Categorie: "Fototentoonstelling"

Stéphanie Solinas – Dominique Lambert / Le Pourquoi Pas?

DL#105/5, uit de serie Dominique Lambert, 2003-2009. © Stéphanie Solinas

DL#105/5, uit de serie Dominique Lambert, 2003-2009. © Stéphanie Solinas

Zo af en toe bekruipt iedere fotograaf, ‘beroeps’ of niet, het gevoel dat alles al eens gefotografeerd is, van de Eiffeltoren tot gebruikte tampons aan toe. De Franse fotografe Stéphanie Solinas (1978) heeft haar persoonlijke uitweg uit dit universele dilemma gevonden door heel verschillende onderwerpen op een systematische, bijna wetenschappelijke manier te benaderen. In het Amsterdamse fotografiemuseum Foam zijn vanaf eind deze week twee van haar series te zien.

A Passion for TASCHEN

Sharon Stone, Anjelica Huston en Diane Lane. Fotografie: Annie Leibovitz

Sharon Stone, Anjelica Huston en Diane Lane. Fotografie: Annie Leibovitz

Onder liefhebbers van kunst- en fotoboeken is uitgeverij TASCHEN een begrip. TASCHEN levert al decennialang fraai uitgevoerde boeken met werk van topkunstenaars (zoals Annie Leibovitz, Helmut Newton, Sebastião Salgado en onlangs nog Peter Lindbergh) voor een betaalbare prijs. Iets waar oprichter Benedikt Taschen vorig jaar de Photographic Publishing Award voor werd toegekend door The Royal Photographic Society.

Mede in het kader van de internationale kunstbeurs TEFAF is er van 5 maart tot en met 4 juni een tentoonstelling aan deze spraakmakende uitgeverij gewijd in Museum aan het Vrijthof in Maastricht.

Overzichtstentoonstelling Desiree Dolron

Desiree Dolron: Xteriors XIII, Kodak Endura Print, 2001-2015

Desiree Dolron: Xteriors XIII, Kodak Endura Print, 2001-2015

Al lang voordat photoshoppen net zo ingeburgerd was geraakt in de Nederlandse taal als eerder aspirine en in een recenter verleden googelen, maakte Desiree Dolron (1963) furore met dromerige gemanipuleerde foto’s. Ze is echter van meer markten thuis, getuige haar serie Te dí todos mis suenos (Ik gaf je al mijn dromen), gemaakt op Cuba. Maar ook deze serie vertoont een typische Dolron-touch. Diverse grote musea in het buitenland hebben werk van haar in hun collectie. Maar nu valt Dolrons fotografie ook dichter bij huis te bewonderen, in het Singer Museum in Laren. Naast de eerdergenoemde reisfoto’s uit Cuba zijn foto’s uit verschillende series te zien, waaronder Exaltation. Images of Religion and Death en Xteriors: een reeks in hun soberheid beklemmende portretten. Ook omvat de tentoonstelling een aantal niet eerder vertoonde videowerken, aangevuld met diverse schilderijen die Dolron als gastcurator heeft geselecteerd uit de Singercollectie en bruiklenen. De overzichtstentoonstelling is te bezoeken tot en met 14 mei, en het museum aan de Oude Drift in Laren is van dinsdag tot en met zondag open van 11 tot 5. Wie er heel snel bij is, kan nog proberen om een kaartje te bemachtigen voor een meet met de fotografe vanavond om half acht, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling en een borrel.

Instagallery in teken van Beauty of Advertising

the-beauty-of-advertising-1De succesvolle Instagallery krijgt een vervolg. De eerste editie van dit platform voor getalenteerde Instagrammers stond in het teken van de kleur blauw. Nu komt er een vervolg, met ditmaal als thema The Beauty of Advertising. Meedoen kan tot en met 17 februari met de hashtags #TheBeautyOfAdvertising en #IGHgoesAdvertising. Check wel of je account op openbaar staat. Behalve op Instagram zal een selectie van de inzendingen ook op het kantoor van de organisator in hartje Amsterdam zijn te zien. Klik op ‘t logo voor meer informatie.

Ed van der Elsken – De Verliefde Camera

De uitzending van Kunstuur, vanmiddag om tien over half zes op NPO2, staat geheel in het teken van Ed van der Elsken en meer specifiek van de tentoonstelling De Verliefde Camera, die binnenkort is te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Ed van der Elsken, Beethovenstraat, Amsterdam (1967), Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken / Collection Ed van der Elsken estate

Ed van der Elsken, Beethovenstraat, Amsterdam (1967), Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken / Collection Ed van der Elsken estate

Met deze tentoonstelling krijgt een van Nederlands grootste fotografen (én filmers) zijn grootste overzichtstentoonstelling in 25 jaar. Ed van der Elsken (1925-1990) is vooral bekend als straatfotograaf pur sang. Maar zijn werk kent zo veel facetten dat het eigenlijk ondoenlijk is om hem in een hokje onder te brengen. Hij reisde met zijn camera de hele wereld over, wat zijn neerslag kreeg in talrijke fotoboeken, waarvan EYE LOVE YOU (pas opnieuw uitgegeven) wellicht het meest bekende is. Geholpen door zijn sociale vaardigheden, en niet gehinderd door de huidige epidemie van angst voor ongewenste exposure op sociale media, creëerde Van der Elsken een in zijn veelzijdigheid onnavolgbaar tijdsbeeld van het dagelijkse leven in de decennia na de Tweede Wereldoorlog.

