Categorie: "analoog"

Reflex: analoge spiegelreflex is weer terug!

Hij is hier al eens kort ter sprake gekomen, en nu is het bijbehorende Kickstarter-project dan ook daadwerkelijk van start gegaan: de analoge Reflex-spiegelreflex. Geen duur hebbedingetje of lomografisch knutselprojectje, maar een échte camera voor serieus gebruik. ReflexMet een metalen body, sluitertijden tot 1/4000 seconde met volledig handmatige belichting of diafragmavoorkeuze, en een paar bijzondere eigenschappen, met name de verwisselbare lensvatting (waardoor allerlei merken objectieven kunnen worden gebruikt) én bij daglicht verwisselbare achterwand.

Diana F+ jubileumeditie

dianaf__10_years_edition_quarter_rightVoor de wat minder kapitaalkrachtige liefhebber van retro brengt Lomography.com een jubileumeditie van de Diana F+ middenformaatcamera op de markt om het tienjarig bestaan van dit model te vieren. De uitvoering in knalkleuren is wat minder ingetogen dan bij Leica (voor de liefhebber zitten er ook nog een filter dat de foto’s van een kleurig randlijnenpatroon voorziet plus gekleurde filters voor op de flitser bij), maar daar staat een prijskaartje tegenover dat slechts 89 euro vermeldt, inclusief diverse goodies zoals een aan deze camera gewijd boekwerk. Verkrijgbaar in de Lomography Shop.

Polaroid-film heet weer Polaroid als vanouds

POfilm1Nu Impossible back in business is als Polaroid Originals, en zelfs een nieuwe versie van de Polaroid OneStep POfilm2uitbrengt onder de Polaroid-vlag, kon het assortiment directklaarfilms natuurlijk niet achterblijven. Voortaan gaat er dus weer Polaroid-film in je oude of nieuwe Polaroid-camera. Hier vind je het complete assortiment.

Impossible heet voortaan… Polaroid Originals

Het onmogelijke is gebeurd… The Impossible Project, dat zich had ontfermd over de directklaarfotografie-erfenis van Poloraid, ging een paar dagen uit de ether en is nu terug… OneStep-2als Polaroid Originals. Men gooit gelijk maar een ‘nieuwe’ directklaarcamera in de strijd: de Polaroid OneStep 2, gebaseerd op een origineel van 40 jaar terug, maar opgefrist en nu ook geschikt voor de eigen i-Type film. De camera wordt medio oktober leverbaar in wit of grafiet en gaat 120 euro kosten.

Be Instant Square or be square

InstantSquare

Onze Lomografische vrienden zijn weer aan het Kickstarten geslagen, ditmaal met de directklaarcamera Lomo’Instant Square. Een gegarandeerd honderd procent analoge klapcamera in diverse uitvoeringen die vierkante foto’s maakt op Fujifilm instax Square-film. Wel met automatische belichting plus zonescherpstelling, een glazen lens, een ingebouwde flitser en handige foefjes zoals de mogelijkheid om de camera voor selfies op afstand te bedienen of meervoudige opnames te maken. Natuurlijk zijn er weer diverse speciale aanbiedingen, die sneller wegvliegen dan raketten uit Noord-Korea, dus liefhebbers kunnen beter gauw hun slag slaan op de Kickstarter-pagina.

Lomo’Instant App – van analoog naar digitaal (!)

Lomo_appHet kón natuurlijk niet uitblijven… de nieuwe Lomo’Instant App. Waarmee je met je iPhone (want die heb je als rechtgeaarde hipster – m/v/i – natuurlijk ook altijd op zak ;-) perfect gecentreerde digitale opnames van je zojuist gemaakte analoge directklaarmeesterwerkjes kunt schieten om daarmee vervolgens op de sociale media te pronken – behalve op Instagram en Facebook uiteraard ook op LomoHome. Je kunt zelfs een video in elkaar draaien. En je kunt het lomografische nieuws voorgeschoteld krijgen en aan de Lomography Competitions meedoen. Vanaf heden gratis te downloaden voor iOS in de App Store.

Summer sale bij Impossible

Elders blijven prijzen hoog

Impossible_saleBij ons eigen Impossible is de zomeruitverkoop begonnen. En ook niet zo’n beetje, want de succesvolle I-1 analoge directklaarcamera mag nu voor 225 in plaats van de gebruikelijke 299 euro de deur uit – dat scheelt toch een kwart van de oorspronkelijke prijs. De kortingen op artikelen zoals film, tassen en riemen lopen op tot wel 50 procent.

In het digitale wereldje blijven de prijzen op een hoog niveau.

Directklaarfotowedstrijd van Impossible

De ironie, of zo je wilt tragiek, van analoog is dat je niet ontkomt aan digitalisering zodra je je foto met een groter publiek wilt delen – of het nou op Instagram is of met de achterban van Lomography.com. Voor de fotowedstrijd die Polaroid-erfgenaam Impossible deze maand organiseert (sluitingsdatum 3 augustus) is dat niet anders. Bijna alles loopt via de geijkte socialemediakanalen en je kunt alleen maar deelnemen door je Impossible-directklaarfoto op InstagramPolaroid_600 te zetten met de hashtag #artforeverybody of – als je geen Instagram-account hebt – deze foto te mailen: hier vind je alle details.

Als we op alle slakken zout willen leggen, is het ook beetje merkwaardig dat de hoofdprijs bestaat uit een refurbished Polaroid 600-camera plus een pakket films, aangezien je sowieso al een vergelijkbare camera nodig hebt om te kunnen deelnemen. Maar goed: dat mag de analoge pret niet drukken, en de briefing is verder heel ruim, dus we zijn benieuwd naar de oogst!

Lomography Shop houdt uitverkoop

LSSIn de categorie ‘te interessant om voor mezelf te houden’: in de Lomography Shop is de Summer Sale begonnen. Met kortingen die kunnen oplopen tot wel zo’n 60 procent. Bijvoorbeeld een fisheye-adapter van 85 voor 34 euro. Naast films en andere accessoires ook allemaal analoge fanware. Klik op het plaatje hiernaast om naar de lomografische uitverkoop te gaan. Als het linkje tenminste goed werkt, want in de preview hapert het soms. Tja, dat heb je met analoog ;-)

25% korting op Lomo-modellen

Lomo_lc-a__quarter_leftIn een tijd waarin camera’s alleen maar duurder lijken te worden (sommige modellen zijn sinds hun introductie 15 procent in prijs gestegen), is het altijd leuk als iemand het omgekeerde doet. Omdat Lomografie deze maand z’n 25e verjaardag viert en de legendarische Lomo LC-A, de camera waarmee het allemaal begon, 33 jaar bestaat, krijg je tot 25 juni maar liefst 25 procent korting in de Lomography Shop op de aanschaf van je LC-A of LC-Wide. Klik bij het afrekenen Use Voucher aan, vul de couponcode 25YEARS in en klik op Toepassen.

Meer nieuws voor analoge koopjesjagers: de Factory Store van de Impossible-fabriek in Enschede sluit de 24e z’n deuren. Tot en met de 23e worden B-keus films en dergelijke met extra korting verkocht. Hier meer informatie.