Categorie: "Camera’s en lenzen"

Superlichtsterke standaardlens van Samyang

samyang-XP-50mm-F1.2Het Koreaanse Samyang veroverde aanvankelijk een marktaandeel met aantrekkelijk geprijsde MF-objectieven. De laatste tijd kwamen daar ook AF- en filmobjectieven bij. De ambities reiken echter verder, getuige de introductie van een nieuw manual focus-objectief in de XP-serie (eXcellence in Performance): de XP 50 mm F 1,2. Met een gewicht van 1200 gram en een prijs van bijna 1000 euro is dit lichtkanon geen allemansvriend. Maar de optische kwaliteit moet zelfs de grootste scherptefanaten tevredenstellen, mede dankzij een constructie met elf lenselementen in acht groepen, waarvan diverse van speciaal glas. Een diafragma met negen lamellen staat garant voor een vloeiende bokeh. De Samyang XP 50 mm F 1,2 wordt begin maart verkrijgbaar met Canon EF-vatting.

Nieuwe ZEISS-groothoek en Tamron-teaser

Tamron_teaserOp de Facebookpagina van importeur Transcontinenta staat sinds vanochtend een teaser voor een nieuwe Tamron-lens. Vermoedelijk een telezoom, die later deze week wordt gelanceerd. We houden jullie op de hoogte!

zeiss-loxia-2425-product-01Wel al officieel aangekondigd is een nieuwe ZEISS Loxia-groothoek voor Sony-fullframecamera’s met E-vatting. De Loxia 25 mm F 2,4 is een handmatig scherp te stellen objectief dat optisch en mechanisch tot de top in z’n klasse moet behoren. Zeker vergeleken met sommige andere ZEISS-objectieven is deze Loxia compact en licht van gewicht. Doordat je het klikstopdiafragma op traploos kunt omschakelen, is het objectief ook erg geschikt voor video. Vanaf half maart leverbaar voor 1320 euro.

Lichtsterke groothoekzoom in Sigma Art-serie

Objectievenfabrikant Sigma kondigt een nieuwe lichtsterke groothoekzoom aan in de Art-serie. De 14-24 mm F 2,8 DG HSM Art moet het beste halen uit de huidige en toekomstige full-framecamera’s met 50 megapixels en meer. Het optische ontwerp is royaal voorzien van speciale glassoortenSIgma_14_24_28, en uiteraard is het 1150 gram wegende objectief spatwaterdicht. Ook de Nikon-versie heeft een elektronische diafragma-aansturing. De Sigma 14-24 mm F 2,8 DG HSM Art wordt leverbaar voor Nikon, Canon en Sigma zelf, en past via een Mount Converter ook op Sony-systeemcamera’s. Wanneer het objectief op de markt komt en hoeveel het gaat kosten, is nog onbekend.

Fujifilm brengt X-A5 en compacte kitzoom uit

X-A5Door menigeen werd betwijfeld of Fujifilm nog heil zag in de instapmodellen systeemcamera’s uit de X-A-lijn. Ten onrechte, want zojuist kondigde het merk de X-A5 aan: de kleinste en lichtste systeemcamera met kitzoom binnen de reeks. Behalve de conventionele 24-megapixelsensor van APS-C-formaat en het verstelbare aanraakscherm met selfie-stand biedt de X-A5 ook bluetooth én hybride-AF. Vooral met dat laatste zullen veel gebruikers blij zijn, want de contrastdetectie-AF waarmee z’n voorgangers waren uitgerust, was weliswaar heel nauwkeurig maar niet zo goed opgewassen tegen bewegende onderwerpen. De X-A5 kan zelfs in 4K/UHD filmen, zij het slechts met 15 beelden per seconde en maximaal vijf minuten achtereen.

De X-A5 wordt geleverd met een nieuw objectief: de compacte XC 15-45 mm F 3,5-5,6 OIS PZ. Behalve beeldstabilisatie is ook elektronische zoom present. Het bereik is omgerekend naar full-frame 23 tot 69 mm, en de combinatie van body en objectief blijft op de weegschaal net onder de 500 gram steken. De X-A5 wordt volgende maand leverbaar voor een kitprijs van net onder de 600 euro.

