Categorie: "Camera’s en lenzen"

Twee teles en groothoekzoom van Sigma

Voor veeleisende (beroeps)fotografen brengt objectievenfabrikant Sigma een drietal nieuwe objectieven uit. Allereerst een nieuwe 85 mm portrettele in de Art-serie, die het aloude EX-objectief opvolgt. De Sigma 85 mm F 1,4 DG HSM Art is wat groter en Sigma-85mm-F14nwwaarschijnlijk ook wat zwaarder dan z’n voorganger, maar de optische en mechanische constructie is op diverse fronten verbeterd. Ook de Nikon-versie krijgt een elektromagnetisch diafragma, de HSM-scherpstelmotor met fulltime manual override (je kunt altijd handmatig de scherpstelling overpakken) werkt sneller en de bajonet is van messing. Verkrijgbaar vanaf november met Canon-, Nikon- of Sigma-vatting voor 1349 euro.

De Sigma 12-24 mm F 4 DG HSM Art is een ultragroothoekzoom voor full-frame.

Olympus OM-D E-M1 Mark II komt eraan

Na de andere modellen in de spraakmakende Olympus OM-D-serie krijgt ook de OM-D E-M1 een opfrisbeurt. De OM-D E-M1 Mark II heeft onder andere een nieuwe sensor met 20 megapixels. Ondanks die hogere sensorresolutie belooft Olympus een seriesnelheid van maximaalID: 24471 18 beelden per seconde bij gebruik van de elektronische sluiter, met continu-AF én in raw-formaat. Verder beschikt de Olympus OM-D E-M1 Mark II over een verbeterde AF, 5-assige beeldstabilisatie die ook werkt bij 4K-video, en een Pro Capture-modus die al begint met foto’s maken voordat de ontspanknop helemaal is ingedrukt. Voor professionele gebruikers komt er ook een speciale Olympus PRO Service. Prijs en levertermijn zijn nog niet bekend.

Olympus had nog meer in petto voor de Photokina.

Portrettele in ZEISS Loxia-serie

Naast twee groothoeken en een standaardlens telt de ZEISS Loxia-serie voor de Sony A7-systeemcamera’s nu ook een teleobjectief. De Loxia 85 mm F 2,4 is een handmatig scherp te stellen ‘portrettele’ met een diafragmaring die voor video naar traploos kan worden omgeschakeld (DeClick). Het optische ontwerp is afgeleid van de legendarische Sonnar, de filtermaat is 52 mm en de kortste instelafstand Loxia85bedraagt 80 centimeter. Met een gewicht van bijna zes ons is het niet echt een lichtgewicht, en hoewel de maker de nieuwe lens ‘een onopvallende observator’ noemt, is het best nog een aardige toeter, zoals het plaatje laat zien. Maar daar zit dan de lange zonnekap bij. De ZEISS Loxia 85 mm F 2,4 moet begin december verkrijgbaar worden en gaat zo’n 1400 euro kosten.

2x lichtsterke supergroothoek van Laowa

2xLaowaHet wordt een beetje eentonig, maar ook de Chinese objectievenbouwer Venus Optics brengt twee lichtsterke supergroothoeken met manual focus uit. De Laowa 15 mm F 2 FE Zero-D (voor ‘zero distortion’ - minimale vervorming dus) is de meest lichtsterke lens in z’n soort, en speciaal ontworpen voor de Sony A7-serie full-frame systeemcamera’s. De Laowa 7,5 mm F 2 MFT is het kleine broertje voor de systeemcamera’s van Panasonic en Olympus, met per saldo eenzelfde beeldhoek, en een gewicht van slechts 170 gram – volgens de maker ideaal voor gebruik onder een drone. Ook deze objectieven hebben naast een brede scherpstelring een scherptediepteschaal en een diafragmaring. De prijzen hangen nog even in de lucht.

Ook Tokina op de manual focus-toer

Ook onder fotografen leeft kennelijk de behoefte om zich van het ‘plebs’ te onderscheiden qua hardware. Kort nadat ik zelf was begonnen met fotograferen, werd het autofocus voor en autofocus na wat de klok sloeg. Wie een ‘ouderwetse’ MF-lens wilde, was op de occasionvitrine aangewezen. En nu is manual focus voor de incrowd weer bijna een must.

Objectievenfabrikant Tokina haakt in op de trend met een compacte maar lichtsterke supergroothoek met Sony E-vatting. De Fírin 20 mm F 2 FE MF is uiteraard geschikt voor full-frame, en beschiktTokina_Firin20mm behalve over de onmisbare scherpstelring ook over een scherptediepteschaal (hoera!) en een diafragmaring die van klikstops op traploos valt over te schakelen ten behoeve van filmers. Gelukkig is de lens in tegenstelling tot sommige andere MF-objectieven wel voorzien van een ingebouwde CPU, zodat scherpstelhulpmiddelen, beeldstabilisatie en exif-registratie gewoon werken. De Tokina Fírin 20 mm moet begin volgend jaar op de markt komen – een prijs is nog niet bekend.

