Categorie: "Camera’s en lenzen"

Tamron zet nieuw zoomrecord neer

Bij bridgecamera’s is een zoombereik van 20, 30 of zelfs 50x de gewoonste zaak van de wereld, maar bij spiegelreflex- en systeemcamera’s (nog) niet. In elk geval maakt Tamron, pionier van de ‘superzoom’, de achterstand weer wat kleiner met Model B028, Tamron_B028steno voor de 18-400 mm F 3,5-6,3 Di II VC HLD. Aangezien dit objectief is bedoeld voor APS-C-reflexen van Canon of Nikon, komt het bereik overeen met dat van een 27-600 mm op full-frame.

Ruim 22x zoom is niet niks, en bovendien zijn er beeldstabilisatie en een HLD-scherpstelmotor aan boord, plus compatibiliteit met Tamron’s TAP-in Console voor firmware-updates en dergelijke en ook bij de Nikon-versie een elektromagnetisch diafragma. Toch is deze spatwaterdichte superzoomlens maar iets meer dan 12 centimeter lang en ruim 700 gram zwaar. Verkrijgbaar vanaf juli; we wachten nog op de officiële Nederlandse prijs.

ZEISS Milvus 35 mm F 1,4 komt naast F2-versie

ZEISS Milvus 1.4/35Mocht je je toch liever niet op de optische kwaliteiten van een waterdruppel verlaten: Carl ZEISS brengt in de Milvus-lijn een 35 mm F 1,4 reportagegroothoek uit, naast de al langer leverbare 35 mm F 2. Het handmatig scherp te stellen objectief is uiteraard geschikt voor full-frame en wordt leverbaar met Nikon- en Canon-vatting. Mede dankzij het diafragma dat desgewenst in klikstops of traploos kan worden versteld, is het weerbestendige objectief ook geschikt voor filmers. Met een lengte van 12,5 centimeter en een gewicht van dik een kilo is deze ZEISS Milvus 35 mm F 1,4 natuurlijk geen objectief dat je achteloos in je zak steekt, en voor de adviesprijs van 2000 euro kun je een hele watervoorraad inslaan. Verkrijgbaar vanaf juli.

100 jaar Nikon-jubileummodellen leverbaar

Op 25 juli viert camerafabrikant Nikon z’n honderdste verjaardag. Ter gelegenheid van deze mijlpaal wordt een aantal jubileummodellen uitgebracht, die vanaf heden tot en met 31 augustus besteld kunnen worden bij geselecteerde officiële Nikon-dealers. Zo kun je een D5 in jubileumuitvoering bestellen voor 8500 euro 3x100jrNikon(incl. btw), of voor hetzelfde bedrag het afgebeelde trio professionele F2,8-zooms (14-24, 24-70 en 70-200 mm). Mocht dat iets te begrotelijk zijn: je hebt ook een D500 jubileummodel voor 2900 euro, een speciale camerariem voor 109 euro of een miniatuur Nikon F voor 149 euro. Op de speciale jubileumwebsite vind je alle informatie.

Groothoeklens met oogstrelende bokeh

Bij Meyer Optik Görlitz hebben ze weer eens een optisch juweeltje met een navenant prijskaartje op stapel staan. De Lydith 30 mm F 3,5 is een matige groothoek die zoals gebruikelijklydith_30_03_450 helemaal met de hand moet worden ingesteld, en verkrijgbaar is met diverse vattingen. Echt supercompact en superlicht is-ie niet, maar de optische constructie met twaalf diafragmalamellen belooft een fabelachtige bokeh – vaak niet het fort van groothoeken. Met een kortste instelafstand van 16 centimeter kun je er ook fraaie close-ups mee maken.

Eveneens zoals gebruikelijk wordt de opstartfase gefinancierd met een Kickstarter-project, en het benodigde geld is al lang voor de sluitingsdatum ruimschoots binnen. Daar staat tegenover dat de goedkoopste opties al weg zijn, maar momenteel is dit Duitse kleinood vanaf 699 dollar zu haben.

Supergroothoek voor Neptune Art Lens-systeem

We hebben eerder geschreven over het modulaire Neptune-lenssysteem van Lomography.com: een basisunit met verwisselbare frontlensgroep. In eerste instantie kon je daarmee drie verschillende objectieven samenstellen, maar de makers beloofden dat er meer in het vat zat. En ze hebben woord gehouden, want terwijl het Kickstarter-project dat de realisatie moet financieren nog loopt, staat er al een vierde brandpuntsafstand op stapel: de Naiad 15 mm supergroothoek. Die bevindt zich nog op de tekentafel, maar je kunt ‘m gedurende de looptijd van dit Kickstarter-project voor slechtsNaiad 249 dollar bijkopen – iets meer dan de helft van de toekomstige winkelprijs. Dat is ergens halverwege morgen (7 juni), dus alleen voor snelle beslissers. Dat het Neptune Convertible Art Lens System er komt, is overigens wel zeker, want van de benodigde 100.000 dollar is inmiddels dik het vijfvoudige binnen.

