Categorie: "Camera’s en lenzen"

Nieuwe camera’s, nieuwe problemen

D750_frontSommige vroege exemplaren van de Nikon D750 spiegelreflex hebben een probleem met de sluiter, wat tot afdonkering van een deel van het beeld kan leiden. Nikon heeft een lijst met serienummers van de getroffen exemplaren opgesteld, en als jouw D750 behept is met dit defect, zal men het kosteloos verhelpen.

Bij de eerste lichting van de nieuwe Pentax K-3 II doet zich het probleem voor dat de camera niet kan worden uitgezet. Ook hier betreft het slechts een beperkte serie, en zal Pentax/Ricoh de camera kosteloos inspecteren en indien nodig repareren. In de tussentijd kun je de camera in ‘noodgevallen’ altijd uitzetten door de batterij eventjes te verwijderen, want de K-3 II is niet het eerste model dat soms spontaan ‘bevriest’.

Zelf heb ik pas een gloednieuwe Fujinon-lens retour kunnen sturen omdat de autofocus (Linear Motor) kuren vertoonde: het scherpstellen duurde een eeuwigheid. Misschien betreft het een incidenteel defect, want online kan ik er zo gauw niks over vinden – zijn er lezers die iets soortgelijks hebben meegemaakt?

Nikon 16-80 mm voor APS-C

Nikon-16-80Nikon heeft zojuist een nieuwe standaardzoom voor APS-C-formaat gelanceerd. De AF-S DX Nikkor 16-80 mm E ED VR heeft een relatief hoge lichtsterkte die varieert van F 2,8 in de groothoek- tot F 4 in de telestand. Het objectief met een zoombereik van 24 tot 120 mm omgerekend naar full-frame is bovendien voorzien van optische beeldstabilisatie, een elektromagnetisch diafragma en nanocoating. Toch is het voor z’n lichtsterkte en bereik ongewoon compact en licht (480 gram). De Nikon 16-80 mm moet nog deze maand leverbaar worden voor een prijs van tegen de 1000 euro.

In een veel hogere prijsklasse heeft Nikon twee lichtsterke lange teles met beeldstabilisatie aangekondigd: een 500 mm F 4 en een 600 mm F 4.

Firmware-updates voor Tamron-lenzen met Canon-vatting

Sommige Tamron-objectieven werken niet vlekkeloos samen met de nieuwste Canon-body’s, te weten de EOS 750D/760D en de EOS 5DS (R) en in een enkel geval de EOS M3. Gelukkig brengt een firmware-update uitkomst. Transcontinenta_logoBeschikbaar via importeur Transcontinenta, waarbij je tevens aan de hand van het serienummer kunt checken of jouw objectief al af fabriek van de nieuwe firmware is voorzien.

Supergroothoek, macrolens en shiftobjectief ineen

Ooit van Venus Optics gehoord..? Ik ook niet! Maar dit Chinese bedrijf dat al langer aan de weg timmert met apparatuur voor macrofotografie, komt nu met een interessant nieuw product. De Laowa 15 mm F 4 1:1 is niet alleen een supergroothoek met een beeldhoek van 100 graden (bij full-frame), je kunt er ook macrofoto’s mee maken met een afbeeldingsmaatstaf van maximaal 1:1. Laowa_15mmVoor schuwe insecten niet echt een optie, maar je kunt er hele leuke close-upportretjes mee maken van bijvoorbeeld je kat, zoals blijkt uit de voorbeeldfoto’s op de website. Als kers op de taart kun je er ook mee ‘shiften’, om rechte lijnen recht te houden bij architectuurfotografie. Vanzelfsprekend schittert elke vorm van automatiek door afwezigheid, maar anderzijds kost dit objectief nog geen 500 dollar (inclusief wereldwijde verzending). Eind juli verkrijgbaar met diverse vattingen, maar nu al vooruit te bestellen.

Sigma maakt superlichtsterke zoom voor full-frame

Sigma_24-35Nadat objectievenfabrikant Sigma eerder vriend en vijand had verrast met de superlichtsterke 18-35 mm F 1,8 voor APS-C, komt het Japanse merk nu met iets soortgelijks voor full-frame. De Sigma 24-35 mm F 2 DG HSM maakt deel uit van de prestigieuze Art-serie, en wordt met vattingen voor Canon, Nikon en Sigma (zit er ook een nieuwe Sigma-spiegelreflex aan te komen…?) uitgebracht. Niet alleen qua lichtsterkte maar ook qua beeldkwaliteit moet deze Sigma-groothoekzoom vaste brandpunten evenaren. Je hebt het wel over een objectief van bijna 12,5 centimeter lang en een kleine kilo zwaar. De prijs zal ook wel stevig zijn, hoewel je bij Sigma verhoudingsgewijs veel waar voor je geld krijgt. Maar naar die prijs en de levertermijn is het voorlopig nog even raden.

Systeemcameraverkopen weer in de lift?

