Categorie: "Fotobewerking"

Luminar 2018: een eerste kennismaking – 2

De praktijk

Het hart van Luminar 2018 zijn als vanouds de Presets. Hierbij valt op dat er niet alleen nieuwe Presets zijn bij gekomen (zoals Tonal Compressor onder Basic), maar dat er ook hier en daar is gewied. ‘Custom Presets’, al dan niet van eigen makelij, uit het oorspronkelijke Luminar werken ook in Luminar 2018.

Luminar2018_Denoise

Bij de Filters valt op dat die nu standaard zijn onderverdeeld in categorieën, wat het geheel een stuk overzichtelijker maakt.

Luminar 2018: een eerste kennismaking

1. Raw-conversie

Wat zijn de voornaamste verschillen met het oorspronkelijke Luminar en is Luminar nu wel een volwaardig alternatief voor Lightroom? De komende tijd zullen we af en toe verslag doen van onze bevindingen met dit programma.

Als raw-converter was ‘Luminar 2017’ niet ideaal, met name door de nogal ludieke, zwaar op de meegeleverde presets leunende insteek.

Nik Collection werkt ook als plug-in Photoshop 2018

AmersfoortHDRZoals jullie hier eerder hebben kunnen lezen, heeft DxO de Nik Collection overgenomen van Google. Er komt dus een nieuwe (hoogstwaarschijnlijk betaalde) versie aan, maar in de tussentijd is de oude versie nog steeds te downloaden. Zelf was ik benieuwd of e.e.a. nog zou werken als plug-in van Photoshop CC 2018, want Google deed al tijden niets meer aan de ondersteuning.

Plug-insVoor zover ik kan nagaan doet alles het prima, althans op mijn MacBook Pro met macOS Sierra. Aangezien ik de oorspronkelijke Google-download nog had, hoefde ik zelfs niet mijn personalia aan DxO te overhandigen. Let er bij het (opnieuw) installeren alleen op dat de filterverzameling in de juiste Photoshop-map – Plug-ins – terechtkomt.

Luminar 2018 in de voorverkoop

Presets_1

Vanaf vandaag kun je bij Macphun, dat binnenkort als Skylum verder door het leven gaat, de nieuwe versie van Luminar, Luminar 2018, vooruitbestellen. Dat levert je dan naast een bonuspakket een tientje korting op: 59 respectievelijk 39 euro voor upgraders. De interface is compleet op de schop gegaan, met onder andere een beter afgescheiden én snellere raw-converter. Verder talloze nieuwe filters, lenscorrecties en nog veel meer. Hier vind je meer informatie, inclusief de systeemeisen – dat Luminar 2018 ook voor Windows verkrijgbaar wordt, hadden we al verklapt. Geïnteresseerden moeten alleen niet te lang aarzelen, want de speciale aanbieding is slechts ruim twee weken geldig.

DxO neemt Nik Collection over van Google

Goed nieuws voor fotobewerkers: DxO, bekend van software als OpticsPro (dat overigens PhotoLab gaat heten), heeft de Nik Collection overgenomen van Google. Google had deze verzameling filters en andere beeldbewerkingsplug-ins weliswaar gratis gemaakt, maar de ontwikkeling stopgezet, zodat het een kwestie van tijd was vooraleer een en ander praktisch onbruikbaar zou worden.

NikDxODxO is naar eigen zeggen van zins om de draad weer op te pakken. Medio volgend jaar moet een nieuwe versie uitkomen; in de tussentijd is de bestaande versie nog steeds gratis verkrijgbaar, al moet je daarvoor wel je e-mailadres opgeven. Meer informatie hier.

Adobe gooit Lightroom op de schop

LRCCWat er precies staat te gebeuren, is me nog niet helemaal duidelijk, en mijn Creative Cloud-desktopicoontje houdt zich vooralsnog koest. Maar zeker is dat Lightroom, voor veel fotografen hét workflowprogramma, een heel andere richting inslaat. Naast het ‘klassieke’ Lightroom, dat dan ook voortaan als Lightroom Classic door het leven gaat, komt er een cloud-based en op synchronisatie van allerlei apparaten (computer, tablet, smartphone) gerichte versie die de naam Lightroom CC krijgt en – volgens Adobe althans – in de toekomst steeds belangrijker zal worden.

Macphun kondigt Luminar 2018 (‘Supernova’) aan

Nog dit jaar moet de opvolger van het huidige Luminar, dat krap een jaar geleden verscheen, op de markt komen. De 2018-versie van het populaire beeldbewerkingsprogramma wordt volgens maker Macphun krachtiger, sneller en intuïtiever. Er komt eindelijk een bestandenbrowser/bibliotheek (‘Digital Asset Manager’), ook lenscorrecties zitten in de pijplijn, Lumlogoen het programma verschijnt zoals aangekondigd ook voor Windows, en niet alleen voor de Mac. De prijs blijft hetzelfde (69 euro), maar upgraders van de eerdere versie krijgen twee tientjes korting. In de aanloopperiode geldt zelfs tijdelijk een speciale introductieprijs van 59 resp. 39 euro.

Photoshop Elements 2018 is uit

PSE18Hoewel het nog een paar maanden 2017 blijft, neemt Adobe alvast een voorschot op het nieuwe jaar met Photoshop en Premiere Elements 2018. Photoshop Elements 2018 kent een reeks nieuwe en vernieuwde functies, waaronder de mogelijkheid om gesloten ogen op (flits)foto’s virtueel te openen met behulp van een vergelijkbare foto. Ook kun je simpeler selecties maken en achtergronden vervangen door andere. De functie Auto Curate maakt het makkelijker om je beste foto’s op te sporen. Photoshop Elements 2018 is verkrijgbaar voor Windows en Mac voor net boven de 100 euro, of net boven de 150 in combinatie met Premiere Elements 2018. Als vanouds krijgen upgraders korting.

Aurora HDR 2018 verschijnt volgende maand

Oók voor Windows!

Aurora-HDR-2018-for-Mac-and-PCHet is momenteel relatief stil rondom Macphun’s fotobewerkingsprogramma Luminar, maar als het goed is, wordt de bètaversie voor Windows achter de schermen volop getest. Ondertussen laat Macphun weten dat de cross-platformversie van Aurora HDR die ook in de pijplijn zit, verkrijgbaar moet worden eind september. Aurora HDR 2018 is niet alleen geschikt voor zowel Windows als Mac, maar krijgt ook een complete facelift en een extra snelheidsboost, plus diverse nieuwe functies, beloven de makers. Je kunt vanaf 12 september je bestelling plaatsen – vooruitbestellen levert een tientje korting op, plus diverse extraatjes. Huidige gebruikers van Aurora HDR krijgen vanzelfsprekend eveneens korting. Hier vind je meer informatie.

PaintShop Pro 2018 neemt het op tegen Photoshop

boxshot-paintshop-pro-2018Corel heeft zojuist PaintShop Pro 2018 gelanceerd, dat meer dan ooit de strijd aanbindt met Photoshop en wordt aangeprezen als ‘hét alternatief’. Vergeleken met de voorganger PaintShop Pro X9 moet de 2018-versie in elk geval sneller en gebruiksvriendelijker zijn geworden. Voor de echte fotobewerker is er wederom een Ultimate-uitvoering, met als extra troeven onder andere de raw-converter AfterShot 3 en de intelligente beeldcorrectie van Perfectly Clear 3 SE. De prijzen bedragen zeven tientjes voor PaintShop Pro 2018 en negen tientjes voor PaintShop Pro 2018 Ultimate; upgraders betalen twintig euro minder. Wederom alleen voor Windows.