Categorie: "Natuurfotografie"

Ellen van Eck wint IVN fotowedstrijd

Foto: Ellen van Eck

Foto: Ellen van Eck

IVN Natuureducatie zet zich in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland voor jong én oud. Vooral bij ouderen komt dat nogal eens in de knel. De fotowedstrijd Grijs, Groen & Gelukkig voor hobbyfotografen moest daar verandering in helpen brengen. Deze leverde meer dan duizend inzendingen op, en vandaag werd Ellen van Eck met haar oer-Hollandse foto van opspattend water met op de achtergrond de vuurtoren van Marken tot winnaar uitgeroepen. Het toeval wil dat Ellen in het dagelijks leven zelf werkzaam is in de zorg. Maar ook andere inzenders krijgen hun portie eeuwige roem: met logistieke steun van HEMA komen op 40 zorglocaties foto’s op groot formaat te hangen. Zo halen bewoners die nauwelijks meer buiten komen, toch nog een vleugje natuur over de vloer.

Alvast in agenda: Veluwse Fotodag

LOGO-VeluwseFotodagen-2016-webNog een paar weekjes en dan vindt op zondag 3 september weer de Veluwse Fotodag plaats – een must voor natuurfotografen. Tijd: van 10 tot 17 uur; locatie: in en om het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het evenement als zodanig is gratis, alleen heb je wel een entreekaart voor het park nodig. Behalve allerlei stands, demonstraties, lezingen en excursies zijn er ook diverse workshops, waaraan je voor een natuurvriendenprijsje (€ 7,50!) kunt deelnemen. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, dus meld je tijdig aan. Klik hier of op het logo voor meer informatie.

Denatuurin! 19 – op afroep ook op papier

Denatuurin!19Verplichte kost voor liefhebbers van natuurfotografie: het negentiende nummer van het gratis digitale tijdschrift Denatuurin! is net uit. Met daarin weer volop leerzame artikelen en mooie (lezers)foto’s, plus ook wat minder zonnig nieuws: redacteur Anno Smit stopt wegens tijdgebrek. Liefhebbers van papieren leesvoer kunnen trouwens ook een gedrukte versie bestellen: voor slechts twee euro, te voldoen via iDEAL of in Bitcoins (!), valt die binnen een paar dagen in de bus.

Verrekijker- & telelenzendag in de Biesbosch

Natuurfotografen van allerlei pluimage komen aanstaande zaterdag aan hun trekken in de Biesbosch. In en om het Biesboschcentrum Dordrecht organiseren Kamera Express en Foka namelijk een verrekijker- & telelenzendag. Je kunt spullen vrijblijvend uitproberen, er zijn merkambassadeurs en productspecialisten aanwezig om vragen KE_verrekijker_lenzendagte beantwoorden, en je kunt ook een mooie natuurwandeling of rondvaart maken. Verder zijn er speciale aanbiedingen en kortingsacties. Het evenement duurt van 11 tot 4, en de toegang is gratis. Klik op het plaatje voor meer informatie.

Sebastião Salgado – Genesis

Sebastião Salgado / Amazonas images: Upper Xingu. Mato Grosso State, Brazil, 2005.

Sebastião Salgado / Amazonas images: Upper Xingu. Mato Grosso State, Brazil, 2005.

De Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado (1944) behoort tot de allergrootste namen in het vak. Zijn fotoproject Genesis is zogezegd zijn magnum opus, zijn levenswerk. Ruim acht jaar lang reisde Salgado de hele aardbol over om wilde dieren en volkeren te fotograferen die ver van de moderne maatschappij leven: een wereld zoals die ooit was, maar die steeds meer uit het zicht is geraakt. Het resultaat is een serie van ruim tweehonderd indrukwekkende zwart-witfoto’s uit meer dan veertig verschillende landen – een project van werkelijk bijbelse proporties.

Na New York, Londen en Parijs doet Genesis binnenkort Rotterdam aan. Van 15 juni tot en met 17 september zijn de foto’s te bewonderen in het Nederlands Fotomuseum aan de Wilhelminakade. Het Nederlands Fotomuseum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10 tot 5, en op zaterdag en zondag van 11 tot 5.

