Categorie: "Camera’s en lenzen"

2x teleconverter voor Fujifilm-systeemcamera’s

Tele_Converter_XF2XFujifilm kondigde zojuist een nieuwe teleconverter aan voor de X-systeemcamera’s. Naast de 1,4x teleconverter komt er nu ook een 2x teleconverter: de XF 2x TC WR. Deze converter verdubbelt de brandpuntsafstand, waardoor de 100-400 mm een 200-800 mm wordt. Een en ander gaat gepaard met een lichtverlies van twee stops, waardoor fasedetectie-AF (voor bewegende onderwerpen) niet meer mogelijk is: de camera moet scherpstellen met contrast-AF. Bij de eveneens compatibele 50-140 mm F 2,8 blijft de fasedetectie-AF nog wel bruikbaar. Dankzij een optische constructie met maar liefst negen lenselementen in vijf groepen moet de beeldkwaliteit nauwelijks achteruitgaan. De Fujifilm XF 2x TC WR is weerbestendig en wordt leverbaar in juni voor een kleine 450 euro.

Geen nieuwe Samsung-camera’s, wél nieuwe firmware

Hoewel Samsung zich min of meer stilzwijgend lijkt te hebben teruggetrokken uit de cameramarkt, is de cameradivisie niet helemaal ter ziele. Voor diverse systeemcamera’s uit het recente verleden, NX1_F-ute weten de NX1 en de NX500, werden onlangs firmware-updates uitgebracht. Je vindt ze op de support-pagina. Hopelijk is dit de voorbode van een wederopleving, want eerlijk gezegd missen we de eigenzinnige Koreanen wel.

Compatibiliteitsprobleem Sigma-objectieven en Pentax K-1

Camerafabrikanten ontraden je meestal om objectieven van een ‘vreemd merk’ te gebruiken, onder het motto: wij staan anders nergens voor in… Er spelen natuurlijk011_k1_2470_hood-2b commerciële overwegingen mee, maar soms blijkt er wel degelijk iets te wringen. Bij de Pentax K-1 full-frame-DSLR zelfs letterlijk: bepaalde Sigma-objectieven (zowel nieuwe als oudere modellen) kunnen naar is gebleken de body bekrassen. Sigma laat weten aan een oplossing te werken: hier kun je vinden om welke objectieven het gaat. Ook blijkt de automatische beeldformaatselectie (full-frame of APS-C) niet altijd te werken, maar daar valt handmatig een mouw aan te passen.

Macrolens met ingebouwde verlichting

Speedlite-600EX-II-RTGevarieerd fotonieuws van Canon vandaag. Naast een nieuwe compactcamera, de PowerShot SX620 HS (25x zoom, 20 megapixels, 270 euro) en een losse stereomicrofoon voor filmers (DM-E1, 370 euro) een nieuw topmodel systeemflitser: de Speedlite 600EX II-RT. Deze beschikt niet alleen over een hoog richtgetal, maar moet ook in staat zijn snelle serieopnames ‘bij te lichten’. Verkrijgbaar in juni voor een adviesprijs van 720 euro.

Meest opmerkelijke nieuwe aanwinst is de EF-M 28 mm F 3,5 Macro IS STM.

Samyang brengt AF-objectieven uit

Het Koreaanse Samyang was tot nog toe bekend van z’n handmatig scherp te stellen objectieven voor zo’n beetje alle denkbare camera’s. Binnenkort brengt Samyang echter een tweetal AF-objectieven uit voor Sony full-framecamera’s met E-vatting: de A7-serie dus. Op het programma staan voorlopig een 50 mmSamyang-AF F 1,4 lichtsterk standaardobjectief en een 14 mm F 2,8 ultragroothoek, beide blijkens de typeaanduiding voorzien van inwendige scherpstelling en asferische lenzen. Wie weet wat er verder nog op het programma staat, ook voor andere vattingen, wanneer Samyang eenmaal de smaak te pakken heeft. De eerste exemplaren moeten in juli in de winkel arriveren; de europrijzen zijn nog niet bekend.

Ook cameraproductie getroffen door aardbevingen

Bij de serie aardbevingen die deze maand de Japanse stad Kumamoto trof, is ook de camera-industrie niet buiten schot gebleven. Verschillende producenten, waaronder Sony, Fujifilm en Nikon, laten weten dat diverse productiefaciliteiten voor korte of langere duur zijn stilgelegd. DL18-50_T_topBij Sony is een complete beeldsensorenfabriek buiten bedrijf, wat ook voor andere fabrikanten gevolgen zal hebben aangezien die hun sensoren van Sony betrekken. De schade en de gevolgen worden momenteel geïnventariseerd. Nikon is het meest concreet, en laat weten dat diverse nieuwe compactcamera’s – waaronder de DL-serie – later leverbaar zullen worden dan oorspronkelijk gepland, al heeft dit naar verluidt niet alleen met de aardbevingen te maken. Lichtpuntje is dat het aantal slachtoffers van de aardbevingen slechts een fractie bedraagt van dat van de tsunami uit 2011 – hopelijk blijft het land verdere ellende bespaard!

