Categorie: "Spiegelreflexcamera"

Hands-on tijdens de Nikon D850 Road Tour

Een van de meest spraakmakende nieuwe camera’s van het afgelopen jaar was toch zeker de Nikon D850. Tijdens de Nikon D850 Road Tour krijgt iedereen de kans om deze nieuwe full-frame DSLR uit te proberen. De gratis workshops gevolgd door een Touch & Try worden verzorgd door diverse trainers van image007de Nikon School en verschillende Nikon-ambassadeurs, onder wie Gemmy Woud-Binnendijk en Nico Alsemgeest. De D850 Road Tour loopt van 17 december tot en met 24 februari, en met maar liefst 17 workshops op verschillende locaties is er altijd wel een goede gelegenheid. Aanmelden kan hier.

Twee nieuwe spiegelreflexen van Canon

BEOS-77D-FSL-with-EF-S-18-55mm-f4-5.6-IS-STM-LCD-outij Canon maakten vandaag twee nieuwe spiegelreflexmodellen hun debuut: de EOS 77D en de EOS 800D. De EOS 77D is kort door de bocht een wat simpelere versie van de 80D, met een eenvoudigere optische zoeker en zonder spatwaterdichte behuizing, maar mét een 24-megapixelsensor (APS-C-formaat), Dual Pixel CMOS AF, wifi/bluetooth en een verstelbaar aanraakscherm. De 800D volgt de 77D op de hielen qua specificaties, maar is qua bediening bedoeld voor minder gevorderde gebruikers. Beide camera’s komen in april op de markt en gaan respectievelijk 870 (800D) en 920 euro kosten.

Canon brengt tevens een nieuwe kitzoom uit voor z’n APS-C-spiegelreflexlijn. De EF-S 18-55 mm F 4-5,6 IS STM beschikt over beeldstabilisatie en moet de kleinste niet-uitschuifbare kitzoom in z’n soort zijn. Canon introduceerde vandaag ook een nieuwe systeemcamera: de EOS M6. Daarover binnenkort meer.

Pentax KP: een nadere kennismaking

Pentax hield vandaag een bijeenkomst om de nieuwe KP spiegelreflex nader te introduceren. Na de bloeitijd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw heeft het merk, Pentax_KP_silver_2040dat begin jaren vijftig z’n eerste kleinbeeldreflex lanceerde, moeilijke tijden gekend. Maar na de overname door Ricoh ziet men de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet. Enerzijds door de trouwe klantengroep van spiegelreflexfotografen te blijven bedienen (de DSLR heeft veel minder te lijden onder de opmars van de smartphone dan de compactcamera), en anderzijds door te investeren in nieuwe technieken, zoals 360 graden fotografie en video.

Europees marketingtopman Thijs Ekelschot legde uit dat Pentax met de full-frame K-1 “een fantastische camera” in huis heeft, “die alles in z’n prijsklasse én daarboven overtreft”. Of de KP dat huzarenstukje gaat herhalen, is naar mijn persoonlijke mening nog een open vraag.

D3400: een verrassende opvolger in de instaplijn

1569_D3400_frontDe D3000-serie van Nikon gaat terug tot de zomer van 2009 en heeft dus al een ruime geschiedenis achter zich. Als we terug in de tijd gaan, zien we een camera met een CCD-sensor, 10 megapixel foto’s, ISO 1600 en minder dan een opname per seconde. Zet daar de D3400 tegenover en we hebben het over een spiegelreflexcamera met een CMOS-sensor, 24 megapixel foto’s, ISO 25.600 en vijf opnames per seconde.

Sony A99 II laat zien dat A-vatting springlevend is

Sony_A99IIHet leek er de laatste jaren op alsof Sony de Translucent Mirror-techniek (spiegelreflexcamera’s met een niet-bewegende spiegel plus een elektronische zoeker) had afgeschreven. Er verscheen nog een enkel model, maar alle aandacht leek gericht op de systeemcamera’s met E-vatting, zoals de A7-serie en de A6300. En nu is daar opeens de A99 II… De resolutie van de full-framesensor ging in één klap omhoog van 24 naar 42 megapixels, zodat deze camera zich weer helemaal kan meten met de topmodellen uit de A7-lijn. Verder beschikt de A99 II onder andere over 5-assige beeldstabilisatie in de body, 4D FOCUS-AF, een maximale burstrate van 12 beelden per seconde mét AF-tracking (8 bps met live-zoeker/schermbeeld), interne 4K-video-opname met full pixel readout en een ISO-bereik dat maximaal tot ISO 102.400 loopt. Vergeleken met de oorspronkelijke A99 is de body nog wat kleiner geworden, terwijl de weerbestendigheid en de duurzaamheid verder zijn verbeterd. Het meervoudig verstelbare scherm beschikt níét over aanraakfunctionaliteit, maar wifi/NFC én bluetooth zijn present. Aan al dit moois hangt wel een prijskaartje: de A99 II, die in november in de winkel arriveert, moet plusminus 3600 euro opbrengen – praktisch hetzelfde als de A7R II (tussen haakjes: zijn de recente prijsverhogingen meer mensen opgevallen?).

