Categorie: "Fototijdschriften"

Foam Magazine #46 in teken identiteit

Coverbeeld: Laurie Simmons

Coverbeeld: Laurie Simmons

Zojuist verschenen: nummer 46 van het driemaal per jaar verschijnende Foam Magazine. De titel Who we are geeft al aan dat dit nummer geheel in het teken staat van identiteit en onze zoektocht daarnaar, en niet te vergeten de kloof tussen wie we zijn en wie we zouden willen zijn.

Het op speciaal papier gedrukte blad bevat werk van onder anderen Izumi Miyazaki, Anouk Kruithof, Dana Lixenberg en Laurie Simmons. Het nummer telt maar liefst 240 pagina’s en kost € 22,50. Te bestellen via de Foam-website.

Eerste jaargang Denatuurin! compleet

Zojuist rolde het twaalfde nummer van de eerste jaargang van Denatuurin! van de pers. Bij wijze van spreken dan, want het gaat om een onlinetijdschrift over natuur en fotografie. Er verschijnen leuke en leerzame artikelen in – dit keer onder andere over mist en over het mooiste natuurgebied van Nederland – en lezersfoto’s zijn welkom.denatuurin Misschien wel het mooiste: Denatuurin! is helemaal gratis. Je hoeft niet bang te zijn dat de redactie gekke dingen doet met de ingezonden foto’s of met je e-mailadres gaat leuren, dus schrijf je vooral in als je geen enkel nummer wilt missen!

World Press Photo komt met online ‘fotoblad’ Witness

Een fris geluid in de wereld van de fotojournalistiek en visual storytelling: onder die vlag kondigt World Press Photo het nieuwe wekelijkse online magazine Witness aan. De eerste editie bevat onder meer (beeld)verhalen over de Jungle van Calais, de toekomst van fotografie en fotojournalistiekWitness_Logo als beroep en natuurlijk nieuws van het World Press Photo-front. Lezen en kijken is gratis, maar om alle mogelijkheden te benutten, moet je je wel even registreren.

Foam Magazine Talent Issue 2016 en buitenexpo

A Dream In Green, from the series The Honeymoon, 2015. © Juno Calypso

A Dream In Green, from the series The Honeymoon, 2015. © Juno Calypso

Het Foam Magazine Talent Issue komt er weer aan, in het verlengde van de jaarlijkse Talent Call om jong internationaal fotografietalent (onder de 35 jaar) op te sporen. Dit jaar leverde dat bijna 1500 inzendingen op uit 75 verschillende landen. 24 van de inzenders zien hun werk terug in het Talent Issue dat eind augustus verschijnt en een ereplaatsje krijgt op de Unseen Photo Fair eind september. Een voorproefje is alvast van 25 juli tot en met 29 augustus in de buitenlucht te bewonderen op het Mercatorplein in Amsterdam.

Zoom.nl trakteert op enorme fototaart

Zoom_taartOp de Fotofair, komend weekend op Event Terrein Beekse Bergen, trakteert Zoom.nl op taart vanwege het tienjarig bestaan (althans van de gelijknamige fotocommunity; het blad bestaat al een paar jaar langer, maar dat weten ze bij de huidige uitgever misschien niet). En wel op de grootste fototaart aller tijden in Nederland, anderhalve meter in het vierkant, gemaakt door de gerenommeerde Tilburgse bakkerij Floor van Lieshout en versierd met lezersfoto’s uit het nieuwste nummer. Zaterdagochtend om elf uur is het zo ver bij de stand van Zoom.nl. Iedereen is welkom, maar wees er bijtijds bij want zelfs met 600 stukken is de koek – herstel: taart – een keer op.

SHUTR.photo terug van weggeweest

Shutr01_CoverFototijdschrift Zoom.nl had enige tijd een groter broertje/zusje in de vorm van SHUTR. Tweeënhalf jaar geleden zag de toenmalige uitgever er echter geen brood meer in. Kennelijk denken de nieuwe eigenaren daar anders over, want die laten weten dat er een revival op stapel staat in de vorm van SHUTR.photo. Eind deze maand rolt het eerste nummer van de pers, met bijna 200 pagina’s met vooral foto’s en nog eens foto’s. In de winkel gaat het € 9,95 kosten, maar wie tot en met 13 maart een pre-order plaatst, betaalt slechts € 7,95, inclusief verzendkosten – zolang de voorraad strekt. Klik op de cover om naar de speciale website te gaan voor meer informatie.

Ai Weiwei gastredacteur Foam Magazine

The artist’s Instagram, @aiww. © Ai Weiwei

The artist’s Instagram, @aiww. © Ai Weiwei

Het eerstvolgende nummer van Foam Magazine staat in het teken van het thema Freedom of Expression under Surveillance. Voor dit nummer heeft de redactie heel toepasselijk de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei weten te strikken als gastredacteur. Ai Weiwei weet als geen ander hoe het is om voortdurend in de gaten te worden gehouden door een argwanende overheid. Bovendien is hij een fanatiek Instagram- en webcamgebruiker. Het nieuwe nummer van Foam Magazine komt in december uit.

Nieuwe tentoonstellingen en nieuw Foam Magazine

Eind komende week vindt bij Foam de aftrap plaats van een drietal nieuwe tentoonstellingen. Daaronder Bible and Dildo van Momo Okabe, de winnares van de Foam Paul Huf Award 2015. Verder solo-exposities van Anne de Vries en Jean-Vincent Simonet. Kijk op de website van Foam voor meer informatie.

Foam-Magazine-Talent-2015Ook verschijnt binnenkort het jaarlijkse Talent Issue van Foam Magazine, het eerste nummer dat is geproduceerd in samenwerking met Frame Publishers. Het magazine en de bijbehorende tentoonstelling zullen ook hun opwachting maken op de Unseen Photo Fair.

EISA reikt Awards 2015-2016 uit

De EISA – de European Imaging and Sound Association – heeft dit jaar weer de sinds 1982 bestaande Awards voor apparatuur toegekend. In de sectie Fotografie vielen, niet helemaal verrassend, onder andere de Leica Q, EISA_logode Fujifilm X-T10, de Nikon D5500, de Sony Alpha 7 II en de Canon EOS 5DS (R) in de prijzen. Dat de DxO One ‘opklikcamera’ voor de iPhone het tot Photo Innovation van het jaar schopte, wekt wel enige verwondering – had Sony niet een jaar of wat geleden iets soortgelijks op de markt gebracht..? Tot de aangesloten fotobladen behoren in Nederland Focus en in België Shoot. Klik op het logo voor de complete lijst EISA Awards 2015-2016.

Derde nummer LomoMag in teken LC-A

LomoMag3De derde editie van het digitale LomoMag is alweer uit, en lomografen kunnen zich ditmaal verlustigen aan het dertigjarig jubileum van de beroemde Lomo LC-A: de camera waarmee het allemaal begon. Uiteraard is ook de recente LC-A 120 middenformaatcamera niet vergeten. Als je dus zowel analoog fotografeert als een iPad bezit, kun je met behulp van de gelijknamige gratis app je hart ophalen.