Categorie: "Trends en technieken"

Middenformaatsensoren met 100/150 megapixels

Megapixelfetisjisten die op het punt staan om hun eerste middenformaatcamera aan te schaffen, doen er misschien goed aan om nog even geduld te oefenen. Komend jaar wil Sony beeldsensoren uitbrengen met 100 en zelfs 150 megapixels! De 100-megapixelsensor is van hetzelfde formaat als de 50-megapixelchip die in camera’s als 150_mp_sensorde Hasselblad X1D-50c en Fujifilm GFX 50S zit – camera’s waarvan de typeaanduidingen al laten doorschemeren dat er méér zit aan te komen. De nieuwe beeldsensoren zijn overigens niet alleen bedoeld voor reguliere fotografie, maar ook voor luchtfotografie, bewakingscamera’s en dergelijke – toch een geruststellend idee voor onschuldige jongelui die tijdens een avondje stappen met zwaar gereedschap op zak onverhoeds door homostellen worden aangevallen en hun advocaten… Voor surveillancedoeleinden brengt Sony t.z.t. ook zwart-witversies van de nieuwe sensoren uit.

CES 2017 gaat deze week van start

Over enkele dagen begint weer de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas, die dit jaar op de kop af vijftig jaar bestaat. De eerste editie vond plaats in de hoogtijdagen van het hippietijdperk: 1967. In die halve eeuw is er veel veranderd, en dat geldt natuurlijk niet in de laatste plaats voor de (digitale) Printfotografie. Hoewel een Business Class-ticket namens Blog.nl er ook ditmaal helaas niet in zat, houden we jullie vanaf de zijlijn trouw op de hoogte over het fotografische nieuws.

Is de malaise in de camera-industrie voorbij…?

RHD2016_InstaxAls we een rapport van een Zion Market Research genaamd trendwatchersbureau mogen geloven, gloort er licht aan de digitale horizon. De samenvatting voorspelt dat de totale omzet op het gebied van digitale fotografie tussen nu en 2021 met zo’n vijftig procent groeit. Hoe het precies zit, kan ik niet nagaan, want het complete rapport kost ruim vierduizend dollar, en het duurt wel even voordat ik zo’n bedrag heb terugverdiend…

Ook het gammele Engels vormde een afknapper, en verder struikelde ik al in de samenvatting over onzinnige beweringen, zoals dat de prijsverlaging bij goedkopere digitale camera’s de grootste aanjager van de groei van de fotografische markt is.

Een blik in de toekomst, en in het verleden

De jaarwisseling is vanouds hoogseizoen voor koffiedikkijkers. Op sites als Photo Rumors werd de afgelopen dagen druk gespeculeerd over een opvolger/variant van de Nikon D750 die zou uitblinken bij heel weinig licht. Wat minder speculatief lijken de plaatjes van een nieuwe Fujifilm X100F die her en der zijn opgedoken. Zo’n opvolger voor de X100T ligt ook voor de hand, aangezien sensorbakker Sony schijnt te zijn gestopt met de productie van 16-megapixelsensoren.

Geschiedenis-vd-cameraVoor mensen die minstens net zozeer in oude camera’s geïnteresseerd zijn als in nieuwe, rolde onlangs de Nederlandse vertaling Geschiedenis van de camera van de ‘camera-encyclopedie’ van Todd Gustavson van de band. Als curator technologie van het George Eastman Museum is deze man een autoriteit in zijn vak. Aan die Nederlandstalige versie heb ik zelf nog een heel bescheiden bijdrage mogen leveren, door wat technische dingetjes in de vertaling na te lopen. In elk geval heeft uitgeverij Librero er een heel fraai boek van gemaakt, en voor een lijvige pil van dik 350 pagina’s zijn net geen twee tientjes een alleszins schappelijke prijs.

Samsung wint én verliest bij BesteProductAwards

BesteProduct-Award-2016-GoudDe BesteProductAwards zijn dit jaar een Samsung-gebeuren, in positieve én in negatieve zin. Aan de ene kant sleept Samsung de hoofdprijs in de wacht met de Galaxy S7, en kwam daarnaast ook nog uit de bus als het Beste Merk. Aan de andere kant leverde het fiasco met de Note 7 en z’n nogal explosieve accu Samsung ook de ‘award’ voor het slechtste product op. Geen fotografische gadgets in de top tien, als je de eervolle tweede plaats in de beste-productenranglijst voor de DJI Mavic Pro drone (en een vierde positie voor de Google Pixel) buiten beschouwing laat. In de top drie van beste merken schittert Apple door afwezigheid.

