Categorie: "Camera’s en lenzen"

Digitaal en analoog nieuws van de week

SonyA7S_filmenDe afgelopen week aangekondigde Sony Alpha 7S kan wel eens een van de duurste camera’s per pixel worden, het middenformaatsegment daargelaten. Sony Alpha Rumors was een advertentie van een Britse camerahandel op het spoor gekomen, waar je de A7S vooruit kon bestellen tegen een prijs van 2500 pond. Dit is zowat het dubbele van de prijs van de reguliere A7 met z’n 24 megapixels, die in Nederland momenteel voor een kleine 1500 euro verkrijgbaar is. Navraag bij de bewuste handelaar leerde dat de prijs nog niet vaststaat, maar dat dit was wat ze van Sony te horen hadden gekregen. De bewuste advertentie is inmiddels offline gehaald. Nou ja, de A7S is niet in de laatste plaats bestemd voor filmers en die hebben toch genoeg geld… ;-)

Aan de andere kant lijkt het erop dat de nieuwe Pentax 645z met een adviesprijs van 8500 dollar verhoudingsgewijs een koopje gaat worden.

New Russar+ ultragroothoek: geniaal of gek?

RussarGeniaal of gek – dat is de vraag die bij je opkomt als je de nieuwste aanwinst in de Lomography Shop bekijkt. De New Russar+ is een 20 mm supergroothoeklens met lichtsterkte F 5,6, die is gebaseerd op de Zenit Russar MR-2 uit 1958. Dat deze oudgediende opnieuw in productie is genomen, is op zich lekker lomografisch, maar het prijskaartje van bijna 600 euro geeft toch een wat andere draai aan het geheel. Zou Poetin niet alleen het gas maar ook het glas duurder hebben gemaakt om de crisis in de Oekraïne naar zijn hand te zetten..?

Wie ‘m wil hebben – ik meen de New Russar+, niet de Oekraïne – zal sowieso tot juli geduld moeten oefenen. De lens heeft van huis uit een M39 (oldskool Leica) schroefdraad, maar er zit een M-bajonetadapter bij. Voor onder andere Micro Four Thirds-, Sony- en Fujifilm-systeemcamera’s is een losse adapter verkrijgbaar. O ja, hoe hoger de cropfactor, des te minder groothoek je overhoudt – op een MFT-camera wordt dit zowat een standaardlens.

Afgeslankte Nikon-superzoom voor APS-C

Voor bezitters van een APS-C-spiegelreflex zoals de D3300 of D5300 heeft Nikon een nieuwe 18-300 mm Nikon18-300superzoom (bereik omgerekend naar full-frame 27-450 mm) op stapel staan. De AF-S DX Nikkor 18-300 mm F 3,5 – 6,3 G ED VR is in de telestand een half stopje minder lichtsterk dan het oude model, maar daar staat tegenover dat de nieuwkomer ruim twee centimeter korter en bijna drie ons lichter is (gewicht 550 gram). Op de optische kwaliteit is volgens Nikon niet beknibbeld, en beeldstabilisatie is present. De nieuwe AF-S DX Nikkor 18-300 mm wordt eind april leverbaar voor een adviesprijs van een kleine 750 euro.

Lensbaby voor iPhone op komst

Het kon haast niet uitblijven: een speciale Lensbaby-voorzetlens voor de iPhone. Compleet met het geliefde ‘sweet spot’-effect. Om de financiering rond te krijgen, is Lensbaby een Kickstarter-project gestart. Het ziet ernaar uit dat het benodigde bedrag bij elkaar komt, en wie zijn of haar steentje bijdraagt door er meteen eentje te bestellen, krijgt 20 dollar op de aankoopprijs. Hier vind je meer informatie en kun je gelijk een aantal voorbeeldfoto’s bewonderen.

Lensbaby_LM-10

Apple lust Pentax K-3 voortaan ra(u)w

Goed nieuws voor bezitters van de Pentax K-3: Apple-computers kunnen na een update van de eigen software de raw-bestanden van de camera weergeven met programma’s als Voorvertoning, Snelle Weergave en iPhoto. Voorheen kreeg je alleen een symbooltje te zien, ook al ging het om raw-opnames in het gestandaardiseerde Adobe DNG-formaat. Volgens kenners had Pentax zich niet helemaal aan die standaard gehouden…

K-3_DNG

Over een (firmwarematige) oplossing voor het klapperende-spiegelprobleem waar sommige K-3-gebruikers over klagen, is mij nog niks bekend. Concurrent Nikon heeft wel pas een nieuwe handreiking gedaan aan eigenaren van een Nikon D600 waarvan de sensor vervuild is geraakt. Wie van dit euvel last heeft, kan z’n camera kosteloos opsturen en laten reinigen – wanneer dit uiteindelijk geen soelaas biedt, wordt de camera omgeruild.

