Categorie: "Fotografen"

Tienduizend dia’s Ed van der Elsken gered

Nieuwmarktbuurt, Amsterdam (1960-1965) - Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Nieuwmarktbuurt, Amsterdam (1960-1965) – Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam laat met gepaste trots weten dat men na zes maanden noeste arbeid inmiddels ruim tienduizend dia’s uit het archief van Ed van der Elsken (1925-1990) heeft schoongemaakt en gerestaureerd. Daarmee is het grootste fotorestauratieproject ooit in Nederland nog lang niet afgerond, want er zijn nog dik dertigduizend dia’s te gaan. Maar de dia’s van Amsterdam zijn allemaal behandeld, en sinds kort is men druk doende de opnames van Van der Elskens reizen naar het buitenland voor het nageslacht veilig te stellen. Van der Elsken was sowieso niet zo zuinig op zijn materiaal, en de schimmel in het vochtige dijkhuisje in Edam waarin hij sinds begin jaren zeventig verbleef, deed de rest. Hier kun je meer lezen over het project en desgewenst zelf één of meer dia’s ‘adopteren’.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam is nog tot en met 21 mei de overzichtstentoonstelling Ed van der Elsken – De verliefde camera te zien. Ik schrijf dit ook als reminder voor mezelf dat ik ernaartoe moet voordat het te laat is ;-(

Reminder: Robert Mapplethorpe op tv

Robert Mapplethorpe: zelfportret.

Robert Mapplethorpe: zelfportret.

Zoals eerder aangekondigd is vanavond op NPO 2 bij Het Uur van de Wolf de voor IDFA 2016 geselecteerde documentaire Mapplethorpe – Look at the pictures van Fenton Bailey en Randy Barbato te zien, over de geruchtmakende Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989). Helaas nogal laat: de uitzending begint om vijf voor elf en gaat tot na middernacht door, maar voor wie de volgende dag vroeg uit de veren moet, is er gelukkig nog Uitzending Gemist (ik heb zelf ook nog een antieke harddiskrecorder staan, maar daarvan slaat m’n tv-provider op tilt).

David Hamilton (1933-2016): fotograaf die van z’n voetstuk viel

Foto: François Besch @ Wikimedia Commons.

Foto: François Besch @ Wikimedia Commons.

Eind vorig week overleed glamourfotograaf David Hamilton op 83-jarige leeftijd. Volgens nog onbewezen geruchten heeft hij zelf een eind aan zijn leven gemaakt. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat hij nog leefde, en zelf was ik nooit zo’n fan van zijn werk. Té erotische foto’s van té jonge modellen, en dan ook nog eens opgedist met de gulle dosis soft focus die z’n handelsmerk was. Dergelijke foto’s waren na zijn bloeitijd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw uit de mode geraakt, maar het afgelopen decennium beleefden Hamilton en zijn stijl een zekere comeback. Ironisch genoeg lijkt dit ook aan zijn ondergang te hebben bijgedragen. Erotische foto’s van jonge meisjes liggen nu aanmerkelijk gevoeliger dan toen. Een paar maanden geleden beschuldigden diverse oud-modellen de fotograaf ervan dat hij ze indertijd, als minderjarigen, had verkracht. Hamilton ontkende alle beschuldigingen en dreigde met juridische stappen. Niet uitgesloten kan worden dat de druk hem linksom of rechtsom te veel is geworden.

Daaruit mag je niet voetstoots concluderen dat hij wel schuldig zal zijn geweest.

Robert Mapplethorpe in Het Uur van de Wolf

Weinig fotografen hebben zozeer de tongen losgemaakt als Robert Mapplethorpe (1946-1989). Zijn (homo-)erotische zwart-witfoto’s zorgden voor de ene controverse na de andere, waardoor de andere facetten van zijn werk – Mapplethorpe heeft ook portretten en prachtig gestileerde bloemenfoto’s gemaakt – een beetje ondergesneeuwd raakten.

In Het Uur van de Wolf wordt volgende week Mapplethorpe in het zonnetje gezet via de documentaire Mapplethorpe – Look at the pictures - de titel verwijst naar het verontwaardigde antwoord van een senator op de vraag waarom deze een tentoonstelling wilde verbieden. 

Ed van der Elsken – EYE LOVE YOU

Opgefriste heruitgave van kleurige klassieker

Over een week is het zover. Op 24 mei verschijnt de nieuwe editie van EYE LOVE YOU:EyeLoveYou het eerste fotoboek van Ed van der Elsken dat volledig uit kleurenfoto’s bestond. Voor het zover was, moest er nog heel wat gebeuren, want het origineel dateerde van bijna veertig jaar geleden en de tand des tijds had Van der Elskens dia’s niet ongemoeid gelaten. Om de dia’s in hun oorspronkelijke glorie te herstellen én te profiteren van de vooruitgang in scan- en druktechniek, zijn alle dia’s schoongemaakt, opnieuw gescand en bewerkt met een speciale techniek, ontwikkeld door het restauratieatelier van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Je kunt EYE LOVE YOU alvast bestellen voor € 39,95 bij de webshop van Het Nederlands Fotomuseum, als je niet wilt wachten tot het boek in de winkel ligt. En over het bovengenoemde restauratieproject gesproken: het Nederlands Fotomuseum zoekt nog steeds sponsors die Ed van der Elskens fotografische nalatenschap voor de ondergang willen helpen behoeden. Al vanaf 5 euro kun je een steentje bijdragen – klik voor meer informatie hier.

