Categorie: "Reisfotografie"

In Egypte / Reizigers en fotografen, 1850-1900

Bonfils, Sfinx en piramides van Gizeh, ca. 1870 - ca. 1898. Collectie Rijksmuseum, RP-F-F00992-A

Bonfils, Sfinx en piramides van Gizeh, ca. 1870 – ca. 1898. Collectie Rijksmuseum, RP-F-F00992-A

Al lang voordat Egypte een populaire vakantiebestemming werd – waar afgelopen jaren weer de klad in kwam door politieke instabiliteit en terrorisme -, oefende het land een grote fascinatie uit op de westerse wereld. Niet in de laatste plaats vanwege zijn oeroude beschaving: toen de grote piramides werden gebouwd, leefden wij letterlijk en figuurlijk nog in het Stenen Tijdperk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Egypte al kort na de uitvinding van de min of meer draagbare camera fotograferende ontdekkingsreizigers in alle soorten en maten aantrok.

Dit voorjaar wijdt Huis Marseille in Amsterdam een grote expositie aan de negentiende-eeuwse fotografen van Egypte.

Noorderlichtdag en -workshops bij Voigt Travel

Foto: Voigt Travel

Foto: Voigt Travel

Het is een beetje kort dag – maar dat hoort bij het fenomeen – maar morgen (zondag de 20e dus) houdt reisorganisatie Voigt Travel een speciale noorderlichtdag in designhotel Stayokay Soest. Handig als je van plan bent om naar het hoge noorden af te reizen teneinde dit unieke schouwspel vast te leggen. Deelname is gratis; je moet je alleen even van tevoren aanmelden via de website. Mocht het té kort dag zijn, dan organiseert Voigt Travel op 24 november en 26 januari een tweetal fotografieworkshops rond het thema noorderlicht in Naarden onder leiding van natuurfotograaf Joost van der Maarel. Wederom gratis bij te wonen, maar vol is vol.

Canon zoekt avonturiers voor Noordkaap Challenge

Foto: Canon

Foto: Canon

Hou je van avontuur en ben je niet bang voor een ‘beetje’ kou? Canon zoekt drie fotografen en/of videomakers die de jaarlijkse Noordkaap Challenge willen vastleggen. Op 7 december vertrekken ruim 130 deelnemers in 55 teams richting de Noordkaap in Noorwegen, waarbij ze geld proberen in te zamelen voor 3FM Serious Request. Je kunt je opgeven voor de Canon Camera Crew door je beste werk plus je motivatie via WeTransfer te sturen naar [email protected]. Enige haast is natuurlijk geboden, want op 20 november worden de winnaars bekendgemaakt.

Verre Reizen Event: ook interessant voor fotografen

Machu Picchu, Peru. © Luis Gamero / PROMPERÚ

Machu Picchu, Peru. © Luis Gamero / PROMPERÚ

Wie verre reizen maakt, heeft veel te vertellen… én veel te laten zien. Op 22 en 23 oktober staat de Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan in Den Haag in het teken van het Verre Reizen Event voor de ware globetrotter, die Europa zoetjesaan wel heeft gezien. Ook de fotograaf komt op deze beurs alvast aan zijn/haar trekken: speciaal voor deze gelegenheid verzorgt Getaway Travel diverse fotoworkshops. Aan de kassa kost een kaartje een tientje (kinderen t/m 17 jaar gratis), maar wie online boekt, krijgt niet alleen € 2,50 korting maar bovendien een gratis jaarabonnement op Travelbook Magazine, vóór en dóór reizigers. Parkeren is gratis, net als de shuttlebus vanaf Den Haag CS. Hier vind je meer informatie en kun je je alvast aanmelden.

Tips voor vakantiefotografie met je smartphone

Simyo_postzegelSteeds meer mensen gebruiken hun smartphone als voornaamste of enige camera, zelfs op vakantie. Mobiele telecomprovider Simyo heeft klanttevredenheid hoog in het vaandel staan en probeert zijn achterban daarom te behoeden voor dure miskopen. Op het Simyo Blog vind je gratis tips over wat een goede smartphonecamera van de minder goede onderscheidt en hoe je het meeste uit de mogelijkheden haalt. Als sim only/prepaid-specialist is Simyo niet gebonden aan specifieke hardwarefabrikanten, dus je hoeft niet bang te zijn dat je om commerciële redenen op het verkeerde spoor wordt gezet. En aangezien men toch bezig was en het vakantieseizoen in volle gang is, volgde enkele dagen geleden een serie handige tips hoe je vanuit je vakantiebestemming het beste je verse vakantiefoto’s kunt versturen en delen met familie en vrienden zonder dat je onverwachts voor hoge kosten komt te staan. Wij zouden zeggen: doe er je voordeel mee!

Reisfotografie – Explore Discover Capture

Laura-Vink-ReisfotografieLaura Vink van Vink Academy timmert aardig aan de weg. Na zich in korte tijd te hebben ontpopt als een autoriteit op het gebied van portret- en vooral kinderfotografie, laat zij nu haar licht schijnen over de ins en outs van het fenomeen reisfotografie in al zijn facetten. En laten we eerlijk zijn: we fotograferen bijna allemaal meer dan ooit terwijl we op vakantie zijn, maar het resultaat doet niet altijd recht aan onze verwachtingen. En als we de foto’s aan anderen laten zien, volgt niet zelden een pijnlijke stilte.

In Reisfotografie – Explore Discover Capture neemt Laura, die het afgelopen decennium zelf meer dan dertig landen aandeed – de aspirant-reisfotograaf bij de hand.

