Categorie: "Camera’s en lenzen"

Photokina-nieuws vóór de Photokina

dp1_quattro_ProduktbildIn de aanloop naar de Photokina spelen veel fabrikanten alvast open kaart. Waaronder Sigma, dat onder andere de dp1 Quattro edelcompactcamera met Foveon X3 Quattro-sensor aankondigt. De benaming is een beetje verwarrend, want er wás al een dp2. De nieuweling heeft een 19 mm groothoeklens (naar full-frame omgerekend 28 mm) in plaats van een standaardlens, en er komt nog een versie met een korte tele. Verder brengt Sigma onder meer een nieuwe 18-300 mm superzoom voor APS-C uit en een koppel 150-600 mm supertelezooms.

Tamron heeft een lichtsterke (F 2,8) 15-30 mm groothoekzoom met beeldstabilisatie op stapel staan, en voor sportievelingen biedt Ricoh de vrijwel onverwoestbare WG-M1 action cam.

Nikon D750

NikonD750frtMet de D750 zet Nikon een nieuwe stap op het full-framepad. Deze relatief compacte en lichte full-frame DSLR beschikt over een nieuwe sensor met 24 miljoen pixels. Je kunt ook Full HD-video opnemen. Het autofocussysteem telt 51 punten, en verder heeft de Nikon D750 Wi-Fi plus een omhoog en omlaag te klappen scherm met een diameter van 8 centimeter. NikonD750

De Nikon D750 wordt over enkele weken leverbaar voor een (body)prijs van pakweg 2150 euro. Ook brengt Nikon een lichtsterke (F 1,8) 20 mm ultragroothoeklens uit plus een compacte flitser met ingebouwd led-verlichting (Speedlight SB-500).

Sony QX1: smartphone krijgt APS-C-sensor en verwisselbare lens

Sony-QX1Na de Sony QX100 en QX10 is er nu de QX1 – voluit de ILCE-QX1. Dat IL staat voor interchangeable lens – en dat is precies de troef van deze nieuwe cameramodule voor je smartphone (iOS of Android). De behuizing is namelijk niet alleen voorzien van een 20-megapixelsensor van APS-C-formaat, maar ook van een bajonet voor objectieven met de Sony E-vatting. Een geheugenkaartsleuf en een ingebouwde flitser ontbreken evenmin.

Op het eerste gezicht lijkt het een briljant idee, alleen loop je met de Sony QX1 wel rond met niet één of twee maar drie losse ‘hulpstukken’ voor je smartphone (cameramodule, smartphone-adapter en objectief). De prijs is in ieder geval niet onredelijk, met 299 euro voor de cameramodule (voor 150 euro meer is ook een combinatie met de 16-50 mm standaardzoom leverbaar). De Sony ILCE-QX1 komt midden volgende maand in de handel.

Zeiss-objectieven voor Sony A7-serie

LoxiaVoor de Sony full-frame systeemcamera’s zoals de A7R brengt het topmerk Zeiss een tweetal objectieven uit onder de naam Loxia: een 35 mm F 2 reportagegroothoek en een 50 mm F 2 standaardlens. Beide objectieven hebben een brede scherpstelring (AF ontbreekt) en een diafragmaring die naar wens wel of niet op waarden kan inklikken (een traploos diafragma is handig bij filmen). Uiteraard zijn de optische en de mechanische uitvoering zoals je van Zeiss mag verwachten. Beide objectieven worden in de loop van het najaar leverbaar voor een adviesprijs van respectievelijk 849 (Loxia 50 mm) en 1149 (Loxia 35 mm) euro.

Canon-objectieven op je Olympus/Panasonic-camera

Adapters om je spiegelreflexobjectieven (ook) op je systeemcamera te kunnen gebruiken, worden steeds populairder. Een van de meest innovatieve producenten is Metabones. Metabones_EFM43Dit merk brengt nu twee adapters uit waarmee je je Canon EF-objectieven op je Micro Four Thirds-systeemcamera kunt monteren. Beide adapters bieden wel ondersteuning voor de overdracht van elektronische functies zoals het diafragma en beeldstabilisatie, maar je moet het zonder autofocus doen. Het verschil tussen de reguliere Smart Adapter en de Speed Booster is dat de laatste de brandpuntsafstand met een factor 0,7x verkort (vooral handig bij full-frame groothoekobjectieven) en de lichtsterkte met één stop verhoogt. De eerste kost 399 dollar en de tweede 599 dollar; de Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend. Kijk op de website van de fabrikant welke objectieven met de adapter werken.