Canon EOS 5D Mark IV met 4K-video

Canon kondigde zojuist de EOS 5D Mark IV aan. De opvolger van de populaire EOS 5D Mark III spiegelreflex beschikt onder andere over een full-framesensor met 30,4 megapixels, EOS-5D-Mark-IV-FSL-w-EF-24-70mmdie ook in staat is om 4K-video vast te leggen. Verder heeft de Canon EOS 5D Mark IV wifi en gps aan boord, maar het meest opvallende is wellicht de nieuwe Dual Pixel RAW-bestandsindeling. Daarmee zou je tijdens de nabewerking de scherpte kunnen corrigeren of verleggen.

Later vandaag hopelijk meer over de 5D Mark IV, want we gaan ‘m zelf bekijken. De Canon EOS 5D Mark IV gaat ruim 4100 euro kosten en wordt volgende maand leverbaar. In de loop van het jaar verder twee nieuwe Canon-objectieven: de EF 16-35 mm F 2,8L III USM (€ 2670) en de EF 24-105 mm F 4L IS II USM (€ 1280).

Nikon spiegelreflexen: voor ieder wat wils

Als je fotograferen leuk vindt, komt er een moment dat je bent uitgekeken op je compactcameraatje of de ingebouwde camera in je mobieltje. Ben je op zoek naar een nieuwe camera, dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar de populairste modellen van dit moment. Die zijn immers niet voor niets zo populair.

Als je hogere eisen stelt aan de beeldkwaliteit en de mogelijkheden, komt een digitale spiegelreflex of DSLR al snel in beeld. In de top tien van meest verkochte spiegelreflexen treffen we drie Nikon camera’s aan: de D3300, de D5300 en de D750. Alle drie puike camera’s, maar bestemd voor verschillende doelgroepen.

logo

Nikon D3400 en twee nieuwe telezooms

Nikon heeft zojuist een nieuwe instap-DSLR aangekondigd. Op het eerste gezicht lijkt de D3400 als twee druppels water op z’n voorganger, de D3300. Hij heeft ook hetzelfde AF-systeem en nikon_dslr_d3400dezelfde 24-megapixelsensor van APS-C-formaat onder de kap, maar de D3400 is ook met draadloze verbindingstechniek in de vorm van Nikon’s eigen SnapBridge uitgerust. Ook opmerkelijk: uit één acculading moet de D3400 maximaal 1200 opnames peuren, wat voor een instap-DSLR erg veel is. De Nikon D3400 wordt medio volgende maand leverbaar in zwart of rood voor een kleine 600 euro, inclusief VR-kitzoom.

Verder kondigt Nikon twee compacte en lichte telezoomobjectieven met snelle en stille stappenmotor voor de scherpstelling aan: de AF-P DX Nikkor 70-300 mm F 4,5-6,3G ED en z’n broertje de 70-300 mm F 4,5-6,3G ED VR. Het verschil tussen beide varianten zit ‘m in geen/wel beeldstabilisatie. Beide worden eveneens half september leverbaar voor 349 resp. 399 euro.

Canon EOS 1300D: instapmodel met Wi-Fi

EOS1300D-EF-S18-55-IS-II-FSLNaast de gevorderde amateur (EOS 80D) en de volbloed prof (EOS-1D X Mark II) bedient Canon ook de instapper met een bescheiden beurs. De EOS 1300D is een nieuwe spiegelreflex die foto’s van 18 megapixels maakt en video vastlegt in Full HD. De EOS 1300D onderscheidt zich vooral van zijn voorganger door de ingebouwde Wi-Fi en NFC. Ook ging de resolutie van het scherm omhoog naar 920.000 beeldpunten. Verder zijn de specificaties vrij bescheiden – het AF-systeem omvat bijvoorbeeld maar negen scherpstelpunten – maar dat geldt evenzeer voor de prijs: 380 euro. De Canon EOS 1300D moet volgende maand in de winkel verschijnen.

Eindelijk… de full-frame Pentax K-1!

K-1_28105_wo_hoodTerwijl wij allemaal op één oor lagen, lanceerde Pentax eindelijk z’n langverwachte full-framereflex. De weerbestendige body van de K-1 herbergt een 36-megapixelchip met het inmiddels bekende instelbare laagdoorlaatfilter. In de cropmodus (met een DA-objectief) hou je zo’n 15 megapixels over. Ook het op de K-3 II geïntroduceerde Pixel Shift Resolution is present, ditmaal zelfs met bewegingscorrectie (voor een bewegend onderwerp). Het nieuwe AF-systeem omvat 33 sensoren, waaronder 25 kruissensoren, gps én Wi-Fi zijn voorhanden, en je kunt filmen in Full HD. Aan de K-1_back_3-2achterzijde valt de merkwaardige constructie van het verstelbare scherm op. Hierdoor kan het scherm zo’n beetje in elke gewenste positie worden geklapt, maar aanraakfunctionaliteit lijkt te ontbreken. Wel weer slim is dat de Pentax K-1 je desgewenst kan bijlichten bij het wisselen van een geheugenkaartje of het objectief. De Pentax K-1 moet in april daadwerkelijk leverbaar worden en gaat vermoedelijk zo’n 2000 euro kosten.