Categorie: "Algemeen"

Prijsverhoging Creative Cloud in UK

Moet ook Nederland/eurozone met hogere prijs rekening houden?

In Groot-Brittannië is een storm van verontwaardiging opgelaaid over de prijsverhoging die Adobe binnenkort wil doorvoeren. De prijs van een Creative Cloud-abonnementCC_LB zou in sommige gevallen wel 20 procent stijgen. Volgens Adobe heeft een en ander te maken met de wisselkoers van het pond, die onder druk staat sinds de aangekondigde Brexit. De Britse cameraprijzen zijn hierdoor al eerder flink omhooggegaan.

In Nederland betalen we óók meer voor onze fotospullen, wat eveneens ten dele een wisselkoerskwestie is – ditmaal van de euro tegenover yen en dollar. Of dit ook gevolgen heeft voor de prijzen van een CC-abonnement, staat nog te bezien. Dit kan natuurlijk opeens anders worden wanneer de eurozone uit elkaar valt, of wanneer ook Nederland na de Kamerverkiezingen een grote blonde leider krijgt die ongeacht de praktische consequenties op een Nexit aanstuurt.

Op hertensafari in de duinen

HertjeWLDEigenlijk had ik Before They Pass Away in gedachten als kop boven dit stukje, maar dat zou té cynisch zijn, nog daargelaten of die parallel hout snijdt… Een paar dagen geleden was ik weer op ‘hertenjacht’ in de Waterleidingduinen, met meer succes dan vorig jaar. Dat je over de herten struikelde, is overdreven, maar het waren er veel – ook jong grut. Wat weer een aanslag vormt op de begroeiing, en in het verlengde daarvan op de rest van de natuur. Behalve wat mezen dan ook geen andere dieren gezien. Misschien is het onvermijdelijk dat er bij gebrek aan natuurlijke vijanden herten worden afgeschoten, maar als dierenliefhebber word je er niet blij van.

Minder somber nieuws voor natuurvrienden: het veertiende nummer van Denatuurin! is uit. Klik hier om het gratis online tijdschrift te lezen.

Triggertrap gooit handdoek in ring

Slecht nieuws voor natuur- en time-lapsefotografen: binnenkort valt het doek voor Triggertrap. Triggertrap is in hoofdzaak een app die de sensoren en de functies van smartphones inzet als intelligente afstandsbediening en intervaltimer voor je camera. Zo kun je er time-lapse- en sterrenspoorfoto’s mee maken, maar ook een ‘onbemande’ camera laten ontspannen door beweging of geluid. TriggertrapHet laatste Triggertrap-project, Ada, is het bedrijfje fataal geworden: hoewel het in eerste instantie benodigde bedrag ruimschoots werd binnengehaald via Kickstarter, rezen de ontwikkelings- en productiekosten de pan uit. Triggertrap wordt dus niet langer ondersteund; zolang de voorraad strekt, kun je nog sommige accessoires bijbestellen via de webshop.

Nieuws en nieuwtjes van de nieuwe week

Bij Lomography.com zijn ze alvast in Valentijnsstemming. Bij aankoopLomo_VDS van een Lomo’Instant voor je analoge geliefde krijg je een camerariem cadeau, en op cameratassen krijg je 15 procent korting. Klik op de banner om naar de aanbiedingen te gaan.

Minder goed nieuws voor Photoshopfans met een CC-allergie. Vanaf begin januari heeft Adobe definitief de stekker getrokken uit de laatste CS-versie.

En Pentax-aficionado’s kunnen weer opgelucht ademhalen. Volgens diverse betrouwbare bronnen (maar zijn die er nog in het Trump-tijdperk…?) is de Pentax KP niet de opvolger van de K-3 II maar komt er later dit jaar een nieuw semiprofessioneel APS-C-model.

