Categorie: "Fotoboek"

Jacquie Maria Wessels: Cityscapes en Birdmen

Birdman #21. Paramaribo, Suriname 2008. © Jacquie Maria Wessels

Birdman #21. Paramaribo, Suriname 2008. © Jacquie Maria Wessels

Toegegeven: Paramaribo is niet naast de deur, maar sommige exposities zijn te leuk om niet mee te nemen. Bovendien hebben Suriname en Nederland natuurlijk een historische band, wat sommige *zelfcensuur* patriotten ook beweren. In het Surinaams Museum in Fort Zeelandia in Paramaribo is van 23 april tot en met 28 mei een dubbeltentoonstelling van de Nederlandse fotografe Jacquie Maria Wessels te zien. Voor de serie Birdmen (2006-2009) richtte zij haar camera op Surinaamse en Surinaams-Nederlandse mannen die, alle uiterlijk machovertoon ten spijt, letterlijk en figuurlijk onafscheidelijk zijn van hun zangvogeltje. Zangvogelwedstrijden zijn ook zo’n beetje de nationale volkssport in Suriname – een rage die na de onafhankelijkheid ook naar ons kikkerlandje is ‘overgewaaid’. In Cityscapes staan de typisch Surinaamse muurschilderingen centraal, vaak hyperrealistisch en niet zelden vervreemdend aandoend in hun omgeving.

De deuren van het Surinaams Museum staan op dinsdag t/m vrijdag open van 9 tot 2, en op zondag van 10 tot 2. En mocht een bezoek geen optie zijn, dan kun je nog altijd het gelijknamige fotoboek Cityscapes + Birdmen (€ 29,-) met 160 foto’s aanschaffen in de (online) boekwinkel of via de website van de fotografe.

Luchtspoor Rotterdam – Otto Snoek

Net als de metro ging het spoor in Rotterdam grotendeels ondergronds, met als laatste huzarenstukje de lightrailverbinding met Den Haag die in de plaats kwam van de oude Hofpleinlijn. Het oude Luchtspoor was al eerder gesneuveld voor de komst van nieuwe ondergrondse spoorlijnen, zoals bij station Blaak. Rotterdams stadsfotograaf in hart en nieren Otto Snoek legde de overbodig geworden spoorbruggen vast OLYMPUS DIGITAL CAMERAvoordat ze voorgoed het veld ruimden, in de jaren negentig van de vorige eeuw. Deze foto’s zijn nu in boekvorm verschenen bij Van Zoetendaal Publishers, met meer dan honderd panoramafoto’s in duotoon. De prijs van Luchtspoor Rotterdam bedraagt 27 euro en de oplage 600 exemplaren, dus als je belangstelling hebt, wacht niet te lang met de aanschaf van dit collector’s item met nostalgisch cachet.

Henri Berssenbrugge: Rotterdam een eeuw geleden

Natuurlijk deden ze niet alleen in Amsterdam een eeuw geleden aan stads- en straatfotografie (de expositie in het Stadsarchief, waarvan ook een fotoboek is verschenen). Rotterdam is minstens zo interessant, aangezien de havenstad aan het begin van de twintigste eeuw een snelle ontwikkeling doormaakte, en vervolgens tijdens en na de Tweede Wereldoorlog onherkenbaar veranderde door het Duitse bombardement en de wederopbouw.

BerssenbruggeHenri Berssenbrugge (1873-1959) runde in zijn Rotterdamse periode een fotostudio, en was buiten werktijden veel met zijn camera op straat te vinden. Omdat hij die camera vaak richtte op onderwerpen die op het punt stonden ten prooi te vallen aan de ‘vooruitgang’, bieden zijn foto’s een ongeëvenaard kijkje in het Rotterdam van het verleden, in een heel eigen stijl. Een selectie van die beelden met begeleidende tekst is nu gebundeld in Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam, gepubliceerd door Uitgeverij Diafragma. Het boek telt 120 pagina’s, is vanaf 18 november verkrijgbaar bij de uitgever of via de boekhandel en kost € 22,50.

Ferry van der Nat en Carli Hermès signeren

Nog meer signeersessies bij boekhandel MENDO in de Berenstraat in Amsterdam. Liefhebbers (m/v) van mannelijk schoonmendo_book_mr zijn aanstaande zondagmiddag 6 november welkom van 3 tot 5, wanneer Ferry van der Nat zijn in samenwerking met MENDO uitgegeven boek Mr. signeert. Onder de naam Mr. Polaroid maakte Van der Nat jarenlang polaroidfoto’s van mannen, gekleed of naakt, en daarvan zijn er in het eerder dit jaar verschenen Mr. (€ 59,50) bijna driehonderd gebundeld.

Een week later is, eveneens op zondagmiddag van 3 tot 5, Carli Hermès present, van wie onlangs het fotoboek Three decades of uncompromising photography (€ 60,-) verscheen, met zowel vrij werk als de controversiële reclamecampagnes waarmee Hermès wereldberoemd is geworden. Wie een gesigneerd exemplaar wil maar niet zelf op zondagmiddag naar MENDO kan komen, is ook welkom in de webshop.