Blijkens onderzoek dat Sony door marktresearchbureau NPD Group heeft laten uitvoeren, zit de systeemcamera weer in de lift. De verkopen zijn vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar sterk gestegen, terwijl de DSLR gestaag in populariteit daalt. Binnen het systeemcamerasegment doet Sony het beter dan de concurrentie. 220634Wel moet worden aangetekend dat de cijfers zo te zien alleen betrekking hebben op de VS, waar de systeemcamera het tot nu toe slechter deed dan in Europa en een stuk slechter dan in Azië. Volgens DPReview loopt in Europa de afzet van systeemcamera’s nog steeds terug, zij het minder sterk dan die van spiegelreflexen. In absolute aantallen worden er nog altijd drie tot vier keer zoveel spiegelreflexen als systeemcamera’s verkocht.

Lichtsterke groothoek van Leica

SUMMILUX-M_1-1,4-28_MM_ASPHVoor de M-meetzoekercamera’s brengt topmerk Leica de Summilux-M 28 mm F 1,4 ASPH uit: het eerste Leica-objectief dat de brandpuntsafstand 28 mm met een dergelijke hoge lichtsterkte combineert. De ontwerpers zijn er toch in geslaagd het groothoekobjectief relatief compact en licht te houden. De mechanische zowel als de optische kwaliteit is van het hoogste niveau, net als de prijs trouwens: zo’n vijfenhalf mille. Vanaf komende maand verkrijgbaar.

Fujifilm X-T10 systeemcamera en lichtsterke tele

X-T10_leftside_silver18-55mmFujifilm komt met een kleinere en eenvoudigere uitvoering van de X-T1 systeemcamera. De ‘spiegelreflexlook’ is gebleven, en ook beschikt de X-T10 over de befaamde X-Trans-sensor, een elektronische zoeker, een verstelbaar scherm en Wi-Fi. De metalen body is echter niet weerbestendig uitgevoerd, en verder is het aantal knoppen wat teruggebracht: zo heeft de X-T10 in tegenstelling tot de professionele X-T1 geen aparte draaiknop voor de ISO-waarde. Daartegenover staan een ingebouwd flitsertje en een autofocussysteem dat beter uit de voeten moet kunnen met bewegende onderwerpen. Voor de X-T1 staat trouwens een firmware-upgrade op stapel die hetzelfde moet bewerkstelligen. De Fujifilm X-T10 wordt komende maand leverbaar in zilver en zwart voor XF90mmeen bodyprijs van 700 euro – al is dat de Duitse prijs; de Nederlandse adviesprijs valt vaak wat hoger uit.

Fujifilm kondigt ook een lichtsterk 90 mm F 2 teleobjectief aan, vergelijkbaar met de klassieke 135 mm bij full-frame. De Fujifilm XF 90 mm F 2 R LM WR is spatwaterdicht uitgevoerd en beschikt over inwendige scherpstelling (tot 60 cm) en een supersnelle scherpstelmotor. Het gewicht bedraagt 540 gram en de filterdiameter 62 mm. Verkrijgbaar vanaf juli voor een (Duitse) adviesprijs van 900 euro.

Groothoekzoom en fisheyelens van Olympus

Olympus pakt flink uit met twee nieuwe objectieven in de PRO-serie voor het Micro Four Thirds-systeem. De M.Zuiko Digital ED 8 mm F 1,8 is het meest lichtsterke fisheye-objectief tot op heden. Het komt volgende maand op de markt en gaat 899LENSES_EF-M0818 euro kosten. Er komt ook een speciaal onderwaterhuis voor dit objectief. De M.Zuiko Digital ED 7-14 mm F 2,8 is een groothoekzoom met een bereik van 14 tot 28 mm omgerekend naar full-frame. Dit eveneens weerbestendige objectief moet 1299 euro opbrengen. Verder brengt Olympus een Limited Edition in titaniumkleur uit van de OM-D E-M5 Mark II (1199 euro, of 400 euro meer met een bijpassende 14-150 mm zoom), en loopt er vanaf nu tot eind augustus een speciale kortingsactie voor OM-D- en PEN-bezitters die hun mogelijkheden willen uitbreiden met een extra objectief.

Nieuwe standaardlens van Canon

Canon brengt deze maand een nieuw standaardobjectief op de markt: de EF 50 mm F 1,8 STM, die zoals de naam al aangeeft is voorzien van een STM-stappenmotor voor een soepele en bovenal stille scherpstelling.EF-50mm-f1.8-STM_tcm16-1263425 Vooral voor filmers is dit goed nieuws. Daarnaast is het 50 mm standaardobjectief ook populair bij portretfotografen met een APS-C-camera, waarop de effectieve brandpuntsafstand overeenkomt met 80 mm bij full-frame. De nieuwe 50 mm is uitgerust met Super Spectra-coating tegen reflecties en niet alleen lekker lichtsterk, maar ook lekker licht (160 gram). Om de prijs hoef je het evenmin te laten: 135 euro.