Categorie: "Camera’s en lenzen"

Trioplan Titanium en Golden Eye: kunst of kitsch?

Alsof de manual everything objectieven van Meyer Optik Görlitz nog niet exclusief genoeg zijn (inclusief het prijskaartje), brengt men nu twee (zeer) limited editions van de Trioplan 100 mm F 2,8 op de markt. Naast de zwarte standaardversie, die 1500 euro kost (en zo te zien nog steeds niet direct leverbaar is), komen er een Trioplan Titanium in (uiteraard) titanium en Trioplan Golden Eye met een finish van echt goud. Deze zijn 1000 respectievelijk 2000 euro duurder dan de zwarte uitvoering.Trioplan_Horizontal_Gold

Zelf vinden we met name de gouden versie aan de kitscherige kant, maar wie ‘m met een vatting naar eigen keus wil hebben, moet snel zijn, want de oplage is beperkt tot honderd respectievelijk een schamele tien exemplaren. Hier kun je bestellen – exclusiever kan het niet. En, laten we eerlijk zijn: Leica heeft wel gekkere dingen gedaan met edelmetaal en reptielenhuidjes.

Lichtsterke Leica-groothoek voor MFT

LUMIX_G_H-X012_frontslantPanasonic kondigt een ultralichtsterke groothoeklens aan voor Micro Four Thirds. De Leica DG Summilux 12 mm F 1,4 Asph. heeft omgerekend naar full-frame een brandpuntsafstand van 24 mm. De constructie is weerbestendig en de optiek moet voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Met een lengte van 7 centimeter en een gewicht van 335 gram is dit objectief verhoudingsgewijs compact en licht, maar met een prijs van bijna 1.400 euro is dit optische hoogstandje niet voor iedereen weggelegd. Verkrijgbaar vanaf augustus.

Macroadapter voor Daguerreotype Art Lens

omkeerring_headerEerder schreven we over de Daguerreotype Achromat Art Lens: een objectief uit de fotografische oertijd dat door Lomography.com weer tot leven is gewekt. Lomography.com doet er nog een schepje bovenop en kondigt nu tevens een zogenaamde omkeerring aan, waarmee je het objectief achterstevoren op je camerabody kunt bevestigen. Daardoor kun je met dit objectief opeens macro- en close-upfotografie beoefenen. omkeerring

De adapter gaat een kleine 25 euro kosten, maar houd er wel rekening mee dat Daguerreotype Achromat Art Lens pas begin komend jaar leverbaar wordt.

EOS-1D X Mark II belichtingsproblemen met sommige Sigma-objectieven

Was er pas gedoe over Sigma-objectieven die bij gebruik op de nieuwe Pentax-K1 de body konden bekrassen (laatste nieuws: Sigma past kosteloos de bewuste objectieven aan en repareert gratis eventueel schade aan de camera), nu blijkt dat een drietal Sigma-objectieven met Canon-vatting foute belichtingen kan geven in combinatie met de nieuwe EOS-1D X Mark II. Op dit vlak biedt een firmware-update vermoedelijk uitkomst – Sigma laat weten dat daaraan wordt gewerkt. SigmaLogoHet gaat om de 20 mm F1,4, de 35 mm F 1,4 en de 85 mm F1,4. Hier meer informatie over de objectieven voor Canon en hier over die voor Pentax.

2x teleconverter voor Fujifilm-systeemcamera’s

Tele_Converter_XF2XFujifilm kondigde zojuist een nieuwe teleconverter aan voor de X-systeemcamera’s. Naast de 1,4x teleconverter komt er nu ook een 2x teleconverter: de XF 2x TC WR. Deze converter verdubbelt de brandpuntsafstand, waardoor de 100-400 mm een 200-800 mm wordt. Een en ander gaat gepaard met een lichtverlies van twee stops, waardoor fasedetectie-AF (voor bewegende onderwerpen) niet meer mogelijk is: de camera moet scherpstellen met contrast-AF. Bij de eveneens compatibele 50-140 mm F 2,8 blijft de fasedetectie-AF nog wel bruikbaar. Dankzij een optische constructie met maar liefst negen lenselementen in vijf groepen moet de beeldkwaliteit nauwelijks achteruitgaan. De Fujifilm XF 2x TC WR is weerbestendig en wordt leverbaar in juni voor een kleine 450 euro.

