Categorie: "Camera’s en lenzen"

Macro- en portretlens van Panasonic

Lumix-30-mm-MacroGoed nieuws voor fans van het Micro Four Thirds-systeem: Panasonic brengt de komende maanden een tweetal interessante objectieven op de markt. Allereerst een 30 mm macro-objectief. De Lumix G Macro 30 mm F 2,8 Asph/O.I.S. heeft omgerekend naar full-frame een brandpuntsafstand van 60 millimeter, en is zoals de naam aangeeft voorzien van beeldstabilisatie. Verder de Lumix G 42,5 mm F 1,7 Asph./Power O.I.S., vergelijkbaar met de klassieke 85 mm portrettele, eveneens uitgerust met beeldstabilisatie en slechts 130 gram ‘zwaar’. De kortste instelafstand van 31 centimeter is ook niet verkeerd. De nieuwe objectieven worden leverbaar in april respectievelijk mei. De prijzen staan nog niet vast, maar ze worden allicht goedkoper dan de bestaande Leica 45 mm Macro-Elmarit en 42,5 mm F 1,2 Nocticron.

Lichtsterke groothoek van Sigma

Onafhankelijke objectievenbouwer Sigma heeft op de CP+ een nieuwe 24 mm F 1,4 groothoek in de Art-serie laten zien. De Sigma 2Sigma-24mm4 mm F1,4 DG HSM Art moet de hoogste optische prestaties neerzetten, en wordt leverbaar voor Canon-, Nikon- en uiteindelijk ook Sony-reflexen. Maar het meest opvallende van dit paradepaardje is de prijs: 849 dollar. Tenzij de Grieken nog gekkere dingen gaan doen, zou dat neerkomen op zo’n 800 euro – pakweg de helft van een ‘origineel’ objectief.

Sigma brengt ook een goedkopere ‘Contemporary’-versie van de 150-500 mm F 5-6,3 supertelezoom op de markt, die omgerekend zo’n 1000 euro gaat kosten.

Pentax K-S2: weerbestendig en Wi-Fi

K-S2_10_orangeMoest de Pentax K-S1 het vooral hebben van z’n ingebouwde kerstboomverlichting, met de K-S2 gooit Pentax/Ricoh het over een andere boeg. Niet alleen beschikt deze compacte spiegelreflex over Wi-Fi en een verstelbaar scherm, de body is ook nog eens spatwaterdicht. De 20-megapixelsensor is net als bij andere Pentax-modellen uitgevoerd met een virtueel anti-alias-filter. De Pentax K-S2 verschijnt midden volgende maand in verschillende kleurstellingen en gaat een kleine 800 euro kosten, inclusief de eveneens nieuwe en weerbestendige 18-50 mm kitzoom, die dankzij een ultracompacte ‘stand-bystand’ weinig plaats inneemt in je tas.

Pentax goes full-frame (echt!)

Pentax_f-fPentax-fans die al een klein decennium op een Pentax-full-frame-DSLR zitten te wachten, kunnen weer gerust ademhalen: hij komt eraan… Op de CP+-fotobeurs heeft men namelijk een prototype laten zien, en hoewel de uiteindelijke camera er best heel anders kan uitzien, is het naar verluidt de bedoeling dat de full-frame Pentax voor het eind van dit jaar in productie gaat.

Om de twijfelaars een hart onder de riem te steken, lanceert Pentax alvast een tweetal zoomlenzen voor full-frame, want die waren er (nog) niet in het huidige assortiment (wél vaste brandpunten).

Update: Nikon D750′s met lichtvlekken

Zoals eerder gemeld, repareert Nikon gratis D750 spiegelreflexcamera’s die last hebben van lichtvlekken bij een felle lichtbron in beeld. Ind750 de servicerubriek op de Nederlandse Nikon-website kun je nu checken of jouw camera tot de serie behoort die last heeft van dat probleem door het serienummer in te voeren. Sommige camera’s zijn al gemodificeerd: in dat geval zie je een zwarte punt in de statiefaansluiting (plaatje opklikken voor vergroting). Zo niet, dan kun je terecht bij het Nikon-servicecenter.

