Categorie: "Camera’s en lenzen"

TIPA Awards: voor ieder wat wils

tipa-logoDe jaarlijkse TIPA Awards zijn weer met kwistige hand uitgestrooid over de foto-industrie. Er is letterlijk geen beginnen (meer) aan om alle prijswinnaars op te noemen, want het lijkt wel of bijna iedereen in de prijzen gevallen is met z’n nieuwe producten.

Natuurlijk zijn die prijzen ook ingesteld om de adverteerders tevreden te houden, en de TIPA is niet de enige die er last van heeft.

Supertelezoom in Sony G Master-serie

Tegelijk met de A9 systeemcamera lanceert Sony ook een professionele supertelezoom. De FE 100-400 mm F 4,5-5,6 GM OSS maakt deel uit van de prestigieuze G Master-serie, en verpakt een uitmuntende beeldkwaliteit in een SEL100400_A9relatief compact en licht (1395 gram) jasje. Beeldstabilisatie is aanwezig, evenals een statiegondel, terwijl een dubbele lineaire motor bijdraagt aan een snelle en stille scherpstelling. Het objectief is weerbestendig en de frontlens is voorzien van fluorcoating. De minimale scherpstelafstand is minder dan een meter en het diafragma is afgerond voor een mooie bokeh. De Sony FE 100-400 mm F 4,5-5,6 wordt leverbaar in juli en gaat zo’n 2900 euro kosten

Groothoekzoom en reiscompact van Panasonic

Ook Panasonic zit niet stil. De Leica DG Vario-Elmarit 8-18 mm F 2,8-4 ASPH. is een nieuwe groothoekzoom voor de Micro Four Thirds-systeemcameralijn (16-36 mm omgerekend naar full-frame). Het weerbestendige objectief biedt naar verluidt een fantastische beeldkwaliteit en gaat een kleine 1200 euro kosten. Er zit ook Panasonic_8-18nog een 50-200 mm telezoom (omgerekend 100-400 mm) in de pijplijn.

De Panasonic Lumix TZ90 is een ‘travellerzoomcompact’ met 30x zoom en 4K-video in zakformaat en naast een verstelbaar aanraakscherm met selfie-stand ook een elektronische zoeker. In vergelijking met het vorige model is de sensorresolutie verhoogd van 18 naar 20 megapixels. Adviesprijs 429 euro.

Nieuwe lenzen en firmware voor Fujifilm GFX 50S

GF23mmF4_R_LM_WRFujifilm heeft meer concrete details bekendgemaakt over twee eerder aangekondigde objectieven voor de GFX 50S middenformaatcamera. De Fujinon GF 23 mm F 4 R LM WR is een supergroothoekobjectief, vergelijkbaar met een 18 mm voor full-frame. Het gewicht bedraagt 845 gram en de adviesprijs 2799 euro. De GF 110 mm F 2 R LM WR is een lichtsterke portrettele, vergelijkbaar met een 87 mm op full-frame. Het gewicht bedraagt ruim een kilo terwijl de adviesprijs 2999 euro is. Beide objectieven moeten aan de hoogste optische en mechanische eisen voldoen en worden in juni leverbaar. Fujifilm heeft ook een geüpdatete lenzen-roadmap voor het GFX-systeem uitgebracht, waarop naast de eerder aangekondigde 45 mm ook een niet nader omschreven langere telelens plus een teleconverter prijken. Tot slot komt er eind mei een firmware-update voor de GFX 50S die onder meer nieuwe mogelijkheden (zoals voor tethered shooting met behulp van wifi) en een snellere AF belooft.

Sigma sd Quattro lust nu ook raw

Sigma-sd-QuattroDe Sigma sd Quattro is een aparte camera, maar onbetwist niet moeders mooiste. Je kunt er ook niet mee filmen, en nog zo wat eigenaardigheden. Het grootste pluspunt van deze camera is z’n speciale Foveon-sensor die is opgebouwd uit verschillende kleurgevoelige lagen. Daardoor hoeft er geen speciaal (Bayer-)filter voor de sensor te zitten. Zo’n filter geeft namelijk een grotere kans op allerlei artefacten.

Nadeel van de sd Quattro was dat je vastzat aan een eigen bestandsformaat, en daardoor ook aan speciale software. Maar dat behoort nu tot het verleden, want Sigma heeft een firmware-update uitgebracht waarmee je raw-bestanden kunt opslaan in het ‘universele’ DNG-formaat. Daardoor kunnen ze ook worden geopend in Adobe- of andere software. Het grotere broertje, de sd Quattro H, had al zo’n DNG-optie, en daar waren ze bij DPReview laaiend enthousiast over. Helaas is er voor oudere modellen nog niet een soortgelijke firmware-update in zicht.

Groothoeklens van vijf mille…

We zijn toch onderhand wel wat gewend van Meyer Optik Görlitz, dat gemoderniseerde versies van oude objectieven uitbrengt voor verzamelaarsprijzen. Toch moesten we even slikken bij de aankondiging van de Primagon 24 mm F 2,8 groothoeklens, die 4.999 euro moet opbrengen. Daarmee is deze Primagon, die bedoeld is voor systeemcamera’s van onder andere Leica, Sony en Fujifilm, weliswaarPrimagon24 niet de duurste in z’n soort (een originele Leica Summilux-M 24 mm kost bijna zeven mille), maar het scheelt weinig. En die Summilux is met F 1,4 twee stops lichtsterker. Op een camera met APS-C- of Micro Four Thirds-sensor hou je weinig respectievelijk geen groothoek over, dus in de praktijk zal het vooral een Leica M/Sony-ding worden.

Liefhebbers van de Primagon zullen bovendien nog even geduld moeten hebben, want het objectief verschijnt pas over een jaar. Als pleister op de wonde krijg je duizend euro korting als je ‘m van tevoren besteld – dat is dan letterlijk ‘blind’, want men heeft zelfs nog geen productfoto van een prototype. Klik op het plaatje voor meer informatie.

Macrolens en megazoomcompact van Canon

Voor macroliefhebbers met een EOS-spiegelreflex heeft Canon er een leuke nieuwe macrolens bij. De EF-S 35 mm F 2,8 Macro IS STM beschikt, net als een vergelijkbaar objectief voor de EOS M-systeemcamera’s, over een ingebouwd instelbaar ringlicht rond de frontlens. EF-S-35mm-f2.8-Macro-IS-STMVerder is ook beeldstabilisatie aanwezig. Het compacte en lichte objectiefje heeft omgerekend naar full-frame een brandpuntsafstand van 55 mm, wordt eind volgende maand leverbaar en gaat een kleine 440 euro kosten.

Rond diezelfde tijd komt de PowerShot SX730 HS op de markt: een compactcamera met 40x zoom met beeldstabilisatie, verstelbaar scherm en wifi/bluetooth (410 euro).

135 mm tele in ZEISS Batis-serie

Voor bezitters van een (full-frame) systeemcamera uit de Sony A7-serie die hun camera willen uitrusten met topkwaliteit glas, heeft topmerk ZEISS nu ook een 135 mm F 2,8 ‘portrettele’ in de aanbieding. De ZEISS Batis-lijn omvatte al een 18, een 25 en een 85 mm, en eind mei komt daar dus een 135 mm bij. zeiss-batis-2-8-135mmHet nieuwe objectief moet zowel optisch als mechanisch aan de hoogste eisen voldoen en is uitgerust met beeldstabilisatie, een snelle en stille autofocusaandrijving en een oled-display waarop scherpstelafstand en scherptediepte zijn af te lezen. Het objectief is stof- en spatwaterdicht. De exacte prijs is nog niet bekend, maar komt naar alle waarschijnlijkheid uit in de buurt van de twee mille.

100th Anniversary Edition-modellen van Nikon

Op 25 juli bestaat Nikon exact 100 jaar. Voor dit eeuwfeest brengt het Japanse topmerk een aantal speciale jubileummodellen uit in ‘gunmetal‘ antracietgrijs met logo. 04_100th_NikonDe D5 en D500 spiegelreflexen verschijnen in zo’n speciale 100th Anniversary Edition, en hetzelfde geldt voor de 70-200 mm F 2,8 telezoom, ook verkrijgbaar als kit met de 14-24 mm F 2,8 en 24-70 mm F 2,8. Verder een aantal verrekijkers, en tot slot diverse collector’s items, waaronder een schaalmodel van de Nikon F, een door Swarovski gemaakte kristallen replica van de Nikon I meetzoekercamera en een speciale camerariem. De prijzen worden waarschijnlijk pas in de loop van juni bekend.

Grote firmware-update voor Fujifilm X-Pro2 en X-T2

X-T2_BK_18-55mm_Top_BlackFujifilm brengt omvangrijke firmware-updates uit voor de X-T2 en X-Pro2 systeemcamera’s. Zó omvangrijk zelfs dat de update in twee fasen plaatsvindt: de eerste firmware-update (naar versie 2.0 resp. 3.0) is gepland voor eind deze maand, gevolgd door een kleinere update eind mei (2.10 resp. 3.10). De firmware-update omvat onder andere een uitbreiding van de raw-combinatiemogelijkheden en de lagere ISO-standen, terwijl ook de AF wordt aangepakt en het autofocussysteem van de X-Pro2 meer op één lijn wordt gebracht met dat van de nieuwere X-T2. Ook op videogebied veel grote en kleinere verbeteringen (maar geen 4K voor de X-Pro2, helaas).

Kortom: te veel om op te noemen. Hou de servicepagina van Fujifilm in de gaten, want zoals Fujifilm-fans zeggen: je haalt met zo’n grote firmware-update gratis bijna een nieuwe camera in huis… Tip: wacht een paar daagjes met installeren – er zit soms een bugje onder het gras.