Steve McCurry signeert bij MENDO

De Amerikaanse Magnum-fotograaf Steve McCurry – vooral wereldberoemd door zijn iconische foto van het ‘Afghaanse meisje’ – signeert McCurry_On-Readingdinsdagmiddag 1 november zijn allernieuwste boek On Reading bij de Amsterdamse boekwinkel MENDO. Dit boek, verschenen bij uitgeverij Phaidon, is van kaft tot kaft gevuld met foto’s van lezende mensen. De meesterfotograaf is van vier uur tot kwart over vijf in de boekhandel aan de Berenstraat aanwezig om dit boek of andere titels van zijn hand te signeren. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om langs te gaan, dan kun je ook een gesigneerd exemplaar bestellen in de webshop.

Vernieuwde fotoboek-app van Blurb

Voor steeds meer dingen die je vroeger op de computer deed, gebruik je tegenwoordig een tablet of zelfs je smartphone. En daar hoort ook het maken van fotoboeken bij, als het aan Blurb ligt. BlurbMobApp“Make a beautiful book on the go” is het motto waaronder Blurb z’n onlangs volledig vernieuwde mobile app presenteert, gratis verkrijgbaar voor iPad en iPhone in de Apple App Store (we hebben ‘m nog steeds niet voor Android gezien). Er is zelfs een speciaal formaat voor iPhone-foto’s bedacht: het Mini Square-boek van krap 13 centimeter in het vierkant.

Jan Stel – Manmade / no human

Jan Stel - Le Gazomètre 06. Courtesy Eduard Planting Gallery

Jan Stel – Le Gazomètre 06. Courtesy Eduard Planting Gallery

Liefhebbers van de betere urbex-fotografie die het niet voornamelijk moet hebben van kunstmatige HDR-kleurtjes, kunnen binnenkort terecht bij Eduard Planting Gallery in Amsterdam. Van 24 september tot en met 5 november is daar de tentoonstelling Manmade / no human te zien van de Nederlandse kunstfotograaf Jan Stel.

Jan Stel (1970) is autodidact. Zijn werk is al diverse malen bekroond. Manmade / no human draait om de schoonheid van het verval, om de vergane glorie van het verleden: locaties die ooit bruisden van leven en nu aan hun lot overgelaten zijn. Stel is al zo’n twintig jaar met dit project bezig.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig fotoboek. Daarvoor loopt momenteel nog een financieringsproject op Voordekunst.nl, dus wie een steentje wil bijdragen aan de realisering, is welkom! Eduard Planting Gallery aan de Eerste Bloemdwarsstraat is geopend op woensdag t/m zaterdag van één tot zes.

Gijsbert Hanekroot: David Bowie – The Seventies

Gijsbert Hanekroot, David Bowie, Hilversum 1974. Courtesy Eduard Planting Gallery

Gijsbert Hanekroot, David Bowie, Hilversum 1974. Courtesy Eduard Planting Gallery

Zonder zijn latere werk tekort te willen doen, vormden de jaren zeventig een artistiek en commercieel hoogtepunt in de creatieve loopbaan van de begin dit jaar overleden zanger David Bowie. In die periode was niet alleen de popmuziek, maar ook de popfotografie veel minder aan banden gelegd dan nu. Gijsbert Hanekroot maakte in diezelfde periode snel furore als popfotograaf, onder andere bij Muziekkrant OOR, waar hij midden jaren zeventig het stokje overdroeg aan Anton Corbijn. In die hoedanigheid legde hij Bowie op diverse manieren vast, zowel tijdens concerten (waaronder de legendarische Ziggy Stardust Tour) als in studioportretten. Onlangs verscheen Hanekroots boek David Bowie – The Seventies, en van 16 juli tot en met 27 augustus is een gelijknamige expositie te zien in Eduard Planting Gallery in Amsterdam. De galerie aan de Eerste Bloemdwarsstraat is van woensdag t/m zaterdag geopend van één tot zes.

5 redenen waarom een foto op canvas zo gaaf is

Afdrukmogelijkheden zijn volop in ontwikkeling en fototrends komen en gaan. We kunnen tegenwoordig foto’s afdrukken op aluminium, hout of plexiglas. Toch is de foto afgedrukt op canvas al jaren de populairste. Niet zo gek ook als je je bedenkt voor hoeveel verschillende doeleinden zo’n foto op canvas gebruikt kan worden. We zetten ze even voor je op een rij.

Ed van der Elsken – EYE LOVE YOU

Opgefriste heruitgave van kleurige klassieker

Over een week is het zover. Op 24 mei verschijnt de nieuwe editie van EYE LOVE YOU:EyeLoveYou het eerste fotoboek van Ed van der Elsken dat volledig uit kleurenfoto’s bestond. Voor het zover was, moest er nog heel wat gebeuren, want het origineel dateerde van bijna veertig jaar geleden en de tand des tijds had Van der Elskens dia’s niet ongemoeid gelaten. Om de dia’s in hun oorspronkelijke glorie te herstellen én te profiteren van de vooruitgang in scan- en druktechniek, zijn alle dia’s schoongemaakt, opnieuw gescand en bewerkt met een speciale techniek, ontwikkeld door het restauratieatelier van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Je kunt EYE LOVE YOU alvast bestellen voor € 39,95 bij de webshop van Het Nederlands Fotomuseum, als je niet wilt wachten tot het boek in de winkel ligt. En over het bovengenoemde restauratieproject gesproken: het Nederlands Fotomuseum zoekt nog steeds sponsors die Ed van der Elskens fotografische nalatenschap voor de ondergang willen helpen behoeden. Al vanaf 5 euro kun je een steentje bijdragen – klik voor meer informatie hier.