TIPA Awards 2016 bekendgemaakt

banner-hp-awards-2016-engDe TIPA (Technical Image Press Association) heeft weer z’n jaarlijkse awards uitgereikt voor de beste nieuwe fotoapparatuur. De lijst met awards wordt ieder jaar langer – zo vielen maar liefst vijf spiegelreflexcamera’s in de prijzen: de Sony A68 (beste beginners-DSLR, overigens met elektronische zoeker), de Nikon D500 (beste APS-C ‘expert-DSLR’), de Pentax K-1 (idem, full-frame), de Nikon D5 (beste professionele DSLR voor actiefotografie) en de Canon EOS 5DS / 5DS R (idem, ‘hi-res’). Daarnaast viel de Canon EOS-1D X Mark II nog in de prijzen als beste professionele foto/videocamera. Verder valt op dat drie van de zes genoemde camera’s (de D500, de K-1, en de 1D X Mark II) nog niet leverbaar zijn, althans in deze contreien. Wie de complete awardlijst wil bekijken, kan hier terecht.

Zeiss-supergroothoek voor Sony A7-serie

Niet iedereen is gecharmeerd van objectieven met handmatige scherpstelling. Voor de A7-full-framebody’s van Sony (E-vatting) brengt Zeiss nu de Batis 18 mm F 2,8 uit – Batis-28-18met een beeldhoek van 99 graden het meest groothoekige objectief in z’n soort. De Batis-serie omvatte al een 25 en een 85 mm. Uiteraard is er niet bezuinigd op speciaal glas, en een floating elements-ontwerp moet een hoge beeldkwaliteit over het hele scherpsteltraject waarborgen. De Zeiss Batis 18 mm F 2,8 is weerbestendig en met een gewicht van 330 gram relatief licht en compact. De prijs is iets minder bescheiden – bijna 1500 euro – maar Zeiss-kwaliteit is nooit goedkoop. Verkrijgbaar vanaf mei.

Trioplan 50 mm na 100 jaar terug

Een paar dagen geleden kondigden we – op gezag van Meyer Optik Görlitz – de wedergeboorte aan van een ‘legendarische lens’. Vandaag is het zo ver: de objectievenfabrikant is een Kickstarter-campagne begonnen om een hedendaagse versie van de Trioplan 50 mm F 2,9 in productie te kunnen nemen: Trioplan50compact, licht van gewicht en net als z’n grote broer de Trioplan 100 mm gezegend met een ‘zeepbellen-bokeh‘. Het waarlijk miraculeuze is: vrijwel direct na de kickstart is het benodigde bedrag – 50.000 dollar – al méér dan binnen. En de laagst geprijsde voorinteken-aanbiedingen zijn al allemaal weg, terwijl het lensje ook voor de bodemprijs bijna 500 dollar moest kosten. En dan nog moeten de kopers tot januari 2017 op hun bestelling wachten.

In elk geval: wie een Trioplan 50 mm, gebaseerd op een ontwerp van exact honderd jaar terug, wil: dit uit drie lenselementen bestaande MF-objectiefje met 1:4 close-upmogelijkheid is verkrijgbaar met diverse vattingen voor een vanafprijs van inmiddels 549 dollar. Let wel: zolang de voorraad (die er nog niet is) strekt…

Update: Meyer Görlitz heeft inmiddels drie ton binnen, en wie de Trioplan nog voor een ‘vriendenprijsje’ – inmiddels 600 dollar – wil bestellen, moet snel zijn. De ‘voorraad’ is bijna op, en de maker laat weten dat de Trioplan in de reguliere verkoop ruim het dubbele, $ 1299, gaat kosten.

Betaalbare professionele Cinema EOS-videocamera

Canon werd onlangs voor het dertiende jaar op rij marktleider op het gebied van camera’s met verwisselbare objectieven: een triomftocht die begon met de introductie van de EOS 300D, de eerste betaalbare DSLR. Ook in de filmindustrie gooit Canon hoge ogen, met professionele videocamera’s als de EOS-1D C en C300 Mark II.

ME200S-SH-met-CN-E18-80mm-T4.4-L-IS-KAS-S-cine-servo-objectiefEen jaartje geleden wijdden we een stukje aan de ME20F-SH met z’n record-lichtgevoeligheid van 4 miljoen ISO (al zit de nieuwe Nikon D5 ‘m met ruim 3 miljoen heel dicht op de hielen). Nu heeft die videocamera een kleiner broertje gekregen in de vorm van de ME200S-SH, hiernaast afgebeeld met het eveneens nieuwe 18-80 mm cineobjectief. Deze haalt in Full HD-kwaliteit (50/60p) nog altijd een heel respectabele ISO 204.800, en de Dual Pixel CMOS AF zorgt onder alle omstandigheden voor een snelle scherpstelling, ook bij bewegende onderwerpen. Met een adviesprijs van net over de 5500 euro is-ie een stuk goedkoper dan z’n grote broer. Na de zomervakantie moet de Canon ME200S-SH leverbaar worden.