Lichtsterke Leica-reportagegroothoek voor MFT

154_LUMIX_H_X015_s_front_slantPanasonic brengt onder de Leica-vlag een nieuwe lichtsterke reportagegroothoek voor de Micro Four Thirds-systeemcamera’s van Panasonic en Olympus uit. De Leica DG Summilux 15 mm F 1,7 Asph. heeft omgerekend naar full-frame een brandpuntsafstand van 30 mm. Een speciale AF-motor zorgt ook bij video voor een snelle en stille scherpstelling, en de optische kwaliteit moet aan hoge eisen voldoen. Er is – nieuwe trend – een diafragmaring aanwezig, een zonnekap en tasje worden meegeleverd en het gewicht bedraagt ondanks de hoge lichtsterkte en uitvoering in metaal slechts 115 gram. Het objectief wordt in juni leverbaar in zilver of zwart. De prijs is nog niet bekend, maar zal vermoedelijk rond de 500 euro uitkomen.

Maan-Hasselblad brengt ruim half miljoen op

NASA_cameraEen Hasselblad-camera die mee op ruimtereis naar de maan is geweest, bracht op een veiling bij WestLicht in Wenen ruim 650.000 euro in het laatje. De maan-Hasselblad is een unicum: normaliter liet de NASA gebruikte camera’s op de maan achter om gewicht te besparen bij de terugreis. Maar in deze was de film vastgelopen, zodat meenemen de enige optie was. De koper van deze Hasselblad Lunar Module Pilot Camera – dus daar komt de naam Lunar vandaan… – uit de Apollo 15-expeditie van 1971 is een verzamelaar uit Japan.

Sony A3500: A3000 met goedkopere lens

Krap een half jaar na de introductie van de Sony A3000 systeemcamera lijkt Sony alweer met een opvolger te komen, blijkens diverse geruchten plus het feit dat er door een enkele fotohandel reeds mee wordt geadverteerd… De Sony Alpha A3500 verschilt op het eerste gezicht én blijkens de uitgelekte specificaties weinig van zijn voorganger:Sony-Alpha-A3500 het is een nogal uit de kluiten gewassen, spiegelreflexachtige systeemcamera met 20 megapixels en verder erg basale specificaties. Voornaamste verschil zit ‘m zo te zien in de afgebeelde kitlens: dit is een 18-50 mm F 4-5,6 in plaats van de 18-55 F 3,5 -5,6. De koper lijkt dus met zowel minder zoombereik als een iets lagere lichtsterkte genoegen te moeten nemen, de kortste instelafstand is minder dichtbij en zo te zien is de beeldstabilisatie eveneens wegbezuinigd. Wellicht vertaalt zich dit in een (nog) lagere prijs, al blijft de vraag of de doelgroep op zo’n dikke camerabody zit te wachten (de A3000/A3500 is in wezen een NEX in disguise).

Aan de andere kant van het spectrum heeft Sony laten weten dat het assortiment objectieven voor de full-frame A7 en A7R binnenkort wordt uitgebreid.

Lichtsterke ultragroothoek van Samyang

samyang-12mm-f2Onafhankelijk objectievenbouwer Samyang heeft een nieuwe ultragroothoek aangekondigd: een 12 mm F 2 met handmatige scherpstelling (er zijn geruchten dat Samyang binnenkort ook een AF-lijn uitbrengt). De Samyang 12 mm F 2,0 NCS CS wordt uitgebracht met diverse systeemcameravattingen, waaronder Sony E (NEX), Fujifilm X en Micro Four Thirds. Op een APS-C-camera bedraagt de brandpuntsafstand omgerekend 18 mm. Het objectief is voorzien van NCS-nanocoating en voldoet naar verluidt aan de hoogste optische eisen, om ook bij 24 megapixels en meer het onderste uit de kan te halen. Prijs en levertermijn zijn nog niet bekend.

Fujifilm X-T1 heeft soms last van lichtlek

X-T1In de analoge tijd was het een doodvonnis voor je camera als die licht lekte. Maar ook in het digitale tijdperk is een lichtlek heel vervelend. Bij de nieuwe Fujifilm X-T1 verschijnen bij sommige exemplaren sterke lichtvlekken op het scherm en het sensorbeeld wanneer een lichtbron wordt gericht op het open klepje waarachter diverse aansluitingen (onder andere voor een losse microfoon) zitten. Het probleem doet zich uitsluitend voor bij camera’s met een serienummer lager dan 41A05201. Uiteraard zal Fujifilm eventuele problemen kosteloos verhelpen. Fujifilm Nederland zal binnenkort wel met nadere informatie over het hoe komen; vooralsnog kun je meer over dit onderwerp vinden bij Fujifilm USA. Op YouTube kun je een veelzeggend filmpje bekijken over dit fenomeen, waarna je desgewenst je eigen toestel kunt checken op lekkage.