AF-reportagegroothoek van Samyang voor Sony

samyang-photo-lenses-AF-35mm-F2.8-FEHet Koreaanse Samyang, vooral bekend van z’n manual focus-objectieven, brengt ook steeds meer AF-objectieven uit. Laatste loot aan de stam is de AF 35 mm F 2,8 FE: hun derde AF-objectief voor de Sony E-camera’s na de eerdere 50 mm F 1,4 en 14 mm F 2,8. De nieuweling is bijzonder compact en licht (net boven de 85 gram), maar moet toch optisch voldoen aan hoge eisen, mede dankzij twee asferische lenselementen plus één HRI-element en Ultra Multi Coating. De combinatie met een Sony A7 of A9 moet in principe in een zak passen. Als kers op de taart zou de Samyang AF 35 mm F 2,8 FE ook pakweg de helft goedkoper moeten worden dan de originele Sony Carl ZEISS Sonnar 35 mm F 2,8, al hebben we nog geen Nederlandse prijs gesignaleerd.

Drie nieuwe Nikon-groothoeklenzen

3x_groothoekNikkorGroothoekliefhebbers met een Nikon-spiegelreflexcamera zullen blij zijn met de aankondiging van dit trio Nikkor-objectieven. De AF-S Fisheye-Nikkor 8-15 mm F 3,5-4,5 E ED (links) biedt als het ware twee fisheyelenzen in één objectief, met naar keuze een cirkelvormig beeld of een beeld dat de hele sensor dekt. Het weerbestendige objectief moet al bij volle opening een scherp beeld van hoek tot hoek leveren. Medio juni verkrijgbaar voor zo’n 1540 euro.

Twee nieuwe Sony-groothoekzooms met E-vatting

SEL1224G_A_EU06Voor wie het graag breed ziet, brengt Sony twee nieuwe groothookzooms voor full-framecamera’s met E-vatting, zoals de Sony A7 en A9, uit. De hiernaast afgebeelde SEL1224G is Sony’s meest groothoekige objectief tot op heden, met een zoombereik van 12 tot 24 mm en een constante lichtsterkte van F 4. Speciale glassoorten zorgen voor een optimale beeldkwaliteit, en een DDSSM-motor voor een snelle en stille AF. Het weerbestendige objectief weegt slechts 566 gram en wordt leverbaar in juli voor ongeveer 2000 euro.

De SEL1635GM is een lichtsterke groothoekzoom in de G Master-serie, met een zoombereik van 16 tot 35 mm en een vaste lichtsterkte van F 2,8. Ook hier speciaal glas, een snelle en stille AF en een weerbestendige constructie. Een elfbladig diafragma zorgt voor een mooie bokeh (een heikel punt bij groothoeklenzen), terwijl een fluorcoating de frontlens beschermt. Leverbaar vanaf augustus voor plusminus 2700 euro.

Modulair lenssysteem van Lomography.com

Neptune

Lomography.com strikes again, ditmaal met een modulair lenssysteem, Neptune genaamd. Het idee is simpel: je hebt een vaste ‘lensbasis’ die op je camerabody gaat plus een verwisselbare frontlensgroep. Zo’n systeem kan compacter en lichter zijn dan drie aparte objectieven, en uiteraard ook goedkoper. De verschillende combinaties leveren drie verschillende brandpuntsafstanden op: een 35 mm F 3,5, een 50 mm F 2,8 en een 80 mm F4. In de toekomst komen er nog verdere uitbreidingen.

Nieuwe ‘budget’ filmobjectieven van ZEISS

Voor filmers met een bescheiden budget brengt ZEISS in de loop van dit jaar een nieuwe Compact Prime-objectievenserie uit. De CP.3-serie vervangt de huidige CP.2-lijn en is nog compacter dan voorheen. zeiss-compact-prime-cp3-lenses-product-01Verder zijn de objectieven ook geschikt voor full-framecamera’s. Aan de optische kwaliteit zijn geen concessies gedaan. Er komen tien verschillende objectieven met brandpuntsafstanden tussen 15 en 135 mm, met prijzen tussen ruwweg drieënhalf en vijf mille per objectief. Voor extra nabewerkingsmogelijkheden kun je voor een meerprijs van 1500 euro per objectief ook de XD-versie (eXtended Data) kopen, zodat je achter de computer makkelijker dingen als vervorming kunt corrigeren.