Geen nieuwe Samsung-camera’s, wél nieuwe firmware

Hoewel Samsung zich min of meer stilzwijgend lijkt te hebben teruggetrokken uit de cameramarkt, is de cameradivisie niet helemaal ter ziele. Voor diverse systeemcamera’s uit het recente verleden, NX1_F-ute weten de NX1 en de NX500, werden onlangs firmware-updates uitgebracht. Je vindt ze op de support-pagina. Hopelijk is dit de voorbode van een wederopleving, want eerlijk gezegd missen we de eigenzinnige Koreanen wel.

Compatibiliteitsprobleem Sigma-objectieven en Pentax K-1

Camerafabrikanten ontraden je meestal om objectieven van een ‘vreemd merk’ te gebruiken, onder het motto: wij staan anders nergens voor in… Er spelen natuurlijk011_k1_2470_hood-2b commerciële overwegingen mee, maar soms blijkt er wel degelijk iets te wringen. Bij de Pentax K-1 full-frame-DSLR zelfs letterlijk: bepaalde Sigma-objectieven (zowel nieuwe als oudere modellen) kunnen naar is gebleken de body bekrassen. Sigma laat weten aan een oplossing te werken: hier kun je vinden om welke objectieven het gaat. Ook blijkt de automatische beeldformaatselectie (full-frame of APS-C) niet altijd te werken, maar daar valt handmatig een mouw aan te passen.

Macrolens met ingebouwde verlichting

Speedlite-600EX-II-RTGevarieerd fotonieuws van Canon vandaag. Naast een nieuwe compactcamera, de PowerShot SX620 HS (25x zoom, 20 megapixels, 270 euro) en een losse stereomicrofoon voor filmers (DM-E1, 370 euro) een nieuw topmodel systeemflitser: de Speedlite 600EX II-RT. Deze beschikt niet alleen over een hoog richtgetal, maar moet ook in staat zijn snelle serieopnames ‘bij te lichten’. Verkrijgbaar in juni voor een adviesprijs van 720 euro.

Meest opmerkelijke nieuwe aanwinst is de EF-M 28 mm F 3,5 Macro IS STM.

Samyang brengt AF-objectieven uit

Het Koreaanse Samyang was tot nog toe bekend van z’n handmatig scherp te stellen objectieven voor zo’n beetje alle denkbare camera’s. Binnenkort brengt Samyang echter een tweetal AF-objectieven uit voor Sony full-framecamera’s met E-vatting: de A7-serie dus. Op het programma staan voorlopig een 50 mmSamyang-AF F 1,4 lichtsterk standaardobjectief en een 14 mm F 2,8 ultragroothoek, beide blijkens de typeaanduiding voorzien van inwendige scherpstelling en asferische lenzen. Wie weet wat er verder nog op het programma staat, ook voor andere vattingen, wanneer Samyang eenmaal de smaak te pakken heeft. De eerste exemplaren moeten in juli in de winkel arriveren; de europrijzen zijn nog niet bekend.

Ook cameraproductie getroffen door aardbevingen

Bij de serie aardbevingen die deze maand de Japanse stad Kumamoto trof, is ook de camera-industrie niet buiten schot gebleven. Verschillende producenten, waaronder Sony, Fujifilm en Nikon, laten weten dat diverse productiefaciliteiten voor korte of langere duur zijn stilgelegd. DL18-50_T_topBij Sony is een complete beeldsensorenfabriek buiten bedrijf, wat ook voor andere fabrikanten gevolgen zal hebben aangezien die hun sensoren van Sony betrekken. De schade en de gevolgen worden momenteel geïnventariseerd. Nikon is het meest concreet, en laat weten dat diverse nieuwe compactcamera’s – waaronder de DL-serie – later leverbaar zullen worden dan oorspronkelijk gepland, al heeft dit naar verluidt niet alleen met de aardbevingen te maken. Lichtpuntje is dat het aantal slachtoffers van de aardbevingen slechts een fractie bedraagt van dat van de tsunami uit 2011 – hopelijk blijft het land verdere ellende bespaard!