Samyang introduceert Premium-objectieven

Na de XEEN-lijn voor video kon Samyang met z’n foto-objectieven niet achterblijven. De Premium MF-serie is speciaal bedoeld voor de 40/50-megapixelcamera’s van vandaag. Als eerste verschijnen een 85 mm F 1,2 portrettele en een 14 mm F 2,4 supergroothoek. Beide objectieven zijn geschikt voor full-frame en voor video, waarbij Samyang meteen inzet op 8K. SamyangPremiumBehalve de optische kwaliteit moet ook de mechanische kwaliteit van topniveau zijn. Bewust is afgezien van autofocus; door de lange scherpstelslag kan zeer precies worden scherpgesteld. De 85 mm is alleen verkrijgbaar met Canon-vatting; de 14 mm ook met Nikon- en Sony E-vatting. Beide objectieven worden eind dit jaar leverbaar; de prijzen zijn nog niet bekend.

Meyer Primoplan bij voorbaat verkoopsucces

Het wordt zo langzamerhand een bekend verhaal: terwijl de grote cameramerken terugverlangen naar betere tijden, veranderen de nicheproducten van kleine ‘analoge’ fabrikanten spontaan in goud. Primoplan-58Meyer Optik Görlitz is weer eens een Kickstarter-project begonnen om een lensontwerp uit lang vervlogen tijden opnieuw in productie te nemen, ditmaal de 80 jaar oude Primoplan 58 mm F 1,9, die niet alleen moet beschikken over een betoverende bokeh maar ook over een scherpte die aan de moderne maat is.

Sigma brengt objectieven voor video uit

SigmaCine

Ook lenzenbouwer Sigma komt met een lijn objectieven die zijn aangepast voor video. In eerste instantie staan acht objectieven met verschillende vattingen op stapel, zowel vaste brandpunten als zooms. Daaronder ook de ultralichtsterke 18-35 mm en 50-100 mm. De eerste objectieven komen eind dit jaar op de markt, de rest volgt komend jaar. Maar hoe snel Nederland aan de beurt is, is nog een open vraag, want Japan en de VS hebben voorrang. Over de prijzen is nog niets bekend.

Fotonieuws en nieuwtjes van de IFA (en Facebook)

Metz_teaserFlitserfabrikant Metz neemt alvast een voorschot op de Photokina. Met een teaser op de eigen Facebookpagina kondigt men een nieuwe generatie flitsers aan die ruim 30 procent kleiner zijn dan gebruikelijk. Geen slecht nieuws, want een krachtige flitser neemt veel ruimte in de fototas in, en op de modale systeemcamera is zo’n apparaat compleet uit balans.

Ook Canon kiest voor klein. Bij de nieuwe serie PIXMA all-in-ones – de TS5050, TS6050, TS8050 en TS9050 – staat compactheid hoog in het vaandel. De duurdere modellen bieden toegang tot PIXMA Cloud en gebruiken extra inkten voor optimale fotoafdrukken.

Een lezeres informeerde op onze Facebookpagina welke extender/teleconverter zij het beste kan gebruiken in combinatie met de Sigma 150-600 mm en haar Canon-DSLR. Ik denk dat de eigen converters van Sigma de veiligste keus zijn (TC-1401 en 2001, resp. 1,4x en 2x). Hou er rekening mee dat de autofocus beduidend trager wordt bij de 1,4x-versie, en bij de 2x-versie vermoedelijk afhaakt.

En over Facebook gesproken: vergeet niet onze eigen fotowedstrijd (inzenden t/m 8 oktober).

Tamron 150-600 mm op alle fronten verbeterd

Tamron150-600nwTamron brengt een nieuwe versie van z’n populaire 150-600 mm supertelezoom voor full-frame uit. De SP 150-600 mm F 5-6,3 Di VC USD G2 moet niet alleen een nog betere beeldkwaliteit bieden voor optimale prestaties in combinatie met de hoge-resolutiesensoren van actuele spiegelreflexen, maar beschikt ook over een verbeterde beeldstabilisatie (met drie standen) en een veel snellere AF. Je kunt de zoomring nu in elke stand vergrendelen, en het objectief is weerbestendig uitgevoerd. Tot slot beschikt naast de Canon- nu ook de Nikon-versie over een elektromagnetisch diafragma, dat ook steeds vaker voorkomt bij originele Nikon-objectieven. De nieuwe Tamron SP 150-600 mm F 5-6,3 Di VC USD G2 is compatibel met de optionele TAP-in Console voor firmware-updates en finetuning. Prijs en levertijd zijn nog niet bekend.