Categorie: "Algemeen"

Fotonieuws van de afgelopen week

Ed van der Elsken: Zelfportret met Ata Kandó, Parijs, 1953. Schenking Ed van der Elsken Estate aan Stedelijk Museum.

Ed van der Elsken: Zelfportret met Ata Kandó, Parijs, 1953. Schenking Ed van der Elsken Estate aan Stedelijk Museum.

Ruim een week voordat de grote Ed van der Elsken-tentoonstelling, De verliefde camera, in het Stedelijk Museum in Amsterdam sluit, laat het museum trots weten dat men aan de ruim 300 ‘Ed van der Elskens’ in de eigen collectie nog 122 op de tentoonstelling te bezichtigen foto’s heeft kunnen toevoegen. De ene helft is aangekocht, met steun van het Mondriaan Fonds, terwijl de andere helft is geschonken door de Ed van der Elsken Estate. Ook de Universiteit Leiden heeft Van der Elsken-materiaal weten te bemachtigen, in de vorm van voorstudies van het fotoboek Sweet Life (1966): het fotografische verslag van een wereldreis.

Koningsdag 2017

KD17_Blog

Dit jaar weer de drukte in de trein getrotseerd om een paar uurtjes foto’s te maken in Amsterdam (ik was helaas niet uitgenodigd in Tilburg…). Ondanks de lage temperatuur en het incidentele buitje was de stemming er niet minder om, en de Hollandse handelsgeest vierde hoogtij. Een selectie van de foto’s staat op m’n website.

Fauve Bouwman brengt ode aan Eva Besnyö

Oud-bewoners Rosa Spier Huis spil van bijzondere campagne

Het Rosa Spier Huis in Laren is een begrip uit een periode dat ‘kunstenaar’ nog een geuzennaam was in plaats van een scheldwoord in de mond van de liberale bankiersbonus- en hypotheekrenteaftrekkerskliek, en er voor oude mensen nog een middenweg bestond tussen thuisblijven met mantelzorg en misschien wat professionele hulp als doekje voor het bloeden en wegkwijnen in een verpleeghuis. In het Rosa Spier Huis kunnen oude kunstenaars hun laatste jaren op een waardige en creatieve manier doorbrengen onder gelijkgezinden. Kunstenaars gaan immers niet met pensioen.

Fauve Bouwman: zelfportret met spiegel.

Fauve Bouwman: zelfportret in de spiegel.

Binnenkort verhuist het Huis, grotendeels noodgedwongen, naar een nieuwe locatie in de buurt. En daar zijn geld en donateurs voor nodig. Vandaar dat een campagne is opgezet, waarbij kunstenaars van nu een ode brengen aan illustere oud-bewoners. De aftrap wordt vandaag verzorgd door acteur Dirk Zeelenberg, die een hommage brengt aan Johnny Kraaijkamp sr. op diens geboortedag. Over een week verschijnt een nieuwe aflevering, waarin de veelbelovende jonge fotografe Fauve Bouwman in de voetsporen treedt – onder meer met bijgaand zelfportret - van haar wereldberoemde collega en inspiratiebron Eva Besnyö, die eind 2003 in het Rosa Spier Huis overleed. Wie meer wil weten over het Rosa Spier Huis of wellicht een steentje wil bijdragen aan de nieuwbouw, kan hier terecht.

Update: Fauve Bouwman en Eva Besnyö’s dochter Iara Brusse zijn vanmiddag ook te zien in Tijd voor MAX (10 over 5 op NPO 1).

Ganzenkuikens in de polder

Ganzenfamilie

Toch een tamelijk zonnig paasweekend in weerwil van de onheilspellende weerberichten, zij het nogal winderig en koud en nu en dan doorspekt met een flinke regen- of hagelbui. Het jonge grut was al vroeg uit de veren dit jaar – nu maar hopen dat flora en fauna de voor de komende dagen voorspelde nachtvorst heelhuids doorstaan!

Nieuws en nieuwtjes van de paasweek

Moederbedrijf Ricoh ontkent geruchten in Japanse media dat het zich wil terugtrekken uit de camerabusiness. Het bedrijf draait weliswaar – evenals meer elektronicabedrijven – momenteel met (bescheiden) verlies, maar Ricoh wil zowel de Pentax-DSLR-lijn als de eigen Theta-camera’s handhaven. Binnen het Ricoh-concern neemt de cameradivisie maar een bescheiden plaats in, zodat Ricohlogohet bedrijf minder gevoelig is voor marktfluctuaties dan andere camerafabrikanten. Wel staat een concernbrede herstructurering op stapel.

Verder heeft Adobe updates voor Camera Raw en Lightroom (CC/6) uitgebracht, met nieuwe lens- en cameraprofielen (waaronder de Canon EOS M6 en de Pentax KP. Maar ik kan ze zelf niet downloaden en uitproberen zolang m’n Creative Cloud-app blijft dwarsliggen…

Foto’s bewerken met een Wacom-tekentablet

Wacom_IntuosOnder ervaren fotobewerkers is het merk Wacom een begrip. De Wacom Intuos Pro is een zogenaamde tekentablet, verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, die je met een USB-kabeltje of draadloos aansluit op je pc of Mac, en kunt gebruiken om mee te tekenen en te retoucheren. Daarmee is het ook een ergonomische vervanger van je muis.

De tablet is aanraakgevoelig en ook zonder de bijgeleverde pen te gebruiken. Je kunt dus ook swipen of andere vingerbewegingen gebruiken, net als op een iPad. Op de tablet zitten links een aantal zelf te programmeren knoppen, waarmee je toetsenbordfuncties zoals CTRL, ALT en SHIFT kunt gebruiken zodat je niet aangewezen bent op je toetsenbord. Het instellen van deze knoppen gaat heel simpel na het installeren van de software. Zodoende kun je de functietoetsen ofwel ExpressKeys aanpassen voor gebruik met software als Adobe Lightroom CC en Adobe Photoshop CC.

Zomertijd staat weer op de stoep

Niet vergeten: in de nacht van zaterdag de 25e op zondag de 26e moet de klok weer een uurtje vooruit – óók de klok in je camera. Een en ander El_Klokbetekent zondagmorgen een uurtje korter slapen (of de wekker later zetten), en tot het eind van de zomer ‘s avonds een uurtje extra licht. Of het ook energie bespaart, wat de oorspronkelijke gedachte achter de invoering van de zomertijd was, lijkt meer en meer wishful thinking. Maar dat is iets waar de Europese Unie zich wel vaker schuldig aan maakt…

CameraNU.nl en City Foto Eindhoven bundelen krachten

Hoewel de traditionele fotozaak steeds zeldzamer wordt in het winkelstraatbeeld, komen kopers en verkopers van fotoapparatuur tot de slotsom dat een 100% online winkel ook niet alles is. Zeker in het hogere segment is een touch & try voor aankoop wel zo prettig. Verschillende onlinewinkels hebben dan ook één of meer fysieke filialen geopend. CameraNU.nl had al een grote fysieke winkel in Urk, en breidt nu zijn basis uit naar het zuiden door het nemen van een belang in City Foto Eindhoven, al 85 jaar een begrip in Zuid-Nederland. Ook voor City Foto, als familiebedrijf met 10 medewerkers een relatief kleine speler, is de grote partner die het afgelopen decennium een stormachtige groei heeft beleefd,city_cameranu een welkome aanwinst. “Het gezamenlijke doel is om de veeleisende fotohobbyist zowel online als offline de beste service te kunnen bieden”, laten beide partijen in een verklaring weten. Naam én directie van City Foto blijven ongewijzigd, dus de trouwe klant hoeft niet bang voor drastische veranderingen te zijn.

Professional Imaging 2017 van start

PI_17

Vandaag vond de aftrap plaats van Professional Imaging 2017. De eerste beursdag was meteen drukbezocht. Bij de workshops en de stands van bijna alle grote cameramerken was het dringen, niet in de laatste plaats bij Fujifilm vanwege de gloednieuwe GFX 50S middenformaatcamera. We mochten er ook zelf even mee spelen en hij was toch een maatje groter – maar ook een flink stuk lichter – dan we hadden verwacht.

Professional Imaging in Nijkerk duurt nog tot en met maandag. Retailpartner CameraNU.nl had als vanouds een flink aantal mooie beursaanbiedingen voor de bezoekers.

Foam deelt posters uit voor Europese Unie

Beeld: Wolfgang Tillmanns

Beeld: Wolfgang Tillmans

Moet een museum zich in de politiek mengen, is een vraag die je onwillekeurig bekruipt wanneer je een persbericht onder ogen krijgt over de samenwerking tussen fotomuseum Foam en de gerenommeerde Duitse fotograaf Wolfgang Tillmans… Tillmans is op zijn beurt samen met de oprichters van Fantastic Man een campagne begonnen onder de vlag Protect the European Union. Posters met die strekking zijn vanaf donderdag gratis verkrijgbaar bij Foam en andere kunstinstituten, óók in het Nederlands. Een verband met de Tweede Kamerverkiezingen die voor de deur staan, ligt voor de hand. Je denkt al gauw: tja, moet dit nou, en werkt zo’n initiatief niet averechts…? Aan de andere kant hebben we net gezien hoe een toch ietwat excentrieke figuur het tot ieders verbazing tot president van de Verenigde Staten heeft geschopt, en staat aan deze kant van de grote plas een Brexit voor de deur. Dan zijn er nog de Franse presidentsverkiezingen.