Categorie: "Camera’s en lenzen"

Nikon D810 soms ook last van ‘vlekkenprobleem’

Na de vlekken op de sensor van de Nikon D600 blijkt nu ook de nieuwe D810 last te hebben van een eigen vlekkenprobleem. d810_stipOverigens is er ditmaal niks mis met de sensor, maar sommige gebruikers hebben lichte vlekken gerapporteerd op foto’s die zijn gemaakt met cropfactor 1,2x plus een lange belichtingstijd. Nikon biedt zulke gebruikers gratis een servicebeurt aan, en op de Nikon-site kun je nagaan of jouw camera dit euvel zou kunnen vertonen aan de hand van het serienummers. Camera’s die al zijn gecontroleerd en aangepast, zijn voorzien van een zwarte stip in de statiefmoer.

De duurste lens ter wereld…

Nou ja, misschien niet de allerduurste, maar 99.000 Engelse ponden oftewel zo’n 125.000 euro is niet niks. En dat is de vraagprijs die MPB Photographic in Brighton hanteert voor een Canon EF 1200 mm F 5,6 L USM uit de jaren negentig. Canon1200mmDit ultrateleobjectief is dan ook in bijna-nieuwstaat, en uitermate zeldzaam omdat er slechts enkele tientallen zijn gemaakt. Met een lengte van ruim 80 centimeter en een gewicht van meer dan 15 kilo krijg je ook zeker waar voor je geld. En als je nog twijfelt: de dealer is bereid om je huidige objectief in te ruilen in part exchange

EISA Awards voor beste fotoapparatuur bekend

De EISA ofwel European Imaging and Sound Association, een samenwerkingsverband van 50 Europese tijdschriften uit 20 landen, heeft z’n jaarlijkse Awards bekendgemaakt. EISA LOGOIn de categorie fotoapparatuur gingen er onder meer prijzen naar de Nikon D4s (professionele DSLR 2014-2015), Pentax K-3 (geavanceerde DSLR) en Canon EOS 1200D (instap-DSLR). Bij de systeemcamera’s vielen respectievelijk de Sony Alpha 7R, de Fujifilm X-T1 en de Olympus OM-D E-M10 in de prijzen. Verder onder meer Awards voor de Sigma 50 mm F 1,4 Art, de Samsung Galaxy K zoom en de Sony Cyber-shot RX100 III. Op de website van het Nederlandse EISA-lid Focus vind je de volledige lijst.

Klein en groot nieuws van Pentax

Zoals we een paar dagen geleden al meldden, komt Pentax/Ricoh met een nieuwe versie van de Q-systeemcamera. De opvolger van de Q7 heet de Q-S1, en onder de kap lijkt er niet zo Q-S1_40colorsheel veel veranderd: daar schuilt nog steeds de 1/1,7 inch sensor met 12 megapixels. Toch belooft de maker een prima beeldkwaliteit, en de voorbeeldfoto’s zien er inderdaad veelbelovend uit. De kitprijs komt rond de 450 euro uit. Ook niet veranderd: de Pentax Q-S1 wordt leverbaar in een heleboel vrolijke kleurtjes.

Aan de andere kant van het spectrum brengt Pentax een ultragroothoekzoom uit voor de 645Z middenformaatcamera. De HD Pentax-DA645 28-45 mm F 4,5 ED AW SR is niet alleen spatwaterdicht, maar ook voorzien van speciale coating én beeldstabilisatie. Omgerekend naar full-frame bedraagt het zoombereik 22 tot 35,5 mm. Eind deze maand verkrijgbaar voor 4499 euro – voor middenformaat niet eens zo extreem duur.

Digitaal duur..? Nee hoor…

Foto: Paul M. Provencher

Foto: Paul M. Provencher

De prijzen van digitale compactcamera’s zijn inmiddels tot vanaf enkele tientjes gezakt. Digitale spiegelreflexen en compacte systeemcamera’s daarentegen worden over de hele linie nauwelijks nog goedkoper, en zijn door de bank genomen minstens zo duur als hun analoge voorgangers. Toch hoef je je daardoor niet bekocht te voelen, even daargelaten dat je geen geld meer hoeft te spenderen aan film en ontwikkelkosten.

We zetten een aantal punten waarop de digitale reflex (of systeemcamera) vooruitgang heeft geboekt op een rij:

Zomercashbacks zijn er weer!

