Categorie: "Software"

Alternatieven voor Adobe / Adobe Photoshop Elements – III

Conclusie

Elements_kerstkrt

De meerwaarde van Elements zat ‘m vanouds in de mogelijkheden om op een simpele en speelse manier creatieve dingen met je foto’s te doen. Denk aan het maken van een eigen kerstkaart, bijvoorbeeld. In dat opzicht stelt ‘2018’ een beetje teleur. De sjablonen zijn erg ‘Amerikaans’ en niet erg flexibel, terwijl de gebruikersinterface weer bijna een achtergrond in de vormgeving veronderstelt. Al kun je diezelfde interface naar eigen behoefte aanpassen.

Photoshop bestaat al meer dan 25 jaar, en ook Elements (aanvankelijk ‘Photoshop LE’ genaamd) draait al twee decennia mee. Vergelijk je de verschillende versies door de jaren heen, dan valt op dat de veranderingen van versie tot versie vaak niet heel groot zijn.

Windows-versie gratis Lightroom-lookalike Darktable

Ook voordat de koopversie van Lightroom van de markt werd gehaald, waren er al diverse gratis alternatieven. Een daarvan is Darktable, tot voor kort uitsluitend verkrijgbaar voor de Mac (en screenshot_lighttableLinux, maar dat systeem is echt iets voor de liefhebbers). Maar onlangs verscheen ook een Windows-versie, al waarschuwen de ontwikkelaars voor “enkele rafelrandjes en een nog onvolledige functionaliteit” vergeleken met de oudere Mac-versie.

Darktable is een opensourceprogramma, net als GIMP, met alle voor- en nadelen van dien. De naam, overigens een samentrekking van de modules ‘darkroom’ (de ‘ontwikkelmodule’) en ‘lighttable‘ (de ‘bibliotheek’), laat al doorschemeren waar de ontwikkelaars hun inspiratie hebben opgedaan. We hebben zelf geen ervaring met dit programma maar uitproberen kost in elk geval niets, al is een beetje kennis van computers en digitale bestanden bij programma’s als dit wel handig. Er is in elk geval een Nederlandstalige versie – dat scheelt.

Alternatieven voor Adobe / Adobe Photoshop Elements – II

De Editor

We pakken de draad weer op waar we de vorige keer waren gebleven. De Editor van Photoshop Elements 2018 kent drie gebruiksmodi: Quick, Guided en Expert. Voor lezers die een alternatief voor ‘CC’ zoeken, is de laatste modus het meest interessant. Maar werp toch ook een blik op beide andere modi, want er zitten leuke en handige presets en foefjes bij om je foto’s op te leuken en schakelen is simpel. Al blijkt al doende dat sommige effecten, zoals het vervagen van de achtergrond, lang niet bij elke foto in een handomdraai op de volautomaat zijn gepiept.

De scherptediepte achteraf kunstmatig verkleinen kan met Elements, al is het soms een wat lastiger en langduriger karwei dan je zou verwachten.

Ook de scherptediepte achteraf kunstmatig verkleinen kan met Elements 2018, al is het soms een wat lastiger en tijdrovender karwei dan je zou verwachten.

GereedschapspalettenHoewel Elements ook in de Expert-modus veel meer leunt op het arsenaal aan automatische beeldcorrecties, heb je toch een aardig scala aan mogelijkheden tot je beschikking. Het gereedschapspalet (rechts op het plaatje hiernaast) bijvoorbeeld doet nauwelijks onder voor dat van Photoshop CC (links).

Zoals je op de screenshot hieronder kunt zien, kun je bij het kloonstempel (Clone Stamp) niet alleen grootte en dekking aanpassen, maar ook de overvloeimodus (Mode) en de vorm/hardheid van het ‘penseel’. Voor beeldcorrecties en aanverwante ingrepen hoef je je ook niet snel bekocht te voelen.

Elem_Kloonstempel

Natuurlijk is het instrumentarium hier en daar anders – en overzichtelijker – ingedeeld met het oog op de doelgroep.

Lightroom 6.14 allerlaatste ‘standaloneversie’

LR6.14

Op de drempel van het nieuwe jaar zwaait Adobe de koopversie van Lightroom uit, tot ongenoegen van veel trouwe klanten en in strijd met eerdere toezeggingen. Op de valreep kan de gebruiker van Lightroom 6 via versie 6.14 nog support voor nieuwe camera- en lensmodellen binnenhalen, waaronder de Sony A7R III, Leica CL, Panasonic G9, iPhone 8 (Plus) en X en Google Pixel 2 (XL). Adobe waarschuwt uitdrukkelijk dat dit de laatste update was en blijft, en plakt daar in één adem het (niet geheel vrijblijvende) advies aan vast om op een CC-abonnement over te stappen.

