Categorie: "Smartphonefotografie"

Ook Noord-Korea massaal aan de beauty app

Enthousiasme voor de Olympische Winterspelen is niet het enige wat beide Korea’s gemeen lijken te hebben. Wat de voorliefde voor slimme gadgets, selfies en cosmetische apps betreft, schijnt Zuid-Korea inmiddels Japan voorbijgestreefd te zijn. Maar ook Noord-Korea laat zich niet onbetuigd, getuige een leuk stukje dat we tegenkwamen bij de BBC.

SpringScentOp DPRK Today, een gelikt ogende officiële nieuwswebsite van de Democratic People’s Republic of Korea, wordt een nieuwe app, Spring Scent geheten, aangeprezen. Daarmee krijgen de (zelf)portretjes uit je mobieltje een virtuele make-over. Volgens het medium zijn vrouwelijke gebruikers dolenthousiast, al zijn ze dat in die contreien wel vaker als dat gewenst is. In sommige opzichten is Noord-Korea minder ‘onderontwikkeld’ dan men denkt. En kennelijk weten moderne smartphones ondanks alle sancties nog steeds de grens over te steken.

Of de Grote Leider Kim Jong-un zelf al de proef op de som heeft genomen met Spring Scent (hint: nieuw kapsel), is niet bekend.

Samsung opent met eUFS nieuwe opslagperspectieven

Samsung is helaas al enkele jaren niet meer actief als fabrikant van fotoapparatuur, maar als smartphonefabrikant gooien ze hoge ogen. Smartphones leveren foto’s en video’s in steeds hogere resoluties af, en dat vreet natuurlijk geheugen. Samsung_FlashOmdat het met microSD-kaartjes behelpen blijft, zoekt Samsung het in ingebouwde NAND-chips. De maximale opslagcapaciteit is nu opgekrikt tot een respectabele 512 GB – een halve terabyte dus. Uiteraard houden de toepassingsmogelijkheden van deze zogenaamde eUFS (embedded Universal Flash Storage) daar niet op: voor bijvoorbeeld de SSD opent dit ook nieuwe perspectieven.

DxOMark: iPhone 8 Plus beste smartphonecamera die we ooit getest hebben

De iPhone 8 en 8 Plus zijn maar net uit – lange rijen voor de Apple Stores – of de pixel peepers van DxOMark hebben ze al getest. Met als conclusie… nou ja, dat las je hierboven. De reguliere iPhone 8 scoorde net iets lager, maar nog altijd goed genoeg voor een tweede plaats in het klassement, en dan moet de bij voorbaat al legendarische iPhone X nog komen. Met name de fotografische prestaties waren indrukwekkend: als je bijvoorbeeld de proefopnames bij weinig licht met die van een iPhone van een paar generaties terug vergelijkt… Op videogebied deden beide iPhones het net iets minder. DxOMarkiPh8PlusIn de commentaren gelijk een hoop insinuaties dat Apple wordt voorgetrokken boven Android-phones – die discussie laten we aan mensen die er meer verstand van hebben.

Klik hier of op de banner om naar de volledige test van de iPhone 8 Plus te gaan; die van de standaard iPhone 8 vind je hier.

Update: en de iPhone 8 Plus is alweer onttroond… door de Google Pixel 2. Helaas voor de liefhebbers (nog) niet in Nederland verkrijgbaar.

Nieuw fotoformaat iOS 11: even oppassen!

ios_11_iphone_photos_loopsVandaag wordt als het goed is het nieuwe iOS 11 gelanceerd. iPhone- en iPad-gebruikers die ook met Windows-apparatuur werken, moeten wel even oppassen, want iOS 11 bedient zich van een nieuw foto- (en video-) bestandsformaat, HEIF of HEIC genaamd, dat onder meer kleinere bestanden oplevert bij gelijkblijvende kwaliteit. Nadeel is dat Windows (nog) niet overweg kan met dit nieuwe formaat. Wij zijn geen experts op dit terrein, maar lees vooral het betreffende stukje op DPReview, waar ook wordt doorverwezen naar een HEIC- naar jpeg-converter. Naar het schijnt, kun je iOS ook zo configureren dat je foto’s en video’s voorlopig naar een gangbaarder formaat worden omgezet.

iPhone 8 en X: ook prijslat steeds hoger

iphonex_truedepth_back_cameraAangezien de smartphone de fotografie steeds meer domineert, ontkom je ook hier niet aan de introductie van de nieuwe iPhone. Of liever gezegd iPhones: de iPhone 8 (Plus) en de iPhone X. Vooral die laatste valt op met z’n gladde dunne behuizing waarin een Super Retina oled-scherm zit verpakt. Op cameragebied lijkt er niet zo heel veel veranderd, al zou sprake zijn van betere prestaties bij weinig licht. De dubbele TrueDepth-camera biedt nu naast de uit de televisiereclame bekende Portretmodus ook Portretbelichting. We kunnen daar vanuit een puur fotografisch standpunt wel van alles van vinden, maar feit blijft dat de meeste gebruikers er erg in hun nopjes mee zijn.

