Categorie: "Trends en technieken"

Na achteraf scherpstellen ook achteraf zoomen


Kun je straks behalve achteraf het gewenste scherpstelpunt ook het gewenste perspectief en de gewenste compositie kiezen? Als het aan onderzoekers van de Universiteit van Californië en NVIDIA ligt wel. Ze hebben een techniek ontwikkeld, Computational Zoom genaamd, waarmee het mogelijk is achteraf opnames met een verschillend perspectief samen te voegen voor een optimaal resultaat.

Voorzichtig herstel cameramarkt houdt aan

De Camera & Imaging Products Association oftewel CIPA heeft de cijfers over het eerste halfjaar van 2017 bekendgemaakt. Het voorzichtige herstel van de cameramarkt lijkt aan te houden: het totaalaantal geleverde camera’s in de eerste maanden van 2017 (oranje) ligt blijkens de grafiek boven dat van vorig jaar (zwart), al worden de aantallen van 2015 (blauw) voorlopig niet geëvenaard.

CIPA-medio-17

Opmerkelijk is dat de compactcamera het de afgelopen tijd verhoudingsgewijs beter doet dan camera’s met verwisselbare lezen (spiegelreflexen en systeemcamera’s). Ook bij de objectieven is er een lichte toename zichtbaar in vergelijking met vorig jaar. De aantallen uit de toptijd van voor de kredietcrisis en de opmars van de smartphone zijn nog bij lange na niet in zicht: in 2007 werden ruim viermaal zo veel camera’s verkocht als vorig jaar…

Portretfotografe Robin de Puy gebruikt waterdruppel als lens

Heb je net twee mille in een nieuwe lens geïnvesteerd, krijg je te horen dat het net zo goed met een waterdruppel kan. Nou ja… niet zomaar een waterdruppel, een Spa-waterdruppel welteverstaan… ;-) Portretfotografe Robin de Puy speelt de hoofdrol in de nieuwe Spa-commercial die we nog niet op tv hadden gezien, maar die al een heuse hit is op YouTube. Het geheim zit ‘m, als ik het goed begrijp, in de regeling van de oppervlaktespanning van het water – wie het verhaal erachter nog eens wil nalezen, kan terecht op DPReview.

Photokina voortaan elk jaar

Met ingang van komend jaar (2018 dus) wordt de Keulse Photokina een jaarlijkse in plaats van een tweejaarlijkse aangelegenheid. Dit om de snelle innovaties in de digitale-fotografiewereld beter te kunnen bijbenen. PklogoDaar staat tegenover dat het evenement slechts vier dagen duurt, in plaats van bijna een week. Vanaf 2019 zal de Photokina bovendien in mei plaatsvinden, in plaats van in het najaar. Zo moet de fotobeurs in de toekomst nog aantrekkelijker worden voor iedereen die op enigerlei wijze betrokken is bij imaging, aldus de organisatie.

Dalende cameraverkoop (voorlopig) tot staan gebracht

Na een ietwat vaag rapport van een trendwatchersbureau ziet nu ook de boven elke verdenking verheven Japanse CIPA (Camera and Imaging Products Association) de toekomst wat zonniger in. De cameraverkopen, die jaar na jaar op rij waren gedaald, lijken zich te stabiliseren, met bij de camera’s met verwisselbare lenzencipa_logo-2 zelfs wat voorzichtige groei. Al moeten we op dat punt vooralsnog een slag om de arm houden, omdat er ook een na-ijleffect van de verstoring van de sensorproductie bij zit door de aardbeving van dik een jaar terug.

Niet alleen bij de aantallen geproduceerde camera’s is een lichte groei te bespeuren, maar ook en vooral bij de omzet in geld. Al spelen ook daar andere factoren mee, zoals de recente prijsverhogingen en niet in de laatste plaats het stilaan verdwijnen van de goedkopere compactcameramodellen die door de smartphone uit de markt worden gedrukt. Hopelijk is de heropleving ditmaal niet van korte duur!

