Categorie: "Camera’s en lenzen"

Vernieuwde groothoek- en standaardzoom van Zeiss/Sony

SAL1635Z2_ADe uitslag van de Sony World Photography Awards brengen we vanavond niet meer op, maar in de tussentijd ander interessant Sony-nieuws. Voor z’n camera’s met A-vatting heeft Sony twee vernieuwde Zeiss-objectieven uitgebracht. De Vario-Sonnar T* 16-35 mm F 2,8 ZA SSM II en Vario-Sonnar T* 24-70 mm F 2,8 ZA SSM II zouden allebei naast een verbeterde beeldkwaliteit ook betere AF-prestaties bieden. Verder zijn beide objectieven gestoken in een weerbestendig jasje. Beide objectieven zijn geschikt voor full-frame, en passen met een adapter ook op de A7-serie. Ze worden in juni leverbaar voor respectievelijk 2400 en 2250 euro.

Superlichtsterke groothoek van Fujifilm

16mm_lens_03Fujifilm maakt serieus werk van de uitbreiding van het objectievenassortiment voor de X-systeemcamera’s. De meest recente aanwinst is een extreem lichtsterke 16 mm F 1,4 groothoek, die vergelijkbaar is met een 24 mm bij full-frame. De XF 16 mm F 1,4 R WR is uitgerust met een diafragmaring en een scherptediepteschaal, en de hele constructie is spatwaterdicht uitgevoerd. Scherpstellen zou supersnel gaan. Het groothoekobjectief komt volgende maand op de markt. In Duitsland gaat-ie 1000 euro kosten, maar in Nederland zou dat wel eens een honderdje meer kunnen worden (andere wisselkoers…). Minpuntje: de speciale zonnekap moet los worden aangeschaft, en die wordt pas in september leverbaar.

TIPA Awards 2015 bekendgemaakt

EOS-7D-Mark-II---EF-S-15-85-IS-FSLZojuist heeft de TIPA (Technical Image Press Association) voor de vijfentwintigste keer z’n jaarlijkse Awards voor nieuwe fotoapparatuur bekendgemaakt. Er zijn inmiddels zó veel awards dat zo’n beetje elke nieuwe camera of lens in de prijzen is gevallen: zo kregen bij de spiegelreflexen de Canon EOS 7D Mark II, de Nikon D810 en D5500 en de Pentax K-S2 in verschillende subcategorieën een TIPA Award. Hier vind je alle prijswinnaars bij elkaar.

Soft focus portretlens van Lensbaby

Voor portretfotografen voor wie het niet allemaal haarscherp hoeft te zijn, brengt Lensbaby de Velvet 56 op de markt: in uitvoering en weergave een klassieke portretlens. Op een APS-C-camera bedraagt de brandpuntsafstand omgerekend 85 mm, en op Micro Four Thirds kom je effectief op een dikke Lensbaby-silverVelvet__98532.1426133525.1280.1280100 mm uit. De lens kan tot heel dichtbij worden scherpgesteld voor close-ups, en de reeks diafragmawaarden loopt van F 1,6 tot F 16. Hiermee wordt, zoals gebruikelijk bij Lensbaby, ook de beeldvoordracht geregeld. Uiteraard stel je met de hand scherp. De Velvet 56 wordt rond het eind van de maand leverbaar in diverse DSLR-vattingen; uitvoeringen voor systeemcamera’s volgen wat later. Trek toch wel zo’n 500 euro uit voor dit in een metalen jasje gestoken moois, of 600 euro voor de extra chique zilveren SE-uitvoering.

Fotograficaveiling bij Catawiki

Leuk voor verzamelaars én gebruikers van oude fotoapparatuur: de fotograficaveiling die tot dinsdagavond bij Catawiki loopt. Onder deLeica_kopie_Catawiki aangeboden items naast nevenstaande Russische Leica-kopie (Zorki) in een wel zeer aparte uitvoering onder andere een echte Rolleiflex 3,5F, een Zeiss Super Ikonta en een 19e-eeuws fotoalbum. Je kunt met een beetje handigheid voor weinig geld zonder risico’s mooie spullen bemachtigen, realiseer je alleen wel dat het uitbrengen van een bod níet vrijblijvend is.