Ed van der Elsken - De Verliefde Camera is in Amsterdam te bezichtigen van 3 februari tot 21 mei; daarna reist de tentoonstelling door naar Parijs en Madrid. Het museum op het Museumplein is dagelijks geopend van 10 tot 6, en op vrijdag van 10 tot 10.

Museum Hilversum eert Jeroen Oerlemans

In Museum Hilversum is vanaf 4 februari de tentoonstelling Jeroen Oerlemans 1970-2016 te zien, als eerbetoon aan de fotograaf die vorig jaar in Libië in het harnas sneuvelde. Oerlemans had al eerder laten zien dat de risico’s van het vak van fotojournalist hem er niet van weerhielden zijn werk te blijven doen: in 2012 was hij al eens ontvoerd door extremistische moslims. De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Zilveren Camera, en naast de reguliere Canon Zilveren LogoCanon_ZilverenCamera
Camera-expositie te zien. Beide tentoonstellingen zijn te bezoeken tot en met 12 maart. Het museum aan de Hilversumse Kerkbrink is dagelijks open van 11 tot 5.

Europa. What Else?

Frankrijk, Parijs, Fête nationale, 14 juli. © Otto Snoek

Frankrijk, Parijs, Fête nationale, 14 juli. © Otto Snoek

Bijna geen onderwerp maakt zozeer de tongen los als Europa. Terwijl sommige politici staan te trappelen om na de voorgenomen Brexit ook ernst te maken met een Nexit, heb je ook figuren zoals Guy Verhofstadt voor wie méér Europa de remedie tegen alle kwalen is. Zeker is dat het aan alle kanten rommelt en schuurt. Een mooie gelegenheid, vindt het Nederlands Fotomuseum, om eens terug te blikken op wat Europa ons de afgelopen decennia aan verworvenheden die we inmiddels als vanzelfsprekend beschouwen heeft gebracht.

Lilith – Wallflowers and other people

Lilith: Bit Player - Woodcarver. Courtesy Eduard Planting Gallery

Lilith: Bit Player – Woodcarver. Courtesy Eduard Planting Gallery

Lilith, het pseudoniem van kunstfotografe Henriëtte van Gasteren (1964), timmert de laatste jaren flink aan de weg met haar zelfportretten. Gekruid met een flinke dosis humor en zelfspot, waarbij zij – naast terugkerende thema’s als vrouwelijkheid en identiteit – ook het ouder worden en het bijbehorende verval niet vergeet. Haar nieuwe fotoserie Faded Glory toont dat dit ouder worden ook een mooie kant heeft – vanzelfsprekend met de gebruikelijke knipoog. In de verhalende zelfportretten van Bit Player zijn ook haar familieleden, vrienden en bekenden te zien, en speelt Lilith zelf een bijrol.

Beide series zijn van 28 januari tot en met 18 maart te bewonderen bij Eduard Planting Gallery in Amsterdam. De galerie aan de Eerste Bloemdwarsstraat is woensdag t/m zaterdag geopend van één tot zes. Naast deze expositie is er vanaf 29 januari ook werk van Lilith te zien in het CODA Museum in Apeldoorn.

Ren Hang – Naked/Nude

Untitled, 2016. © Ren Hang / Courtesy Stieglitz19

Untitled, 2016. © Ren Hang / Courtesy Stieglitz19

In Foam 3h is van 27 januari tot en met 12 maart werk te zien van de jonge Chinese fotokunstenaar Ren Hang (1987). Naakte jongvolwassenen, even mooi als onbeschaamd, spelen in zijn werk de hoofdrol. De props, variërend van bloesem en appels tot pauwen en slangen, verlenen het beeld een zowel poëtisch als absurdistisch accent. Met de uitgebalanceerde en vaak expliciete poses wil Hang taboes rond het menselijk lichaam en seksualiteit doorbreken, met en passant een knipoog naar het heersende schoonheidsideaal. Dit heeft hem, naast een grote bekendheid en veel succes, ook al diverse aanvaringen met de autoriteiten opgeleverd. Het gebruik van een goedkope camera met hard direct flitslicht geeft het geheel een nonchalante draai.

De tentoonstelling is georganiseerd door Foam in samenwerking met galerie Stieglitz19. Het fotomuseum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks open van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

Take Five in Gallery Vassie

Saddleworth Moor 2013, from the Saddleworth Moor series by Matthew Murray.

Saddleworth Moor 2013, from the Saddleworth Moor series by Matthew Murray.

Jazzliefhebbers zal de titel Take Five waarschijnlijk als muziek in de oren klinken, maar ditmaal gaat het om een fototentoonstelling – van vijf hedendaagse fotografen (of liever gezegd vier individuele fotografen plus één koppel), welteverstaan. In Gallery Vassie in Amsterdam is vanaf heden tot 12 februari werk te zien en te koop van een vijftal heel diverse makers. Matthew Murray laat in zijn bijna voltooide serie Saddleworth Moor dramatische landschappen zien. Voor de liefhebber: komend jaar volgen een solo-expositie én een fotoboek!