Categorie: "Algemeen"

Outdoor Event in de Biesbosch

KE_outdoorDe lente komt er eindelijk aan, en daarom organiseert Kamera Express net als vorig jaar een Outdoor Event in en rond het Biesboschcentrum in Dordrecht. Vanwege het succes van de vorige editie wordt er nog grootser uitgepakt, met allerlei uitprobeermogelijkheden en activiteiten. Het evenement vindt plaats op zondag 15 april van 10 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags, en toegang is gratis. Klik op de banner voor meer informatie.

Aan alles komt een eind…

DSCF8049klClichématig maar daarom niet minder waar: aan alles komt een eind, aan goede en kwade dingen. Ook aan Fotografie.blog helaas. En trouwens niet alleen aan Fotografie.blog. Want zoals het er nu naar uitziet, gaat de opzet van Blog.nl over een paar weken op de schop. Dat is, hoe banaal het ook klinkt, in de eerste plaats een kwestie van bezoekersaantallen. Over de hele linie hebben we die de afgelopen jaren zien teruglopen. En fotografie is jammer genoeg niet zo hot meer als een jaar of tien terug. De zegetocht van de smartphone en zo.

Het was niet míjn beslissing maar ik heb er begrip voor.

Het einde van de ijstijd

EindeIJstijd

Het heeft even geduurd, maar we konden vandaag weer de deur uit zonder vrees voor bevriezingsverschijnselen. Al hield het ijs van het onverwachte staartje van deze winter op sommige plekken hardnekkig stand. Benieuwd of Facebook deze laat passeren ;-)

CameraNU.nl sponsort Het Flevo-landschap

goudensponsorCameraNU.nl laat trots weten de nieuwe gouden sponsor te zijn van stichting Het Flevo-landschap: de particuliere natuurbeschermingsorganisatie van Flevoland. In totaal bezit en beheert deze stichting meer dan vijftig natuurgebieden met ruim 6000 hectare natuur en cultureel erfgoed, waaronder ook het Werelderfgoed Schokland.

Dat de fotospeciaalzaak en de natuurbeschermingsorganisatie elkaar hebben gevonden, is niet zo vreemd, want onder de klanten van CameraNU.nl bevinden zich veel fervente natuurfotografen.

Ander fotonieuws van deze week

Burnside35-Product-LensLensbaby heeft een nieuw objectief aangekondigd: de Burnside 35. De karakteristieke weergave wordt bereikt door een combinatie van vignettering en hoekonscherpte (‘swirl’), die met een regelaar kan worden bijgesteld. Verkrijgbaar medio maart voor plusminus 500 euro.

En de eerder aangekondigde naamsverandering van Macphun, onder andere bekend van Luminar, is een feit. Vanaf heden heet het bedrijf Skylum.

Jacob Riis – The Other Half

Bandits' Roost´, 1887-1888. © Jacob Riis / Museum of the City of New York

Bandits’ Roost´, 1887-1888. © Jacob Riis / Museum of the City of New York

Onder de titel The Other Half – The Activist Photography of Jacob Riis presenteert fotografiemuseum Foam binnenkort een selectie uit het werk van deze pionier van de documentaire en sociale fotografie. Jacob Riis (1849-1914) was een Deense immigrant die op z’n eenentwintigste berooid in New York arriveerde. Omdat hij de schrijnende armoede die naast de grote rijkdom bestond in New York met eigen ogen kende, zette hij het nog jonge medium fotografie in om de leefomstandigheden in de slums te helpen verbeteren en hervormingen af te dwingen. Vaak dienden de foto’s ter illustratie van artikelen, boeken en lezingen, het laatste met behulp van een toverlantaarn.

Pas veel later kwamen de foto’s als zodanig in de belangstelling te staan. De tentoonstelling in Foam loopt van 16 februari tot half april. Het is de eerste maal dat Riis’ werk in Nederland wordt geëxposeerd. Het museum aan de Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

Instant Square en Fotofair

InstantSqDe eerder aangekondigde Lomo’Instant Square analoge multi-format directklaarcamera wordt komende week leverbaar in de Lomography Shop. De financiering via Kickstarter was in enkele uren geregeld, dus we vermoeden dat deze opvallende klapcamera met balg wel aftrek zal vinden. De Instant Square is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en de prijzen beginnen bij 199 euro.

Verder is de voorverkoop begonnen van kaarten voor de Fotofair, het grootste foto- en videofestival van de Benelux dat dit jaar plaatsvindt in het weekend van 26/27 mei. Voor meer informatie klik je hier.

Ook Noord-Korea massaal aan de beauty app

Enthousiasme voor de Olympische Winterspelen is niet het enige wat beide Korea’s gemeen lijken te hebben. Wat de voorliefde voor slimme gadgets, selfies en cosmetische apps betreft, schijnt Zuid-Korea inmiddels Japan voorbijgestreefd te zijn. Maar ook Noord-Korea laat zich niet onbetuigd, getuige een leuk stukje dat we tegenkwamen bij de BBC.

SpringScentOp DPRK Today, een gelikt ogende officiële nieuwswebsite van de Democratic People’s Republic of Korea, wordt een nieuwe app, Spring Scent geheten, aangeprezen. Daarmee krijgen de (zelf)portretjes uit je mobieltje een virtuele make-over. Volgens het medium zijn vrouwelijke gebruikers dolenthousiast, al zijn ze dat in die contreien wel vaker als dat gewenst is. In sommige opzichten is Noord-Korea minder ‘onderontwikkeld’ dan men denkt. En kennelijk weten moderne smartphones ondanks alle sancties nog steeds de grens over te steken.

Of de Grote Leider Kim Jong-un zelf al de proef op de som heeft genomen met Spring Scent (hint: nieuw kapsel), is niet bekend.

#MeToo: twee topfotografen voorlopig op non-actief

Na steeds meer beroemde acteurs en regisseurs worden nu ook fotografen van naam en faam beschuldigd van seksueel wangedrag. Dit weekend werd bekend dat de topmodefotografen Mario Testino en Bruce Weber door verschillende mannelijke modellen en assistenten van grensoverschrijdend gedrag zijn beticht. Hoewel beide fotografen de beschuldigingen als ongegrond en absurd van de hand wijzen, heeft hoofdredacteur Anna Wintour van Vogue Weber en Testino tot nader order op non-actief gesteld. Ook komt het blad met een Code of Conduct: eenVogueLogo gedragscode bij fotoshoots die ervoor moet zorgen dat in de toekomst iedereen zich op de set professioneel gedraagt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Door het hart van China met Ruben Terlou


Ruben Terlou is terug. De fotograaf, die een paar jaar geleden furore maakte met Langs de oevers van de Yangtze, ging samen met regisseur Maaik Krijgsman opnieuw op ontdekkingsreis door China, van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje. Dit resulteerde in de zevendelige VPRO-serie Door het hart van China. De eerste aflevering is vanavond om kwart over acht te zien op NPO 2.