Categorie: "Cameranieuws"

Leica CL: serieuze systeemcamera in zakformaat

Leica-CL,-black-anodisedMet de nieuwe CL systeemcamera brengt Leica een eerbetoon aan de ontwerper van de eerste Leica-kleinbeeldcamera, Oskar Barnack. De Leica CL (niet te verwarren met de gelijknamige analoge meetzoekercamera) is uitgerust met een 24-megapixelsensor van APS-C-formaat, die ook 4K-video kan vastleggen. De bediening is bewust minimalistisch, met slechts een beperkt aantal knoppen en verder een aanraakscherm. Naast een klein hulpschermpje op de bovenkant is er ook een prominent aanwezige elektronische EyeRes-zoeker.

Panasonic G9 legt lat opnieuw hoger

Met de nieuwe Lumix G9 laat Panasonic zien dat het merk nog wel degelijk toekomst in de Micro Four Thirds-systeemcamera ziet. In de weerbestendige body bevindt zich een 20-megapixelsensor die een nog betere beeldkwaliteit belooft dan de GH5. Voor absolute topkwaliteit bij niet-bewegende onderwerpen is er ook een Pixel-Shift-optie voor 80-LUMIX_G9_von_obenmegapixelfoto’s. De beeldstabilisatie moet goed zijn voor een extra veiligheidsmarge van maximaal zesenhalve stop. Serieopnames in de hoogste resolutie zijn mogelijk tot 20 beelden per seconde mét en 60 zonder continu-AF. Ook is een 6K/4K-fotofunctie present, naast 4K-video (60p). Behalve wifi en bluetooth zijn er ook twee UHS-II-kaartsleuven, een verstelbaar aanraakscherm en een elektronische zoeker met extreem hoge resolutie die een extra groot zoekerbeeld geeft. De Panasonic Lumix G9 wordt leverbaar in januari en gaat ongeveer 1700 euro (bodyprijs) kosten.

Sony A7R III: sneller en meer uithoudingsvermogen

Sony-A7R-IIINa krap tweeënhalf jaar stelt Sony de opvolger van de A7R II systeemcamera voor. De A7R III heeft een eenzelfde full-framesensor met ruim 42 megapixels, maar moet zich vooral onderscheiden door een fijnmazigere en snellere AF en veel snellere serieopnames, een verbeterde beeldstabilisatie, een betere elektronische zoeker (dezelfde als in de A9) en scherm, twee geheugenkaartsleuven en niet in de laatste plaats een accucapaciteit die ruimschoots het dubbele bedraagt van voorheen en daardoor goed is voor plusminus 600 opnames. Bij stilstaande onderwerpen kan Pixel Shift Multi Shooting (zo te zien afgekeken van Pentax) beelden met ultrahoge resolutie geven. De Sony A7R III wordt volgende maand leverbaar en gaat net als z’n voorganger 3500 euro kosten.

Tegelijkertijd brengt Sony ook een nieuwe standaardzoom op de markt. De FE 24-105 mm F 4 G OSS (1350 euro) moet de lichtste in zijn soort zijn, en garant staan voor een snelle AF en hoogwaardige optische prestaties.

PowerShot G1 X Mark III: DSLR-kwaliteit in zakformaat

Canon-PowerShot-G1-X-Mark-III

Met de G1 X Mark III brengt Canon EOS-technologie naar de PowerShot-compactcameraserie. Onder de kap zit een 24-megapixelsensor van APS-C-formaat met Dual Pixel CMOS AF voor een snelle automatische scherpstelling. Filmen kan in Full HD, en verder beschikt het gebruiksklaar nog geen 400 gram lichte cameraatje onder meer over een verstelbaar aanraakscherm, een elektronische zoeker en ingebouwde beeldstabilisatie, plus natuurlijk een heel arsenaal aan draadloze functionaliteit. Een zoombereik van omgerekend 24 tot 72 mm en een lichtsterkte van F 2,8 in de groothoek- tot F 5,6 in de telestand is de prijs die je voor spiegelreflexkwaliteit in zakformaat betaalt, naast een bedrag van 1.199 euro. De PowerShot G1 X Mark III wordt volgende maand leverbaar.

