Mag fotograferen straks ook niet meer van de EU?

Dat een stel megalomane krankzinnigen de dienst uitmaakt in de EU, is een publiek geheim. Ze meten komkommers na op de juiste kromming en alsof dat nog niet krom genoeg is, geven ze landbouwsubsidie aan een stel gewiekste (zelfcensuur) mede-Europeanen voor een virtuele veehouderij in een computerspel. Op grotere schaal storten ze honderden miljarden in een bodemloze Griekse beerput, om het met de even briljante uitbaters van die beerput vervolgens vanwege wat gesteggel over kommaatjes en gekneusde egootjes op een totale confrontatie te laten aankomen waarbij iedereen dag met z’n handje kan zwaaien naar z’n geld.

FoP

Nu hebben onze vrienden in Brussel (en periodiek in Straatsburg, want een beetje beweging is altijd goed) de fotografen in het vizier. Kern van een nieuw wetsvoorstel, dat over een week wordt behandeld, is dat je voortaan niet meer zomaar foto’s op de openbare weg van publieke gebouwen mag maken en die vervolgens publiceren (‘Freedom of Panorama’, heet dat officieel). Althans niet zonder de toestemming van de architect of andere rechthebbenden. Dit alles in het kader van de herziening van het auteursrecht.

We hebben hier een tijdje geleden een akkefietje gehad over de Erasmusbrug, maar dat leek een achterhoedegevecht. Voor beroepsfotografen draait dit voorstel op een drama uit, en zelfs als amateur ben je je leven niet zeker indien de EU haar zin krijgt. Want wie een foto op Facebook plaatst, is tot in lengte van dagen afhankelijk van de luimen van Mark Zuckerberg en consorten. Die heeft natuurlijk – zoals onlangs weer bleek in een onsmakelijke wraakpornozaak – maling aan de hele EU, maar als Europees burger annex gevangene in eigen land kan Kafka Inc. je het nog knap lastig maken. Een petitie tekenen om de boven ons gestelden tot inkeer te brengen, kan hier. Die petitie loopt als een non-Fyra-trein maar ik verwacht er zelf niet te veel van, want het is een bekend gegeven dat de EU zich weinig aan de mening van haar onderdanen gelegen laat liggen. Alleen al daarom was dat Griekse referendum olie op het vuur.

Wikipedia heeft zich ook in het protest tegen dit staaltje van bureaucratische tropenkolder gemengd.

Lees ook:Petitie voor firmware-update Sony RX1/RX1R
Lees ook:Half miljoen protesten tegen ‘antifotowet’ EU
Lees ook:Martin Roemers – The Eyes of War
Lees ook:Topfotografen thuis aan de muur
Lees ook:Huwelijksreportage – anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.