Categorie: "Compactcamera"

PowerShot G1 X Mark III: DSLR-kwaliteit in zakformaat

Canon-PowerShot-G1-X-Mark-III

Met de G1 X Mark III brengt Canon EOS-technologie naar de PowerShot-compactcameraserie. Onder de kap zit een 24-megapixelsensor van APS-C-formaat met Dual Pixel CMOS AF voor een snelle automatische scherpstelling. Filmen kan in Full HD, en verder beschikt het gebruiksklaar nog geen 400 gram lichte cameraatje onder meer over een verstelbaar aanraakscherm, een elektronische zoeker en ingebouwde beeldstabilisatie, plus natuurlijk een heel arsenaal aan draadloze functionaliteit. Een zoombereik van omgerekend 24 tot 72 mm en een lichtsterkte van F 2,8 in de groothoek- tot F 5,6 in de telestand is de prijs die je voor spiegelreflexkwaliteit in zakformaat betaalt, naast een bedrag van 1.199 euro. De PowerShot G1 X Mark III wordt volgende maand leverbaar.

Yashica Y35: ‘analoge’ camera met digiFilm

Een paar weken geleden beloofde Yashica een camera zoals nog nooit vertoond was. Inmiddels is het bijbehorende Kickstarter-project van start gegaan, en ik moet zeggen: dit zagen ik en velen met mij inderdaad niet aankomen. De Yashica Y35 ziet er op het eerste gezicht uit als een speelgoedversie van de analoge Electro 35, maar de transporthendel zit er niet voor niets, want de Y35 werkt met ‘digiFilm’. Yashica_DFEen soort digitaal filmrolletje dus – eerdere aankondigingen bleken altijd een grap, maar Yashica lijkt het serieus te menen. Voorlopig vier soorten: 200 en 1600 ISO kleur voor respectievelijk extra scherpe en contrastrijke, korrelige beelden, 400 ISO zwart-wit en – als hommage aan de Yashica Mat – ’6×6′-formaat, ideaal voor Instagram. Er moet t.z.t. nog veel meer keus komen.

De ‘film’ is natuurlijk fake, want de Y35 heeft gewoon een kleine compactcamerasensor aan boord met 14 megapixels plus een SD-kaart (het objectief – omgerekend een 35 mm reportagegroothoek – lijkt echter verwisselbaar, dat biedt hoop).

Sony RX10 IV nog sneller dan voorganger

Sony lanceert een nieuwe versie van zijn superzoomcamera met 1 inch sensor. De RX10 IV beschikt over eenzelfde type sensor en eenzelfde zoombereik (omgerekend naar full-frame 24-600 mm, bij een lichtsterkte van F2,4-4) als zijn voorganger de RX10 III, RX10-IV_right_EU08maar de automatische scherpstelling moet merkbaar sneller zijn geworden dankzij Fast Hybrid AF met 315 fasedetectiepunten. Ook de burstrate ging omhoog tot maar liefst 24 serieopnames per seconde, en de elektronische-zoekervertraging en het rolling shutter effect (vertekening van snel bewegende onderwerpen) zijn verminderd. Aan deze verbeteringen kleeft wel een prijskaartje: de adviesprijs van de Sony RX10 IV, die volgende maand leverbaar wordt, is 2000 euro.

Geen zee te hoog voor Nikon Coolpix W300

nikon_coolpix_w300_yellow--originalOok Nikon lanceert met de zomervakantie in aantocht een nieuwe ‘allweathercompact’. De Coolpix W300 kan zonder duikpak tot maar liefst 30 meter diep. Temperaturen tot 10 graden onder nul en een val van ruim 2 meter hoog mogen evenmin een probleem zijn. De W300 beschikt over een 16-megapixelsensor en 5x optische zoom, en kan ook filmen in 4K/UHD. Ook gps, wifi en SnapBridge zijn aan boord. Eind juni verkrijgbaar in diverse stoere kleuren waaronder ook een camouflageprint voor een adviesprijs van zo’n 450 euro.

Verder ook diverse nieuwe Nikon-objectieven; daarover later meer.

Ricoh WG-50 kan tegen stootje

Net op tijd voor de zomer brengt Ricoh de WG-50 allweathercompact uit. De WG-50 is niet bang voor kou, een diepe duik of een flinke smak en beschikt over een 16-megapixelsensor gekoppeld aan een (omgerekend) 28-140 mm zoomlens, die is uitgerust metRicoh_WG-50 een cirkelvormige ledlamp om close-ups bij te lichten. Ook een gewone flitser en beeldstabilisatie zijn aanwezig, en filmen kan in Full HD. Geen wifi op het eerste gezicht, maar wel sensoren voor infraroodafstandsbediening. De Ricoh WG-50 wordt eind juni verkrijgbaar in oranje of zwart voor zo’n 250 euro.

