeken kiezen dan de treurige zwartwit foto’s over honger en oorlogen die het publiek gewend is. Zij stellen daar kleurrijke beelden tegenover, over het dagelijks leven, vol hoop en energie.

“Portraits of Africa” van McLion en bevriende fotografen zit er eigenlijk tussenin. Een deel van zijn portretten toont kinderen en volwassenen die door geweld, ziekte of omstandigheden een zwaar of kort leven hebben. Maar er is geen zieligheid zichtbaar, de portretten getuigen van kracht en zelfbewustzijn.

De foto’s gemaakt in de Omo-Vallei in Ethiopië tonen een heel ander Afrika. Rijk beschilderde stammenvolken, die aan de ene kant leven als hun voorvaderen, en aan de andere kant blootgesteld worden aan het toerisme. Een toestroom van mensen die geld en buitenlandse invloeden meebrengt.

“Foto’s gemaakt in landen als Ghana, Ethiopië, Egypte en Congo kunnen al snel leiden tot een statement. Ze worden vaak gebruikt als blijk van maatschappelijke betrokkenheid of als politiek machtsmiddel. Het is lastig Afrika te fotograferen zonder waardeoordeel te willen tonen”, zegt hij hierover. “Wil je iets aan de kaak stellen, mededogen tonen of juist leren van anderen? Het is een spagaat waar je als fotograaf in terecht komt. En waar je als kunstverzamelaar of kijker een standpunt over in moet nemen. Wil je het verhaal erbij hebben of volstaat pure schoonheid?”

In de galerie zijn foto’s in een gelimiteerde oplage van vijf exemplaren verkrijgbaar. Prijs nr. 1-2 € 200, nr. 3-4 € 300 en nr. 5 € 500.

Galerie ‘t Fotokabinet | Maziestraat 2 | 2514 GT Den Haag
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 18.00 uur.
Telefoon: (070) 220.29.84 | Mobiel: 06 51.91.10.55

Lees ook:Insight Tibet in Melkweg Galerie
Lees ook:Legends Passed in Eduard Planting Gallery
Lees ook:Dierenportretten van Dumas in Foam
Lees ook:Daar loopt een streepje door…
Lees ook:Japanse fotokunst met erotisch tintje in Foam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.