Smartphone rukt verder op op Flickr

In de aanloop naar de jaarwisseling heeft het sociale fotonetwerk Flickr weer alvast z’n traditionele jaaroverzicht gepubliceerd. Ook hier blijkt, net als op Instagram en Facebook, de smartphonecamera steeds meer terrein te winnen ten koste van de ‘losse’ camera. Bijna de helft (48%) van alle geüploade foto’s dit jaar was gemaakt met een smartphone – een jaar eerder was dat nog 39% -, en slechts een Flickr2016kwart met een spiegelreflex, terwijl dat in 2015 nog bijna 1/3 was (31%). De systeemcamera blijft vooralsnog op een verwaarloosbaar marktaandeel (3%) steken. Onder de ‘cameramerken’ is Apple veruit favoriet: de bijdrage van iPhone-varianten aan de totale ‘Photostream’ was afgelopen jaar groter dan die van Canon en Nikon samen.

Tegenvallende cameraverkoop speelt Nikon parten

In de camerabusiness is de crisis nog allerminst voorbij. Compactcamera’s verliezen marktaandeel aan de alomtegenwoordige smartphone, terwijl de spiegelreflex concurrentie ondervindt van de systeemcamera.

Nikon header_logo_01Camerafabrikant Nikon zag zich onlangs genoodzaakt om de verwachte verkoopcijfers voor komend jaar flink naar beneden bij te stellen, en dit terwijl de eerdere prognoses voor 2017 al een stuk lager lagen dan de cijfers voor het lopende jaar. Bij de spiegelreflexdivisie verwacht men zo’n 20 procent minder omzet. Als gevolg daarvan staan honderden banen bij de Imaging Products Business op de tocht. Voor de toekomst zet Nikon meer in op producten ‘met een hoge toegevoegde waarde’, wat in de praktijk zal betekenen: in het hogere prijssegment.

Bouw je eigen camera met Kano

Kano is een nieuw bedrijfje dat een soort Lego maakt, maar dan op computergebied. Naast een doe-het-zelf-laptop heeft men nu ook een zelf te bouwen digitale camera op stapel staan, waarbij het aardige is dat je ‘m niet alleen zelf in elkaar moet zetten, maar ook zelf kunt programmeren.

4K-drone in handpalmformaat

Mavic2Dronebouwer DJI lanceert de Mavic Pro: een 4K-cameradrone die opgevouwen het formaat heeft van een waterfles en compleet nog geen 750 gram weegt. Toch kan het toestelletje bijna een half uur in de lucht blijven, en de zender heeft een bereik van maximaal 7 kilometer. Je kunt ook je smartphone als controller gebruiken (Fly by Phone). Obstacle Avoidance en diverse sensoren moeten borg staan voor minderMavic1 (bijna-)botsingen, terwijl een gimbal-systeem zorgt voor een stabiel beeld. Naast 4K-video staan ook 12-megapixelfoto’s op het menu, desgewenst in DNG-raw. De DJI Mavic gaat zo’n 1200 euro kosten en wordt in de loop van oktober leverbaar.

Selfiedrone “must have gadget van het jaar”

Af en toe landt er een persbericht waarvan je denkt: hoe verzinnen ze het…? Yuneec1De ter gelegenheid van de IFA gelanceerde Yuneec Breeze is een 4K-drone die ook 13-megapixelfoto’s kan schieten. Tot zover niet zo heel bijzonder, maar het onderscheidende is dat de Breeze is geoptimaliseerd voor het maken en delen van selfies. Daar zorgen de smartphonebediening en de ingebouwde autopiloot voor. Als je wilt, kun je de Breeze zelfs zo instellen dat hij z’n eigenaar als een soort vliegend hondje volgt…

Gezien z’n formaat (24 cm Ø) en z’n prijs (net onder de 500 euro) moet je toch wel flink ijdel zijn als je zo’n apparaat puur voor de zelfportretjes on the move aanschaft.