Categorie: "Camera’s en lenzen"

Leica Summaron-M 28 mm na 50 jaar terug

Ook Leica speelt in op de retrotrend met de herintroductie van een klassiek objectief: de Summaron-M 28 mm F 5,6 uit de jaren vijftig en zestig. Helemaal identiek aan zijn voorganger is de nieuwe Summaron-M niet, want de schroefdraadvatting maakte plaats voor een M-bajonet met elektronische contacten. Ook het uiterlijk is kunstig gemoderniseerd. De optische Summaron-M28constructie met zes lenselementen in vier groepen bleef wel ongewijzigd. Het leuke van dit objectiefje is dat het door z’n klassieke, (voor de liefhebbers) niet-retrofocus constructie nog geen twee centimeter uit de camera steekt. Door z’n onopvallendheid én de grote scherptediepte is het ideaal voor ‘straatfotografie uit de heup’.

Wanneer de Leica Summaron-M 28 mm precies leverbaar wordt, valt nog niet te zeggen, maar Leica raadt liefhebbers aan alvast te bestellen want men verwacht veel belangstelling. De prijs zal vermoedelijk ergens tussen de 2000 en de 2500 euro uitkomen.

Vernieuwde telezoom en tilt&shiftlens van Nikon

Met de nieuwe AF-S Nikkor 70-200 mm F 2,8 E FL ED VR kun je volgens Nikon de lat hoger leggen. Het objectief is lichter dan zijn voorganger, en de zoom- en de scherpstelring hebben stuivertje gewisseld voor een betere hanteerbaarheid. Naast de optische constructie en in het verlengde daarvan de beeldkwaliteitafs_nikkor_70_200mm_PR--original hebben ook de AF en de VR-beeldstabilisatie een upgrade gekregen, en het elektromagnetische diafragma zorgt bij snellere series voor een constantere belichting en een grotere betrouwbaarheid. Helaas legde Nikon zelf eveneens de lat hoger met de prijs: de nieuwe reportagetelezoom gaat 3179 euro kosten. Verkrijgbaar vanaf 10 november.

Verder het PC Nikkor 19 mm F 4 E ED tilt&shiftobjectief.

Nieuwe (en oude) objectieven van Voigtländer

Na de beëindiging van de productie van de analoge meetzoekercameralijn werd het een beetje stil rond het oeroude merk Voigtländer. Maar schijn bedriegt, want men produceert nog steeds diverse objectieven, en er staan zelfs een paar nieuwe aanwinsten op stapel. Naast 50mm_f3_5_heliardeze Heliar 50 mm F 3,5 met Leica M-bajonet, waarmee Voigtländer handig meelift op de retrotrend, komt er ook een wat moderner aandoende Macro Apo-Lanthar 65 mm F 2 met Sony E-vatting. Geen AF uiteraard, maar wel elektronische contacten en focus assist. Het laatste objectief is zó vers van de tekentafel dat er nog niet eens een prototypefoto bestaat. Ook in de pijplijn: een 58 mm F 1,4 Nokton met Nikon-vatting. Prijzen en levertijden zijn nog even afwachten.

Twee teles en groothoekzoom van Sigma

Voor veeleisende (beroeps)fotografen brengt objectievenfabrikant Sigma een drietal nieuwe objectieven uit. Allereerst een nieuwe 85 mm portrettele in de Art-serie, die het aloude EX-objectief opvolgt. De Sigma 85 mm F 1,4 DG HSM Art is wat groter en Sigma-85mm-F14nwwaarschijnlijk ook wat zwaarder dan z’n voorganger, maar de optische en mechanische constructie is op diverse fronten verbeterd. Ook de Nikon-versie krijgt een elektromagnetisch diafragma, de HSM-scherpstelmotor met fulltime manual override (je kunt altijd handmatig de scherpstelling overpakken) werkt sneller en de bajonet is van messing. Verkrijgbaar vanaf november met Canon-, Nikon- of Sigma-vatting voor 1349 euro.

De Sigma 12-24 mm F 4 DG HSM Art is een ultragroothoekzoom voor full-frame.

Olympus OM-D E-M1 Mark II komt eraan

Na de andere modellen in de spraakmakende Olympus OM-D-serie krijgt ook de OM-D E-M1 een opfrisbeurt. De OM-D E-M1 Mark II heeft onder andere een nieuwe sensor met 20 megapixels. Ondanks die hogere sensorresolutie belooft Olympus een seriesnelheid van maximaalID: 24471 18 beelden per seconde bij gebruik van de elektronische sluiter, met continu-AF én in raw-formaat. Verder beschikt de Olympus OM-D E-M1 Mark II over een verbeterde AF, 5-assige beeldstabilisatie die ook werkt bij 4K-video, en een Pro Capture-modus die al begint met foto’s maken voordat de ontspanknop helemaal is ingedrukt. Voor professionele gebruikers komt er ook een speciale Olympus PRO Service. Prijs en levertermijn zijn nog niet bekend.