Wie voor de vakantie nog even zijn/haar uitrusting wil completeren, kan profiteren van de gebruikelijke CanonPerfectSummerzomercashbacks. Zo kun je bij Canon bij de aanschaf van een groot aantal camera’s, lenzen en accessoires kiezen tussen een reguliere cashback, een (hoger) bedrag als tegoed dat je kunt inwisselen bij latere aankopen, of een workshop. Ook Nikon heeft een zomer-cashbackactie, terwijl Samsung behalve geld ook cadeautjes zoals een gratis tablet of geheugenkaart in de strijd gooit.

Firmware updates voor Fujifilm en Pentax

Fujifilm heeft voor z’n X-systeemcamera’s een hele serie firmware-updates uitgebracht, die onder meer voor compatibiliteit metX-T1_Black_Front_Left_18-135mm_Ref_01_ca8337e25c de nieuwe 18-135 mm zoomlens zorgen. Meer informatie vind je hier. En Pentax brengt naar verluidt binnenkort een firmware-update uit voor de K-3 spiegelreflex, die korte metten moet maken met het inmiddels beruchte ‘klapperende spiegel-syndroom’ (wat overigens erger klinkt dan het is: de camera schiet spontaan in de snelste burstmodus, maar zonder opnames te maken. Met bijna 10 opnames en 20 spiegelbewegingen per seconde klinkt dat als een machinegeweer).

Compacte superzoom voor Micro Four Thirds

Tamron14-150Tamron heeft vandaag een aantal nieuwe lenzen aangekondigd, die eind deze maand in de winkel moeten verschijnen. Behalve een 28-300 mm voor full-frame waarover we al eerder hebben geschreven, is de meest opvallende aanwinst een 14-150 mm voor Micro Four Thirds-camera’s van Olympus en Panasonic. De lichtsterkte varieert van F 3,5 in de groothoek- tot F 5,8 in de telestand. De in een eerder stadium geplande beeldstabilisatie is vervallen (die zit bij Olympus trouwens in de body ingebouwd), maar daar staat een gewicht van slechts 285 gram tegenover: niet gek voor een zoombereik dat overeenkomt met 28 tot 300 mm bij full-frame. De Nederlandse prijs van de Tamron 14-150 mm F 3,5-5,8 Di III zal vermoedelijk rond de 500 euro uitkomen.

Canon-telezoom voor EOS M / Nikon D810 op komst?

EF-M-55-200-mm-f4.5-6.3-IS-STMDe Canon EOS M systeemcamera is nog allesbehalve afgeschreven (zit er misschien een nieuw model met bijvoorbeeld hybride-AF in het vat..?). Dit blijkt uit de zojuist verschenen EF-M 55-200 mm IS STM telezoom, speciaal voor de EOS M. Als je de cropfactor meerekent, beschik je over een 88-320 mm. De lichtsterkte varieert van F 4,5 tot F 6,3 in de uiterste telestand, het objectief beschikt over ingebouwde beeldstabilisatie en een stille STM-scherpstelling, en ondanks de metalen behuizing is het lensje lekker compact en licht (260 gram). Nog deze maand verkrijgbaar voor 309 euro.

Concurrent Nikon zit evenmin stil. Een opmerkzame vakgenoot maakte me attentComing_Soon op een teaser die was opgepikt door Nikon Rumors, en die waarschijnlijk op een D810 betrekking heeft. In tegenstelling tot bij de D800/800E zou er alleen een versie zonder anti-aliasfilter komen, en verder weet Nikon Rumors te verklappen dat de D810 lichter, sneller maar ook duurder dan z’n voorganger zal zijn. Later deze maand weten we meer.

Spatwaterdichte zoom voor Fujifilm X-T1

18-135mm_T1_VGSpeciaal voor de X-T1 (maar hij past natuurlijk ook op andere Fujifilm-systeemcamera’s) brengt Fujifilm z’n eerste spatwaterdichte objectief op de markt. De XF 18-135 mm F 3,5-5,6 R LM OIS WR – een hele mondvol – heeft omgerekend naar full-frame een bereik van 27 tot ruim 200 mm. Speciaal glas en een nieuwe coating moeten borg staan voor een hoge beeldkwaliteit, terwijl een geperfectioneerde beeldstabilisatie maar liefst vijf stops winst moet geven bij opnamen uit de hand. Ook present zijn een snelle maar stille inwendige scherpstelling en een speciale ‘ontluchter’ om te voorkomen dat de afgedichte constructie problemen bij het zoomen geeft. De Fujifilm XF 18-135 mm allround-zoom gaat 799 euro kosten en komt volgende maand op de markt.