Categorie: "Fotografen"

Nederlands Fotomuseum krijgt archief Toon Michiels

Holiday Motel, Las Vegas, American Neon Signs by Day & Night (1980). © Toon Michiels / Nederlands Fotomuseum

Holiday Motel, Las Vegas, American Neon Signs by Day & Night (1980). © Toon Michiels / Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft het complete archief van de Nederlandse fotograaf en grafisch vormgever Toon Michiels (1950-2015) ten geschenke gekregen, waaronder vele duizenden negatieven en dia’s, afdrukken en contactvellen.

Michiels oeuvre is uniek in de geschiedenis van de fotografie. Na diverse succesvolle fotoboeken en tentoonstellingen in de jaren zeventig en tachtig raakte zijn werk een beetje in de vergetelheid, maar sinds enkele jaren is zijn betekenis herontdekt. Vooral de surrealistisch aandoende foto’s die hij maakte tijdens zijn rondreizen door de VS staan weer volop in de belangstelling. Spijtig is dat Michiels het niet allemaal zelf meer heeft mogen meemaken. Gekweld door zware depressies maakte hij in 2015 een einde aan zijn leven.

Candida Höfer bekroond door WPO

Trinity College Library Dublin I 2004. © Candida Höfer / VG Bild-Kunst, Bonn

Trinity College Library Dublin I 2004. © Candida Höfer / VG Bild-Kunst, Bonn

De komende maanden worden de winnaars van de Sony World Photography Awards 2018 bekendgemaakt. Maar deze week liet de World Photography Organisation (WPO) alvast weten dat de Duitse fotografe Candida Höfer werd bekroond met de Outstanding Contribution to Photography Award. Höfer (1944), die wereldwijd bewondering oogstte voor haar kleurrijke en technisch onberispelijke grootformaat-fotografie, treedt hiermee in het voetspoor van fotografen als Eve Arnold, Martin Parr en Bruce Davidson. Höfer liet weten zeer vereerd te zijn en hoopt dat een en ander de nog bestaande barrières tussen kunst en fotografie zal helpen slechten.

Nederlands Fotomuseum krijgt vintageprints Peter Martens

'Moondog', East 51st Street, New York, Verenigde Staten (1970-1979). © Peter Martens / Nederlands Fotomuseum

‘Moondog’, East 51st Street, New York, Verenigde Staten (1970-1979). © Peter Martens / Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft weer een mooie uitbreiding van de collectie in huis gehaald, in de vorm van zo’n 5000 vintageprints van de straatfotograaf Peter Martens (1937-1992). De prints zijn geschonken door de Stichting Peter Martens, die Martens’ nalatenschap beheert, en vormen een fraaie aanvulling op het werk dat het museum al in de collectie had. Temeer omdat het gaat om belangrijke foto’s uit Martens’ oeuvre, door de fotograaf zelf afgedrukt op barietpapier. De schenking moet versnippering van deze ‘kerncollectie’ helpen voorkomen.

Net als het Fotomuseum was Martens een geboren en getogen Rotterdam, maar mettertijd werd de hele wereld zijn werkterrein. Zijn foto’s verschenen in diverse tijdschriften en werden gebundeld in verschillende boeken. In 1988 riep de Stichting Zilveren Camera hem uit tot Fotojournalist van het Jaar.

Midlife – Fotograaf Mark Uyl in Close Up

Foto: Mark Uyl

Foto: Mark Uyl

AVROTROS’ Close Up staat vanavond laat in het teken van fotograaf Mark Uyl. Mark Uyl, bouwjaar 1972, is een fotografische autodidact die al meer dan twintig jaar op geheel eigen wijze acteurs, artiesten en andere meer of minder bekende Nederlanders fotografeert. In de documentaire Midlife maakt Uyl de tussenbalans op, waarbij ook verschillende van zijn onderwerpen, onder wie Marlies Dekkers en Huub Stapel, een duit in het zakje doen. Midlife – Fotograaf Mark Uyl is vanavond te zien op NPO2 om kwart voor elf.