Jeroen Robert Kramer – Une Femme

De Arabische wereld heeft betere tijden gekend. En dan hoeven we niet eens terug naar de dagen van de legendarische Duizend-en-een-nacht, toen steden als Bagdad een bakermat van beschaving vormden waartegen het vroegmiddeleeuwse westen maar povertjes afstak… Ook in een recenter verleden kenden steden in het Midden-Oosten een mondaine culturele elite, en kon je je in elk geval als vrouw zonder risico voor lijf en leden ongesluierd op straat begeven – of op een plein.

Untitled (2014-02-22-035). © Jeroen Robert Kramer

Untitled (2014-02-22-035). © Jeroen Robert Kramer

De in Amsterdam geboren fotograaf Jeroen Robert Kramer (1967) besloot zich na jarenlang in het Midden-Oosten te hebben gefotografeerd in het Libanese Beiroet te vestigen – ook typisch zo’n stad die andere tijden heeft gekend. Na de burgeroorlog wil het nog steeds niet echt vlotten. Kramer, die al eerder furore maakte met zijn project Room 103, sloot er naar eigen zeggen vriendschap met een meneer Khiar: een oudere Libanese heer die eveneens terugverlangt naar een mooier, verfijnder en minder gewelddadig verleden. Probleem is: meneer Khiar is er niet van gediend om op de foto te gaan. En daarom richt Kramer zijn camera maar op de afbrokkelende schoonheid van het alledaagse.

Feit of fictie? Het doet er per saldo weinig toe. Onder de titel Une Femme van 12 maart tot begin juni te zien en te beleven in Huis Marseille in Amsterdam. Het museum aan de Keizersgracht is dagelijks open van 11 tot 6, behalve op maandag. Op 3 maart om 23 uur is op NPO 2 als voorproefje de documentaire De Wereld volgens Monsieur Khiar te zien van regisseur Sjors Swierstra.

Valentijnsdag aan de Yangtze

Het VPRO-programma Langs de oevers van de Yangtze volgt de trektocht van fotograaf Ruben Terlou langs China’s langste rivier. De eerste aflevering was naar het schijnt een ongekend kijkcijferkanon voor een programma waarin niet Holland bakt, balkt of braakt aan de Costa Brava. Met aflevering twee willen de makers kennelijk gelijk doorpakken, Yangtze_kaartwant die wordt aanstaande zondag de 14e uitgezonden en staat in het teken van de liefde – een heel toepasselijk thema voor Valentijnsdag. Wederom om kwart over acht ‘s avonds op NPO 2.

Wie meer specifiek benieuwd is naar Rubens foto’s, kan hier terecht – deze pagina’s worden naarmate de serie vordert steeds verder uitgebreid.

Langs de oevers van de Yangtze

Uit: Langs de oevers van de Yangtze (Ruben Terlou / Maaik Krijgsman)

Uit: Langs de oevers van de Yangtze (Ruben Terlou / Maaik Krijgsman)

China en Nederland zijn twee heel verschillende werelden, zoals ze onlangs nog bij een Haagse voetbalclub hebben bemerkt. Ook nu de grenzen meer zijn geopend, is de westerse blik op China zeer beperkt.

Fotograaf Ruben Terlou (1985) was er al vroeg bij met zijn belangstelling voor China. Tijdens een eerder verblijf had hij zich al de taal en de gebruiken eigen gemaakt. Onlangs keerde hij terug voor een ruim zesduizend kilometer lange reis stroomopwaarts langs China’s langste rivier, de Yangtze, met vertrekpunt Shanghai. Op zijn beurt werd Ruben met de filmcamera gevolgd door regisseur Maaik Krijgsman. Het resultaat is vanaf vanavond bij de VPRO te zien onder de titel Langs de oevers van de Yangtze. Het eerste deel begint om 20.15 uur op NPO 2.

De winnaars van de Before They Pass Away-winactie

Fotograaf Jimmy Nelson reisde de hele wereld over, om culturen vast te leggen die op het punt stonden voorgoed te verdwijnen. Fotografe Hannelore Vandenbussche reisde met hem mee, en legde het achtergrondverhaal bij Jimmy’s boek Before They Pass Away vast – in woord en in beeld. Het resultaat was Before They Pass Away. De verhalen achter de foto’s, onlangs verschenen bij Keff @Dessing Publishing in samenwerking met Uitgeverij Brandt.

Jan van Abeelen - Editing Soapstone

Jan van Abeelen – Editing soapstone

Van de uitgever mochten wij een aantal exemplaren weggeven aan lezers die óók iets wat op het punt staat te verdwijnen hadden vastgelegd. Kennelijk voelden maar weinigen zich aangesproken om zich met de camera op – ik doe maar een willekeurige greep – kolencentrales, plastic tasjes, open toegangspoortjes in stations (én lege zitplaatsen in treinen), non-smartphones, collega-fotografen met een camera van een zeker Koreaans merk, schone diesels, sigarettenpakjes in vrolijke kleurtjes, kinderen zonder gaatjes in hun tanden en politici zonder deuken in hun imago te storten. En dan kijk ik – in tegenstelling tot de makers van bijgaande foto’s – nog niet eens over de grens…

Vincent van Kooten - Marktkoopman op traditionele markt in India

Vincent van Kooten – Marktkoopman op traditionele markt in India

 

Gelukkig was de kwaliteit van de inzendingen omgekeerd evenredig met de kwantiteit. Jan van Abeelen en Vincent van Kooten: gefeliciteerd met jullie meer dan verdiende prijs! De feestdagen gooien logistiek gezien misschien enig roet in het eten, maar binnenkort horen jullie meer van de uitgever.