Categorie: "Fototentoonstelling"

Powervrouwen in Oss

Erwin Olaf - Her Royal Highness Princess Máxima of the Netherlands, 2011.

Erwin Olaf – Her Royal Highness Princess Máxima of the Netherlands, 2011.

Het onlangs verbouwde en uitgebreide Museum Jan Cunen in Oss staat na de heropening op 30 september aanstaande in het teken van Powervrouwen. Dit thema is onderverdeeld in vier subthema’s. Bij de expositie Vrouwen van Oranje zijn 50 portretten van vijf generaties Nederlandse vorstinnen te zien, van Emma tot en met Máxima, op de foto hiernaast vereeuwigd door een ander Nederlands icoon: Erwin Olaf. In Naakte emotie brengt Micky Hoogendijk zowel sensibiliteit als kracht in beeld. Iconisch omvat de vrouwengestalten in marmer en brons van Margot Homan, en uiteraard mag ook de bevrijdende werking van de anticonceptiepil niet ontbreken in de vorm van de De pil van Oss! Via het in Oss gevestigde Organon kwam de pil namelijk op Nederlandse bodem terecht.

De tentoonstelling is te bezoeken tot 14 januari 2018. Museum Jan Cunen aan de Molenstraat in Oss is elke dag, behalve ‘s maandags, geopend van 11 tot 5.

BredaPhoto presenteert: mixing / Memory and desire

Als tweejaarlijks fotofestival neemt BredaPhoto in 2017 een jaartje vrijaf, maar als tussendoortje vindt van 22 september tot 22 oktober de tentoonstelling mixing / Memory and desire plaats. Hierop is werk te zien van BredaPhoto17 logozeven fotografen, onder wie Tom Callemin, Frederik Buyckx en Sanne De Wilde, die sinds hun debuut op BredaPhoto zijn doorgebroken. De expositie strijkt neer in het voormalig Breda’s Museum aan de Parade, en is dagelijks geopend behalve op maandag. Klik op het logo voor meer informatie.

Bruce Davidson – American Photographer

Brooklyn, New York, 1959. © Bruce Davidson / Magnum Photos

Brooklyn, New York, 1959. © Bruce Davidson / Magnum Photos

Ook het Nederlands Fotomuseum pakt uit met een mooie najaarstentoonstelling. Magnum-fotograaf Bruce Davidson (1933) is een levende legende, aan wie merkwaardig genoeg in Nederland nog nooit een grote tentoonstelling is gewijd. Bruce Davidson – American Photographer maakt dit gemis goed met een chronologisch opgezet, ruim een halve eeuw omspannend retrospectief met bijna 200 foto’s, onder meer uit zijn bekende series The Dwarf, East 100th Street en Subway. De sociaal bewogen fotograaf richtte zijn camera vaak op mensen voor wie de American Dream een droom bleef, en steunde onder andere de burgerrechtenbeweging toen Afro-Amerikanen nog tweederangs burgers waren. Bij de tentoonstelling is ook een catalogus verkrijgbaar. Van 16 september tot 7 januari te bezichtigen. Het museum aan de Wilhelminakade in Rotterdam is open van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 5 en in het weekend van 11 tot 5.

Schiphol Slumberland

Start/landingsbaan 09-27: de Buitenveldertbaan, die in 1967 in gebruik werd genomen (1969). © Frits J. Rotgans / Nederlands Fotomuseum

Start/landingsbaan 09-27: de Buitenveldertbaan, die in 1967 in gebruik werd genomen (1969). © Frits J. Rotgans / Nederlands Fotomuseum

In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is vanaf vrijdag 8 september een dubbelexpositie te zien van Frits J. Rotgans (1912-1978) en Jannes Linders (1955), waarin de luchthaven Schiphol centraal staat.

André Kertész – Mirroring Life

Nageur sous l'eau, Esztergom, Hongarije, 1917 © André Kertész / Ministère de la Culture - Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, Dist Rmn. © Donation André Kertész

Nageur sous l’eau, Esztergom, Hongarije, 1917 © André Kertész / Ministère de la Culture – Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, Dist Rmn. © Donation André Kertész

Met zijn poëtische foto’s heeft André Kertész (1894-1985) een enorme bijdrage geleverd aan de fotografische beeldtaal van de twintigste eeuw. Volgens de man die door Henri Cartier-Bresson als een van zijn grote voorbeelden werd beschouwd, is kijken nog niet hetzelfde als zien, en zijn foto’s lijken die stelling te bewijzen door de alledaagse werkelijkheid te observeren vanuit een ander perspectief. In 1925 verruilde Kertész zijn geboorteland Hongarije voor de kunstwereld van Parijs, om kort voor de Tweede Wereldoorlog naar New York te verhuizen. Pas in de jaren zestig kreeg zijn werk alsnog de bekendheid die het verdiende.

