Categorie: "Modefotografie"

‘Dare to be different’ thema modefotowedstrijd

Sacha Goossen (winnares Joke Veeze Award 2015): De Kinderen van Neptunus 2

Sacha Goossens (winnares Joke Veeze Award 2015): De Kinderen van Neptunus 2

Voor de derde keer kun je komend jaar meedingen naar de Joke Veeze Award voor jong modetalent (t/m 25 jaar). Voor de winnaar is een geldprijs van 3500 euro beschikbaar, toegekend door de Joke Veeze Foundation. Het thema van deze editie is ‘Dare to be different‘. Deelnemers moeten een serie van twee tot vijf modefoto’s insturen, met als de doelgroep (de lezers van) een avant-gardistisch modemagazine. Inzenden kan tot 31 maart; hier lees je meer over de voorwaarden. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het FotoFestival Naarden (20 mei t/m 18 juni), dat komend jaar ‘Right here, right now‘ als overkoepelend thema heeft. Het thema van de wedstrijdopdracht is een van de subthema’s. Tijdens het festival zullen ook de foto’s van alle genomineerden te zien zijn.

Modefotograaf Lindbergh in Close Up

CloseUpLogoWie niet in de gelegenheid is om de grote Peter Lindbergh-overzichtstentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal te bezoeken (je hebt nog de tijd tot begin februari), kan vanavond de Duitse modefotograaf aan het werk zien in AVROTROS’ Close Up. Vanaf kwart over zeven is op NPO 2 de documentaire Peter Lindbergh – Fotograaf te zien over de man wiens foto’s wereldwijd trendsettend zijn, maar die zelf altijd bescheiden op de achtergrond is gebleven.

Peter Lindbergh zet Rotterdam op z’n kop

OpeningLindbergh

Dit weekend was Rotterdam even dé modehoofdstad van de wereld. Ter gelegenheid van de opening van de grote Peter Lindbergh-tentoonstelling (A Different Vision on Fashion Photography) maakte een groot aantal supermodellen van toen en nu hun opwachting op de catwalk. Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Karen Alexander, maar ook Lara Stone en Nederlands jongste ontdekking Elisa Hupkes… ze waren er bijna allemaal weer bij en de oude meester genoot zichtbaar.

Peter Lindbergh – A Different Vision on Fashion Photography

Kate Moss, Paris, 2015 - Vogue Italia. © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery). Giorgio Armani, S/S 2015

Kate Moss, Paris, 2015 -
Vogue Italia. © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery). Giorgio Armani, S/S 2015

Peter Lindbergh (1944) is een van de meest invloedrijke modefotografen van de afgelopen veertig jaar. De Kunsthal in Rotterdam wijdt onder de titel A Different Vision on Fashion Photography een overzichtstentoonstelling aan zijn werk. Lindbergh moest niets hebben van de overgestileerde beelden die in de jaren tachtig populair waren, en fotografeerde zijn modellen bij voorkeur quasi-ongeposeerd, in nonchalante houdingen, met een minimum aan make-up en steevast in zwart-wit. Lindbergh gelooft namelijk niet in “de terreur van jeugd en perfectie”, zoals hij de uitwassen van de schoonheids- en mode-industrie noemt. Ook introduceerde hij storytelling in de modefotografie. Zijn foto’s van de eerste echte generatie supermodellen, zoals Naomi Campbell en Linda Evangelista, later onder anderen gevolgd door Kate Moss, werden iconisch.

De tentoonstelling A Different Vision on Fashion Photography is te bezichtigen van 10 september t/m 12 februari.

Helmut Newton – A Retrospective

Yves Saint Laurent, French Vogue, Rue Aubriot, Paris 1975. © Helmut Newton / Helmut Newton Estate

Yves Saint Laurent, French Vogue, Rue Aubriot, Paris 1975. © Helmut Newton / Helmut Newton Estate

Na dit weekend sluit fotografiemuseum Foam in Amsterdam even de deuren, en dat heeft alles te maken met de aanloop naar de grote klapper van het zomerseizoen. Van 17 juni t/m 4 september is de expositie Helmut Newton – A Retrospective te bezichtigen: een overzichtstentoonstelling met meer dan 200 foto’s van de van oorsprong Duits-Joodse mode- en portretfotograaf Helmut Newton (1920-2004). Met zijn onverhuld erotische foto’s, vaak ogenschijnlijk voyeuristisch maar tot in de puntjes gestileerd en in een gruizig zwart-wit, maakte hij sinds de jaren zeventig furore. Zijn ‘vrouwbeeld’ gaf aanleiding tot veel discussies in feministische kringen – waren zijn foto’s nou seksistisch of niet? Evengoed kon je in zijn dominante femmes fatales de visualisering zien van de nieuwe, in alle opzichten geëmancipeerde vrouw.

Op de tentoonstelling is ook de film Helmut by June te zien, gemaakt door zijn vrouw. Met ingang van 17 juni is het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht weer dagelijks geopend van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

Horst P. Horst – Photographer of Style

Horst P. Horst: Muriel Maxwell, Amerikaanse Vogue-cover, 1 juli 1939. Courtesy Condé Nast / Horst Estate

Horst P. Horst: Muriel Maxwell, Amerikaanse Vogue-cover, 1 juli 1939. Courtesy Condé Nast / Horst Estate

In de wereld van de modefotografie is Horst P. Horst een klinkende naam. Horst P. Horst werd in 1906 in Duitsland geboren als Horst Paul Albert Bohrmann. Hij begon zijn fotografische loopbaan als assistent van een andere grootheid in het genre: baron Hoyningen-Huene. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Amerika, en nam behalve een nieuwe nationaliteit ook een nieuwe naam aan. Rond deze periode verwierf hij ook snel een reputatie als maker van perfect uitgelichte en gestileerde beelden die getuigden van een sterk gevoel voor vorm en stijl, en vaak te zien waren in bladen als Vogue. In 1999 overleed hij na een lange en vruchtbare carrière.