Bertien van Manen en Robin de Puy in Kunststof Radio

11800064_956972364362454_8842725601635405382_nOok fotografieliefhebbers komen binnenkort aan hun trekken op Radio 1. Op maandagavond 7 maart vertelt Bertien van Manen tussen 7 en 8 in Kunststof Radio over haar nieuwe fotoboek Beyond Maps and Atlases. Vrijdag 11 maart op dezelfde tijd een gesprek met Robin de Puy over haar trektocht op een Harley dwars door Amerika. Van Robin de Puy gaat binnenkort een expositie van start in het Fotomuseum Den Haag – daarover te zijner tijd meer.

Francesca Woodman – Fotografe

Close-UP-FWNog meer Francesca Woodman. In het kader van de tentoonstelling in Foam zond de AVRO-TROS vanochtend de Close Up-documentaire Francesca Woodman – Fotografe uit 2010 opnieuw uit. Ik had ‘m zelf al eerder gezien, maar zeker na een bezoek aan de tentoonstelling ontdek je toch weer nieuwe dingen. Mocht je ‘m hebben gemist, dan kun je hem online alsnog bekijken – klik op de screenshot om naar de Close Up-website te gaan.

Ed van der Elsken krijgt kleur terug

In de Volkskrant van vandaag een artikel over het grootste fotorestauratieproject ooit in Nederland. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is bezig om de kleurendia’s van Ed van der Elsken, (tot nog toe) vooral bekend om zijn zwart-witfotografie, voor de ondergang te behoeden. Geen geringe klus, want het gaat om zo’n 45.000 dia’s, die door opslag onder ongunstige omstandigheden (vocht en warmte) door schimmel zijn aangetast.

Links voor en rechts na reiniging. Foto: Ed van der Elsken / beeld: Nederlands Fotomuseum

Links voor en rechts na reiniging. Foto: Ed van der Elsken / Beeld: Nederlands Fotomuseum

Op het restauratieatelier van het Nederlands Fotomuseum ontdekte men echter een methode om verreweg de meeste dia’s te redden, tegen relatief lage kosten en in relatief weinig tijd. Dat laatste is geen overbodige luxe, want medio volgend jaar staan een heruitgave van Van der Elskens legendarische fotoboek EYE LOVE YOU op stapel en een rondreizende tentoonstelling met nog nooit vertoond kleurenwerk op de Parade.

De Beeldunie: nieuw fotoagentschap voor kwaliteitsfotografie

© De Beeldunie / Mark van der Zouw

© De Beeldunie / Mark van der Zouw

Nederland is een nieuw fotoagentschap rijker. De Beeldunie wil een tegenwicht bieden aan de prijsvechters in de branche, die voor steeds minder geld steeds minder kwaliteit leveren. Dat zou niet alleen beter zijn voor de fotograaf, maar ook voor de afnemer. Die kan bij het selecteren van beeld gebruikmaken van een slimme database. Voor echt maatwerk kan de klant ook een aangesloten fotograaf inhuren.

Inmiddels vertegenwoordigt De Beeldunie 33 Nederlandse topfotografen, onder wie veel Zilveren Camera- en World Press Photo-laureaten. Onder hen veel bekende namen als Friso Keuris en Tessa Posthuma de Boer. Tegen het eind van het jaar verwacht men dat het aantal fotografen ruimschoots verdubbeld is en het aantal beelden in de database verdrievoudigd tot 100.000, waarmee De Beeldunie qua omvang tot de top drie zal behoren. Groter hoeft niet, want bij kwaliteitsfotografie past een zekere mate van exclusiviteit.

Erwin Blumenfeld – The man who shot beautiful women

En nog meer grote fotografen op televisie vanavond, want om elf uur is op NPO 2 bij AVRO’s Close Up de documentaire Erwin Blumenfeld – The man who shot beautiful women te zien.

Foto: Erwin Blumenfeld - uit genoemde AVRO-documentaire.

Foto: Erwin Blumenfeld – uit genoemde AVRO-documentaire.

Erwin Blumenfeld (1897-1969) was, in de tijd dat bijgaande foto op de cover van Vogue verscheen, de bestbetaalde fotograaf ter wereld. In zijn persoonlijke leven ging het hem echter minder voor de wind. Geboren in Berlijn, verhuisde hij kort na de Eerste Wereldoorlog naar Amsterdam, waar hij in eerste instantie in damesmode handelde. Eind jaren dertig kwam hij in Parijs terecht.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog belandde de Joodse Blumenfeld als ‘Duitser’ in een interneringskamp, maar in tegenstelling tot vele anderen wist hij in 1941 gelukkig bijtijds naar New York te ontkomen. Daar kwam zijn carrière als fotograaf, die aanvankelijk bijzaak was geweest, pas echt in een stroomversnelling terecht. Ondanks al dat succes lijkt het erop dat hij in 1969 bewust een einde aan zijn leven heeft gemaakt.