Olympus had nog meer in petto voor de Photokina.

Portrettele in ZEISS Loxia-serie

Naast twee groothoeken en een standaardlens telt de ZEISS Loxia-serie voor de Sony A7-systeemcamera’s nu ook een teleobjectief. De Loxia 85 mm F 2,4 is een handmatig scherp te stellen ‘portrettele’ met een diafragmaring die voor video naar traploos kan worden omgeschakeld (DeClick). Het optische ontwerp is afgeleid van de legendarische Sonnar, de filtermaat is 52 mm en de kortste instelafstand Loxia85bedraagt 80 centimeter. Met een gewicht van bijna zes ons is het niet echt een lichtgewicht, en hoewel de maker de nieuwe lens ‘een onopvallende observator’ noemt, is het best nog een aardige toeter, zoals het plaatje laat zien. Maar daar zit dan de lange zonnekap bij. De ZEISS Loxia 85 mm F 2,4 moet begin december verkrijgbaar worden en gaat zo’n 1400 euro kosten.

2x lichtsterke supergroothoek van Laowa

2xLaowaHet wordt een beetje eentonig, maar ook de Chinese objectievenbouwer Venus Optics brengt twee lichtsterke supergroothoeken met manual focus uit. De Laowa 15 mm F 2 FE Zero-D (voor ‘zero distortion’ - minimale vervorming dus) is de meest lichtsterke lens in z’n soort, en speciaal ontworpen voor de Sony A7-serie full-frame systeemcamera’s. De Laowa 7,5 mm F 2 MFT is het kleine broertje voor de systeemcamera’s van Panasonic en Olympus, met per saldo eenzelfde beeldhoek, en een gewicht van slechts 170 gram – volgens de maker ideaal voor gebruik onder een drone. Ook deze objectieven hebben naast een brede scherpstelring een scherptediepteschaal en een diafragmaring. De prijzen hangen nog even in de lucht.

Ook Tokina op de manual focus-toer

Ook onder fotografen leeft kennelijk de behoefte om zich van het ‘plebs’ te onderscheiden qua hardware. Kort nadat ik zelf was begonnen met fotograferen, werd het autofocus voor en autofocus na wat de klok sloeg. Wie een ‘ouderwetse’ MF-lens wilde, was op de occasionvitrine aangewezen. En nu is manual focus voor de incrowd weer bijna een must.

Objectievenfabrikant Tokina haakt in op de trend met een compacte maar lichtsterke supergroothoek met Sony E-vatting. De Fírin 20 mm F 2 FE MF is uiteraard geschikt voor full-frame, en beschiktTokina_Firin20mm behalve over de onmisbare scherpstelring ook over een scherptediepteschaal (hoera!) en een diafragmaring die van klikstops op traploos valt over te schakelen ten behoeve van filmers. Gelukkig is de lens in tegenstelling tot sommige andere MF-objectieven wel voorzien van een ingebouwde CPU, zodat scherpstelhulpmiddelen, beeldstabilisatie en exif-registratie gewoon werken. De Tokina Fírin 20 mm moet begin volgend jaar op de markt komen – een prijs is nog niet bekend.

Samyang introduceert Premium-objectieven

Na de XEEN-lijn voor video kon Samyang met z’n foto-objectieven niet achterblijven. De Premium MF-serie is speciaal bedoeld voor de 40/50-megapixelcamera’s van vandaag. Als eerste verschijnen een 85 mm F 1,2 portrettele en een 14 mm F 2,4 supergroothoek. Beide objectieven zijn geschikt voor full-frame en voor video, waarbij Samyang meteen inzet op 8K. SamyangPremiumBehalve de optische kwaliteit moet ook de mechanische kwaliteit van topniveau zijn. Bewust is afgezien van autofocus; door de lange scherpstelslag kan zeer precies worden scherpgesteld. De 85 mm is alleen verkrijgbaar met Canon-vatting; de 14 mm ook met Nikon- en Sony E-vatting. Beide objectieven worden eind dit jaar leverbaar; de prijzen zijn nog niet bekend.

Meyer Primoplan bij voorbaat verkoopsucces

Het wordt zo langzamerhand een bekend verhaal: terwijl de grote cameramerken terugverlangen naar betere tijden, veranderen de nicheproducten van kleine ‘analoge’ fabrikanten spontaan in goud. Primoplan-58Meyer Optik Görlitz is weer eens een Kickstarter-project begonnen om een lensontwerp uit lang vervlogen tijden opnieuw in productie te nemen, ditmaal de 80 jaar oude Primoplan 58 mm F 1,9, die niet alleen moet beschikken over een betoverende bokeh maar ook over een scherpte die aan de moderne maat is.