Tip 4|500 Ontspanner heeft meerdere functies

Scherpstellen en kader veranderen: met ontspanknop.

Scherpstellen en kader veranderen: met ontspanknop.

Op vrijwel alle camera’s is de ontspanknop er niet alleen om ‘te ontspannen’, eigenlijk het spannendste moment van het fotograferen. Nee, met die knop kun je maar al te vaak ook andere functies in werking stellen. Gebruik deze!

De meest voor de hand liggende is het scherp stellen op een onderwerp. Door de ontspanknop ingedrukt te houden kun je daarna het kader wijzigen, zonder de scherpstelling te veranderen. Handig bij het instellen van één centraal scherpstelpunt (spiegelreflex), zonder daarna dat scherpe hoofdonderwerp centraal in je beeld te zetten.

Op veel spiegelreflexen kun je knoppen een andere functie geven. Op mijn camera’s activeert de ontspanknop altijd de belichting. De autofocus activeer ik met *, met de duim dus. Op de nieuwste camera’s zit een AF-ON knop, waarmee je ook de autofocus activeert.

Bij foto: ik wilde een scherp beeldje en een onscherpere – maar wel goed herkenbare – achtergrond. Diafragma f/6.3 in dit geval. Scherpstellen op beeldje, ontspanknop of AF-ON indrukken, kader wijzigen en afdrukken.

De foto maakt deel uit van een grote serie over Boeren in de stad. De andere foto’s vind je hier.

Lees ook:Meetrekken met camera vergt oefening
Lees ook:Tip 20|500: P, M, Av, Tv…?
Lees ook:Tip 24|500: Autofocus – drie instellingen
Lees ook:Tip van de week: focus lock
Lees ook:Tip 26|500: Scherpstelpunten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.