Categorie: "Camera’s en lenzen"

‘Scherpste standaardlens’ nu ook in zilverkleur

Voor de liefhebber brengt Leica een zilveren uitvoering uit van de APO-Summicron-M 50 mm Apo-Summicron-M_silberF 2 ASPH., volgens de maker de scherpste standaardlens ter wereld. Het zou in elk geval weleens de duurste standaardlens ter wereld kunnen zijn, met een winkelprijs die boven de zeven mille ligt. En dat is voor de zwarte versie; de zilveren doet daar nog een honderdje of wat bovenop. In elk geval sluit de zilveren uitvoering visueel mooi aan bij de ‘analoge’ retrotrend, die de Leica M-meetzoekercamera’s natuurlijk als geen ander belichamen.

XEEN 135 mm breidt filmserie naar boven uit

xeen-135mm-t2-2Samyang houdt woord en blijft z’n assortiment XEEN-filmobjectieven uitbreiden. Voor de liefhebbers van telebrandpunten arriveert er in augustus een 135 mm T 2,2. Daarmee loopt deze reeks vaste brandpunten met een 4K-waardige kwaliteit voor een relatief bescheiden prijs nu vanaf 14 tot 135 mm. Ook deze XEEN is natuurlijk voorzien van de kenmerken van z’n voorgangers, zoals een traploos verstelbaar diafragma met elf lamellen. De adviesprijs bedraagt net geen 2000 euro, en dat is inclusief btw.

Hands-on met de Fujifilm X-T2

X-T2_BK_VPB_18-55mm_frontLeft_BlackVandaag mochten diverse gelukkigen, waaronder ikzelf, de nieuwe Fujifilm X-T2 uitproberen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een eerste kennismaking die bepaald niet tegenviel. De spatwaterdichtheid bewees zichzelf tijdens de verregende ochtendsessie in de praktijk. De camera is, onder andere op autofocusgebied, merkbaar vlotter dan vroegere modellen, en het ‘pientere pookje’ bewijst goede diensten bij de selectie van het gewenste scherpstelpunt. Met de eveneens nieuwe EF-X500 flitser krijgt de Fujifilm-systeemcamera volwassen flitsfunctionaliteit, en met de handgreep eronder heb je niet één accu tot je beschikking maar gelijk drie.

Dure ZEISS-standaardlens voor Sony A7′s

SonySEL50mmVoor de full-frame systeemcamera’s met E-vatting uit de A7-lijn brengt Sony een nieuw standaardobjectief uit: de 50 mm F 1,4 ZA. Een objectief dat zich kwalitatief en prijstechnisch in dezelfde regionen bevindt als de eerdere 85 mm F 1,4 uit de G Master-serie, zij het dat de nieuwe 50 mm niet met het GM-label maar onder de naam ZEISS Planar wordt verkocht. De FE 50 mm F 1,4 ZA heeft een traditionele diafragmaring (uitschakelbaar) en het diafragma bestaat uit elf lamellen voor een fraaie onscherpteweergave. Verder is het objectief weerbestendig en beschikt het over ZEISS T*-coating en een SSM-aandrijving voor een snelle en stille automatische scherpstelling. Als het goed is, wordt de Sony FE 50 mm F 1,4 ZA nog deze maand leverbaar voor een adviesprijs van – schrik niet – 1800 euro. Later deze zomer komt Sony ook met een zender/ontvangersysteem voor draadloos TTL-flitsen met meerdere flitsers.

Trimagon 95 mm: portretlens in hogere prijsklasse

Met hun spartaanse maar prijzige oldskool-objectieven heeft het uit de dood opgestane merk Meyer Optik Görlitz een gat in de markt ontdekt. Laatste loot aan de stam: een Trimagon 95 mm F 2,6 portretobjectief. Met een speciale coating tegen ongewenste trimagonreflecties en maar liefst 15 diafragmalamellen voor een fraaie bokeh. Aan de andere kant is de optische constructie een simpel drielenzertje van het ‘triplet’-type, en dan lijkt een prijs van 1699 euro wel heel erg hoog. Voor hetzelfde geld heb je een originele Nikon 85 mm F 1,4 of – als je van helemaal manual houdt – een Carl Zeiss Milvus 100 mm F 2,0 Macro. Ik zou het eerlijk gezegd wel weten… Enfin: voor de ware liefhebber zou de Meyer Optik Görlitz Trimagon 95 mm F 2,6 rond deze tijd (maar dat kennen we onderhand…) leverbaar moeten worden met in eerste instantie Nikon- of Canon-bajonet.

