Categorie: "Camera’s en lenzen"

Fujifilm X-T10 systeemcamera en lichtsterke tele

X-T10_leftside_silver18-55mmFujifilm komt met een kleinere en eenvoudigere uitvoering van de X-T1 systeemcamera. De ‘spiegelreflexlook’ is gebleven, en ook beschikt de X-T10 over de befaamde X-Trans-sensor, een elektronische zoeker, een verstelbaar scherm en Wi-Fi. De metalen body is echter niet weerbestendig uitgevoerd, en verder is het aantal knoppen wat teruggebracht: zo heeft de X-T10 in tegenstelling tot de professionele X-T1 geen aparte draaiknop voor de ISO-waarde. Daartegenover staan een ingebouwd flitsertje en een autofocussysteem dat beter uit de voeten moet kunnen met bewegende onderwerpen. Voor de X-T1 staat trouwens een firmware-upgrade op stapel die hetzelfde moet bewerkstelligen. De Fujifilm X-T10 wordt komende maand leverbaar in zilver en zwart voor XF90mmeen bodyprijs van 700 euro – al is dat de Duitse prijs; de Nederlandse adviesprijs valt vaak wat hoger uit.

Fujifilm kondigt ook een lichtsterk 90 mm F 2 teleobjectief aan, vergelijkbaar met de klassieke 135 mm bij full-frame. De Fujifilm XF 90 mm F 2 R LM WR is spatwaterdicht uitgevoerd en beschikt over inwendige scherpstelling (tot 60 cm) en een supersnelle scherpstelmotor. Het gewicht bedraagt 540 gram en de filterdiameter 62 mm. Verkrijgbaar vanaf juli voor een (Duitse) adviesprijs van 900 euro.

Groothoekzoom en fisheyelens van Olympus

Olympus pakt flink uit met twee nieuwe objectieven in de PRO-serie voor het Micro Four Thirds-systeem. De M.Zuiko Digital ED 8 mm F 1,8 is het meest lichtsterke fisheye-objectief tot op heden. Het komt volgende maand op de markt en gaat 899LENSES_EF-M0818 euro kosten. Er komt ook een speciaal onderwaterhuis voor dit objectief. De M.Zuiko Digital ED 7-14 mm F 2,8 is een groothoekzoom met een bereik van 14 tot 28 mm omgerekend naar full-frame. Dit eveneens weerbestendige objectief moet 1299 euro opbrengen. Verder brengt Olympus een Limited Edition in titaniumkleur uit van de OM-D E-M5 Mark II (1199 euro, of 400 euro meer met een bijpassende 14-150 mm zoom), en loopt er vanaf nu tot eind augustus een speciale kortingsactie voor OM-D- en PEN-bezitters die hun mogelijkheden willen uitbreiden met een extra objectief.

Nieuwe standaardlens van Canon

Canon brengt deze maand een nieuw standaardobjectief op de markt: de EF 50 mm F 1,8 STM, die zoals de naam al aangeeft is voorzien van een STM-stappenmotor voor een soepele en bovenal stille scherpstelling.EF-50mm-f1.8-STM_tcm16-1263425 Vooral voor filmers is dit goed nieuws. Daarnaast is het 50 mm standaardobjectief ook populair bij portretfotografen met een APS-C-camera, waarop de effectieve brandpuntsafstand overeenkomt met 80 mm bij full-frame. De nieuwe 50 mm is uitgerust met Super Spectra-coating tegen reflecties en niet alleen lekker lichtsterk, maar ook lekker licht (160 gram). Om de prijs hoef je het evenmin te laten: 135 euro.

Nieuw resolutierecord: 56 megapixels bij full-frame?

56mpEen slimme forumdeelnemer op DPReview heeft ontdekt dat Sony waarschijnlijk een full-framecamera met minstens 56 megapixels op stapel heeft staan, om de Canon EOS 5DS en 5DS R (50 mp) te overtroeven. Op de Flick-pagina van Carl Zeiss Lenses staan namelijk foto’s met de nieuwe Zeiss Batis-lenzen, en eentje daarvan kan gezien de hoge resolutie (8910 bij 6300 pixels – let op de afwijkende breedte-hoogteverhouding) moeilijk met de genoemde Sony A7R zijn gemaakt. Misschien mocht Zeiss een prototype van een nieuwe camera lenen om te testen, en is er – al dan niet opzettelijk – gelekt. In de exif staat in elk geval geen informatie over de gebruikte camera. Zelf kijken kan hier.

Lomo LC-A Minitar-1: ook voor digitaal

Mocht je altijd met een begerig oog hebben gekeken naar die oververzadigde kleuren en uitgesproken vignettering (donkere beeldhoeken) van de oorspronkelijke Lomo-camera, dan is nu je kans! De Lomo LC-A Minitar-1 32 mm F 2,8 is het originele lensje in een losse verpakking, compleet met het minitar_pancake_quarter_rightbekende zone-scherpstelsysteem. Maar op een Leica M-camera koppelt het objectiefje ook met de meetzoeker. Op systeemcamera’s kun je het pancakelensje met behulp van een adapter gebruiken. In beperkte oplage verkrijgbaar in zilver en zwart voor 349 euro. De Minitar-1 komt in juli op de markt, maar je kunt nu al bestellen.