André Kertész, Mirroring Life is van 15 september tot en met 10 januari te zien in Foam. Het fotografiemuseum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6 en op donderdag en vrijdag ook ‘s avonds tot 9 uur.

Chen Nong: Silk Road / Scenes of Reflections

Chen Nong - Scenes of Reflections #3, 2017 - Courtesy Reflex Gallery Amsterdam

Chen Nong – Scenes of Reflections #3, 2017 – Courtesy Reflex Gallery Amsterdam

Bij Reflex Gallery in Amsterdam zijn binnenkort twee series te zien van de Chinese fotograaf en schilder Chen Nong: Silk Road en Scenes of Reflections. Chen Nong (50) woont en werkt in Beijing en brengt in zijn werk episodes uit de rijke Chinese geschiedenis opnieuw tot leven, zoals de legendarische Zijderoute en het boeddhisme en zen in de Chinese cultuur. Chen Nong geniet wereldwijde bekendheid, en zijn werk maakt deel uit van de collectie van diverse musea, waaronder het MOMA. In 2012 had hij zijn eerste solo-expositie in Europa bij Reflex Gallery. De expositie loopt van 16 september tot en met 11 november. De galerie aan de Weteringschans is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 11 tot 6.

Jamie Hawkesworth – Landscape with Tree

Preston Bus Station, 2013. © Jamie Hawkesworth

Preston Bus Station, 2013. © Jamie Hawkesworth

Het is niet slecht als je voor je dertigste al bekendstaat als de voorman van een nieuwe richting in de modefotografie. Dat is precies wat de Brit Jamie Hawkesworth overkwam. Hij ontdekte de camera toen hij forensische wetenschappen studeerde in Preston, en stapte al snel over naar de fotografie. Met zijn project Preston Bus Station uit 2013 verwierf hij bekendheid. Mede door zijn voorliefde voor warme kleuren – Hawkesworth werkt uitsluitend met een analoge middenformaatcamera en drukt zijn foto’s zelf af – maar vooral door zijn warme benadering.

Expositie Sebastião Salgado wegens succes verlengd

© Sebastião Salgado

© Sebastião Salgado / Amazonas Images

De fototentoonstelling Genesis van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado trekt nóg meer bezoekers dan verwacht: wereldwijd ruim 3,5 miljoen, terwijl het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam binnenkort de 40.000e bezoeker denkt te verwelkomen. Daarom heeft de directie besloten de tentoonstelling met ruim een maand te verlengen.

Genesis, met meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-witbeelden van de laatste plekjes met ongerepte natuur, is nu te bezichtigen tot en met 22 oktober. Het museum aan de Wilhelminakade is van dinsdag tot vrijdag geopend van 10 tot 5, en in het weekend van 11 tot 5.

Tadao Cern bij PictureThis Den Haag

De kunstenaar op locatie. © Tadao Cern

De kunstenaar op locatie. © Tadao Cern

Eerder schreven we over de vermakelijke en ook wel ontroerende strandfoto’s uit de serie Comfort Zone van de Litouwse kunstenaar Tadao Cern, die nog tot en met 22 oktober te bewonderen valt in Panorama Mesdag in Den Haag. Op woensdag 6 september komt de maker ter plaatse tekst en uitleg geven tijdens een speciale editie van PictureThis: een Haags fotografieplatform. Cern wordt geïnterviewd door Edouard van Arem, en na de gelegenheid om vragen te stellen volgen een bezoek aan de tentoonstelling en een borrel. Het programma duurt van even na vijven ‘s middags tot acht uur ‘s avonds, en aanmelden kan via de website van PictureThis Den Haag. De toegangsprijs bedraagt € 7,50; vrienden van PictureThis Den Haag hebben gratis toegang.

Salgado in stilstaand en bewegend beeld

SaltOfTheEarthBewonderaars van Sebastião Salgado die aan de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam niet genoeg hebben, kunnen op 20 augustus of 2 september de meester ook zelf aan het werk zien in de bekroonde documentaire The Salt of the Earth. Hierin wordt Salgado op de voet gevolgd door zijn zoon Juliano Ribeiro en de beroemde cineast Wim Wenders. Het combi-arrangement omvat naast de documentaire ook een lunch in de nabijgelegen bioscoop LantarenVenster, en uiteraard een bezoek aan de fototentoonstelling Genesis. De all-inprijs bedraagt 22 euro. Hier vind je meer informatie en kun je het Fotografie & Film-arrangement boeken.