Trioplan Titanium en Golden Eye: kunst of kitsch?

Alsof de manual everything objectieven van Meyer Optik Görlitz nog niet exclusief genoeg zijn (inclusief het prijskaartje), brengt men nu twee (zeer) limited editions van de Trioplan 100 mm F 2,8 op de markt. Naast de zwarte standaardversie, die 1500 euro kost (en zo te zien nog steeds niet direct leverbaar is), komen er een Trioplan Titanium in (uiteraard) titanium en Trioplan Golden Eye met een finish van echt goud. Deze zijn 1000 respectievelijk 2000 euro duurder dan de zwarte uitvoering.Trioplan_Horizontal_Gold

Zelf vinden we met name de gouden versie aan de kitscherige kant, maar wie ‘m met een vatting naar eigen keus wil hebben, moet snel zijn, want de oplage is beperkt tot honderd respectievelijk een schamele tien exemplaren. Hier kun je bestellen – exclusiever kan het niet. En, laten we eerlijk zijn: Leica heeft wel gekkere dingen gedaan met edelmetaal en reptielenhuidjes.

Lichtsterke Leica-groothoek voor MFT

LUMIX_G_H-X012_frontslantPanasonic kondigt een ultralichtsterke groothoeklens aan voor Micro Four Thirds. De Leica DG Summilux 12 mm F 1,4 Asph. heeft omgerekend naar full-frame een brandpuntsafstand van 24 mm. De constructie is weerbestendig en de optiek moet voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Met een lengte van 7 centimeter en een gewicht van 335 gram is dit objectief verhoudingsgewijs compact en licht, maar met een prijs van bijna 1.400 euro is dit optische hoogstandje niet voor iedereen weggelegd. Verkrijgbaar vanaf augustus.

Macroadapter voor Daguerreotype Art Lens

omkeerring_headerEerder schreven we over de Daguerreotype Achromat Art Lens: een objectief uit de fotografische oertijd dat door Lomography.com weer tot leven is gewekt. Lomography.com doet er nog een schepje bovenop en kondigt nu tevens een zogenaamde omkeerring aan, waarmee je het objectief achterstevoren op je camerabody kunt bevestigen. Daardoor kun je met dit objectief opeens macro- en close-upfotografie beoefenen. omkeerring

De adapter gaat een kleine 25 euro kosten, maar houd er wel rekening mee dat Daguerreotype Achromat Art Lens pas begin komend jaar leverbaar wordt.

EOS-1D X Mark II belichtingsproblemen met sommige Sigma-objectieven

Was er pas gedoe over Sigma-objectieven die bij gebruik op de nieuwe Pentax-K1 de body konden bekrassen (laatste nieuws: Sigma past kosteloos de bewuste objectieven aan en repareert gratis eventueel schade aan de camera), nu blijkt dat een drietal Sigma-objectieven met Canon-vatting foute belichtingen kan geven in combinatie met de nieuwe EOS-1D X Mark II. Op dit vlak biedt een firmware-update vermoedelijk uitkomst – Sigma laat weten dat daaraan wordt gewerkt. SigmaLogoHet gaat om de 20 mm F1,4, de 35 mm F 1,4 en de 85 mm F1,4. Hier meer informatie over de objectieven voor Canon en hier over die voor Pentax.

2x teleconverter voor Fujifilm-systeemcamera’s

Tele_Converter_XF2XFujifilm kondigde zojuist een nieuwe teleconverter aan voor de X-systeemcamera’s. Naast de 1,4x teleconverter komt er nu ook een 2x teleconverter: de XF 2x TC WR. Deze converter verdubbelt de brandpuntsafstand, waardoor de 100-400 mm een 200-800 mm wordt. Een en ander gaat gepaard met een lichtverlies van twee stops, waardoor fasedetectie-AF (voor bewegende onderwerpen) niet meer mogelijk is: de camera moet scherpstellen met contrast-AF. Bij de eveneens compatibele 50-140 mm F 2,8 blijft de fasedetectie-AF nog wel bruikbaar. Dankzij een optische constructie met maar liefst negen lenselementen in vijf groepen moet de beeldkwaliteit nauwelijks achteruitgaan. De Fujifilm XF 2x TC WR is weerbestendig en wordt leverbaar in juni voor een kleine 450 euro.