Categorie: "Fotoboek"

Binnenkort verschijnt nieuw fotoboek Annie Leibovitz

Annie-Leibovitz-PortraitsIn oktober verschijnt van de levende fotografische legende Annie Leibovitz het nieuwe fotoboek Portraits 2005-2016 bij uitgeverij Phaidon. Het boek bevat zowel bekende foto’s van minstens even bekende mensen, tot en met oud-president Obama in het Witte Huis aan toe, als niet eerder gepubliceerd werk. Het lijvige fotoboek telt ruim 300 pagina’s en kost 80 euro. Je kunt Portraits 2005-2016 nu alvast bestellen bij de Amsterdamse kunstboekhandel MENDO, waar je op de website ook een virtueel voorproefje doorbladeren kunt.

Amsterdam in WO II

StadinoorlogcoverMorgenavond is het weer Dodenherdenking, en vrijdag 5 mei Bevrijdingsdag. Bij uitgeverij WBOOKS is het fotoboek Stad in oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto’s verschenen, met veel materiaal uit het Amsterdams Stadsarchief en het NIOD. Omdat begin mei bij uitstek de periode is waarin de Tweede Wereldoorlog in deze contreien wordt herdacht, is het boek tot en met 16 mei verkrijgbaar voor de introductieprijs van € 29,95 (normaal € 34,95). Tot en met 14 mei is in het Stadsarchief Amsterdam ook een gelijknamige tentoonstelling te zien in de centrale hal (vrij entree).

Fotograferen – Van opname tot afdruk

Bij uitgeverij Van Duuren Media is zojuist Fotograferen – Van opname tot afdruk verschenen van fotograaf/fotografiedocent Eduard de Kam. 9789059409668Zo’n beetje alle technische aspecten van digitale fotografie komen aan bod, van camera en objectieven via belichting en scherpstelling tot bewerking, afdrukken, archivering en back-ups. De prijs bedraagt € 34,99 en het boek is behalve in de boekhandel ook verkrijgbaar via de webshop. Bij aanschaf is ook toegang tot de webversie inbegrepen, met een aantal extra’s zoals videotutorials.

Jacquie Maria Wessels: Cityscapes en Birdmen

Birdman #21. Paramaribo, Suriname 2008. © Jacquie Maria Wessels

Birdman #21. Paramaribo, Suriname 2008. © Jacquie Maria Wessels

Toegegeven: Paramaribo is niet naast de deur, maar sommige exposities zijn te leuk om niet mee te nemen. Bovendien hebben Suriname en Nederland natuurlijk een historische band, wat sommige *zelfcensuur* patriotten ook beweren. In het Surinaams Museum in Fort Zeelandia in Paramaribo is van 23 april tot en met 28 mei een dubbeltentoonstelling van de Nederlandse fotografe Jacquie Maria Wessels te zien. Voor de serie Birdmen (2006-2009) richtte zij haar camera op Surinaamse en Surinaams-Nederlandse mannen die, alle uiterlijk machovertoon ten spijt, letterlijk en figuurlijk onafscheidelijk zijn van hun zangvogeltje. Zangvogelwedstrijden zijn ook zo’n beetje de nationale volkssport in Suriname – een rage die na de onafhankelijkheid ook naar ons kikkerlandje is ‘overgewaaid’. In Cityscapes staan de typisch Surinaamse muurschilderingen centraal, vaak hyperrealistisch en niet zelden vervreemdend aandoend in hun omgeving.

De deuren van het Surinaams Museum staan op dinsdag t/m vrijdag open van 9 tot 2, en op zondag van 10 tot 2. En mocht een bezoek geen optie zijn, dan kun je nog altijd het gelijknamige fotoboek Cityscapes + Birdmen (€ 29,-) met 160 foto’s aanschaffen in de (online) boekwinkel of via de website van de fotografe.

Luchtspoor Rotterdam – Otto Snoek

Net als de metro ging het spoor in Rotterdam grotendeels ondergronds, met als laatste huzarenstukje de lightrailverbinding met Den Haag die in de plaats kwam van de oude Hofpleinlijn. Het oude Luchtspoor was al eerder gesneuveld voor de komst van nieuwe ondergrondse spoorlijnen, zoals bij station Blaak. Rotterdams stadsfotograaf in hart en nieren Otto Snoek legde de overbodig geworden spoorbruggen vast OLYMPUS DIGITAL CAMERAvoordat ze voorgoed het veld ruimden, in de jaren negentig van de vorige eeuw. Deze foto’s zijn nu in boekvorm verschenen bij Van Zoetendaal Publishers, met meer dan honderd panoramafoto’s in duotoon. De prijs van Luchtspoor Rotterdam bedraagt 27 euro en de oplage 600 exemplaren, dus als je belangstelling hebt, wacht niet te lang met de aanschaf van dit collector’s item met nostalgisch cachet.

