Categorie: "Algemeen"

Instant Square en Fotofair

InstantSqDe eerder aangekondigde Lomo’Instant Square analoge multi-format directklaarcamera wordt komende week leverbaar in de Lomography Shop. De financiering via Kickstarter was in enkele uren geregeld, dus we vermoeden dat deze opvallende klapcamera met balg wel aftrek zal vinden. De Instant Square is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en de prijzen beginnen bij 199 euro.

Verder is de voorverkoop begonnen van kaarten voor de Fotofair, het grootste foto- en videofestival van de Benelux dat dit jaar plaatsvindt in het weekend van 26/27 mei. Voor meer informatie klik je hier.

Ook Noord-Korea massaal aan de beauty app

Enthousiasme voor de Olympische Winterspelen is niet het enige wat beide Korea’s gemeen lijken te hebben. Wat de voorliefde voor slimme gadgets, selfies en cosmetische apps betreft, schijnt Zuid-Korea inmiddels Japan voorbijgestreefd te zijn. Maar ook Noord-Korea laat zich niet onbetuigd, getuige een leuk stukje dat we tegenkwamen bij de BBC.

SpringScentOp DPRK Today, een gelikt ogende officiële nieuwswebsite van de Democratic People’s Republic of Korea, wordt een nieuwe app, Spring Scent geheten, aangeprezen. Daarmee krijgen de (zelf)portretjes uit je mobieltje een virtuele make-over. Volgens het medium zijn vrouwelijke gebruikers dolenthousiast, al zijn ze dat in die contreien wel vaker als dat gewenst is. In sommige opzichten is Noord-Korea minder ‘onderontwikkeld’ dan men denkt. En kennelijk weten moderne smartphones ondanks alle sancties nog steeds de grens over te steken.

Of de Grote Leider Kim Jong-un zelf al de proef op de som heeft genomen met Spring Scent (hint: nieuw kapsel), is niet bekend.

#MeToo: twee topfotografen voorlopig op non-actief

Na steeds meer beroemde acteurs en regisseurs worden nu ook fotografen van naam en faam beschuldigd van seksueel wangedrag. Dit weekend werd bekend dat de topmodefotografen Mario Testino en Bruce Weber door verschillende mannelijke modellen en assistenten van grensoverschrijdend gedrag zijn beticht. Hoewel beide fotografen de beschuldigingen als ongegrond en absurd van de hand wijzen, heeft hoofdredacteur Anna Wintour van Vogue Weber en Testino tot nader order op non-actief gesteld. Ook komt het blad met een Code of Conduct: eenVogueLogo gedragscode bij fotoshoots die ervoor moet zorgen dat in de toekomst iedereen zich op de set professioneel gedraagt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Door het hart van China met Ruben Terlou


Ruben Terlou is terug. De fotograaf, die een paar jaar geleden furore maakte met Langs de oevers van de Yangtze, ging samen met regisseur Maaik Krijgsman opnieuw op ontdekkingsreis door China, van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje. Dit resulteerde in de zevendelige VPRO-serie Door het hart van China. De eerste aflevering is vanavond om kwart over acht te zien op NPO 2.

Slachtoffers fotograferen of filmen? NIET doen!

NoImageAvailable

Ons journalistieke bloed gaat koken wanneer oom agent persfotografen pest. En met ‘burgerjournalistiek’ is vaak niks mis. Maar zieke geesten die zich geroepen voelen om met hun smartphone ongelukken en dergelijke te fotograferen of te filmen, bij voorkeur met dodelijke slachtoffers herkenbaar in beeld, om vervolgens daarmee hits en likes te scoren op de ‘sociale’ media, die mogen ze van ons opsluiten.

Vandaar dat we ons volmondig aansluiten bij het initiatief van Remy Hartog van de Politie Eenheid Rotterdam, onder het veelzeggende motto: “Hoe zou jij ‘t vinden om je dode vader op social media te zien?” Lijkt me geen moeilijk te beantwoorden vraag. Niet meer doen dus, want totaal respectloos en een extra klap voor de nabestaanden. En een pluim voor deze wakkere agent. Meer op Twitter en Instagram.

‘Selfitis’ neemt epidemische proporties aan

Deze vriendelijke dames (let op de actioncam op selfiestick) waren op Koningsdag graag bereid om ook even op andermans foto te gaan.

