Iconische oorlogsfoto volgens Facebook kinderporno

Al eerder heb ik uitgelegd waarom ik zelf niet aan Facebook doe. Onlangs heeft Zuckerberg Incorporated mijn bezwaren weer eens bevestigd. Op de pagina van Aftenposten, de grootste krant van Noorwegen, werd een verhaal gedeeld over iconische oorlogsfoto’s. Weinig oorlogsfoto’s zijn zó iconisch als de beroemde foto van Nick Út, met het rennende ‘napalmmeisje’ Kim Phúc – een foto die volgens menigeen heeft bijgedragen tot de beëindiging van de Vietnamoorlog. Voor Zuckerberg en zijn discipelen behoort deze oorlog natuurlijk tot de prehistorie, en in het kader van de kruistocht tegen naakt in het algemeen en naakte kinderen in het bijzonder werd de foto ondanks protesten verwijderd. Wat meer is: kritiek op deze maatregel sneuvelde eveneens, en sommige critici kregen zelfs een permaban

Beeld: Aftenposten. Afgebeelde foto: Nick Ut

Beeld: Aftenposten. Afgebeelde foto: Nick Ut

Ten einde raad heeft de hoofdredacteur van Aftenposten, Espen Egil Hansen, nu een open brief aan Zuckerberg gericht. Waarin hij onder meer betoogt dat laatstgenoemde door de monopoliepositie van zijn bedrijf in wezen voor opperhoofdredacteur annex censor speelt. En dat Facebook een medium dreigt te worden waarop je alleen maar goed nieuws kunt delen. Vooralsnog lijkt Facebook doof voor alle kritiek, maar de stroom van nationale en internationale verontwaardiging over dergelijk machtsmisbruik zwelt aan.

Update: volgens de laatste berichten haalt Facebook toch bakzeil. De afgekeurde foto kan voortaan weer door de beugel; of dat ook voor alle eruit gebonjourde critici geldt, staat nog te bezien.

Lees ook:Foto zoenend stel op Facebook leidt tot arrestatie
Lees ook:Photo Magic: Big Brother Is Watching Your Friends
Lees ook:Rihanna mag niet topless op Instagram
Lees ook:Paul Hansen wint World Press Photo
Lees ook:Flickr alweer op z’n retour?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.