Categorie: "Cameranieuws"

Canon breidt systeemcameraserie uit met EOS M6

De Canon EOS M6 systeemcamera is het nieuwe kleine broertje/zusje van de onlangs verschenen EOS M5. De EOS M6 moet het zonder zoeker stellen (je kunt wel een losse elektronische zoeker aansluiten), maar hij is dan ook wat compacter en niet te vergeten goedkoper. EOS-M6-SILVER-w15-45-FSL-RTI-824Het kantelbare aanraakscherm is uiteraard gebleven, net als de 24-megapixelsensor met Dual Pixel CMOS AF voor een soepele automatische scherpstelling onder alle omstandigheden (ook bij Full HD-video). Uiteraard beschikt de EOS M6 ook over ingebouwde draadloze functionaliteit. De Canon EOS M6 komt in april op de markt in zwart en zilver met zwart en gaat 820 euro kosten.

Twee nieuwe spiegelreflexen van Canon

BEOS-77D-FSL-with-EF-S-18-55mm-f4-5.6-IS-STM-LCD-outij Canon maakten vandaag twee nieuwe spiegelreflexmodellen hun debuut: de EOS 77D en de EOS 800D. De EOS 77D is kort door de bocht een wat simpelere versie van de 80D, met een eenvoudigere optische zoeker en zonder spatwaterdichte behuizing, maar mét een 24-megapixelsensor (APS-C-formaat), Dual Pixel CMOS AF, wifi/bluetooth en een verstelbaar aanraakscherm. De 800D volgt de 77D op de hielen qua specificaties, maar is qua bediening bedoeld voor minder gevorderde gebruikers. Beide camera’s komen in april op de markt en gaan respectievelijk 870 (800D) en 920 euro kosten.

Canon brengt tevens een nieuwe kitzoom uit voor z’n APS-C-spiegelreflexlijn. De EF-S 18-55 mm F 4-5,6 IS STM beschikt over beeldstabilisatie en moet de kleinste niet-uitschuifbare kitzoom in z’n soort zijn. Canon introduceerde vandaag ook een nieuwe systeemcamera: de EOS M6. Daarover binnenkort meer.

Pentax KP nieuwe hogere-middenklasser in APS-C-segment

Pentax_KP_1Onder de vlag van moederbedrijf Ricoh Imaging heeft Pentax zojuist de KP spiegelreflex aangekondigd. In de gauwigheid te zien is deze APS-C-DSLR in retrojasje niet de opvolger van de K-3 II, maar bevindt hij zich tussen de K-3 II en de simpelere K-70. Althans, daarop wijzen de ingebouwde flitser, de nogal bescheiden accucapaciteit en de enkele kaartsleuf. Voor de rest beschikt de Pentax KP over een uitgebreid pakket aan functies, waaronder een pentaprismazoeker plus een verstelbaar scherm, een nieuwe 24-megapixelchip met een maximale ISO-gevoeligheid van 819.200, 5-assige beeldstabilisatie, Pixel Shift Resolution en een instelbaar virtueel laagdoorlaatfilter, dit alles verpakt in een weerbestendige body die naar behoefte met verschillende handgrepen kan worden uitgerust.

Leica M10: dunner en draadloos

Ook Leica zet een volgende stap in de evolutie met de M10. De M10 is een digitale meetzoekercamera die net zo dun is als z’n illustere analoge voorgangers. Daarvoor moesten wel zo’n beetje alle fysieke aansluitingen wijken; daartegenoverLeica_M10 staat dat de M10 als eerste in z’n soort over wifi beschikt. Verder zijn onder andere de zoeker, de snelheid en het bedieningscomfort verbeterd, terwijl de digitale M10 nu ook over een ‘analoge’ ISO-instelknop beschikt. Het bereik van de full-frame 24-megapixelsensor loopt nu tot 50.000 ISO. De Leica M10 moet op zeer korte termijn leverbaar worden voor zo’n 6500 euro.

Nieuwe camera’s en lens van Fujifilm

X100F_Silver_FrontLeftZoals verwacht, kondigde Fujifilm vandaag de nieuwste versie van de X100-edelcompactcamera aan. De X100F heeft net als z’n voorgangers een vaste 23 mm F 2 reportagegroothoek (omgerekend 35 mm), maar ditmaal gekoppeld aan de X-Trans CMOS III-sensor met 24 megapixels die we al kennen van de X-Pro2 en X-T2. De befaamde hybride (optische en elektronische) zoeker is verder geperfectioneerd en het AF-systeem moet nog sneller zijn geworden. Dankzij het al van beide eerdergenoemde systeemcamera’s bekende ‘joystickje’ is het selecteren van een scherpstelpunt een eitje. Filmen kan in Full HD. De X100F wordt medio februari leverbaar in zilver of zwart voor 1399 euro.

De X-T20 systeemcamera is het goedkopere broertje van de spraakmakende X-T2.