100 mm macrolens van Samyang

Samyang100mmMacroOok bij het Koreaanse Samyang zitten ze niet stil. De laatste loot aan de steeds uitgebreidere reeks manuaal focus-objectieven is de 100 mm F 2,8 macrolens, voluit de 100 mm F 2,8 ED UMC Macro. De afkortingen geven aan dat er gebruik is gemaakt van speciaal ED-glas en een dito coating voor een hoge optische kwaliteit bij afbeeldingsmaatstaven tot 1:1. Er komen versies uit voor zo’n beetje alle denkbare camera’s, zowel spiegelreflexen als systeemcamera’s. Bij APS-C en Micro Four Thirds moet je rekening houden met de cropfactor. We hebben begrepen dat de prijs net boven de 500 euro uitkomt.

Kies de slechtste camera van het jaar

Photo Rumors houdt weer de traditionele lezerspoll naar de slechtste camera van het jaar. Tot de kanshebbers op de titel ‘slechtste camera van 2014′ LeicaMEdition60_2behoren onder andere diverse Sony-Hasselblads, de Pentax K-S1 (niet het nieuwe, spatwaterdichte model, maar z’n voorganger zonder Wi-Fi maar met kerstboomverlichting) en de Leica M Edition 60: naar verluidt de enige peperdure Leica Limited Edition die niet binnen een mum van tijd was uitverkocht. Kennelijk zitten zelfs oliesjeiks niet te wachten op een digitale camera zonder scherm…

Meer glaswerk voor Sony-full-frame

FE35F14Z_AVoor bezitters van een Sony A7-model is er binnenkort meer te kiezen qua objectieven. Sony kondigde er zojuist een viertal aan. Paradepaardje is de ultralichtsterke Zeiss Distagon T* FE 35 mm F 1,4. Deze reportagegroothoek is ook ideaal voor filmers dankzij de stille DDSSM-scherpstelling en de diafragmaring waarbij je kunt kiezen tussen wel of geen klikstops. Verder een FE 28 mm F 2 groothoek, een FE 90 mm F 2,8 macro-objectief en een FE 24-240 mm F 3,5-6,3 superzoom. Beide laatste objectieven hebben ingebouwde beeldstabilisatie (OSS).

We hebben nog geen europrijzen gezien, maar de Amerikaanse prijs voor de Distagon wordt naar verluidt zo’n 1600 dollar, terwijl de 28 mm plusminus 450 dollar gaat kosten. En hoewel de euro en de dollar momenteel bijna 1:1 lopen, lijken dat heel redelijke bedragen.

Macro- en portretlens van Panasonic

Lumix-30-mm-MacroGoed nieuws voor fans van het Micro Four Thirds-systeem: Panasonic brengt de komende maanden een tweetal interessante objectieven op de markt. Allereerst een 30 mm macro-objectief. De Lumix G Macro 30 mm F 2,8 Asph/O.I.S. heeft omgerekend naar full-frame een brandpuntsafstand van 60 millimeter, en is zoals de naam aangeeft voorzien van beeldstabilisatie. Verder de Lumix G 42,5 mm F 1,7 Asph./Power O.I.S., vergelijkbaar met de klassieke 85 mm portrettele, eveneens uitgerust met beeldstabilisatie en slechts 130 gram ‘zwaar’. De kortste instelafstand van 31 centimeter is ook niet verkeerd. De nieuwe objectieven worden leverbaar in april respectievelijk mei. De prijzen staan nog niet vast, maar ze worden allicht goedkoper dan de bestaande Leica 45 mm Macro-Elmarit en 42,5 mm F 1,2 Nocticron.

Lichtsterke groothoek van Sigma

Onafhankelijke objectievenbouwer Sigma heeft op de CP+ een nieuwe 24 mm F 1,4 groothoek in de Art-serie laten zien. De Sigma 2Sigma-24mm4 mm F1,4 DG HSM Art moet de hoogste optische prestaties neerzetten, en wordt leverbaar voor Canon-, Nikon- en uiteindelijk ook Sony-reflexen. Maar het meest opvallende van dit paradepaardje is de prijs: 849 dollar. Tenzij de Grieken nog gekkere dingen gaan doen, zou dat neerkomen op zo’n 800 euro – pakweg de helft van een ‘origineel’ objectief.

Sigma brengt ook een goedkopere ‘Contemporary’-versie van de 150-500 mm F 5-6,3 supertelezoom op de markt, die omgerekend zo’n 1000 euro gaat kosten.