Fujifilm X-A2 met opklapbaar scherm

X-A2Fujifilm heeft zojuist de X-A2 systeemcamera aangekondigd. Het grootste verschil met de X-A1, het voorgaande instapmodel in de serie, is het opklapbare scherm waarmee Fujifilm inspeelt op de selfie-trend. De conventionele 16-megapixelsensor (geen ‘X-Trans-model’) is gebleven. Wel is de 16-50 mm kitzoom vernieuwd: je kunt dichterbij scherpstellen voor close-ups. Ook de 50-230 mm telezoom verschijnt in een II-versie.

Op compactcameragebied volgt de XQ2 de edelcompact XQ1 op. Het cameraatje beschikt onder andere over een relatief grote X-Trans-sensor met 12 megapixels, een snelle hybride-AF en een raw-optie.

Canon wordt weer big in Japan

Canon gaat een groter deel van z’n camera’s en andere apparatuur in thuisland Japan produceren, aldus een verklaring aan Reuters. De dure yen was de reden dat die productie de afgelopen decennia steeds meer naar het buitenland was verhuisd – iets waar ook Europese producenten van kunnen meepraten. Maar nu de koers van de yen flink is gedaald, Canon_WEB_logodoet zich niet alleen bij Canon een omgekeerde ontwikkeling voor. Wellicht dat Philips na een Grexit en nog wat capriolen uit Brussel z’n lampjes en strijkijzertjes ook weer als vanouds in Eindhoven laat maken…

Samyang 135 mm voor foto en video

Het Koreaanse Samyang brengt een lichtsterk (F 2,0) 135 mm teleobjectief uit. De Samyang 135 mm F 2,0 ED UMC is geschikt voor full-framecamera’s en moet aan de hoogste optische eisen voldoen. Samyang135Een ‘rond’ diafragma zorgt voor een mooie bokeh terwijl de kortste instelafstand 80 centimeter bedraagt. Zoals vaste prik bij Samyang, stel je scherp met de hand. Er komen in eerste instantie versies voor Canon, Nikon, Sony E en Micro Four Thirds. Later volgen ook onder andere Sony A-, Pentax K-, Fujifilm X- en Samsung NX-vattingen. Prijs en levertijd zijn nog niet bekend.

Voor filmers komt er ook een aparte videoversie: de Samyang 135 mm T2,2 ED UMC VDSLR met traploos diafragma.

Nikon repareert gratis D750′s met lichtvlekken

D750_frontSommige gebruikers van de nieuwe Nikon D750 spiegelreflex meldden lichtvlekken bij opnames met een felle lichtbron in beeld. Nikon heeft inmiddels de oorzaak van het probleem getraceerd: het heeft te maken met de positie van de AF-sensor. Wie een D750 heeft die last van inwendige reflecties heeft, kan die vanaf eind deze maand kosteloos laten repareren. Hier vind je alle informatie.

Lichtsterke standaardzoom voor Fujifilm X

XF16-55mm_X-T1GS_4ec23f4344Nadat Fujifilm al eerder een lichtsterke 50-140 mm F 2,8 telezoom voor de X-systeemcamera’s had uitgebracht, komt er nu ook een even lichtsterke 16-55 mm standaardzoom. De Fujinon XF 16-55 mm F 2,8 R LM WR heeft omgerekend naar full-frame een bereik van 24 tot 84 mm. Het objectief is voorzien van een speciale nanocoating en weerbestendig uitgevoerd, waardoor het vooral tot z’n recht komt op de semiprofessionele X-T1. In tegenstelling tot bij de 50-140 mm en de ‘gewone’ 18-55 ontbreekt beeldstabilisatie. Het gewicht bedraagt 655 gram en de prijs 1.099 euro. Verkrijgbaar vanaf februari.