Categorie: "Camera’s en lenzen"

Voigtländer staakt productie analoge meetzoekercamera’s

Voigtlaender_discBlijkens een bericht op de Japanse website trekt moederbedrijf Cosina de stekker uit de analoge Voigtländer-meetzoekercamera’s voor kleinbeeldfilm. Jammer, want de Bessa R2M, R3M en R4M waren zo ongeveer nog de enige betaalbare alternatieven voor de analoge Leica M-camera’s. De A-modellen met elektronische sluiter en automatische belichting (diafragmavoorkeuze) waren al eerder uit productie. Ook de uitgebreide serie objectieven van voorheen zal door liefhebbers node worden gemist.

Lichtsterke Pentax-standaardzoom voor full-frame

De Pentax-full-frame-DSLR laat zoals gezegd nog even op zich wachten, maar dat-ie eraan komt, staat buiten kijf. Na een tweetal professionele telezooms kondigt Pentax namelijk nu een even professionele full-frame-standaardzoom aan:DFA24-70 de HD Pentax-D FA 24-70 mm F 2,8 ED SDM WR. Zoals uit de typeaanduiding blijkt, heeft deze nieuweling een lichtsterkte van F 2,8 over het hele bereik en beschikt het weerbestendige objectief over een Supersonic Direct-drive Motor met Quick-shift override en HD-coating. Drie ED- en vier asferische lenselementen moeten borg staan voor de optische kwaliteit, terwijl negen diafragmalamellen een fraaie bokeh geven. Met de meegeleverde zonnekap weegt dit objectief ruim 800 gram, en het prijskaartje vermeldt een in deze regionen alleszins schappelijk bedrag van 1299 euro. Als het goed is, wordt de HD Pentax-D FA 24-70 mm F 2,8 ED SDM WR al volgende maand leverbaar.

Update: volgens diverse bronnen, waaronder Pentax Forums, is dit een Tamron-objectief in een Pentax-jasje.

Nieuwe Samyang-lichtkanonnen voor systeemcamera’s

Samyang50mmSamyang brengt komende maand twee nieuwe superlichtsterke objectieven uit:
een 21 mm F 1,4 en een 50 mm F 1,2 (afgebeeld). De brandpuntsafstanden zijn een beetje misleidend, want aangezien beide objectieven zijn ontworpen voor systeemcamera’s, moet je ze vermenigvuldigen met de cropfactor van 1,5x of 1,6x (Canon) voor APS-C of 2x (Micro Four Thirds). Je houdt dus, mede afhankelijk van je camera, een reportagegroothoek en een korte portrettele over. Uiteraard moeten diafragma en scherpstelling handmatig ingesteld worden. De Samyang 21 mm F 1,4 ED AS UMC CS en 50 mm F 1,2 AS UMC CS worden leverbaar met een Sony E-, Fujifilm X-, Canon M- en MFT-vatting en gaan respectievelijk 430 en 480 euro kosten. De video-uitvoeringen (21 mm T 1,5 en 50 mm T 1,3) kosten een paar tientjes meer.

Zes nieuwe Zeiss-lenzen voor full-frame

 Milvus4

Bezitters van een Nikon- of Canon-full-frame-DSLR die niet opzien tegen handmatig scherpstellen, hebben er weer wat meer keus bij. Onder de naam Milvus brengt Zeiss maar liefst zes nieuwe objectieven uit, die de hoogste optische kwaliteit moeten combineren met een redelijk betaalbare prijs. Het gaat om een 21 mm F 2,8, een 35 mm F 2, een 50 mm F 1,4, een 85 mm F 1,4 en twee macro-objectieven: een 50 mm F 2 en een 100 mm F 2. Op termijn komen er nog meer objectieven bij.

DSLR met 120 megapixels komt eraan

120-megapixel-SLR-cameraEen DSLR met 250 megapixels zit er voorlopig niet in, maar Canon laat weten dat er serieus wordt gewerkt aan een digitale spiegelreflex met zo’n 120 miljoen pixels. Deze camera zal naadloos passen binnen het EOS-assortiment en compatibel zijn met de lijn EF-objectieven. Volgens Canon maakt zo’n hoge sensorresolutie het mogelijk om onderwerpen bijna tastbaar weer te geven, en gaat croppen nauwelijks ten koste van de kwaliteit. Of de huidige objectieven het potentieel van die hoge resolutie kunnen realiseren, is nog onduidelijk. Ook moet de gebruiker van zo’n camera natuurlijk beschikken over geheugenkaarten en harde schijven die tegen de bijbehorende grote bestanden zijn opgewassen.

Tamron groothoek- en standaardlens met beeldstabilisatie

Nadat het jarenlang zoom voor en zoom na was, bevinden vaste brandpunten, ook wel primes geheten, zich weer in het brandpunt van de belangstelling. Ook Tamron brengt binnenkort twee vaste brandpunten uit in de prestigieuze SP-serie: een 35 mm F 1,8 reportagegroothoek en een 45 mm F 1,8 standaardobjectief, allebei in eerste instantie bedoeld voor full-frame.

