Categorie: "Camera’s en lenzen"

Leica M’s met CCD kampen met corrosie op de sensor

M_MonochromSteeds meer gebruikers van een Leica M met een Kodak CCD-beeldsensor, zoals de oudere M9, de M-E en de M Monochrom, melden witte vlekjes op hun foto’s. Deze worden blijkens een stuk op La Vida Leica! veroorzaakt door corrosie van het glasplaatje dat de sensor afdekt.

Bij Leica is men zich inmiddels bewust van het probleem. Afhankelijk van de aankoopdatum/ouderdom van de camera wordt een sensor die last heeft van dit verschijnsel, gratis dan wel voor een deel van de kostprijs vervangen. Hoe langer je wacht, hoe duurder de operatie wordt, dus gebruikers van een van de genoemde modellen doen er goed aan de sensor van hun camera zo snel mogelijk op corrosie te checken!

Jarige Nikon Df verschijnt als Gold Edition

Df_GoldVoor wie een compleet vergulde Nikon Df net iets te overdreven of te prijzig vindt, brengt Nikon zelf ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van deze retro-spiegelreflex een Gold Edition uit. Deze is alleen maar voorzien van gouden accenten op body en objectief, wat ‘m een heel stuk minder opzichtig maakt.

Er worden in totaal 1600 exemplaren geproduceerd: 600 body’s en 1000 kits met de 50 mm standaardlens. Df_Gold2

De prijs van deze luxe jubileumeditie valt omgerekend niet veel hoger uit dan die van de standaardversie. Het slechte nieuws: het lijkt er vooralsnog op dat de exclusieve Nikon Df Gold Edition alleen maar verkrijgbaar wordt in land van herkomst Japan.

Hasselblad wil af van Lunar en Stellar

Slecht nieuws voor de liefhebbers van de betere blingbling: volgens het Duitse Photoscala heeft het Zweedse Hasselblad z’n designafdeling in het Italiaanse Treviso gesloten. Daar kwamen de met kostbare leer-, metaal- en houtbekleding gepimpte Sony-camera’s vandaan. Niet iedereen vond Hasselblad-Lunar-Limited-Edition---Gold-&-Deerskin-Leatherhet resultaat mooi en de namen Lunar en Stellar zinspeelden, aldus kritische geesten, vooral op de astronomische prijzen. De gerenommeerde middenformaat-camerafabrikant lijkt zich na vrijages met Fujifilm en Sony terug naar z’n Scandinavische roots te begeven. Bemiddelde hardwareliefhebbers die niet wars zijn van wat uiterlijk vertoon, kunnen trouwens nog steeds hun slag slaan bij bedrijven als Brikk.

Canon lanceert vernieuwde supertelezoom

Canon heeft de professionele 100-400 mm (super)telezoom in een nieuw jasje gestoken. Al is dat een understatement, want ook de hele binnenkant is vernieuwd. De EF 100-400 EF-100-400mm-f4.5-5.6L-IS-II-USM--(3)mm F 4,5-5,6 L IS II USM is voorzien van een nieuw optisch ontwerp, een effectievere beeldstabilisatie en – als eerste Canon-objectief – de nieuwe Air Sphere Coating: een variant op de nanocoating. Deze professionele telezoom uit de L-serie beschikt uiteraard over een statiefgondel en is spatwaterdicht uitgevoerd. De front- en achterlens zijn behandeld met fluorcoating tegen verontreiniging.

De vernieuwde EF 100-400 mm L IS II USM gaat een kleine 2200 euro kosten; voor de speciale zonnekap komt daar nog 79 euro bij. Verkrijgbaar vanaf half december. Een beetje laat voor de Sint, maar de Kerstman zal ‘m ongetwijfeld op de verlanglijst van menige sport- of natuurfotograaf aantreffen.

De magie van de Rolleiflex

De grote belangstelling voor de tentoonstellingen van Vivian Maier en eerder Diane Arbus wijst op de aantrekkingskracht van old skool straatfotografie. Geen geniepig gedoeRolleiflex-2.8FX-N-2 met telelenzen, smartphones of verstelbare aanraakschermpjes, maar recht voor z’n raap en dicht op het onderwerp. Vaak met zo’n opvallend ‘vogelhuisje’: de Rolleiflex. Kenmerken: 12 opnames van 6 bij 6 centimeter op rolfilm. En de karakteristieke twee objectieven vlak boven elkaar: een voor de opname en een voor het zoekerbeeld.

Daardoor zat de twee-oogreflex simpeler in elkaar dan een gewone spiegelreflex. De spiegel hoefde immers niet vlak vóór de opname weg te klappen. Dat scheelde ontspanvertraging: wanneer je de ontspanknop indrukte, was het meteen ‘klik’. En je had, in tegenstelling tot bij een ‘eenoog’, ook zoekerbeeld op het moment van de opname.