Wie heeft de langste (teletoeter)…?

Wie heeft de langste… ook onder (met name mannelijke) fotografen is het een populair tijdverdrijf. Je ziet er immers reuze professioneel uit met zo’n grote toeter om je nek, liefst vergezeld van een camerabody in de zwaargewichtklasse. Als je imago een paar centen mag kosten, heeft de Amerikaanse fotozaak B&H precies wat je nodig hebt om je street credibility tot ongekende hoogten op te stuwen.

B&HDe Canon 1200 F 5,6 L USM is de langste supertele die Canon ooit heeft gemaakt. Niet meer in productie, maar als een zeldzame occasion in een keurige toestand verkrijgbaar voor een prijsje dat aan de maat is. We hebben het over 180.000 dollar oftewel een kleine 170.000 euro, want B&H houdt zich netjes aan de officiële wisselkoers. Daarvoor haal je dan wel een objectief van zo’n 80 centimeter lang en 15 kilo zwaar in huis… Niet te lang aarzelen, want voor die prijs is-ie zo verdwenen!

Vernieuwde groothoek- en standaardzoom van Zeiss/Sony

SAL1635Z2_ADe uitslag van de Sony World Photography Awards brengen we vanavond niet meer op, maar in de tussentijd ander interessant Sony-nieuws. Voor z’n camera’s met A-vatting heeft Sony twee vernieuwde Zeiss-objectieven uitgebracht. De Vario-Sonnar T* 16-35 mm F 2,8 ZA SSM II en Vario-Sonnar T* 24-70 mm F 2,8 ZA SSM II zouden allebei naast een verbeterde beeldkwaliteit ook betere AF-prestaties bieden. Verder zijn beide objectieven gestoken in een weerbestendig jasje. Beide objectieven zijn geschikt voor full-frame, en passen met een adapter ook op de A7-serie. Ze worden in juni leverbaar voor respectievelijk 2400 en 2250 euro.

Superlichtsterke groothoek van Fujifilm

16mm_lens_03Fujifilm maakt serieus werk van de uitbreiding van het objectievenassortiment voor de X-systeemcamera’s. De meest recente aanwinst is een extreem lichtsterke 16 mm F 1,4 groothoek, die vergelijkbaar is met een 24 mm bij full-frame. De XF 16 mm F 1,4 R WR is uitgerust met een diafragmaring en een scherptediepteschaal, en de hele constructie is spatwaterdicht uitgevoerd. Scherpstellen zou supersnel gaan. Het groothoekobjectief komt volgende maand op de markt. In Duitsland gaat-ie 1000 euro kosten, maar in Nederland zou dat wel eens een honderdje meer kunnen worden (andere wisselkoers…). Minpuntje: de speciale zonnekap moet los worden aangeschaft, en die wordt pas in september leverbaar.

TIPA Awards 2015 bekendgemaakt

EOS-7D-Mark-II---EF-S-15-85-IS-FSLZojuist heeft de TIPA (Technical Image Press Association) voor de vijfentwintigste keer z’n jaarlijkse Awards voor nieuwe fotoapparatuur bekendgemaakt. Er zijn inmiddels zó veel awards dat zo’n beetje elke nieuwe camera of lens in de prijzen is gevallen: zo kregen bij de spiegelreflexen de Canon EOS 7D Mark II, de Nikon D810 en D5500 en de Pentax K-S2 in verschillende subcategorieën een TIPA Award. Hier vind je alle prijswinnaars bij elkaar.

Soft focus portretlens van Lensbaby

Voor portretfotografen voor wie het niet allemaal haarscherp hoeft te zijn, brengt Lensbaby de Velvet 56 op de markt: in uitvoering en weergave een klassieke portretlens. Op een APS-C-camera bedraagt de brandpuntsafstand omgerekend 85 mm, en op Micro Four Thirds kom je effectief op een dikke Lensbaby-silverVelvet__98532.1426133525.1280.1280100 mm uit. De lens kan tot heel dichtbij worden scherpgesteld voor close-ups, en de reeks diafragmawaarden loopt van F 1,6 tot F 16. Hiermee wordt, zoals gebruikelijk bij Lensbaby, ook de beeldvoordracht geregeld. Uiteraard stel je met de hand scherp. De Velvet 56 wordt rond het eind van de maand leverbaar in diverse DSLR-vattingen; uitvoeringen voor systeemcamera’s volgen wat later. Trek toch wel zo’n 500 euro uit voor dit in een metalen jasje gestoken moois, of 600 euro voor de extra chique zilveren SE-uitvoering.