Nikon D810 soms ook last van ‘vlekkenprobleem’

Na de vlekken op de sensor van de Nikon D600 blijkt nu ook de nieuwe D810 last te hebben van een eigen vlekkenprobleem. d810_stipOverigens is er ditmaal niks mis met de sensor, maar sommige gebruikers hebben lichte vlekken gerapporteerd op foto’s die zijn gemaakt met cropfactor 1,2x plus een lange belichtingstijd. Nikon biedt zulke gebruikers gratis een servicebeurt aan, en op de Nikon-site kun je nagaan of jouw camera dit euvel zou kunnen vertonen aan de hand van het serienummers. Camera’s die al zijn gecontroleerd en aangepast, zijn voorzien van een zwarte stip in de statiefmoer.

De duurste lens ter wereld…

Nou ja, misschien niet de allerduurste, maar 99.000 Engelse ponden oftewel zo’n 125.000 euro is niet niks. En dat is de vraagprijs die MPB Photographic in Brighton hanteert voor een Canon EF 1200 mm F 5,6 L USM uit de jaren negentig. Canon1200mmDit ultrateleobjectief is dan ook in bijna-nieuwstaat, en uitermate zeldzaam omdat er slechts enkele tientallen zijn gemaakt. Met een lengte van ruim 80 centimeter en een gewicht van meer dan 15 kilo krijg je ook zeker waar voor je geld. En als je nog twijfelt: de dealer is bereid om je huidige objectief in te ruilen in part exchange

EISA Awards voor beste fotoapparatuur bekend

De EISA ofwel European Imaging and Sound Association, een samenwerkingsverband van 50 Europese tijdschriften uit 20 landen, heeft z’n jaarlijkse Awards bekendgemaakt. EISA LOGOIn de categorie fotoapparatuur gingen er onder meer prijzen naar de Nikon D4s (professionele DSLR 2014-2015), Pentax K-3 (geavanceerde DSLR) en Canon EOS 1200D (instap-DSLR). Bij de systeemcamera’s vielen respectievelijk de Sony Alpha 7R, de Fujifilm X-T1 en de Olympus OM-D E-M10 in de prijzen. Verder onder meer Awards voor de Sigma 50 mm F 1,4 Art, de Samsung Galaxy K zoom en de Sony Cyber-shot RX100 III. Op de website van het Nederlandse EISA-lid Focus vind je de volledige lijst.

Klein en groot nieuws van Pentax

Zoals we een paar dagen geleden al meldden, komt Pentax/Ricoh met een nieuwe versie van de Q-systeemcamera. De opvolger van de Q7 heet de Q-S1, en onder de kap lijkt er niet zo Q-S1_40colorsheel veel veranderd: daar schuilt nog steeds de 1/1,7 inch sensor met 12 megapixels. Toch belooft de maker een prima beeldkwaliteit, en de voorbeeldfoto’s zien er inderdaad veelbelovend uit. De kitprijs komt rond de 450 euro uit. Ook niet veranderd: de Pentax Q-S1 wordt leverbaar in een heleboel vrolijke kleurtjes.

Aan de andere kant van het spectrum brengt Pentax een ultragroothoekzoom uit voor de 645Z middenformaatcamera. De HD Pentax-DA645 28-45 mm F 4,5 ED AW SR is niet alleen spatwaterdicht, maar ook voorzien van speciale coating én beeldstabilisatie. Omgerekend naar full-frame bedraagt het zoombereik 22 tot 35,5 mm. Eind deze maand verkrijgbaar voor 4499 euro – voor middenformaat niet eens zo extreem duur.

Digitaal duur..? Nee hoor…

Foto: Paul M. Provencher

Foto: Paul M. Provencher

De prijzen van digitale compactcamera’s zijn inmiddels tot vanaf enkele tientjes gezakt. Digitale spiegelreflexen en compacte systeemcamera’s daarentegen worden over de hele linie nauwelijks nog goedkoper, en zijn door de bank genomen minstens zo duur als hun analoge voorgangers. Toch hoef je je daardoor niet bekocht te voelen, even daargelaten dat je geen geld meer hoeft te spenderen aan film en ontwikkelkosten.

We zetten een aantal punten waarop de digitale reflex (of systeemcamera) vooruitgang heeft geboekt op een rij: