Categorie: "Fototentoonstelling"

Rineke Dijkstra in De Pont in Tilburg

Foto: De Pont. Afgebeelde foto's: Rineke Dijkstra

Foto: De Pont. Afgebeelde foto’s: Rineke Dijkstra

Museum De Pont in Tilburg biedt tot en met 22 juli onderdak aan een overzichtstentoonstelling van Rineke Dijkstra. De fotografe, die vorig jaar nog de prestigieuze Hasselblad Award ontving, is vooral bekend vanwege haar portretten van pubers. Maar haar werk kent veel meer facetten, die op een merkwaardige manier harmoniëren met het strakke interieur van het museum. Het museum aan het Wilhelminapark is behalve op maandag dagelijks open van 11 tot 5. Donderdagavond kun je tussen 5 en 8 gratis naar binnen en zijn er vaak ook speciale activiteiten.

Foto Hans Withoos wint internationale fotoprijs

Hans-Withoos---Squid---Courtesy-Eduard-Planting-Gallery

Hans Withoos, Squid. Courtesy Eduard Planting Gallery

Met zijn campagnebeeld Squid voor het Westfries Museum heeft de Nederlandse fotokunstenaar Hans Withoos de eerste prijs gewonnen in de categorie Food bij de International Color Awards, die onlangs werden uitgereikt in Los Angeles.

Zelf vinden we deze inktvis eerlijk gezegd niet wat je noemt om op te vreten – in de letterlijke betekenis des woord dan. Maar dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat de ‘fotoschilderijen’ van Hans Withoos zijn geïnspireerd op de stillevens van een zeventiende-eeuwse voorzaat: de fijnschilder Matthias Withoos. Die bracht de laatste decennia van zijn leven door in Hoorn, en daar zijn nu in het Westfries Museum tot en met 21 mei werken van beiden te zien. Hier vind je meer informatie over deze expositie.

Eugène van Lamsweerde – Featherweight

Eugène van Lamsweerde, Het Secret Garden (ijzeren elementen en print bij inezandvinoodh). Courtesy Rademakers Gallery

Eugène van Lamsweerde, Het Secret Garden (ijzeren elementen en print bij inezandvinoodh). Courtesy Rademakers Gallery

De naam Van Lamsweerde zal menigeen bekend in de oren klinken. En inderdaad: Eugène van Lamsweerde is de oom van… Inmiddels 87, maar kunstenaars gaan meestal niet met pensioen. Nou ja, Remco Campert dan, maar die is ook niet bepaald op z’n vijfenzestigste opgehouden met schrijven.

Als telg uit een kunstenaarsgeslacht heeft Eugène van Lamsweerde het trouwens evenmin van een vreemde. Zijn nieuwste werk bestaat onder andere uit ‘sculptographs’: een poëtische mix van driedimensionale beeldhouwkunst en tweedimensionale fotografie die hij samen met zijn nicht Inez van Lamsweerde en haar partner Vinoodh Matadin realiseerde. Onder de naam Featherweight is een selectie werken van 16 maart tot en met 8 april te zien en te koop bij Rademakers Gallery aan de KNSM-Laan in Amsterdam. De deuren staan van donderdag tot en met zondag open van 12 tot 5 en daarbuiten op afspraak.

Bernd, Hilla en de anderen. Fotografie uit Düsseldorf

Nacht 9 II, 1994. © Thomas Ruff, collectie Huis Marseille

Nacht 9 II, 1994. © Thomas Ruff, collectie Huis Marseille

De naam Andreas Gursky laat misschien niet meteen een belletje rinkelen. Maar hij is de maker van de tot voor kort duurste foto aller tijden. Zijn Rhein II uit 1999 verwisselde in 2011 van eigenaar voor een dikke vier miljoen euro. Dit record schijnt inmiddels te zijn gebroken, maar helemaal zeker is dat niet.

Andreas Gursky is afkomstig uit de zogenaamde Düsseldorfer Photoschule, gesticht door Bernd en Hilla Becher. Zij en hun leerlingen, onder wie naast Gursky ook mensen als Thomas Ruff en de onlangs bekroonde Candida Höfer, zijn dit voorjaar te bewonderen in Huis Marseille in Amsterdam. Naast bekend en minder bekend werk van de grote namen zijn er ook recente foto’s van opkomende talenten. De opening vindt plaats op 9 maart en de tentoonstelling loopt tot en met 3 juni. Het museum aan de Keizersgracht is dagelijks, behalve op maandag, open van 11 tot 6.

Kim De Molenaer – Hellenic / Nostalgic

Kim De Molenaer - Perfect Together. Courtesy Eduard Planting Gallery

Kim De Molenaer – Perfect Together. Courtesy Eduard Planting Gallery

Het schoonheidsideaal uit de Griekse Oudheid laat tot op de dag van vandaag z’n invloed gelden. Het streven naar een perfect lichaam voert ook in de fotoserie Hellenic / Nostalgic van de Belgische kunstfotograaf Kim De Molenaer (1986) de boventoon. Niet voor niets zijn de foto’s uitgevoerd in klassiek zwart-wit, met Griekenland als decor. De modellen, vaak atleten of dansers, zijn analoog gefotografeerd met natuurlijk licht, en met veel aandacht voor het spel van licht en schaduw. Wie z’n klassieken kent, zal bepaalde beelden onmiddellijk kunnen thuisbrengen. Antieke mythologie in een modern jasje.

Hellenic / Nostalgic is van 25 februari tot en met 14 april te bezichtigen bij Eduard Planting Gallery in Amsterdam. Het is De Molenaers eerste grote solo-expositie in Nederland. De galerie aan de Eerste Bloemdwarsstraat is van woensdag t/m zaterdag geopend van één tot zes.

