Categorie: "Fotojournalistiek"

In memoriam Dolf Toussaint

Dolf Toussaint: Straatbeeld Parijs - marktvrouw in de buurt van Les Halles, 1968. © Nationaal Archief/Fotoarchief Dolf Toussaint

Dolf Toussaint: Straatbeeld Parijs – marktvrouw in de buurt van Les Halles, 1968. © Nationaal Archief/Fotoarchief Dolf Toussaint

Morgen, dinsdag de 20e, is het exact een week geleden dat persfotograaf Dolf Toussaint overleed. De in 1924 geboren Toussaint was een markante persoonlijkheid, een geëngageerd fotograaf en bovenal een keiharde werker, die eigenlijk altijd zijn camera paraat had en vanaf 1960 zo’n vier decennia lang actief was in binnen- en buitenland voor opdrachtgevers als de Volkskrant, Het Parool en Vrij Nederland. Zijn levensmotto, vastleggen “voordat het te laat was”, was al zichtbaar in zijn eerste grote fotoproject, over de veranderende wereld van de naoorlogse Jordaan. Met zijn foto’s van de politiek stond hij aan de wieg van de parlementaire fotografie zoals we die nu kennen.

Dolf Toussaint is 92 jaar geworden. Zijn fotografische nalatenschap is sinds 2016 veiliggesteld in het Nationaal Archief in Den Haag en het Stadsarchief Amsterdam, dat komend jaar een tentoonstelling aan hem zal wijden.

Magnum trekt steun van buitenaf aan

Magnum Photos, het legendarische fotopersbureau voor fotografen door fotografen, kondigt aan dat het voor het eerst in z’n bestaan investeerders van buitenaf aantrekt. Volgens CEO David Kogan is dit noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het 70-jarige Magnum – met legendarische fotografen als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson en Steve McCurry – de honderd haalt. MagnumLogoIn feite zou er niet zo heel veel veranderen: de fotografen blijven binnenshuis de baas. Villamedia weet echter te melden dat niet iedereen even blij is met deze stap, en dat ten minste één Magnum-fotograaf om die reden is afgehaakt.

Onderwijl lijkt concentratie in de multimediamarkt nog steeds de trend.

NVF start onderzoek naar positie fotojournalisten

Met de discussie over ‘krokettenprijzen’ nog vers in het geheugen is het duidelijk dat het momenteel in de fotojournalistiek geen vetpot is. Daarom is de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), illustratie-oranjehet zusje van de NVJ, een onderzoek gestart naar ‘de positie en toekomst van fotojournalisten’ – ook om beter te kunnen inschatten aan wat voor ondersteuning de doelgroep behoefte heeft. Hoe meer fotojournalisten meedoen, hoe beter: het invullen van de vragenlijst kost ongeveer acht minuten en die lijst vind je hier.

Nieuwe fase in manipulatie nieuwsfoto’s?

De controverse over ‘shoppen’ bij nieuwsfoto’s en fotoreportages lijkt een nieuwe fase ingegaan. De bekende en meermaals bekroonde jonge multimediajournalist Souvid Datta werd er onlangs op betrapt dat hij een persoon op een oude foto van Mary Ellen Mark, een grootheid die een paar jaar geleden nog werd gelauwerd bij de Sony World Photography Awards voor haar Outstanding Contribution to Photography, gespiegeld en wel in zijn eigen foto had gemonteerd.

UNESCO neemt het op voor (foto)journalist

Overal ter wereld staat de persvrijheid onder druk en lopen (foto)journalisten gevaar bij de uitoefening van hun werk. Het is gemakkelijk met een beschuldigend vingertje te wijzen naar landen als Syrië, Egypte, Rusland en China, maar ook in de voormalige ‘beschaafde’ wereld holt de situatie achteruit. Dan kun je denken aan Turkije, maar óók aan de VS, waar niet-slaafs-regeringsgezinde media onder Trump niet meer welkom zijn in het Witte Huis. En ook in Nederland wordt het er niet beter op, getuige journalisten, fotografen en filmers die worden gemolesteerd door boze burgers, of bijvoorbeeld worden tegengehouden door de politie dan wel te horen krijgen dat ze hun geheugenkaartje moeten wissen of inleveren.

logo_enVerenigde Naties-orgaan UNESCO ziet deze ontwikkelingen met lede ogen aan, en roept professionele fotojournalisten op om beelden in te sturen van collega-journalisten en -fotografen die hun werk niet (meer) ongehinderd en veilig kunnen doen. Een actueel onderwerp, want de afgelopen tien jaar zijn meer dan 800 journalisten tijdens hun werk gedood, terwijl misdrijven tegen journalisten vaak onbestraft blijven. Uit de ingezonden beelden wordt een selectie gekozen, die door UNESCO wordt aangekocht voor niet-exclusief gebruik. Inzenden kan tot 15 april; hier vind je meer informatie.