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam wijdt, na een interne verbouwing, binnenkort een grote expositie aan Horsts leven en bovenal aan zijn werk, waarbij naast de fotografie als zodanig ook mode en geschiedenis uitgebreid aan bod komen. Horst P. Horst – Photographer of Style is vanaf 26 september tot begin januari te bezichtigen in het museum aan de Wilhelminakade. Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 5; op maandag is het museum gesloten en in het weekend gaan de deuren een uurtje later open.

Joke Veeze Award 2015 naar Sacha Goossens

Sacha Goossens: De Kinderen van Neptunus 1

Sacha Goossens: De Kinderen van Neptunus 1

Dat een mooie vrouw in een sexy jurk of een knappe man in een strak pak in een flitsend decor al lang geen geijkt kant-en-klaar recept meer vormt voor een succesvolle modefoto, wordt nog maar eens bewezen door de winnares van de Joke Veeze Award. Deze jaarlijkse modeprijs is vernoemd naar de oud-directeur van de Vogue Academy, en dit jaar konden fotografen meedingen. Portretfotografe Sacha Goossens kwam met haar serie De Kinderen van Neptunus als winnares uit de bus, niet in de laatste plaats omdat haar serie het thema Water zo fantasierijk verbeeldde. Vermeldenswaard is dat Goossens behalve de fotografie ook de styling voor haar rekening nam.

Foto’s van de winnares en de negen andere genomineerden zijn nog t/m 21 juni te zien op het FotoFestival Naarden, dat deze editie eveneens in het teken van water staat.

60 jaar iconische modefotografie in Gallery Vassie

Jerry Hall in the USSR for Vogue Magazine, 1975: Diptych by Norman Parkinson. © Norman Parkinson Archive

Jerry Hall in the USSR for Vogue Magazine, 1975: Diptych by Norman Parkinson. © Norman Parkinson Archive

Liefhebbers van modefotografie en fashion victims opgelet! In Gallery Vassie is deze zomer een expositie van zestig jaar iconische modefotografie uit de twintigste eeuw te zien. Met grote namen als Norman Parkinson en Lee Miller, die de jaren dertig, veertig en vijftig domineerden, maar ook de vernieuwers uit het swinging London van de jaren zestig: Brian Duffy, Terence Donovan, Eric Swayne en diverse anderen. Wie foto’s van de topmodellen van weleer, zoals Jane Birkin en uiteraard Twiggy, wil zien (of kopen), grijpe z’n kans! Aangezien de tentoongestelde fotografie tot de jaren tachtig doorloopt, ontbreken ook Naomi Campbell en Cindy Crawford niet.

De tentoonstelling 60 Years of Iconic Fashion Photographs is van 11 juli tot 12 september te zien in Gallery Vassie aan de Langestraat in Amsterdam. De galerie is elke dinsdag- tot zaterdagmiddag geopend van één tot zes, en daarbuiten op afspraak. Gallery Vassie levert ook een bijdrage aan de expositie Swinging Sixties London in Foam – daarover binnenkort meer.

Modefotowedstrijd met als thema ‘Water’

 

Fotografie: Stella Huiskamp – Styling: Manon Lieven

Fotografie: Stella Huiskamp – Styling: Manon Lieven

De Joke Veeze Award is een nieuwe jaarlijkse modeprijs, vernoemd naar de in 2013 overleden oud-directeur van Akademie Vogue te Amsterdam. Dit jaar staat de eerste editie in het teken van modefotografie. Deelnemers moeten een serie van minimaal twee en maximaal vijf foto’s maken voor een avant-gardistisch modemagazine, met als thema ‘Water’.

De wedstrijd is specifiek bedoeld voor studenten of pas afgestudeerden van modeacademies, foto-opleidingen en kunstacademies. Inzenden kan tot 31 maart, en de prijsuitreiking vindt plaats op 30 mei. De winnaar is 3500 euro rijker, en daarnaast zullen de genomineerde foto’s op een speciale expositie te zien zijn tijdens het FotoFestival Naarden, dat eveneens in het teken van water staat. Hier vind je meer informatie.

New York Fashion Week door Petzval-lens

Foto: Driely S.

Foto: Driely S.

Meer nieuws van het lomografische front: de door de Lomography Shop weer tot leven gewekte legendarische Petzval-lens werd losgelaten op de New York Fashion Week, in de handen van fotograaf Driely S.: een Braziliaan die momenteel in The Big Apple woont en houdt van kunst en mooie dingen. Driely S. heeft ook een zwak voor oude fotografische procedés, en was dus maar al te graag bereid om deze oude ‘analoge’ lens op z’n nieuwe digitale Canon-reflex te monteren. Met succes, want de Petzval-lens geeft een bokeh waar je u tegen zegt.

Andere aficionados zullen nog even geduld moeten hebben. Je kunt de Petzval-lens (met Canon- of Nikon-vatting) weliswaar nu al bestellen voor – afhankelijk van de uitvoering – 549 of 649 euro, maar de levering vindt waarschijnlijk pas in juni plaats.