Tip van de week: de grote najaarsbeurt

Als de hagel en het onweer van vanochtend een voorproefje vormden van wat ons de komende maanden nog te wachten staat, dan belooft dat wat… Uiteraard kun je ook in herfst en winter gewoon door fotograferen, maar een goede voorbereiding verkleint de kans op panne onderweg. Digitale camera’s kunnen over het algemeen beter tegen kou en nattigheid dan analoge: er zijn minder openingen waardoor vocht naar binnen kan, en er zijn minder bewegende onderdelen die bij lage temperaturen stroever gaan lopen.

Winterklaar

Ook geheugenkaarten geven geen krimp, terwijl films bij extreme koude zelfs konden breken of scheuren. Meer en meer digitale camera’s zijn zelfs ‘officieel’ (spatwater)dicht en koubestendig. Wel loopt de accu bij lage temperaturen veel sneller leeg – zorg dus voor een volle accu plus een opgeladen reserve-exemplaar. Stop de camera in z’n tas bij plotselinge temperatuurovergangen en pas op voor condensvorming.

Vergeet ook niet jezelf warm in te pakken – als het echt koud is, loop je risico op bevroren vingers! Er zijn tegenwoordig speciale handschoenen om aanraakschermen mee te bedienen. Je kunt ook vingerloze handschoenen gebruiken, al zijn die minder effectief doordat de kou via de vingertoppen naar binnen kan. Merken als Stealth Gear hebben speciale fotografenhandschoenen in het assortiment.

Maak de frontlenzen van je objectieven schoon voordat je naar buiten gaat. En als je een koukleum of ‘mooiweerfotograaf’ bent, en je denkt je camera pas in het voorjaar weer te gebruiken, berg ‘m dan op in z’n tas met de accu eruit.

Lees ook:Tip van de week: een winters dagje eropuit
Lees ook:Tip van de week: koude start
Lees ook:Tip van de Week: plenty energie
Lees ook:Tip van de week: helder winterweer
Lees ook:Tip van de week: van wanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.