Nieuwe Motorola-telefooncamera ziet dubbel

Na Huawei heeft ook Motorola de dubbele camera (‘dual cam‘) ontdekt, en dan bedoelen we niet de selfiecamera op de voorkant maar een systeem van twee 12-megapixelcamera’s op de achterkant, waarvan de ene een kleurenbeeld vastlegt en de ander zwart-wit. Behalve speciale effecten (een kleurig onderwerp tegen een monochrome achtergrond) kan de Moto Z2 Force Edition daarmee ook de scherptediepte beperken. moto-z2-forceDe ‘onmisbare’ selfiecam à 5 megapixels ontbreekt natuurlijk evenmin, er is een led-flitser present, en verder kan Motorola’s nieuwe topmodel ook 4K-video vastleggen. De volbloed fotograaf kan altijd nog z’n toevlucht tot een speciale cameramodule nemen, zoals de Hasselblad True Zoom of de nieuwe Moto 360 Camera.

Goed nieuws voor veelgebruikers is dat het Quad HD-scherm niet alleen van een waterafstotende coating is voorzien maar ook onbreekbaar moet zijn. De Motorola Moto Z2 Force Edition moet in de nazomer leverbaar worden; reken toch op een losse prijs van zo’n 800 euro. Daar koop je overigens ook een hele aardige camera voor ;-)

Winnaars IPPAwards 2017 bekend

Sebastiano Tomada Brooklyn, New York: Children of Qayyarah. IPPAwards 2017,  Grand Prize Winner, Photographer of the Year -  iPhone 6s

Sebastiano Tomada, Brooklyn, New York: Children of Qayyarah. IPPAwards 2017, Grand Prize Winner, Photographer of the Year - iPhone 6s

Smartphonefotografie is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld, en als er één iconische cameratelefoon is, dan is het natuurlijk wel de iPhone. De iPhone Photography Awards of kortweg IPPAwards waren dit jaar toe aan hun tiende editie, en onlangs zijn de winnaars bekendgemaakt. De winnende foto’s laten zien dat smartphonefotografie volwassen is geworden, niet alleen in artistiek maar ook in fotojournalistiek opzicht. In het heetst van de strijd kan een smartphone in de handen van een professional of burgerjournalist wel eens de enige bron van foto- of videomateriaal zijn.

De Grand Prize of op z’n Nederlands hoofdprijs ging dit jaar naar de Amerikaans-Italiaanse fotojournalist Sebastiano Tomada, die bijgaande opname maakte in Qayara in Irak, waar IS-strijders op de terugtocht de olievelden in brand hadden gestoken. Op de IPPAwards-website kun je meer winnende beelden bewonderen.

Camerazonnebril nu ook hier verkrijgbaar

De filmende zonnebril van Snap Inc., vooral bekend van de app Snapchat, is nu ook leverbaar in Nederland. De Spectacles neemt videoclips op van standaard 10 tot maximaal 30 seconden. Je hoeft geen telefoon meer op zak te hebben, want de clips kunnen naderhandSnap_Spectacles worden overgezet, en de brillenkoker doet tevens dienst als mobiele lader. Een stap verder dan smartphonefotografie, aldus de makers. Mocht je nu denken dat voyeurs vanaf heden vrij spel hebben in de sauna, het zwembad en op het naaktstrand, dat valt gelukkig mee. Je moet namelijk op een knop op de bril drukken om op te nemen, en tijdens de opname geven lampjes aan dat je aan het filmen bent. Het wachten is alleen op iemand die de bril hackt…

De Snap Spectacles kosten 150 euro inclusief koker. Meer informatie op de website van de leverancier.

De 100 beste Instagram-hotspots in Nederland

Via www.instahotspots.nl hebben tien prominente Instagrammers hun honderd favoriete Instagram-hotspots in Nederland in kaart gebracht: plekken die gegarandeerd Instagram-waardige foto’s opleveren. Uiteraard met beeld ter illustratie en praktische tips erbij. Alle foto’s werden gemaakt met de nieuwe P10 smartphone van initiatiefnemer InstahotspotsHuawei. En omdat er nog steeds niets boven IRL gaat, organiseert elk van de tien Instagrammers de komende maanden een InstaMeet waarbij de Instahotspots gezamenlijk bezocht worden.

Is de Samsung Galaxy S8 camera de beste van dit moment?

De beste smartphonecamera van dit moment? Die zit volgens Tech-experts en reviewers in de Samsung Galaxy S8. Maar wat maakt de camera van deze nieuwe telefoon zo goed?

De nieuwe toptelefoon van Samsung valt vooral op door zijn dunne randen. Hierdoor ziet de Galaxy S8 er écht anders uit dan andere telefoons. Maar nu is het ook duidelijk dat hij meer te bieden heeft dan alleen goede ‘looks’. Kenners zijn namelijk erg onder de indruk van de 12-megapixelcamera. Een paar nieuwe ‘camera-ingrediënten’ vormen samen het recept tot dit succes.