Categorie: "Camera’s en lenzen"

Nieuwe camera’s en lens van Fujifilm

X100F_Silver_FrontLeftZoals verwacht, kondigde Fujifilm vandaag de nieuwste versie van de X100-edelcompactcamera aan. De X100F heeft net als z’n voorgangers een vaste 23 mm F 2 reportagegroothoek (omgerekend 35 mm), maar ditmaal gekoppeld aan de X-Trans CMOS III-sensor met 24 megapixels die we al kennen van de X-Pro2 en X-T2. De befaamde hybride (optische en elektronische) zoeker is verder geperfectioneerd en het AF-systeem moet nog sneller zijn geworden. Dankzij het al van beide eerdergenoemde systeemcamera’s bekende ‘joystickje’ is het selecteren van een scherpstelpunt een eitje. Filmen kan in Full HD. De X100F wordt medio februari leverbaar in zilver of zwart voor 1399 euro.

De X-T20 systeemcamera is het goedkopere broertje van de spraakmakende X-T2.

Nikon D500 grote winnaar DPReview Awards

Terwijl de poll onder de lezers nog loopt, heeft de redactie van DPReview alvast z’n favoriete fotoapparatuur van het afgelopen jaar bekendgemaakt. De DPReview Award 2016 voor Product of the Year ging naar de Nikon D500, die in de categorieDPReview-Awards Beste high-end camera met verwisselbare lens net voor de Fujifilm X-T2 finishte, terwijl de Innovation Award door de Olympus OM-D E-M1 Mark II in de wacht werd gesleept. Klik op het plaatje om naar de complete awardlijst te gaan.

Digitale camera met slechts één knop

Voor wie z’n smartphonefoto’s niet goed genoeg vindt en z’n camera te ingewikkeld, is Relonch misschien dé oplossing. De basis is een opvallende camera met een grote APS-C-sensor, een optische zoeker en een ontspanknop… en verder eigenlijk niks. Geen lcd-scherm, geen flitser, geen zoomlens en geen geheugenkaart. De gemaakte foto’s worden automatisch draadloos Relonchgeüpload naar de Relonch-server, en die stuurt je de geoptimaliseerde beelden retour. Twee maren: je kunt pas op z’n vroegst in 2018 meedoen, en Relonch kost je een kleine 1200 dollar per jaar, of – op dit punt laat de website aan duidelijkheid te wensen over – één dollar per geslaagde foto. De makers zijn er natuurlijk als de kippen bij om te bezweren dat dit geen geld voor een werkelijk goede foto is.

Superlichtsterke standaardlens van drie mille

nocturnus_50_IIBezitters van een full-frame Sony-systeemcamera die optisch het neusje van de zalm willen, doen er goed aan hun kerstgratificatie nog even in hun zak te houden. Begin januari brengt Meyer Optik Görlitz een nieuwe superlichtsterke standaardlens op de markt: de Nocturnus 50 mm F 0,95 II. Een handmatig scherp te stellen lichtkanon, dat bestaat uit maar liefst tien lenselementen en vijftien diafragmalamellen bevat voor een roomzachte bokeh. Het gewicht bedraagt dan ook bijna zeven ons, en je betaalt er – schrik niet – drieduizend euro voor.

5 jaar garantie op je nieuwe camera of objectief

Vroege sinterklazen en kerstmannen/vrouwen hebben een streepje voor, want bij diverse (online)fotozaken krijg je tot het eind van deze maand maar liefst 5 jaar garantie op je aankopen. Bij CameraNU.nl geldt deze actie voor alle camera’s, objectieven, reportageflitsers en Wacom-tekentablets van minimaal 200 euro. Ook FOKA en Kamera Express hebben een dergelijke actie lopen, al moet je dan een review schrijven om de verlengde garantieperiode te claimen en verschilt welke producten wel en niet onder de verlengde garantie vallen.

5jaar_gar

Kamera Express heeft trouwens zojuist de Rotterdamse Ondernemersprijs gewonnen – gefeliciteerd!

Spotgoedkope portrettele van Yongnuo

Yongnuo100mmYongnuo is een fabrikant uit Hongkong van onder andere flitsapparatuur en objectieven. Naast de reeds bestaande 35 mm F 2 voor Nikon en Canon brengt Yongnuo binnenkort ook een lichtsterke 100 mm F 2 korte tele uit, vooralsnog alleen met Canon-vatting. Het objectief gaat minder dan 200 euro kosten en, grootste verrassing, beschikt in tegenstelling tot de peperdure glaswerkjes die merken als Zeiss en Meyer Optik Görlitz op de markt brengen wél over AF. De optische kwaliteit zal vermoedelijk niet van wereldtopniveau zijn, maar daar is de prijs dan ook naar.

