Categorie: "Boekbespreking"

Adembenemend Himalaya

Reisfotografie met een gezonde bestemming

De Belgische fotografen Rik De Brauwer en Berten Steenwegen reden afgelopen zomer op de motorfiets door de Himalaya. Met naast het maken van mooie foto’s nog een ander, minstens zo nobel doel. Namelijk aandacht en financiële steun verzamelen voor Muco-patiënten: lijders aan een ziekte die in Nederland vooral bekendstaat als taaislijmziekte. Met een longtransplantatie, in het gevorderde stadium van de ziekte de enige echte remedie, zijn immers duizenden euro’s gemoeid. De opbrengsten van het boek gaan dan ook naar het longtransplantatiefonds van de Belgische Muco-vereniging.

Nog los daarvan is het gewoon een prachtig reisverslag van een tocht door exotische oorden. Met daarnaast ook aandacht, in woord en in beeld, voor de Muco-patiënten. Adembenemend Himalaya is uitgegeven door Uitgeverij Snoeck, en is vanaf eind deze maand voor 40 euro verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.

Thijs Heslenfeld zegt Au!

Onder de korte maar krachtige titel Au! heeft reisfotograaf Thijs Heslenfeld zojuist zijn nieuwe fotoboek ten doop gehouden. Uit de subtitel Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud blijkt al snel waar de pijn volgens Heslenfeld zit. Het oerwoud dat vrijwel het hele Surinaamse binnenland bedekt, wordt namelijk van alle kanten bedreigd. Met name door goudzoekers – letterlijk. En het chemische symbool voor goud is, je raadt het al, Au.

Heslenfeld reisde drie maanden lang door het oerwoud, wat prachtige plaatjes opleverde. Plaatjes met een metalig bijsmaakje, echter: voor hoelang nog..? Want goudzoekers gebruiken kwik, dat zowel het bos als het water vergiftigt.

Au! is verkrijgbaar bij de boekhandel voor € 34,50. De foto’s zijn ook deze hele maand te zien in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

‘Platter en dikker’ versus portretrecht

Dat je niet zomaar alle foto’s van mensen kunt publiceren, althans niet in elke context, blijkt uit een rechtszaak die een lid van een motorclub heeft aangespannen tegen de uitgever van het boek Platter en dikker. In dit gezamenlijke project van schrijver H.J.A. Hofland en fotograaf Roel Visser passeren staaltjes van verloedering en asociaal gedrag de revue, in woord en in beeld. Het motorclublid voelt zich naar eigen zeggen, blijkens een artikel in het Parool, ten onrechte neergezet als een hufter.

Visser en Hofland hadden al eerder een dergelijk tijdsbeeld afgeleverd, in de vorm van het fotoboek Hier in Holland. Er is geen twijfel dat Visser een trefzeker fotograaf is met een vlijmscherp oog, en Hofland een begenadigd schrijver. En misschien hebben de heren in algemene zin groot gelijk. Maar je kunt het individuen die (al dan niet met hun medeweten) op de foto zijn gezet, niet kwalijk nemen dat ze zich geschoffeerd voelen wanneer ze in het openbaar aan de schandpaal worden genageld, herkenbaar voor iedereen. Dat mag ook niet zonder meer, volgens het portretrecht. Wordt vervolgd.

Update: de rechter heeft bepaald dat het boek in de handel mag blijven. De uitgever heeft een herdruk (begin december) aangekondigd.

Geld verdienen met je foto’s

Fotografie is een hobby die zowel veel geld kan kosten als geld kan opleveren. Hoe je aan fotografie bergen geld kwijt kunt raken, hoeft niemand jullie of mij te vertellen. Dat wijst zich vanzelf in de praktijk… Voor mensen die graag iets van die investering willen terugverdienen, is het e-book Geld voor jouw foto’s uitgebracht.

Verwacht geen opleiding Fotovakschool in zakformaat… maar fulltime beroepsfotografen lopen er toch al te veel rond. Wel leer je waar de kansen om bij te verdienen liggen, en hoe je de meeste kans maakt op fotografisch én commercieel succes.

Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie. Het boek kost normaal 27 euro, inclusief levenslang kosteloze updates en een gratis ‘consult’, maar tijdelijk bedraagt de prijs slechts € 19,95. Maar het kan nog mooier, want wij mogen drie exemplaren weggeven!

Hoe zoek je jouw ideale camera uit?

Aanschafgids digitale camera

Veel aspirant-camerakopers hebben geen flauw idee met welk cameratype ze het beste af zijn. Laat staan met welk merk en model. Googelen op ‘welke camera kopen’ levert 1,4 miljoen hits op. Ook op de redactie krijgen we regelmatig zulke vragen voorgelegd. De Aanschafgids digitale camera van Photoguide-voorvrouw Anouk Timmerman, verschenen als e-book in pdf-formaat, vult dus een gat in de markt.

Voordeel van zo’n e-book is dat het actueel kan zijn. De auteur neemt recente ontwikkelingen zoals de systeemcamera en de doorzichtige spiegels van Sony mee. Maar ze stelt terecht de wensen van de toekomstige gebruiker centraal: wat die ermee wil, is het belangrijkste criterium. Misverstanden die kunnen leiden tot een miskoop, zoals het waanidee dat meer megapixels per definitie beter zijn, worden uit de weg geruimd. Beknopt en in ook voor ‘leken’ begrijpelijke taal.