Tip 20|500: P, M, Av, Tv…?

Houd zoveel mogelijk in eigen hand!

Op veel spiegelreflexen bevindt zich bovenop een knop met verschillende cameraprogramma’s. Afhankelijk van de situatie kies je het ene of het andere programma. Gebruik zo MIN mogelijk het volautomatische programma (meestal een groen rechthoekje) of één van de voorinstellingen met bloem, sporter of landschap. Want dan heb je nergens meer invloed op: niet op de belichting, flitsen, witbalans, autofocus en vaak zelfs het bestandsformaat. Daarom heb je toch niet zo’n mooie en veelzijdige camera gekocht?

Ik fotografeer graag op de stand P. De camera doet dan voorstel voor tijd en diafragma, maar daar kan ik naar hartenlust in wijzigen. Wil ik per se een langzame sluitertijd gebruiken (bij flitsen, meetrekken, waterval)? Dan gaat de knop wel eens naar Tv (time value). En als ik een diafragma wil vastzetten, dan kan dat met Av (aperture value). Zo houd ik onder alle omstandigheden zelf de controle over autofocus, witbalans en bestandsformaat (vrijwel altijd RAW).

Lees ook:P, T of A?
Lees ook:Tip 33| Witbalans: altijd instellen!
Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 5
Lees ook:Adobe DNG nu ook mét compressie
Lees ook:Kleurtemperatuur: zelf instellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.