DuPho en NVF kruisen degens

NVF_DuPho“Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen” is in de kerstperiode niet overal realiteit. Vlak voor de kerst kwam het tot een breuk tussen de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVJ/NVF) en DuPho (Dutch Photographers). Hierdoor kunnen leden van DuPho komend jaar geen gebruik meer maken van de (juridische) dienstverlening van de NVJ; DuPho is voornemens dit gat zelf te vullen.

Beide partijen hebben ieder hun eigen lezing van de oorzaken van het conflict.

Bettina Rheims – Dicht op de huid

Vanavond in AVROTROS’ Close Up de documentaire Dicht op de huid over de Franse fotografe Bettina Rheims. Rheims, die zelf ervaring had opgedaan Close-Up-Bettina-Rheims-webaan de andere kant van de lens, maakte in de jaren negentig furore met haar sensuele glamourfotografie en portretten van sterren. Ook was zij haar tijd vooruit met haar benadering van gender, androgynie en transseksualiteit. Om kwart over zeven op NPO 2.

Contactvellen Cas Oorthuys gedigitaliseerd

Calle Mayor, Madrid, Spanje (1954-1956). © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Calle Mayor, Madrid, Spanje (1954-1956). © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

In aansluiting bij het restauratieproject van de dia’s van Ed van der Elsken gaat het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam binnenkort aan de slag met een tweede omvangrijk project om de nalatenschap van een belangrijke Nederlandse fotograaf te behouden voor het nageslacht. Het gaat om het zogenaamde Kabinet van Cas: een unieke verzameling van maar liefst 442 albums met contactvellen – afdrukken op ware grootte van de 6 bij 6-negatieven van Cas Oorthuys (1908-1975), die tot de belangrijkste documentaire fotografen van zijn generatie wordt gerekend. 

Salgado bracht Nederlands Fotomuseum recordaantal bezoekers

De enkele dagen geleden afgelopen expositie Genesis van meesterfotograaf Sebastião Salgado heeft het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam geen windeieren gelegd. image006Met ruim 50.000 bezoekers was het hun drukstbezochte tentoonstelling tot op heden. Ook de workshops en aanverwante activiteiten waren steevast volgeboekt. Wie Genesis heeft gemist, het gelijknamige fotoboek is verschenen bij TASCHEN en nog steeds via diverse kanalen verkrijgbaar.

Ata Kandó 1913-2017

Zelfportret, Parijs (1935-1937). © Ata Kandó / Nederlands Fotomuseum

Zelfportret, Parijs (1935-1937). © Ata Kandó / Nederlands Fotomuseum

I shall use my time” - ik zal de tijd die me gegeven is goed gebruiken – was haar motto, en dat heeft ze gedaan. Zojuist vernamen we via het Nederlands Fotomuseum dat de Hongaars-Nederlandse fotografe Ata Kandó afgelopen nacht in haar woonplaats Bergen is overleden, net voor haar 104e verjaardag. Fotograferen deed ze allang niet meer, ook omdat haar zicht zo was achteruitgegaan, maar ze bleef tot op het laatst geïnteresseerd in alles en iedereen en spreekwoordelijk gastvrij.

De in Hongarije geboren Kandó kwam via Parijs in Nederland terecht. Haar fotowerk – dat ze ook bewust gebruikte om deze harde wereld een klein beetje leuker en menselijker te helpen maken – geniet tegenwoordig in brede kring aanzien, wat vorig jaar nog werd bekroond met een overzichtstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. Ook heeft ze veel invloed gehad op latere generaties fotografen. Ondanks een veelbewogen leven dat lang niet altijd over rozen ging, heeft Ata Kandó haar tijd goed gebruikt. Rust zacht!

Las Belgas Fotografen in Kunstuur

Cultuurliefhebbers die vanmiddag niet te laat thuiskomen van de Uitmarkt en ook benieuwd zijn naar wat er down under gebeurt, kunnen terecht bij AVROTROS’ Kunstuur, KunstuurGruyaertVandenBoom-klwaar onder de noemer Las Belgas Fotografen twee Belgische topfotografen worden geportretteerd. Magnumfotograaf Harry Gruyaert maakte furore met zijn serie Made in Belgium, over het leven in België in de jaren tachtig. Herman van den Boom richt zijn camera op een typisch Belgisch fenomeen: aan elkaar geplakte huizen. Om kwart voor zes op NPO 2.