Japanse fotokunst met erotisch tintje in Foam

ARAKI Ojo Shashu – Photography for the Afterlife: Alluring Hell

Alluring Hell, 2008. © Nobuyoshi Araki in collaboration with Galerie Alex Daniëls / Reflex Amsterdam.

De Japanse fotokunstenaar Araki moet het niet hebben van het grote publiek. In binnen- en buitenland is zijn werk nogal controversieel vanwege zijn uitgesproken stijl en zijn fascinatie met bondage. Aan de andere kant is zijn werk ook vaak erg intiem en persoonlijk getint. Westerse beroemdheden als Björk en Lady Gaga voelden zich genoeg door zijn excentriciteit aangetrokken om model voor de inmiddels bejaarde fotograaf te staan.

Productief is Araki ook nog steeds als vanouds, met letterlijk honderden fotoboeken door de jaren heen. Op de tentoonstelling in fotomuseum Foam, die 19 december haar deuren opent, zijn onder andere oude zwart-witfoto’s te zien die hij beschilderde in kleur. Een en ander symboliseert zowel zijn acceptatie van als zijn verzet tegen het onvermijdelijke verval, binnen het kader van de eeuwige kringloop van leven en dood.

Photography for the Afterlife: Alluring Hell is georganiseerd in samenwerking met Galerie Alex Daniëls – Reflex Amsterdam. De tentoonstelling loopt van 19 december tot en met 11 maart. Fotomuseum Foam aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6 (op donderdag en vrijdag drie uur langer).

Lees ook:Roger Ballen – Ballenesque. A Retrospective
Lees ook:William Klein in Foam
Lees ook:Succesvol jaar voor Foam
Lees ook:Chen Nong: Silk Road / Scenes of Reflections
Lees ook:Foam Magazine presenteert Talent 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.