Op hertensafari in de duinen

HertjeWLDEigenlijk had ik Before They Pass Away in gedachten als kop boven dit stukje, maar dat zou té cynisch zijn, nog daargelaten of die parallel hout snijdt… Een paar dagen geleden was ik weer op ‘hertenjacht’ in de Waterleidingduinen, met meer succes dan vorig jaar. Dat je over de herten struikelde, is overdreven, maar het waren er veel – ook jong grut. Wat weer een aanslag vormt op de begroeiing, en in het verlengde daarvan op de rest van de natuur. Behalve wat mezen dan ook geen andere dieren gezien. Misschien is het onvermijdelijk dat er bij gebrek aan natuurlijke vijanden herten worden afgeschoten, maar als dierenliefhebber word je er niet blij van.

Minder somber nieuws voor natuurvrienden: het veertiende nummer van Denatuurin! is uit. Klik hier om het gratis online tijdschrift te lezen.

Triggertrap gooit handdoek in ring

Slecht nieuws voor natuur- en time-lapsefotografen: binnenkort valt het doek voor Triggertrap. Triggertrap is in hoofdzaak een app die de sensoren en de functies van smartphones inzet als intelligente afstandsbediening en intervaltimer voor je camera. Zo kun je er time-lapse- en sterrenspoorfoto’s mee maken, maar ook een ‘onbemande’ camera laten ontspannen door beweging of geluid. TriggertrapHet laatste Triggertrap-project, Ada, is het bedrijfje fataal geworden: hoewel het in eerste instantie benodigde bedrag ruimschoots werd binnengehaald via Kickstarter, rezen de ontwikkelings- en productiekosten de pan uit. Triggertrap wordt dus niet langer ondersteund; zolang de voorraad strekt, kun je nog sommige accessoires bijbestellen via de webshop.

Eerste jaargang Denatuurin! compleet

Zojuist rolde het twaalfde nummer van de eerste jaargang van Denatuurin! van de pers. Bij wijze van spreken dan, want het gaat om een onlinetijdschrift over natuur en fotografie. Er verschijnen leuke en leerzame artikelen in – dit keer onder andere over mist en over het mooiste natuurgebied van Nederland – en lezersfoto’s zijn welkom.denatuurin Misschien wel het mooiste: Denatuurin! is helemaal gratis. Je hoeft niet bang te zijn dat de redactie gekke dingen doet met de ingezonden foto’s of met je e-mailadres gaat leuren, dus schrijf je vooral in als je geen enkel nummer wilt missen!

Chrystel Lebas – Regarding Nature

Re-visiting - Loch Long from Glen Loin – Plate n°1255 Arrochar, December 2013 56°13.544’ N 4°43.720’ W © Chrystel Lebas

Re-visiting – Loch Long from Glen Loin – Plate n°1255 Arrochar, December 2013 56°13.544’ N 4°43.720’ W. © Chrystel Lebas

Kunst ontmoet wetenschap in deze bijzondere expositie in Huis Marseille in Amsterdam. De Franse landschapsfotografe Chrystel Lebas (1966) trad een eeuw later letterlijk in de voetsporen van de beroemde Britse botanist en ecoloog Edward James Salisbury (1886-1978). Het Natural History Museum in Londen had namelijk een intrigerende verzameling anonieme glasplaatnegatieven uit het begin van de twintigste eeuw ontdekt, die bij nader inzien van Salisbury bleken te zijn. In diens voetspoor reisde Lebas jaren achtereen door Engeland en Schotland, om vast te leggen hoe de natuur de afgelopen negentig, honderd jaar veranderd was.

Nog drie weken tot Nature Talks Photo Festival

Foto: Sergey Gorshkov (Rusland, National Geographic) / Nature Talks Festival.

Foto: Sergey Gorshkov (Rusland, National Geographic) / Nature Talks Festival.

In congrescentrum ReeHorst in Ede, op loopafstand van het treinstation, vindt in het weekend van 12 en 13 november Nature Talks plaats – opvolger van het NVN Foto Festival en het grootste natuurfotografiefestival van de Benelux. Er staan meer dan zestig lezingen op het programma, en tientallen nationale en internationale topfotografen zijn present.