Plaatsing hoofdonderwerp!

© Foto REUTERS

De plaatsing van je onderwerp: het is en blijft een belangrijk onderwerp in de fotografie. Op deze sportfoto zien we Theo Bos uit de Rabobankbus stappen tijdens de Ronde van de Algarve (maart 2009).

Maar kijk eens wat deze – onbekende – fotograaf heeft gedaan? Natuurlijk zien we Theo Bos, die zich van baanrenner aan het ‘omscholen’ is naar wegrenner. Maar wáár zien we hem? Helemaal aan de buitenzijde van de foto, hij valt er haast vanaf. De fotograaf is wellicht gevallen voor het oranje van de bus: Nederland is immers oranje, in het buitenland. Ook het Cycling Team komt er zo mooi op. Geen twijfel over mogelijk waar deze foto over gaat: wielrennen.

Maar het is toch vooral de plaatsing van het hoofdonderwerp dat hier zo’n prominente rol speelt. Heel erg uit het midden. Met gevoel, met beweging, en ook geeft het de verhouding weer tussen zo’n fysiek kleine wielrenner en zo’n grote bus. Prachtplaat!

Lees ook:Scoor met je leukste Oranjefoto
Lees ook:P|f nr. 1 van 2009 verschenen
Lees ook:Hoofdonderwerp: kan ook klein in beeld
Lees ook:Kieken versus kijken
Lees ook:Zonsopkomst: het cliché voorbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.