Twee korte teles voor Leica SL

Het was geruime tijd nogal stil rondom de Leica SL full-frame systeemcamera. Die camera dateerde al uit eind 2015, maar het objectievenassortiment was nogal beperkt (als je tenminste van de volledige sensor gebruik wilde maken). APO-Summicron-75-TotaleMaar daar komt zoetjesaan verandering in. Vandaag kondigde Leica maar liefst twee korte teles tegelijk aan: de APO-Summicron-SL 75 mm F 2 ASPH. en de APO-Summicron-SL 90 mm F 2 ASPH. Beide objectieven moeten uiteraard aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en kunnen voor hun brandpuntsafstand lekker dichtbij (en volgens Leica ook lekker vlot) worden scherpgesteld.

De 75 mm wordt eind januari leverbaar en gaat 4475 euro kosten, terwijl voor de begin februari verschijnende 90 mm 4880 euro moet worden neergeteld. Voor later dit jaar staan nog een 35 mm F 2 en een 50 mm F 2 op het programma.

Nikon-telezoom met ingebouwde converter

269177-AFS_180_400E_TC_FL_teleconswitch-313894-original-1515418062Professionele natuur- en sportfotografen zullen in hun sas zijn met de nieuwste Nikon-telezoom: de AF-S Nikkor 180-400 mm F 4 E TC1.4 FL ED VR. Zoals de naam al laat doorschemeren, is dit objectief voorzien van een ingebouwde 1,4x teleconverter, die bij inschakeling een 250-560 mm F 5,6 oplevert. Dit gaat met één vingerbeweging; je hoeft er niet eens het oog van de zoeker voor te halen. Helemaal nieuw is het niet, want Canon had ook al een dergelijk objectief, maar het blijft een huzarenstukje.

Nikon D850 volgens lezers DPReview product van het jaar

De lezers van DPReview hebben gesproken, en de Nikon D850 spiegelreflex uitgeroepen tot besteDPReview_product-of-the-year-d850-2017 product van het jaar. Bij de Readers’ Choice Awards 2017 kreeg de D850 meer dan een kwart van alle stemmen. Goede tweede werd de Sony A7R III met ruim 21 procent, op eerbiedige afstand gevolgd door de Sony A9 met bijna 11 procent. De iPhone X eindigde op de vierde plaats. Klik op het plaatje om naar het volledige artikel op DPReview te gaan.

Nieuwe Sony 18-135 mm voor APS-C

Voor bezitters van een APS-C-systeemcamera met E-vatting zoals de afgebeelde A6300 brengt Sony een nieuwe allroundzoom uit: de SEL18135. Zoals de typeaanduiding al laat doorschemeren, beschikt dit objectief over een zoombereik van 18 tot 135a6300_SEL18135_right mm (zo’n 27 tot 200 mm omgerekend naar full-frame) bij een lichtsterkte van F 3,5 in de groothoek- en F 5,6 in de telestand. Ook een lineaire AF-motor voor een snelle en stille scherpstelling plus ingebouwde Optical SteadyShot-beeldstabilisatie zijn present. Het objectief is nog geen 9 centimeter lang en weegt slechts 325 gram. Verkrijgbaar vanaf februari voor zo’n 650 euro. Van de A6300 systeemcamera verschijnt ook een zilverkleurige uitvoering.

Klinkende kerstkorting bij Pentax

De kerstperiode is vanouds cashbacktijd, en dit jaar is dat niet anders. Naast diverse acties van Sony, Canon en Nikon doet ook Pentax een duitWinteraanb_Pentax in de kerstsok, in de vorm van klinkende kortingen op de K-1 en KP spiegelreflexen en de 55-300m telezoom, die kunnen oplopen tot 300 euro. Bij de K-70 DSLR krijg je een standaardlens cadeau.

De actieperiode loopt tot medio januari. Klik op het plaatje hiernaast om naar de pagina met meer informatie over deze actie op de site van Ricoh/Pentax te gaan.