Prijzen Fujifilm GF-middenformaatsysteem bekend

GFX-Touch_MonitorFujifilm heeft de prijzen van de GFX 50S digitale middenformaatcamera en de eerste serie objectieven bekendgemaakt. Aangenomen dat de Nederlandse europrijs de Duitse volgt (zo niet, dan passen we dat t.z.t. aan) gaat de camerabody 7000 euro kosten. Het 63 mm F 2,8 standaardobjectief moet 1600 euro opbrengen, terwijl het prijskaartje van de 32-64 mm F 4 standaardzoom 2500 euro vermeldt. Het 120 mm macro-objectief gaat 2900 euro kosten. Alles moet al eind februari leverbaar zijn.

Ondertussen zijn ook wat meer details over de Fujifilm GFX duidelijk geworden. Zo telt de elektronische zoeker maar liefst 3,7 miljoen beeldpunten, terwijl het 8,1 cm scherm op de achterkant er 2,36 miljoen heeft. Dit scherm is, net als dat van de Hasselblad X1D, een aanraakscherm, en bovendien verstelbaar. Behalve concreet nieuws over de GFX had Fujifilm vanochtend méér te melden – daarop komen we later vandaag terug.

Stoer drietal van Fujifilm

Fujifilm houdt zich voorlopig rustig op de CES. Vooralsnog geen nieuwe versies van de X-T2-Graphite-SilverX100 of de X-T10, maar wél speciale uitvoeringen van de X-T2 (Graphite Silver Edition) en de X-Pro2 (Graphite Edition) systeemcamera’s. De laatste wordt geleverd inclusief bijpassend 23 mm F 2 objectief voor 2499 euro; de speciale uitvoering van de X-T2 kost 200 euro meer dan het reguliere model. Verder nog een nieuw compactcameramodel: de FinePix XP120, die onder andere tegen stoten, vallen en een duik tot twintig meter diepte kan.

Panasonic GX800 biedt 4K-video in pocketformaat

LUMIX_GX800_seitlich_LCDOok voor wie een compactere systeemcamera met een dito prijskaartje zoekt, heeft Panasonic een nieuw Micro Four Thirds-model. De Lumix GX800 blaast de traditie van compacte toestelletjes zoals de GM1 nieuw leven in, al is-ie wel een stukje groter en zwaarder (270 gram incl. accu en geheugenkaart). Maar daarvoor kan de 16-megapixelsensor zonder laagdoorlaatfilter wel 4K-video ophoesten (inclusief functies als 4K Photo en Post Focus) en beschikt de GX800 over een 180 graden opklapbaar aanraakscherm voor selfies - reden voor Panasonic om ‘m als ‘The one that gets the most likes‘ aan te prijzen. Uiteraard ontbreekt wifi niet, en de GX800 beschikt nu ook over de snelle Depth from Defocus AF-techniek plus een handige ‘stille stand’. Er is een ingebouwd flitsertje (geen flitsschoen) en de accu kan desgewenst in het toestel worden opgeladen. De Panasonic Lumix GX800 wordt volgende maand leverbaar voor een kleine 550 euro, inclusief gestabiliseerde kitzoom.

Panasonic GH5: de ultieme MFT-camera?

Met de GH5 heeft nu ook Panasonic een Micro Four Thirds-systeemcamera met professionele aspiraties in het assortiment. De weerbestendige body bevat een 20-megapixelsensor zonder laagdoorlaatfilter, die ook kan filmen in 4K met maximaal 60 beelden per seconde – Panasonic_LUMIX_GH5_seitlich_LCDdesgewenst ook langer dan de gebruikelijke limiet van een half uur. Behalve over een 4K-fotofunctie voor razendsnelle serieopnames beschikt de GH5 ook over een 6K-fotofunctie, waarmee je maximaal 30 18-megapixelfoto’s per seconde kunt schieten. In de normale opnamestand kun je maximaal 9 beelden per seconde vastleggen met en 12 zonder continu-AF.

Vergeleken met zijn voorganger de GH4 heeft de GH5 een zowel sneller als flexibeler AF-systeem gekregen, met maar liefst 225 scherpstelpunten.

G9 X Mark II: grote sensor in klein cameraatje

Canon doet alvast een duit in het CES-zakje met een aantal nieuwe producten, waaronder diverse compactcamera’s. Daarvan is deze PowerShot G9 X Mark II voor serieuze fotografen het interessantst. Niet dat het zo’n vreselijk geavanceerde camera is, maar eenvoud is juist zijn charme, gecombineerd met z’n fraaie vormgeving en bescheiden afmetingen en gewicht. Grote troef van dit ideale zakcameraatje is de relatief grote 1 inch sensor met 20 megapixels, gekoppeld aan een redelijk lichtsterke 3x zoomlens. Ook aanwezig: een groot aanraakscherm, een ingebouwd PowerShot-G9X-Mark-II-Silverflitsertje en uiteraard veel draadloze opties (wifi/NFC/bluetooth). Vergeleken met het oorspronkelijke model is de Canon G9 X Mark II sneller geworden, met name bij serieopnames, en ook de beeldstabilisatie is naar verluidt verbeterd. Geen 4K-video echter. Volgende maand verkrijgbaar in zilver of zwart voor 519 euro.