Auteursrecht op foto bij maker of eigenaar camera?

Aan gene zijde van het Kanaal is een interessante en eerlijk gezegd ook wel vermakelijke discussie over auteursrecht op foto’s losgebarsten. Inzet zijn de selfies die een aap in Indonesië maakte nadat hij de camera van de Britse natuurfotograaf David Slater had ‘geleend’. Slater kreeg uiteindelijk zijn camera terug, met honderden zelfportretten van apen. Waaronder een paar heel geslaagde, waarvan die hiernaast zijn weg vond naar onder andere Wikipedia. Zonder Slaters toestemming. Maar toen deze boos aan de bel trok, kreeg hij te horen dat er geen auteursrecht op de foto rustte, aangezien niet hijzelf maar de betreffende aap die had gemaakt. En dieren kunnen geen auteursrecht uitoefenen.

Het lijkt heel simpel, maar zó simpel is het ook weer niet, aangezien de foto niet alleen is gemaakt maar ook is bewerkt. En apen met noemenswaardige vaardigheden in Photoshop zijn vooralsnog zeldzaam. Bovendien kennen we ook in Nederland weliswaar de richtlijn dat op foto’s uit een automatische camera (bijvoorbeeld een bewakingscamera) geen auteursrecht rust. Maar er zijn vast en zeker uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan de foto’s van een zeldzame helmkasuaris waarmee Christian Ziegler vorig jaar in de prijzen viel bij World Press Photo. Ziegler gebruikte een afstandsbediening, maar dergelijke foto’s van schuwe en/of gevaarlijke dieren worden ook regelmatig gemaakt met een automatische trigger, zodat welbeschouwd niet de fotograaf maar het dier zelf de foto neemt. Maar om nu te beweren dat iedereen zulke foto’s zomaar mag gebruiken…

Wikipedia houdt voorlopig voet bij stuk, en het juridische steekspel heeft Slater al klauwen vol geld gekost. Voortaan dus goed opletten of je kind of kat er niet met je camera vandoor gaat. Voorlopig staat slechts één ding als een paal boven water: die aap heeft talent!

Lees ook:Heeft een aap auteursrecht? PETA vindt van wel!
Lees ook:Tip van de week: plagiaat of beeldcitaat?
Lees ook:Nieuwe website over auteursrecht
Lees ook:Nieuws en nieuwtjes van de pre-paasweek
Lees ook:Makkelijker printen vanaf je mobieltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.