Panorama van militaire kantine

Laatste aflevering van vijf fotobesprekingen uit Trouw 10 maart. Minister Van Middelkoop in Afghanistan. Gisteren een binnenopname, vandaag een panorama van buiten.

© Jaco Klamer Panorama van militaire activiteit.

© Jaco Klamer Panorama van militaire activiteit.

Als erkend gewetensbezwaarde militaire dienst kijk ik altijd met intense verbazing naar zo’n opname. Let wel: het zijn allemaal volwassen, denkende mensen die hier op een rijtje in een bepaalde houding gaan staan. Dat feit op zich begrijp ik al niet…

De foto is niet zo gemaakt – deze is flink bijgesneden. Terecht. Dankzij het snijden is de eenderde regel mooi toegepast nu. De minster staat op de goede plek – met colbert nog aan.

De foto laat nog meer zien. Ik gun iedereen prettige werkomstandigheden, mar dat is niet het eerste waarvoor je in militaire dienst gaat. Kijk eens in die barakken: elke ruimte heeft een eigen airco. Dat zijn allemaal belastingcenten – om het niet te warm te laten worden voor de militairen.

Wat zou ik eens graag een weekje daar rondlopen met mijn camera’s om de sfeer in zo’n kamp vast te leggen. Mooi project, door de ogen van een fotograaf die graag de waanzin van het militarisme wil vastleggen. Kan ik een uitnodiging tegemoet zien voor het te laat is?

Lees ook:Natuurfotografie Corné van den Bosch
Lees ook:Fotografie legt ‘waanzin’ van sport vast
Lees ook:De nalatenschap van het IJzeren Gordijn
Lees ook:Plaatsing hoofdonderwerp!
Lees ook:Minister tussen militairen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.