Nieuwe serie: elke dag een foto uit een reportage

Mexicaanse griep?

Na de serie 25 Fototips (dagelijks om 10:00 uur) start ik vandaag een nieuwe serie over fotoreportages. Elke dag om 11:00 uur (bij de koffie) presenteer ik een foto uit een (doorgaans al gepubliceerde) fotoreportage. In veel gevallen gaat het om een toeristische reportage. De bedoeling van zo’n reportage is te laten zien wat in een bepaald land, een bepaalde streek, aantrekkelijk, bijzonder, opmerkelijk of misschien juist wel stuitend is. Met dat in het achterhoofd ben ik daar ter plekke aan het werk. Denkend in teksten, denkend in beelden, denkend in combinaties hiervan. Juist die integratie van tekst en beeld reken ik tot mijn sterkste kanten. Zeker na de belangwekkende prijs die ik hiervoor kreeg van het Engelse verkeersbureau!

De tips en voorbeelden zijn vooral van belang voor de groeiende groep mensen die hun reizen en vakanties achteraf vastleggen in een fotoboek, bijvoorbeeld via Albelli. Zo’n boek vertelt dan een verhaal, en daar houd je al rekening mee bij het fotograferen onderweg.

FOTO 1

Motorreportage in Denemarken voor Moto73, Nederlands grootste motorblad waarvan ik al enkele jaren medewerker ben. Midden-Jutland, omgeving Aarhus, Silkeborg, Grenaa: die hoek. Let wel: Denemarken heeft vijf miljoen inwoners, waarvan er rond de één miljoen in en rond Kopenhagen wonen. De rest is dus tamelijk dun bevolkt. Dat is heerlijk motorrijden, trouwens.

Op een hoog punt staat een toren (hoog in Denemarken is 171 meter). Die willen we bezoeken en beklimmen. Maar: helaas, de toren is gesloten. En waarom (eind juni 2009)? Griep!

Daar zit een foto in. De toren, natuurlijk, maar zeker ook dat bordje. Fel rood. Uit het midden, meenemend dat beeldje, het slot en een deel van de andere plakkaatjes die ik amper kan lezen. Met de 24 mm f/1.4 op f/4.0, want veel scherptediepte heb ik niet nodig. 1/250s op ISO 100. Haarscherp resultaat, elk krasje is zichtbaar. Belichtingscompensatie op -1/3, om de donkergroene deur ook donkergroen te houden en de stukjes wit niet te laten uitbijten.

Lees ook:Boek: 500 jaar Toren (Breda)
Lees ook:
Lees ook:Lenzenweetjes: perspectief
Lees ook:Loire 5: kasteel met voorgrond
Lees ook:Kies een goed standpunt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.