Hasselblad neemt afscheid van Nederlandse topman

De Nederlandse CEO van het Zweedse Hasselblad, Perry Oosting, houdt het nog deze maand voor gezien. Waarom precies, blijkt niet uit het persbericht; misschien houdt de machtswisseling verband met de steeds grotere rol van dronebouwer DJI binnen het bedrijf. Sinds zijn aantreden begin 2015 heeft Oosting Hasselblad in rustiger vaarwater geloodst, onder meer met nieuwe producten zoals de X1D. Paradoxaal genoeg levert diezelfde X1D behalve nieuwe klanten ook nieuwe problemen ook: de vraag bleek de verwachtingen ver te overtreffen. Hierdoor én door technische complicaties is de X1D ruim een half jaar na de introductie nog steeds niet of nauwelijks leverbaar.

logo-5

2016 nieuw recordjaar voor Foam

Opening tentoonstelling Helmut Newton - A Retrospective in Foam, 2016. © Foam / foto: Marleen van Veen

Opening tentoonstelling Helmut Newton – A Retrospective in Foam, 2016. © Foam / foto: Marleen van Veen

Fotografiemuseum Foam blijft bezoekersrecords verbrijzelen. Stond de teller vorig jaar rond deze tijd op zo’n 200.000, dit jaar hebben al meer dan 240.000 bezoekers de weg naar het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht weten te vinden. Met dank aan maar liefst 22 tentoonstellingen met een aantal absolute toppers, variërend van het jonggestorven talent Francesca Woodman en de pas na zijn dood ontdekte Mike Disfarmer tot modefotograaf Helmut Newton en kunsticoon Ai Weiwei. Momenteel hangt er onder meer werk van de Japanse meester Hiroshi Sugimoto. Foam timmert ook buiten de deur flink aan de weg, en 2017 – wanneer Foam 15 jaar bestaat – zal vast ook niet onopgemerkt voorbijgaan.

Politie niet meer ‘beste vriend’ van de persfotograaf

De politie, voorheen zo niet je beste dan toch ten minste een goede vriend (tenzij je crimineel van beroep was), begint zich steeds meer te ontpoppen als de aartsvijand van de vrije nieuwsgaring. Blijkens een bericht op Villamedia deed de sterke arm der wet erg intimiderend tegen fotografen die aanwezig waren bij het incident in Spaarndam, waarbij een agent zwaargewond raakte. Dat laatste is natuurlijk erg genoeg, maar nog geen reden om persfotografen met een politieperskaart, die naar verluidt op gepaste afstand bleven en niemand hinderden, de opdracht te geven hun opnamen te wissen. 

Red een Kind samen met CameraNU.nl

Omdat we in de feestelijke decembermaand nog wel eens vergeten dat mensen elders in de wereld het minder goed hebben, een sympathiek gebaar van CameraNU.nl. Bij elke bestelling kun je desgewenst 2 euro doneren aan stichting Red een Kind voor een hulpproject in het straatarme Gwassi in Kenia, waarmee de plaatselijke jeugd structureel uitzicht wordt geboden op een betere toekomst, door betere voeding, onderwijs en medische zorg. CameraNU.nl verdubbelt dan uit eigen zak je donatie, onder het motto dat vele kleintjes al snel één grote maken. Deze inzamelingsactie loopt de hele maand december door, zowel online als in de winkel. We zeggen er wel voor de volledigheid bij dat Red een Kind een organisatie op christelijke grondslag is – voor de een zal dit een pre zijn, voor de ander juist niet. Klik op de banner voor meer informatie.

BannerRedEenKind

 

 

Eerste jaargang Denatuurin! compleet

Zojuist rolde het twaalfde nummer van de eerste jaargang van Denatuurin! van de pers. Bij wijze van spreken dan, want het gaat om een onlinetijdschrift over natuur en fotografie. Er verschijnen leuke en leerzame artikelen in – dit keer onder andere over mist en over het mooiste natuurgebied van Nederland – en lezersfoto’s zijn welkom.denatuurin Misschien wel het mooiste: Denatuurin! is helemaal gratis. Je hoeft niet bang te zijn dat de redactie gekke dingen doet met de ingezonden foto’s of met je e-mailadres gaat leuren, dus schrijf je vooral in als je geen enkel nummer wilt missen!