Olympus Tough! TG-5 tougher dan ooit

ID: 27351De Tough! TG-5 is Olympus’ nieuwste ‘allweathercompact’: een van de weinige compactcamerasegmenten die zich staande weten te houden tegenover de smartphone. ‘Allweather’ is zwak uitgedrukt, want de TG-5 kan tegen een val van ruim twee meter hoog, temperaturen tot 10 graden onder nul en een duik van vijftien meter diep, zonder extra beschermende behuizing. De zoomlens heeft een bereik van omgerekend 25 tot 100 mm, en een nieuwe ‘backlit’ sensor met ‘maar’ 12 megapixels (voorheen 16) zorgt per saldo voor een betere beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht. Een raw-optie en 4K-video zijn aanwezig en er zijn legio accessoires leverbaar, waaronder voorzetlenzen en flitsdiffusers, om je TG-5 nog universeler inzetbaar te maken. De Olympus Tough! TG-5 wordt in juni leverbaar in rood of zwart voor 479 euro.

Groothoekzoom en reiscompact van Panasonic

Ook Panasonic zit niet stil. De Leica DG Vario-Elmarit 8-18 mm F 2,8-4 ASPH. is een nieuwe groothoekzoom voor de Micro Four Thirds-systeemcameralijn (16-36 mm omgerekend naar full-frame). Het weerbestendige objectief biedt naar verluidt een fantastische beeldkwaliteit en gaat een kleine 1200 euro kosten. Er zit ook Panasonic_8-18nog een 50-200 mm telezoom (omgerekend 100-400 mm) in de pijplijn.

De Panasonic Lumix TZ90 is een ‘travellerzoomcompact’ met 30x zoom en 4K-video in zakformaat en naast een verstelbaar aanraakscherm met selfie-stand ook een elektronische zoeker. In vergelijking met het vorige model is de sensorresolutie verhoogd van 18 naar 20 megapixels. Adviesprijs 429 euro.

Nikon trekt stekker uit DL-compactcameraserie

DL18_50_LCD_3klEen jaar na de eerste aankondiging laat Nikon weten dat de geplande DL-serie van edelcompactcamera’s met 1 inch sensor helaas niet doorgaat. Deze serie had oorspronkelijk drie modellen moeten omvatten: een standaard-, een groothoek- en een superzoommodel. De daadwerkelijke introductie was al uitgesteld, en uiteindelijk deed een combinatie van stijgende ontwikkelingskosten en dalende verkoopprognoses de DL-lijn de das om.

G9 X Mark II: grote sensor in klein cameraatje

Canon doet alvast een duit in het CES-zakje met een aantal nieuwe producten, waaronder diverse compactcamera’s. Daarvan is deze PowerShot G9 X Mark II voor serieuze fotografen het interessantst. Niet dat het zo’n vreselijk geavanceerde camera is, maar eenvoud is juist zijn charme, gecombineerd met z’n fraaie vormgeving en bescheiden afmetingen en gewicht. Grote troef van dit ideale zakcameraatje is de relatief grote 1 inch sensor met 20 megapixels, gekoppeld aan een redelijk lichtsterke 3x zoomlens. Ook aanwezig: een groot aanraakscherm, een ingebouwd PowerShot-G9X-Mark-II-Silverflitsertje en uiteraard veel draadloze opties (wifi/NFC/bluetooth). Vergeleken met het oorspronkelijke model is de Canon G9 X Mark II sneller geworden, met name bij serieopnames, en ook de beeldstabilisatie is naar verluidt verbeterd. Geen 4K-video echter. Volgende maand verkrijgbaar in zilver of zwart voor 519 euro.

‘Instapbridgecamera’ van Sony met 50x zoom

Sony_HX350Hoewel de goedkopere compactcamera op sterven na dood is, valt er nog steeds eer te behalen met een duurdere ‘elitecompact’ of een bridgecamera. De eerste biedt namelijk een beeldkwaliteit waar voorlopig geen smartphone aan kan tippen; de tweede een zoombereik dat de duurste supertele het nakijken geeft. De nieuwe Sony Cyber-shot DSC-HX350 heeft een 50x zoomlens met beeldstabilisatie en een bereik dat omgerekend van 24 tot 1200 mm loopt. De sensor legt 20-megapixelfoto’s vast of Full HD-video. Helaas staat alleen jpeg-formaat op het fotomenu. Naast een kantelbaar scherm is er ook een elektronische zoeker, maar verwacht daarvan gezien de lage resolutie niet te veel. We zien in de gauwigheid geen wifi, en de specslijst laat doorschemeren dat deze camera niet op de veeleisende grootverbruiker is gericht. Wel zijn er diverse handmatige instelmogelijkheden en zou de AF ook goed met bewegende onderwerpen overweg kunnen. De Sony HX350 wordt leverbaar in januari voor een adviesprijs van 450 euro.