Nieuws voor fans van oude én nieuwe camera’s

Bij online veilinghuis Catawiki gaat morgenavond weer een hele reeks oude analoge camera’s onder de hamer. Er zitten mooie stukken bij, dus fotograficaverzamelaars doen er verstandig aan een kijkje te nemen.

D3400_BKMet de feestdagen zoetjesaan in het verschiet hebben diverse fabrikanten van camera’s en foto/filmapparatuur weer leuke cashback- en inruilacties lopen. Daarmee kun je tot wel 1000 euro besparen op je aankoop – altijd welkom afgezet tegen de prijsstijgingen van de afgelopen tijd. CameraNU.nl heeft alle acties overzichtelijk voor je op een rijtje gezet, compleet met uitleg over het hoe en wanneer. En speelt meteen ook zelf voor Sinterklaas door elke koper van de nagelnieuwe Nikon D3400 (net door mijn collega Dennis Hissink getest in Focus) met een cadeaubon van 15 euro te verblijden als je op de site laat weten hoe je nieuwe aankoop bevalt. De zwartepietendiscussie zal nog wel even voortduren, maar de Sint is in elk geval vroeg dit jaar.

Leica Summaron-M 28 mm na 50 jaar terug

Ook Leica speelt in op de retrotrend met de herintroductie van een klassiek objectief: de Summaron-M 28 mm F 5,6 uit de jaren vijftig en zestig. Helemaal identiek aan zijn voorganger is de nieuwe Summaron-M niet, want de schroefdraadvatting maakte plaats voor een M-bajonet met elektronische contacten. Ook het uiterlijk is kunstig gemoderniseerd. De optische Summaron-M28constructie met zes lenselementen in vier groepen bleef wel ongewijzigd. Het leuke van dit objectiefje is dat het door z’n klassieke, (voor de liefhebbers) niet-retrofocus constructie nog geen twee centimeter uit de camera steekt. Door z’n onopvallendheid én de grote scherptediepte is het ideaal voor ‘straatfotografie uit de heup’.

Wanneer de Leica Summaron-M 28 mm precies leverbaar wordt, valt nog niet te zeggen, maar Leica raadt liefhebbers aan alvast te bestellen want men verwacht veel belangstelling. De prijs zal vermoedelijk ergens tussen de 2000 en de 2500 euro uitkomen.

Vernieuwde telezoom en tilt&shiftlens van Nikon

Met de nieuwe AF-S Nikkor 70-200 mm F 2,8 E FL ED VR kun je volgens Nikon de lat hoger leggen. Het objectief is lichter dan zijn voorganger, en de zoom- en de scherpstelring hebben stuivertje gewisseld voor een betere hanteerbaarheid. Naast de optische constructie en in het verlengde daarvan de beeldkwaliteitafs_nikkor_70_200mm_PR--original hebben ook de AF en de VR-beeldstabilisatie een upgrade gekregen, en het elektromagnetische diafragma zorgt bij snellere series voor een constantere belichting en een grotere betrouwbaarheid. Helaas legde Nikon zelf eveneens de lat hoger met de prijs: de nieuwe reportagetelezoom gaat 3179 euro kosten. Verkrijgbaar vanaf 10 november.

Verder het PC Nikkor 19 mm F 4 E ED tilt&shiftobjectief.

Nieuwe (en oude) objectieven van Voigtländer

Na de beëindiging van de productie van de analoge meetzoekercameralijn werd het een beetje stil rond het oeroude merk Voigtländer. Maar schijn bedriegt, want men produceert nog steeds diverse objectieven, en er staan zelfs een paar nieuwe aanwinsten op stapel. Naast 50mm_f3_5_heliardeze Heliar 50 mm F 3,5 met Leica M-bajonet, waarmee Voigtländer handig meelift op de retrotrend, komt er ook een wat moderner aandoende Macro Apo-Lanthar 65 mm F 2 met Sony E-vatting. Geen AF uiteraard, maar wel elektronische contacten en focus assist. Het laatste objectief is zó vers van de tekentafel dat er nog niet eens een prototypefoto bestaat. Ook in de pijplijn: een 58 mm F 1,4 Nokton met Nikon-vatting. Prijzen en levertijden zijn nog even afwachten.