Nieuwe dronecamera voor professioneel gebruik

Zenmuse-X7Met de Zenmuse X7 tilt DJI dronefotografie naar nieuwe hoogten. De Zenmuse X7 beschikt over een ‘Super 35′-sensor van APS-C-formaat, die maximaal 6K-video (geen tikfout) of 24-megapixelfoto’s kan vastleggen en een dynamisch bereik neerzet van 14 stops. Bovendien zijn de objectieven verwisselbaar – in eerste instantie zijn een 16, een 24, een 35 en een 50 mm leverbaar. Compleet met objectief weegt de Zenmuse minder dan 650 gram. Wat de prijzen betreft: we hebben nog geen Nederlandse prijslijst gezien, maar de Amerikaanse vallen mee voor professioneel spul: 2700 dollar voor de body en 1200-1300 dollar per lens. Daar komt natuurlijk nog wel een uit de kluiten gewassen drone (zoals de Inspire 2) bij die zo’n lading kan vervoeren.

Yashica Y35: ‘analoge’ camera met digiFilm

Een paar weken geleden beloofde Yashica een camera zoals nog nooit vertoond was. Inmiddels is het bijbehorende Kickstarter-project van start gegaan, en ik moet zeggen: dit zagen ik en velen met mij inderdaad niet aankomen. De Yashica Y35 ziet er op het eerste gezicht uit als een speelgoedversie van de analoge Electro 35, maar de transporthendel zit er niet voor niets, want de Y35 werkt met ‘digiFilm’. Yashica_DFEen soort digitaal filmrolletje dus – eerdere aankondigingen bleken altijd een grap, maar Yashica lijkt het serieus te menen. Voorlopig vier soorten: 200 en 1600 ISO kleur voor respectievelijk extra scherpe en contrastrijke, korrelige beelden, 400 ISO zwart-wit en – als hommage aan de Yashica Mat – ’6×6′-formaat, ideaal voor Instagram. Er moet t.z.t. nog veel meer keus komen.

De ‘film’ is natuurlijk fake, want de Y35 heeft gewoon een kleine compactcamerasensor aan boord met 14 megapixels plus een SD-kaart (het objectief – omgerekend een 35 mm reportagegroothoek – lijkt echter verwisselbaar, dat biedt hoop).

GoPro brengt HERO6 en Fusion uit

GoProHERO6

De moeder van alle actiecamera’s kreeg een verjongingskuur. De nieuwe HERO6 Black legt de lat weer wat hoger met 4K-video met 60 beelden per seconde en Full HD in 240 bps. Ook de beeldstabilisatie, het dynamisch bereik en de prestaties bij weinig licht zijn verbeterd.

Oudgediende Yashica belooft ‘nog nooit vertoonde camera’

Yashica… kent iemand het merk nog? Ik had ooit een tweedehands Yashica Mat 124: zo’n ‘vogelhuisje’ voor analoog 6×6 middenformaat. Volgens deze teaservideo komen ze komende maand met iets compleet nieuws op Kickstarter, en ik ben heel benieuwd wat dat dan mag zijn. Volgens Photo Rumors worden onder de Yashica-vlag momenteel smartphone-voorzetlenzen aan de man/vrouw gebracht, en in het filmpje is behalve een analoge Yashica-compactcamera ook zo’n smartphone-lenscombi te zien. Het kan kortom nog alle kanten op…

Sony RX10 IV nog sneller dan voorganger

Sony lanceert een nieuwe versie van zijn superzoomcamera met 1 inch sensor. De RX10 IV beschikt over eenzelfde type sensor en eenzelfde zoombereik (omgerekend naar full-frame 24-600 mm, bij een lichtsterkte van F2,4-4) als zijn voorganger de RX10 III, RX10-IV_right_EU08maar de automatische scherpstelling moet merkbaar sneller zijn geworden dankzij Fast Hybrid AF met 315 fasedetectiepunten. Ook de burstrate ging omhoog tot maar liefst 24 serieopnames per seconde, en de elektronische-zoekervertraging en het rolling shutter effect (vertekening van snel bewegende onderwerpen) zijn verminderd. Aan deze verbeteringen kleeft wel een prijskaartje: de adviesprijs van de Sony RX10 IV, die volgende maand leverbaar wordt, is 2000 euro.

Fujifilm X-E3: meer power in kleinere verpakking

X-E3_Silver_FrontOblDe Nederlandse pers kreeg gisteren al een voorproefje van het laatste Fujifilm-nieuws, maar we mochten dit vandaag pas wereldkundig maken. Grootste klapper is de X-E3 systeemcamera, die nu ook beschikt over de X-Trans CMOS III-sensor met 24 megapixels en X-Processor Pro uit modellen als de X-T2 en X-T20. Ook kan deze klassieker in het assortiment nu overweg met 4K-video en is de wifiverbinding uitgebreid met bluetooth. In het geruchtencircuit werd gespeculeerd over de vraag of de X-E3 het op de X-Pro2 geïntroduceerde joystickje zou krijgen voor onder andere de keuze van het scherpstelgebied, of toch een aanraakscherm.