Categorie: "Camera’s en lenzen"

De Biotar is back!

Links de oorspronkelijke Biotar, rechts de nieuwe versie.

Links de oorspronkelijke Biotar, rechts de nieuwe versie.

Opnieuw staat een legendarisch objectief uit het analoge verleden op uit de dood. Onder de merknaam Oprema Jena wordt de Biotar 75 mm F 1,5 lichtsterke portretlens uit de jaren dertig opnieuw tot leven gewekt. Een lens die z’n status niet in de laatste plaats dankt aan z’n zeldzaamheid: gebruikte exemplaren verwisselen makkelijk voor anderhalf, twee mille van eigenaar. Uiteraard is de nieuwe versie van moderne gemakken zoals een effectieve lenscoating voorzien, maar nog wel steeds met de schilderachtige bokeh van weleer. Verkrijgbaar met diverse vattingen. De nieuwe Biotar 75 mm gaat te zijner tijd zo’n anderhalf mille kosten, maar je kunt ‘m op Kickstarter tijdelijk vanaf (op het moment van schrijven) 950 dollar reserveren als je het geld ervoor overhebt (plus een klein jaartje geduld). Daar komt binnen de EU dan ook nog btw bovenop… De benodigde 75.000 dollar was een kwartier na de start al binnen, dus je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat het feest niet doorgaat…

Sony grote winnaar bij EISA Awards

EISA-Best-Camera-2017-2018De European Imaging and Sound Association oftewel EISA, waarvan het Nederlandse fotoblad Focus al sinds het prille begin deel uitmaakt, heeft weer z’n jaarlijkse Awards bekendgemaakt. Vooral Sony valt dit jaar in de prijzen, met onder meer Awards voor de A9 (Best Camera) en RX100 V (Best Compact Camera). Maar ook Canon en Nikon sleepten Awards in de wacht, voor onder andere de EOS 5D Mark IV en EOS 77D en de D7500. De complete lijst met fotografische Awards vind je hier.

Summer sale bij Impossible

Elders blijven prijzen hoog

Impossible_saleBij ons eigen Impossible is de zomeruitverkoop begonnen. En ook niet zo’n beetje, want de succesvolle I-1 analoge directklaarcamera mag nu voor 225 in plaats van de gebruikelijke 299 euro de deur uit – dat scheelt toch een kwart van de oorspronkelijke prijs. De kortingen op artikelen zoals film, tassen en riemen lopen op tot wel 50 procent.

In het digitale wereldje blijven de prijzen op een hoog niveau.

Nikon 100 jaar: virtueel bezoek aan het Nikon Museum

De aankondiging van de Nikon D850 kwam vanmorgen niet helemaal toevallig. Vandaag, op 25 juli, bestaat Nikon namelijk exact 100 jaar. Om dat te vieren, heeft de jarige extra content online gezet, waaronder verhalen en adviezen van fotografen over de hele wereld plus een virtuele rondleiding door het Nikon Museum voor als een bezoekje aan Japan voorlopig geen optie is. Grappig detail: de bordjes ‘verboden te fotograferen’. Klik op de screenshot om naar de betreffende pagina te gaan.

VirtueelNikonMuseum

Heruitgave honderd jaar oude portretlens

GlaukarBij Meyer Optik Görlitz zijn ze niet te beroerd om een ander bedrijf te helpen dat zich in het opnieuw uitbrengen van objectieven uit de fotografische oudheid specialiseert. Dus vestigden ze mijn aandacht op een Kickstarter-project van hun vrienden Firat Bagdu en Benedikt Ernst, die onder de merknaam Emil Busch Rathenow “de moeder van alle moderne objectieven” heruitbrengen. Het objectief heet de Glaukar 3.1 en de onderneming is vernoemd naar de geestelijke vader, Emil Busch, die het origineel lanceerde in 1910.

Beeldstabilisatie: maakt Fujifilm een inhaalslag?

De oude tweestrijd tussen beeldstabilisatie in het objectief of in de camerabody lijkt, althans bij systeemcamera’s, in een wapenstilstand te zijn geëindigd: de meeste merken – met Olympus voorop – bieden allebei. Als beide systemen samenwerken, levert dat namelijk een totale winst op die tot wel zes stops kan bedragen. Meer concreet betekent dat een scherpe opname uit de hand met één volle seconde in plaats van 1/60 seconde… op voorwaarde natuurlijk dat je onderwerp niet beweegt.