Middenformaatsensoren met 100/150 megapixels

Megapixelfetisjisten die op het punt staan om hun eerste middenformaatcamera aan te schaffen, doen er misschien goed aan om nog even geduld te oefenen. Komend jaar wil Sony beeldsensoren uitbrengen met 100 en zelfs 150 megapixels! De 100-megapixelsensor is van hetzelfde formaat als de 50-megapixelchip die in camera’s als 150_mp_sensorde Hasselblad X1D-50c en Fujifilm GFX 50S zit – camera’s waarvan de typeaanduidingen al laten doorschemeren dat er méér zit aan te komen. De nieuwe beeldsensoren zijn overigens niet alleen bedoeld voor reguliere fotografie, maar ook voor luchtfotografie, bewakingscamera’s en dergelijke – toch een geruststellend idee voor onschuldige jongelui die tijdens een avondje stappen met zwaar gereedschap op zak onverhoeds door homostellen worden aangevallen en hun advocaten… Voor surveillancedoeleinden brengt Sony t.z.t. ook zwart-witversies van de nieuwe sensoren uit.

CES 2017 gaat deze week van start

Over enkele dagen begint weer de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas, die dit jaar op de kop af vijftig jaar bestaat. De eerste editie vond plaats in de hoogtijdagen van het hippietijdperk: 1967. In die halve eeuw is er veel veranderd, en dat geldt natuurlijk niet in de laatste plaats voor de (digitale) Printfotografie. Hoewel een Business Class-ticket namens Blog.nl er ook ditmaal helaas niet in zat, houden we jullie vanaf de zijlijn trouw op de hoogte over het fotografische nieuws.

Is de malaise in de camera-industrie voorbij…?

RHD2016_InstaxAls we een rapport van een Zion Market Research genaamd trendwatchersbureau mogen geloven, gloort er licht aan de digitale horizon. De samenvatting voorspelt dat de totale omzet op het gebied van digitale fotografie tussen nu en 2021 met zo’n vijftig procent groeit. Hoe het precies zit, kan ik niet nagaan, want het complete rapport kost ruim vierduizend dollar, en het duurt wel even voordat ik zo’n bedrag heb terugverdiend…

Ook het gammele Engels vormde een afknapper, en verder struikelde ik al in de samenvatting over onzinnige beweringen, zoals dat de prijsverlaging bij goedkopere digitale camera’s de grootste aanjager van de groei van de fotografische markt is.

Een blik in de toekomst, en in het verleden

De jaarwisseling is vanouds hoogseizoen voor koffiedikkijkers. Op sites als Photo Rumors werd de afgelopen dagen druk gespeculeerd over een opvolger/variant van de Nikon D750 die zou uitblinken bij heel weinig licht. Wat minder speculatief lijken de plaatjes van een nieuwe Fujifilm X100F die her en der zijn opgedoken. Zo’n opvolger voor de X100T ligt ook voor de hand, aangezien sensorbakker Sony schijnt te zijn gestopt met de productie van 16-megapixelsensoren.

Geschiedenis-vd-cameraVoor mensen die minstens net zozeer in oude camera’s geïnteresseerd zijn als in nieuwe, rolde onlangs de Nederlandse vertaling Geschiedenis van de camera van de ‘camera-encyclopedie’ van Todd Gustavson van de band. Als curator technologie van het George Eastman Museum is deze man een autoriteit in zijn vak. Aan die Nederlandstalige versie heb ik zelf nog een heel bescheiden bijdrage mogen leveren, door wat technische dingetjes in de vertaling na te lopen. In elk geval heeft uitgeverij Librero er een heel fraai boek van gemaakt, en voor een lijvige pil van dik 350 pagina’s zijn net geen twee tientjes een alleszins schappelijke prijs.

Samsung wint én verliest bij BesteProductAwards

BesteProduct-Award-2016-GoudDe BesteProductAwards zijn dit jaar een Samsung-gebeuren, in positieve én in negatieve zin. Aan de ene kant sleept Samsung de hoofdprijs in de wacht met de Galaxy S7, en kwam daarnaast ook nog uit de bus als het Beste Merk. Aan de andere kant leverde het fiasco met de Note 7 en z’n nogal explosieve accu Samsung ook de ‘award’ voor het slechtste product op. Geen fotografische gadgets in de top tien, als je de eervolle tweede plaats in de beste-productenranglijst voor de DJI Mavic Pro drone (en een vierde positie voor de Google Pixel) buiten beschouwing laat. In de top drie van beste merken schittert Apple door afwezigheid.