Benefietveiling voor oorlogsfotografen/reporters

VeilingOorlogsfotograaf of -verslaggever is een riskant beroep. De vorig jaar omgekomen Jeroen Oerlemans was bij lange na niet de eerste, en zal helaas evenmin de laatste zijn die sneuvelt terwijl hij of zij met acuut gevaar voor eigen leven dat van anderen vanaf de zijlijn probeert te redden. Een mooi initiatief op de veilingsite Catawiki. De opbrengst van een benefietveiling van foto’s gaat in z’n geheel naar RISC (Reporters Instructed in Saving Colleagues): een initiatief om via medische hulp en hulpmiddelen het aantal (dodelijke) slachtoffers zo laag mogelijk te houden. Een groot aantal fotografen van naam heeft werk beschikbaar gesteld, onder wie Eddy van Wessel, Ilvy Njiokiktjien, Tim Dirven, Teun Voeten en (postuum) Jeroen Oerlemans zelf. Een uitgelezen kans om door de aankoop van topfotografie een goed doel te steunen.

De veiling loopt nog tot volgende week vrijdagavond. Maar je kunt ook op maandag de 13e ‘s avonds naar het War Correspondents Event, in café-restaurant Dauphine in Amsterdam. Daar kun je luisteren naar verhalen van (foto)journalisten die zelf aan het front hebben gediend, en meteen de foto’s bekijken en desgewenst een bod uitbrengen. Alle opbrengsten gaan wederom naar RISC. Klik hier voor meer informatie.

Festival voor Nieuwsfotografie: What’s New(s)?

Van maandag 6 tot en met zondag 12 februari wordt in Museum Hilversum de tweede editie van het Festival voor Nieuwsfotografie gehouden. Thema deze keer is: What’s New(s)? Tijdens het festival zijn ook de Canon Zilveren Camera-tentoonstelling en de expositie Jeroen Oerlemans 1970-2016 te zien. Toegang tot het festival als zodanig is gratis – je betaalt alleen de toegang tot het museum of een toeslag Festival_Nieuwsfotografievan € 2,50 als Museumkaarthouder of Vriend van het Museum. Je kunt ook voor 35 euro een passe-partout aanschaffen. Hier vind je meer informatie plus het complete programma.

Museum Hilversum eert Jeroen Oerlemans

In Museum Hilversum is vanaf 4 februari de tentoonstelling Jeroen Oerlemans 1970-2016 te zien, als eerbetoon aan de fotograaf die vorig jaar in Libië in het harnas sneuvelde. Oerlemans had al eerder laten zien dat de risico’s van het vak van fotojournalist hem er niet van weerhielden zijn werk te blijven doen: in 2012 was hij al eens ontvoerd door extremistische moslims. De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Zilveren Camera, en naast de reguliere Canon Zilveren LogoCanon_ZilverenCamera
Camera-expositie te zien. Beide tentoonstellingen zijn te bezoeken tot en met 12 maart. Het museum aan de Hilversumse Kerkbrink is dagelijks open van 11 tot 5.

Politie niet meer ‘beste vriend’ van de persfotograaf

De politie, voorheen zo niet je beste dan toch ten minste een goede vriend (tenzij je crimineel van beroep was), begint zich steeds meer te ontpoppen als de aartsvijand van de vrije nieuwsgaring. Blijkens een bericht op Villamedia deed de sterke arm der wet erg intimiderend tegen fotografen die aanwezig waren bij het incident in Spaarndam, waarbij een agent zwaargewond raakte. Dat laatste is natuurlijk erg genoeg, maar nog geen reden om persfotografen met een politieperskaart, die naar verluidt op gepaste afstand bleven en niemand hinderden, de opdracht te geven hun opnamen te wissen. 

World Press Photo komt met online ‘fotoblad’ Witness

Een fris geluid in de wereld van de fotojournalistiek en visual storytelling: onder die vlag kondigt World Press Photo het nieuwe wekelijkse online magazine Witness aan. De eerste editie bevat onder meer (beeld)verhalen over de Jungle van Calais, de toekomst van fotografie en fotojournalistiekWitness_Logo als beroep en natuurlijk nieuws van het World Press Photo-front. Lezen en kijken is gratis, maar om alle mogelijkheden te benutten, moet je je wel even registreren.