Fujifilm_18-55-OISDe grote uitzondering is Fujifilm. De camerabody’s hebben geen beeldstabilisatie en bij de objectieven alleen de meeste zooms, zoals de hiernaast afgebeelde 18-55 mm. De professionele lichtsterke 16-55 mm F 2,8 doet het echter zonder, en dat is toch wel jammer bij weinig licht. Maar wat niet is, kan komen, volgens Fuji Rumors, dat vrij stellig beweert dat in-body beeldstabilisatie z’n opwachting zal maken in de toekomstige X-T2S en vermoedelijk ook in de X-E3 (een X-E2S was er namelijk al). Laten we hopen dat ze gelijk hebben – zelf ben ik vooral benieuwd of en wanneer die X-E3 überhaupt het levenslicht ziet.

Allround telezoom van Nikon

nikon_lens_afp_nikkor_70_300e_ed_vr“Sneller, scherper, beter”. Aldus Nikon over de nieuwe AF-P Nikkor 70-300 mm F 4,5-5,6 E ED VR telezoom. Zoals de typeaanduiding laat doorschemeren, is ook dit nieuwe objectief voorzien van een elektromagnetisch diafragma. De kortste instelafstand bedraagt nu 1 meter 20, de verbeterde VR-beeldstabilisatie belooft vierenhalve stop winst en beschikt over een Sport-stand, terwijl de AF-P-stappenmotor zowel snel als stil z’n scherpstelwerk doet. Verder is het voor full-frame geschikte objectief spatwaterdicht.

De nieuwe Nikon AF-P 70-300 mm F 4,5-5,6 E ED VR is door al die verbeteringen en upgrades ook duurder: de adviesprijs bedraagt 879 euro. De levertermijn is momenteel nog onbekend.

Citograph 35 mm: zegen of zonde van je geld?

Citograph35mmDe makers noemen het ‘citography‘: wat je ziet vastleggen in een oogwerk, zonder vertraging. Op de lensring van de Citograph 35 mm F 8 staat ‘hyperfocal‘, en zelf hadden we misschien de voorkeur gegeven aan ‘panfocal‘: een objectief dat van voor tot achter min of meer scherp tekent, zonder scherpstellen. Fixed-focus, heette dat ook wel in de analoge tijd, maar goedkoop is deze Citograph absoluut niet. Ondanks z’n bescheiden lichtsterkte van F 8, nodig om met een dergelijke brandpuntsafstand een scherptediepte van oneindig tot 3 meter te krijgen. Dat laatste is niet spectaculair, en verder diafragmeren kan evenmin.

De merknaam C.P Goerz waaronder het objectief op de markt wordt gebracht, is weer zo’n uit de dood opgestaan begrip uit het negentiende-eeuwse Duitsland.

Lensadapter met ingebouwde macrostand

DLX-StretchLensadapters waarmee je allerlei oude en nieuwe objectieven op je systeemcamera kunt monteren, zijn heel populair. Accessoirefabrikant Fotodiox heeft iets nieuws bedacht: een adapter waarmee je dichterbij kunt scherpstellen en zo het close-upbereik van het gemonteerde objectief kunt vergroten. Een ingebouwde variabele tussenring, een begrip dat bij ‘analoge’ macrofotografen vast meteen belletjes laat rinkelen, is het ‘geheim’. Vanouds stel je namelijk scherp door de afstand tussen objectief en filmvlak/sensor te vergroten.

De DLX Stretch-adapters zijn verkrijgbaar met allerlei lensvattingen voor systeemcamera’s van Sony, Fujifilm en Olympus/Panasonic. Inclusief diverse accessoires, waaronder een setje drop-in grijsfilters, kosten ze 130 dollar. Ik ken zelf geen importeur of retailer in Nederland, maar misschien heeft een lezer meer informatie.

Nieuwe Tamron 24-70 mm voor full-frame

Tamron lanceert een nieuwe versie van de onder professionals populaire 24-70 mm F 2,8 lichtsterke standaardzoom. De SP 24-70 mm F 2,8 Di VC USD G2 (Model A032) beschikt over beeldstabilisatie die een extra marge Tamron24-70nwvan vijf stops bij opnames uit de hand moet geven, een weerbestendige constructie met fluorinecoating op de frontlens en een “dramatisch” verbeterde AF. Ook optisch moet dit objectief natuurlijk aan zeer hoge eisen voldoen, mede dankzij royaal gebruik van speciale glassoorten.

De nieuwe Tamron-standaardzoom, die uiteraard compatibel is met de Tamron TAP-in Console, wordt verkrijgbaar vanaf augustus met Nikon- en Canon-vatting. De Nederlandse adviesprijs bedraagt 1399 euro.