Henri Berssenbrugge: Rotterdam een eeuw geleden

Natuurlijk deden ze niet alleen in Amsterdam een eeuw geleden aan stads- en straatfotografie (de expositie in het Stadsarchief, waarvan ook een fotoboek is verschenen). Rotterdam is minstens zo interessant, aangezien de havenstad aan het begin van de twintigste eeuw een snelle ontwikkeling doormaakte, en vervolgens tijdens en na de Tweede Wereldoorlog onherkenbaar veranderde door het Duitse bombardement en de wederopbouw.

BerssenbruggeHenri Berssenbrugge (1873-1959) runde in zijn Rotterdamse periode een fotostudio, en was buiten werktijden veel met zijn camera op straat te vinden. Omdat hij die camera vaak richtte op onderwerpen die op het punt stonden ten prooi te vallen aan de ‘vooruitgang’, bieden zijn foto’s een ongeëvenaard kijkje in het Rotterdam van het verleden, in een heel eigen stijl. Een selectie van die beelden met begeleidende tekst is nu gebundeld in Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam, gepubliceerd door Uitgeverij Diafragma. Het boek telt 120 pagina’s, is vanaf 18 november verkrijgbaar bij de uitgever of via de boekhandel en kost € 22,50.

Ferry van der Nat en Carli Hermès signeren

Nog meer signeersessies bij boekhandel MENDO in de Berenstraat in Amsterdam. Liefhebbers (m/v) van mannelijk schoonmendo_book_mr zijn aanstaande zondagmiddag 6 november welkom van 3 tot 5, wanneer Ferry van der Nat zijn in samenwerking met MENDO uitgegeven boek Mr. signeert. Onder de naam Mr. Polaroid maakte Van der Nat jarenlang polaroidfoto’s van mannen, gekleed of naakt, en daarvan zijn er in het eerder dit jaar verschenen Mr. (€ 59,50) bijna driehonderd gebundeld.

Een week later is, eveneens op zondagmiddag van 3 tot 5, Carli Hermès present, van wie onlangs het fotoboek Three decades of uncompromising photography (€ 60,-) verscheen, met zowel vrij werk als de controversiële reclamecampagnes waarmee Hermès wereldberoemd is geworden. Wie een gesigneerd exemplaar wil maar niet zelf op zondagmiddag naar MENDO kan komen, is ook welkom in de webshop.

Steve McCurry signeert bij MENDO

De Amerikaanse Magnum-fotograaf Steve McCurry – vooral wereldberoemd door zijn iconische foto van het ‘Afghaanse meisje’ – signeert McCurry_On-Readingdinsdagmiddag 1 november zijn allernieuwste boek On Reading bij de Amsterdamse boekwinkel MENDO. Dit boek, verschenen bij uitgeverij Phaidon, is van kaft tot kaft gevuld met foto’s van lezende mensen. De meesterfotograaf is van vier uur tot kwart over vijf in de boekhandel aan de Berenstraat aanwezig om dit boek of andere titels van zijn hand te signeren. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om langs te gaan, dan kun je ook een gesigneerd exemplaar bestellen in de webshop.

Vernieuwde fotoboek-app van Blurb

Voor steeds meer dingen die je vroeger op de computer deed, gebruik je tegenwoordig een tablet of zelfs je smartphone. En daar hoort ook het maken van fotoboeken bij, als het aan Blurb ligt. BlurbMobApp“Make a beautiful book on the go” is het motto waaronder Blurb z’n onlangs volledig vernieuwde mobile app presenteert, gratis verkrijgbaar voor iPad en iPhone in de Apple App Store (we hebben ‘m nog steeds niet voor Android gezien). Er is zelfs een speciaal formaat voor iPhone-foto’s bedacht: het Mini Square-boek van krap 13 centimeter in het vierkant.

Jan Stel – Manmade / no human

Jan Stel - Le Gazomètre 06. Courtesy Eduard Planting Gallery

Jan Stel – Le Gazomètre 06. Courtesy Eduard Planting Gallery

Liefhebbers van de betere urbex-fotografie die het niet voornamelijk moet hebben van kunstmatige HDR-kleurtjes, kunnen binnenkort terecht bij Eduard Planting Gallery in Amsterdam. Van 24 september tot en met 5 november is daar de tentoonstelling Manmade / no human te zien van de Nederlandse kunstfotograaf Jan Stel.

Jan Stel (1970) is autodidact. Zijn werk is al diverse malen bekroond. Manmade / no human draait om de schoonheid van het verval, om de vergane glorie van het verleden: locaties die ooit bruisden van leven en nu aan hun lot overgelaten zijn. Stel is al zo’n twintig jaar met dit project bezig.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig fotoboek. Daarvoor loopt momenteel nog een financieringsproject op Voordekunst.nl, dus wie een steentje wil bijdragen aan de realisering, is welkom! Eduard Planting Gallery aan de Eerste Bloemdwarsstraat is geopend op woensdag t/m zaterdag van één tot zes.