Withoos meets Withoos in Westfries Museum

Hans Withoos, Still life with Goldfish. Courtesy Eduard Planting Gallery

Hans Withoos, Still life with Goldfish. Courtesy Eduard Planting Gallery

In het Westfries Museum in Hoorn zijn van 24 februari tot en met 21 mei dertig ‘fotografische schilderijen’ van fotokunstenaar Hans Withoos (1962) te zien, onder de titel Withoos meets Withoos. In deze spraakmakende serie treedt Withoos in de voetsporen van een verre voorvader: de zeventiende-eeuwse fijnschilder Matthias Withoos. Hierbij werden diens stillevens en stadsgezichten samengevoegd met eigentijdse, surrealistische beelden.

I will not be shamed

Slutshaming_poster1tot-eind-mrtNog meer bezienswaardigs in Museum Hilversum. Volgens de homepage van de website van 25 februari tot eind maart, maar als we de poster en de Facebookpagina mogen geloven, is de expositie al begonnen. I will not be shamed is een projectexpositie van fotografe Veronique Jansen in samenwerking met een aantal leerlingen van het Comenius College. Het thema is slutshaming: het fenomeen dat vrouwen en meisjes op grond van hun uiterlijk of gedrag worden gebrandmerkt als ‘slet’. De expositie wil de discussie daarover aanzwengelen. En dat is geen overbodige luxe in een periode dat je zelfs dergelijke kwalificaties naar je hoofd kunt krijgen wanneer je met de beste bedoelingen een rapper met autopech een lange wandeling huiswaarts bespaart… Het museum aan de Kerkbrink is dagelijks geopend van 11 tot 5.

Lucas Foglia – Human Nature

Gas Station Wyoming. © Lucas Foglia / Courtesy of Michael Hoppen Gallery

Gas Station Wyoming. © Lucas Foglia / Courtesy of Michael Hoppen Gallery

Onze relatie met de natuur is nogal tweeslachtig. Aan de ene kant is onze leefomgeving minder ‘natuurlijk’ dan ooit, in aanmerking genomen dat de gemiddelde Amerikaan 93 procent van zijn leven binnen doorbrengt. Aan de andere kant trekt onze leefwijze een zware wissel op diezelfde natuur. De Amerikaanse fotograaf Lucas Foglia (1983) bracht z’n jeugd door op een door bossen omgeven boerenbedrijf. De orkaan Sandy zorgde ervoor dat de velden overstroomden. Toen Foglia zich verdiepte in het fenomeen klimaatverandering, realiseerde hij zich: als de mensen het weer kunnen veranderen, blijft er geen plek ter wereld over die niet is beïnvloed door de mens.

De expositie Human Nature vertrekt vanuit de steden op zoek naar de laatste restjes wildernis en initiatieven die de mens weer in direct contact met de natuur moeten brengen. In fotografiemuseum Foam in Amsterdam zijn van 2 februari tot half april 35 foto’s op groot formaat te zien. Vorig jaar verscheen ook een monografie. Het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

“It’s Been a Fantastic Ride” – Michael Putland

Pete Townsend of The Who, Jumping, UK Tour 1981. © Michael Putland / courtesy Gallery Vassie

Pete Townsend of The Who, Jumping, UK Tour 1981. © Michael Putland / courtesy Gallery Vassie

Michael Putland (1947) heeft zo’n beetje iedereen in de muziekindustrie op de plaat gezet, van Abba via David Bowie, Mick Jagger en Tina Turner tot Zappa. Zowel op het podium als voor een geposeerd portret. Hij is dan ook al een halve eeuw actief in het vak. Zijn werk verscheen in tijdschriften, maar ook op albumhoezen. Eind jaren zeventig verhuisde hij van Engeland naar New York, om ook daar de laatste trends vast te leggen.

Onder de titel “It’s Been a Fantastic Ride” zijn Putlands greatest hits van 10 februari tot 21 april te bezichtigen – en natuurlijk ook te koop – bij Gallery Vassie. De galerie aan de Amsterdamse Langestraat is van dinsdag- tot en met zaterdagmiddag open van één tot zes, en daarbuiten ook op afspraak.

Jacqueline Hassink – Unwired

Tokyo 29 (detail), iPortrait, Tokyo, Japan, 24 March 2014, 15:27, iPhone 5s. © Jacqueline Hassink

Tokyo 29 (detail), iPortrait, Tokyo, Japan, 24 March 2014, 15:27, iPhone 5s. © Jacqueline Hassink

Ze worden wel eens ‘smombies’ (smartphone-zombies) genoemd: mensen die zo gefocust zijn op het schermpje dat ze niet eens merken dat ze je omverlopen, -rijden dan wel -fietsen. Jacqueline Hassink vroeg zich af hoe het leven zou zijn zonder 24/7 telefoon- en wifiverbinding, en reisde met haar camera af naar de afgelegen white spots van deze wereld: plekken zonder ‘bereik’. Zulke plekken zijn er nog, zelfs in Japan, al worden ze steeds schaarser.

De foto’s van deze oases van rust zijn te zien op de tentoonstelling Unwired in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, geflankeerd door portretten van smartphoneverslaafden die alleen maar aandacht hebben voor hun mobieltje en zodoende niet eens merken dat ze zelf worden gefotografeerd. De expositie loopt van 20 januari tot begin mei, en er verschijnt tevens een gelijknamig fotoboek. Het museum aan de Wilhelminakade is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11 tot 5.