De lichtschachtzoeker, waardoor je het zoekerbeeld van bovenaf bekeek, had nóg een voordeel.

Nieuwe standaardzoom voor Pentax-spiegelreflexen

DA16-85mmVoor wie z’n kitzoom ontgroeid is, biedt Pentax een nieuwe weerbestendige standaardzoom aan. De HD Pentax-DA 16-85 mm F 3,5-5,6 ED DC WR biedt zowel aan de groothoek- als aan de telekant wat extra bereik. Omgerekend naar full-frame bedraagt het zoombereik 24,5 tot 130 mm. Het objectief is voorzien van speciaal glas en HD-coating voor een optimale beeldkwaliteit, en een ingebouwde scherpstelmotor met handmatige override (Quick-Shift). Het gewicht bedraagt zo’n 500 gram en een zonnekap wordt meegeleverd; de Nederlandse prijs is nog niet bekend.

Elke smartphone binnenkort een zoomlens?

Blijkens onze poll (rechts op de pagina) is de telefooncamera voor de meeste lezers nog steeds een noodoplossing. De nadelen zijn bekend: een kleine sensor en geen optische zoom. Galaxy-K-zoomDe enkele uitzondering – denk met name aan de Samsung Galaxy K zoom – heeft weer het uiterlijk én het formaat van een echte camera. Een zoomlens moet immers kunnen zoomen (wat meestal betekent: een stuk naar buiten komen), en hoe groter de sensor, des te groter de lens.

Het nieuwe bedrijf DynaOptics denkt de oplossing te hebben gevonden. Bij het zoomen verschuiven de lenselementen niet in de lengterichting (langs de zogenaamde optische as), maar haaks daarop – dus zijwaarts. Zo zouden met veel kleinere bewegingen dezelfde effecten kunnen worden bereikt, met als gevolg geen uitpuilende lens meer. Ook de kostprijs zou relatief laag zijn. Bij DynaOptics voorspelt men alvast dat de volgende smartphone die je koopt van deze techniek gebruik zal maken.

iPhone 6 de ultieme telefooncamera?

Hoewel trendwatchers zeggen dat de grootste Apple-hype voorbij is, waren de rijen wachtenden voor de Apple Stores bij het verschijnen van de iPhone 6 weer niet te overzien. Een tikje merkwaardig, aangezien je het apparaat vrijwel net zo snel thuisbezorgd kon krijgen…

iPhone-6Apple geeft hoog op van de verbeteringen op het fotografische vlak, en volgens het gezaghebbende DxOMark is dat geen grootspraak. DxOMark heeft de nieuwe iPhones aan de tand gevoeld op de testbank, en de uitkomst is dat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus de nieuwe aanvoerders zijn van het klassement, net voor apparaten als de Sony Xperia Z2/Z3 en de Samsung Galaxy S5. De scores van de iPhone 6 en 6 Plus zijn trouwens niet helemaal identiek, dus de test bij DxOMark nalezen loont.

Nieuw glas voor Sony A7/A7R/A7S

Sony houdt zich aan zijn belofte om het assortiment objectieven voor de A7-systeemcamera’s snel uit te breiden. Naast de reeds op de Photokina gelanceerde lenzen staat er nog meer glaswerk op stapel voor begin volgend jaar. Te weten eenSony-90-macro tweetal lichtsterke groothoeken (een 28 mm F 2 en een 35 mm F 1,4 Zeiss Distagon), een compacte 24-240 mm superzoom met beeldstabilisatie en een eveneens met beeldstabilisatie uitgeruste 90 mm F 2,8 macrolens, die natuurlijk ook dienst kan doen als portrettele.

Daarmee zou Sony maar liefst 35 full-frameobjectieven in het assortiment hebben, al moet daarbij worden aangetekend dat er daarvan slechts 13 speciaal zijn ontwikkeld voor de FE-vatting van de A7 (de rest kan worden gebruikt met een adapter).

Full-framelens met powerzoom van Sony

Ander Photokina-nieuws dat noodgedwongen even was blijven liggen: Sony brengt een tweetal nieuwe zoomobjectieven voor full-framecamera’s met E-vatting zoals de Sony A7R en A7S uit. SEL28135G_ADaaronder de FE PZ 28-135 mm F 4 G OSS: de eerste full-framelens met powerzoom. Zowel de scherpstelling als het zoomen gaat nagenoeg geruisloos. Het objectief is spatwaterdicht en voorzien van een afneembare statiefgondel en optische beeldstabilisatie. Verkrijgbaar vanaf december voor een adviesprijs van 2500 euro. Sony komt ook met een 16-35 mm F 4 Zeiss Vario-Tessar groothoekzoom met beeldstabilisatie (vanaf november, 1350 euro).