Grote gratis update van Luminar vóór de kerst

Lum_2018_1-1Bij Macphun alias Skylum hebben ze in de aanloop naar de kerstvakantie nog flink doorgewerkt om versie 1.1.0 van Luminar 2018 uit te brengen. Vooral Windows-gebruikers gaan erop vooruit: met nieuwe mogelijkheden zoals de optie om bewerkingen in het eigen bestandsformaat op te slaan en de toevoeging van een kloonstempel is de achterstand ten opzichte van de Mac-variant teruggelopen. Mac-gebruikers profiteren onder andere van een verbeterde compatibiliteit, een hogere snelheid (op mijn computer vooral merkbaar bij gebruik als plug-in) en diverse verfijningen op het gebied van onder meer raw-formaatondersteuning, ruisonderdrukking en verscherping. Hier vind je een overzicht van alle veranderingen.

Luminar & Aurora HDR 2018 in kerstverpakking

De feestdagen staan weer voor de deur, en voor wie op zoek is naar een fotografisch kerstcadeau, heeft Macphun op de drempel van het nieuwe jaar een paar leuke aanbiedingen. Tot en met 31 december krijg je bij aanschaf van Cover-Image-LuminarLuminar 2018 (of upgrade) een mooi setje extra’s cadeau, waaronder een e-book, een speciale verzameling feestelijke Texture Presets (voor zelfgemaakte kerstkaarten bijvoorbeeld) en ruim 500 Sky overlays om een saaie lucht op te peppen.

In diezelfde periode kost Aurora HDR 2018 geen 99 maar slechts 79 euro, terwijl upgraders 39 euro betalen. Ook hier leuke gratis extraatjes, waaronder de Preset Packs Winter Vibes en Dreamy Wonderland. Beide programma’s zijn verkrijgbaar voor zowel Windows als Mac.

Updates voor Lightroom Classic, Bridge en ACR

CCupd2Creative Cloud-gebruikers hebben wellicht al gezien dat Adobe updates heeft uitgebracht voor Bridge, Lightroom Classic en Camera Raw. Die laatste voegt ondersteuning toe voor nieuwe cameramodellen, zoals de Panasonic G9, de Sony A7R III, de Canon EOS M100 en natuurlijk de iPhone 8 (Plus) en X. Bij Bridge CC zijn diverse bugs verholpen en versie 7.1 van Lightroom Classic CC bevat de verbeterde functie Auto voor automatische beeldcorrecties met behulp van Adobe Sensei.

Van Adobe mogen we trouwens ook Photoshop Elements 2018 uitproberen – binnenkort een verslag van onze bevindingen. En Windows-gebruikers die een alternatief zoeken, kunnen tot en met woensdag bij Kamera Express zolang de voorraad strekt (?) de downloadversie van PaintShop Pro 2018 voor 25 euro in huis halen.

Aurora HDR Mac App van het jaar

MacApp2017

Bij Macphun annex Skylum is het nu al feest, want hun Aurora HDR 2018 werd uitgeroepen tot de beste Mac App van het jaar 2017. Macphun viel de afgelopen jaren vaker in de prijzen, en het goede nieuws voor pc-bezitters is dat de meest recente versies van hun programma’s Aurora HDR en Luminar ook voor Windows verkrijgbaar zijn.

Luminar 2018: een eerste kennismaking – 3

Onze conclusie

Voorlopig kan Macphun/Skylum van de beloofde Digital Asset Manager alleen een 'sneak peak' laten zien. Beeld: Macphun

Voorlopig kan Macphun/Skylum van de beloofde Digital Asset Manager alleen een ‘sneak peak’ laten zien. Beeld: Macphun

Ruim een jaar geleden lanceerde Macphun Luminar als hét programma dat Lightroom overbodig zou maken – een claim die niet helemaal werd waargemaakt. Op zich brengt Luminar 2018 daar niet zo heel veel verandering in. Alleen al door het ontbreken van die bestandenbrowser of Digital Asset Manager, die ons al eind 2016 werd beloofd en er nu nog steeds niet is – volgens de laatste berichten wordt het letterlijk 2018.

Luminar 2018: een eerste kennismaking – 2

De praktijk

Het hart van Luminar 2018 zijn als vanouds de Presets. Hierbij valt op dat er niet alleen nieuwe Presets zijn bij gekomen (zoals Tonal Compressor onder Basic), maar dat er ook hier en daar is gewied. ‘Custom Presets’, al dan niet van eigen makelij, uit het oorspronkelijke Luminar werken ook in Luminar 2018.

Luminar2018_Denoise

Bij de Filters valt op dat die nu standaard zijn onderverdeeld in categorieën, wat het geheel een stuk overzichtelijker maakt.