Tamron_SP-35-mmDe SP 35 mm F 1,8 Di VC USD en SP 45 mm F 1,8 Di VC USD moeten zich niet alleen onderscheiden door een extreem hoge beeldkwaliteit, zelfs bij volle lensopening, maar ook door hun close-upmogelijkheden (kortste instelafstand resp. 20 en 29 cm) en bovenal door hun ingebouwde beeldstabilisatie, die bij vergelijkbare objectieven van de camerafabrikanten ontbreekt. Verder zijn beide objectieven uitgerust met een ingebouwde USD-scherpstelmotor en voorzien van een vochtwerende constructie plus een water- en vuilafstotende coating. De Tamron SP 35 mm en 45 mm VC USD moeten rond het einde van de maand op de markt komen voor Canon en Nikon – een speciale Sony-versie volgt later. Importeur Transcontinenta kan momenteel nog geen prijs noemen.

Canon EOS 5D viert 10e verjaardag

Het is tien jaar geleden dat het eerste model in de legendarische Canon EOS 5D-reeks verscheen. Door z’n relatief compacte formaat en bescheiden prijs kreeg deze full-framereflex al snel een grote schare trouwe liefhebbers – fotografen en vanaf de Mark II ook meer en meer filmers. Op dit moment zet de 5DS (R) met z’n recordresolutie van ruim 50 megapixels de toon. 

Brent Stirton / Getty Images Reportage - EOS 5D Mk II. Ol Pejeta Conservancy, Kenia – 13 juli 2011

Brent Stirton / Getty Images Reportage – EOS 5D Mk II. Ol Pejeta Conservancy, Kenia – 13 juli 2011

Reden voor Canon om in samenwerking met Getty Images extra aandacht te besteden aan dit fenomeen, in de vorm van een serie iconische foto’s die met de 5D en de opvolgermodellen zijn gemaakt. Bijgaand een van die foto’s, van een zeldzame witte neushoorn die dag en nacht wordt beschermd door gewapende lijfwachten tegen stropers, gemaakt door Canon-ambassadeur Brent Stirton met de EOS 5D Mark II. De complete serie van tien iconische foto’s uit de afgelopen jaar vind je hier.

Verder organiseert Canon een wedstrijd waarbij je een EOS 5D Mark III-kit kunt winnen met je eigen iconische foto. Meer informatie hier.

Lichtsterke Canon-reportagegroothoek vernieuwd

EF-35-mm-1.4-L-II-USMCanon heeft z’n 35 mm F 1,4 full-frame reportagegroothoek een flinke update gegeven. De EF 35 mm F 1,4 L II USM is de eerste lens met zogenaamde BR-optica (Blue Spectrum Refractive), waarbij gebruik is gemaakt van organisch materiaal. Dit breekt blauw licht, wat meer scherpte en minder chromatische aberratie oplevert. De ultrasone AF-motor stelt snel en stil scherp, waarbij je de scherpte te allen tijde met de hand kunt aanpassen. Uiteraard is de lens weerbestendig, terwijl fluorcoating de lenselementen beschermt. De Canon EF 35 mm F 1,4 L II USM wordt half oktober leverbaar voor 2099 euro.

EISA reikt Awards 2015-2016 uit

De EISA – de European Imaging and Sound Association – heeft dit jaar weer de sinds 1982 bestaande Awards voor apparatuur toegekend. In de sectie Fotografie vielen, niet helemaal verrassend, onder andere de Leica Q, EISA_logode Fujifilm X-T10, de Nikon D5500, de Sony Alpha 7 II en de Canon EOS 5DS (R) in de prijzen. Dat de DxO One ‘opklikcamera’ voor de iPhone het tot Photo Innovation van het jaar schopte, wekt wel enige verwondering – had Sony niet een jaar of wat geleden iets soortgelijks op de markt gebracht..? Tot de aangesloten fotobladen behoren in Nederland Focus en in België Shoot. Klik op het logo voor de complete lijst EISA Awards 2015-2016.

Petitie voor firmware-update Sony RX1/RX1R

RX1ROok eigenaars van de Sony RX1(R) edelcompactcamera hebben Change.org ontdekt. Ze zijn verontwaardigd dat Sony tot op heden geen enkele firmware-update voor dit duizenden euro’s kostende full-framemodel heeft uitgebracht. Dit terwijl de meeste andere merken trouwe gebruikers tot in lengte van dagen verbeteringen blijven bieden. Met name de AF van de RX1 is daardoor ruim drie jaar na de introductie niet meer echt bij de tijd. En de Leica Q is uiteraard ook een kaper op dezelfde kust…

Of deze petitie evenveel stemmen zal binnenhalen als die tegen de inperking van de Freedom of Panorama lijkt onwaarschijnlijk, maar tot nog toe zijn er toch al ruim 750 ondertekenaars. De petitie lezen en ondertekenen kan hier.