Deze vriendelijke dames (let op de actioncam op selfiestick) waren op Koningsdag graag bereid om ook even op andermans foto te gaan.

In 2013 werd ‘selfie’ woord van het jaar; in 2017 kreeg ‘selfitis’ – een ziekelijke neiging om te pas en te onpas selfies te schieten - de min of meer officiële status van aandoening. Helemaal nieuw is het niet, want wij kwamen het zelf vlak voor de jaarwisseling tegen op DPReview, waar men op zijn beurt weer via PetaPixel was ingelicht. Maar de uiteindelijke bron is een Engelstalig artikel dat een kleine maand eerder was verschenen, van de hand van twee wetenschappers: Janarthanan Balakrishnan en Mark D. Griffiths. Nu was er al eens eerder een hoax met eenzelfde strekking gelanceerd, maar deze studie onder Indiase studenten doet verdraaid serieus aan (wie het wil nalezen, klik op de link). De conclusie is niet geheel verbazend: bij de chronische gevallen lijkt ‘selfitis’ sterk op aanverwante aandoeningen zoals internet- en met name socialemediaverslaving.

DxO begint nieuwe jaar goed

DxO_One_AndroidDxO, vooral bekend van de software én van de sensortests onder de vlag van DxOMark, heeft grootse plannen voor het nieuwe jaar. Behalve dat men heeft laten doorschemeren dat de eerder aangekondigde nieuwe versie van de Nik Collection niet al te lang meer op zich zal laten wachten, staat er ook een Android-versie van de DxO ONE smartphone-cameramodule op stapel (er was al langer een versie voor de iPhone). Via de website kun je er eentje vooruitbestellen tegen de speciale introductieprijs van 499 dollar, inclusief onderwaterhuis en PhotoLab-softwarepakket. Check wel eerst of jouw model smartphone ondersteund wordt.

Foam trok in 2017 zo’n 210.000 bezoekers

Burlesque dancer (Satyric dancer), 1926 © André Kertész / uit de tentoonstelling Mirroring Life, nog te zien in Foam t/m 10 januari 2018.

Burlesque dancer (Satyric dancer), 1926 © André Kertész / uit de tentoonstelling Mirroring Life, nog te zien in Foam t/m 10 januari 2018.

Fotografiemuseum Foam mag wederom terugkijken op een goed jaar, zij het dat het recordaantal van 240.000 bezoekers uit 2016 niet gebroken lijkt te worden. Net als het jaar daarvoor is de grens van 200.000 inmiddels al gepasseerd, en de verwachting is dat 2017 wordt afgesloten met een totaal van ruim 210.000 bezoekers.

In het jaar waarin Foam z’n 15-jarig bestaan vierde, kwamen ruim twintig tentoonstellingen voor het voetlicht. Een van de publiekstrekkers was de van oorsprong Hongaarse fotograaf André Kertész (1894-1985), die in het statige pand aan de Amsterdamse Keizersgracht het nieuwe jaar mag inluiden.

En de Nature Photographer of the Year is…

Jayaprakash Joghee Bojan, Face to face in a river in Borneo. National Geographic Nature Photographer of the Year 2017

Jayaprakash Joghee Bojan, Face to face in a river in Borneo. National Geographic Nature Photographer of the Year 2017

De National Geographic Nature Photographer of the Year Contest zit er weer op. Nadat de jury meer dan elfduizend inzendingen had bekeken, mag Jayaprakash Joghee Bojan uit Singapore zich de Nature Photographer of the Year 2017 noemen. Zijn winnende foto toont een orang-oetan die half verscholen achter een boom op de uitkijk staat alvorens de rivier over te steken. Dit voor deze bedreigde apensoort ongewone gedrag – de rivier wemelt van de krokodillen – is gerelateerd aan de palmolie-industrie die steeds verder inbreuk op hun leefgebied maakt. Het kostte Jayaprakash Joghee Bojan een etmaal wachten onder zware omstandigheden om deze foto te maken. Zijn inzending levert hem behalve publicatie in National Geographic Magazine ook een geldprijs van 10.000 dollar op. Voor alle winnende foto’s in de diverse categorieën klik hier.