Luchtfoto’s uit WO II online

Vlak voor Bevrijdingsdag heeft Dotka Data meer dan honderdduizend historische luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog online gezet. De foto’s zijn gemaakt door de Britse Royal Air Force tijdens verkennings- en spionagevluchten. Klik hier voor een gedetailleerd overzicht op plaatsnaam, met daarbij de data van de betreffende vlucht.

Het in historische luchtfoto’s en kaartmateriaal gespecialiseerde bedrijf beschikt ook over ouder (vanaf plusminus 1930) en nieuwer luchtfotomateriaal, dat tegen betaling leverbaar is in hoge resolutie voor allerlei doeleinden.

Lees ook:Koninginnedag vanuit de lucht
Lees ook:Fotoweek vandaag van start
Lees ook:Komische-kerstfotowedstrijd van Blurb
Lees ook:Nikon D850: drie camera’s ineen
Lees ook:Nieuwe iPod touch met AF en Full HD

3 reacties op “Luchtfoto’s uit WO II online

  1. Casper C. Bosveld

    Het artikel “Luchtfoto’s uit WOII online” deed mij opgewekt naar de website van Dotka Data afreizen en wat ik daar aantrof wekte mijn afgrijzen.
    Hoe kan iemand zo’n onvoorstelbaar slechte presentatie op het Internet zetten en hoe kunnen het Kadaster en de UvW daar hun naam aan verbinden?
    Het is natuurlijk wel prachtig archiefmateriaal waarover ze kunnen beschikken, maar ze doen er niets zinnigs mee. De website is in hoge mate ontoegankelijk, video tutorials op YouTube hebben geen tekst in geluid of schrift, waardoor ze niet te volgen zijn. Keuzemenu’s zijn onleesbaar en functionaliteit ontbreekt of is totaal verouderd.
    Eind jaren ’70 was Nederland geheel gedigitaliseerd, inclusief alles wat er in de grond onder het maaiveld zat aan leidingen en dergelijke. Die bestanden kon toen al je filteren op functionaliteit, zodat de data voor alle mogelijke toepassingen en op elke schaal beschikbaar kwamen. Sindsdien is dat nog enorm verbeterd en actueel gehouden zonder oude gegevens weg te gooien. Daar heb je wat aan want daar kun je wat mee en voor het fotowerk gebruik je Google.
    Volgens mij heeft Dotka Data geen bestaansrecht en dient het materiaal beschikbaar te komen in het publieke domein. Via de belastingen hebben wij er immers allemaal al voor betaald?
    De enige waarde is dat archief met historische luchtfoto’s en dat dient publiek bezit te zijn en op een behoorlijke manier toegankelijk gemaakt te worden. Dotka Data maakt er een berg duur vuilnis van. Ze willen er veel geld aan verdienen en dat je er bij nadere beschouwing dan niets aan hebt, interesseert ze kennelijk geen moer.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    Het voornaamste pijnpunt is, denk ik, dat Dotka Data als ‘reseller’ van de collecties van het kadaster, de universiteit, de KLM etc optreedt. Het (door-) verkopen van het materiaal heeft onmiskenbaar een hogere prioriteit dan de ontsluiting voor het grote publiek: de schaduwzijde van de ‘privatisering’.

      /   Beantwoorden  / 
  3. peter

    Zelden zo’n amateuristisch bedrijf meegemaakt als Dotka Data. Correctie: ‘Nooit’

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.