Categorie: "Fotowedstrijd"

Jaap Scheeren wint Somfy Photography Award 2018

Afgebeelde foto: Jaap Scheeren. Beeld: Somfy

Afgebeelde foto: Jaap Scheeren. Beeld: Somfy

De eerste editie van de Somfy Photography Award, een nieuwe fotografieprijs voor professionele fotografen, is gewonnen door Jaap Scheeren uit Amsterdam. De jury was van mening dat zijn inzending, In Memoriam, het beste het thema ‘My Space, My Place‘ verbeeldde. Behalve de Award mocht Scheeren ook een cheque van 10.000 euro in ontvangst nemen. De tweede prijs was voor Thomas Kuijpers uit Aarle-Rixtel.

Met deze prijs wil licht- en klimaatbeheersingsspecialist Somfy het belang van comfort- en welbevinden in de woon-, werk- en leefomgeving onderstrepen. De inzendingen van alle tien de genomineerde fotografen zijn nog tot en met 28 januari te bewonderen in de hal van station Utrecht Centraal.

Estelle Cruijff wint 2e editie Het Perfecte Plaatje

14925374_595769210633977_7887140922961699933_nDe tweede editie van het RTL 4-programma Het Perfecte Plaatje is gewonnen door Estelle Cruijff, die tijdens de spannende finale met een half punt verschil medefinalist Giel de Winter versloeg. Later waarschijnlijk meer hierover – in de tussentijd vind je het laatste nieuws én de winnende foto’s op de Facebookpagina van het programma. Proficiat: de winnende foto’s zien er prachtig uit!

Een tentoonstelling met de mooiste foto’s uit het programma is t/m 1 januari dagelijks te bezichtigen in Museum Hilversum.

Nog één maand inzenden voor Sony World Photography Awards

© Martin Schubert, Czech Republic. Open Competition, Street Photography, Sony World Photography Awards 2018

© Martin Schubert, Czech Republic. Open Competition, Street Photography, Sony World Photography Awards 2018

Wie nog wil meedingen naar een prijs in de 2018 Sony World Photography Awards, moet niet te lang wachten. Inzenden in de categorieën Open en Youth kan nog tot 4 januari; professionele deelnemers hebben een week langer de tijd. In maart respectievelijk april worden de winnaars bekendgemaakt.

De Sony World Photography Awards, waarvan dit de elfde editie is, zijn in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende fotowedstrijden ter wereld. Voor iedere fotograaf is wel een categorie van zijn of haar gading, deelname is gratis en de prijzenpot is als vanouds goed gevuld. Kijk op de website als je nog een gooi wilt doen naar eeuwige roem!

Zilveren Camera 2017 vrijdag van start

CZCVanaf 1 december kun je weer inzenden voor de Zilveren Camera, of Canon Zilveren Camera zoals het beestje tegenwoordig heet. Je hebt de tijd tot 3 januari, en hou rekening met de bijzonder strenge voorschriften voor beeldbewerking – geen overbodige luxe in de fotojournalistiek in een tijd dat de alternatieve feiten over elkaar heen buitelen. Naast een nieuwe prijs voor storytelling komt er deze editie ook een Paul Peters Fotoprijs voor sociaal geëngageerde fotografie, ingesteld door de SP en vernoemd naar de onlangs overleden ‘huisfotograaf’, die wordt toegekend door een aparte, onafhankelijke jury.

Vanaf 1 december inzenden voor World Press Photo 2018

Over ruim een week is het weer zover: dan kunnen beroepsfotografen weer inzenden voor World Press Photo en de bijbehorende Digital Storytelling Contest. De sluitingsdata zijn respectievelijk 9 en 4 januari. De 2018 Photo Contest kent een nieuwe categorie: Environment. Ook wordt dit jaar extra moeite gedaan om inzenders uit ondervertegenwoordigde deelnemersgroepen over de streep te trekken, met name vrouwelijke fotografen en fotografen uit Afrika en Zuid-Amerika.logo-8 Eén factor hoeft in elk geval geen barrière te zijn: meedoen is helemaal gratis. Klik hier voor meer informatie.

Ellen van Eck wint IVN fotowedstrijd

Foto: Ellen van Eck

Foto: Ellen van Eck

IVN Natuureducatie zet zich in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland voor jong én oud. Vooral bij ouderen komt dat nogal eens in de knel. De fotowedstrijd Grijs, Groen & Gelukkig voor hobbyfotografen moest daar verandering in helpen brengen. Deze leverde meer dan duizend inzendingen op, en vandaag werd Ellen van Eck met haar oer-Hollandse foto van opspattend water met op de achtergrond de vuurtoren van Marken tot winnaar uitgeroepen. Het toeval wil dat Ellen in het dagelijks leven zelf werkzaam is in de zorg. Maar ook andere inzenders krijgen hun portie eeuwige roem: met logistieke steun van HEMA komen op 40 zorglocaties foto’s op groot formaat te hangen. Zo halen bewoners die nauwelijks meer buiten komen, toch nog een vleugje natuur over de vloer.

National Geographic Junior Fotowedstrijd 2017 groot succes

Arthur Floren. Eerste prijs categorie Dier

Arthur Floren. Eerste prijs categorie Dier

De zevende editie van de National Geographic Junior Fotowedstrijd voor kinderen tussen 6 en 14 jaar was met 3000 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen een groot succes. Onlangs werden de winnaars bekendgemaakt in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. In de categorie Dier ging de eerste prijs naar Arthur Floren uit Assebroek (België). Bij Landschap won Orfeo Agreda De Ro uit het Belgische Sint-Amandsberg, bij Reizen Nils Broekhof uit Haarlem en in de categorie Raar Maar Waar Jennifer Jayne Evans Koumbatis uit Rotterdam. Anna van de Straete uit het Belgische Maldegem won de publieksprijs. Behalve een publicatie in National Geographic Junior sleepten de winnaars ook nog een Canon-spiegelreflex in de wacht om hun prille talenten verder te ontwikkelen.

InstaMeet en fotowedstrijd rond Groot Handelsgebouw

Foto: Antim Photography

Foto: Antim Photography

In Rotterdam staat weer een InstaMeet annex fotowedstrijd voor fervente Instagrammers op het programma. Datum: zaterdag 9 december; locatie: het karakteristieke Groot Handelsgebouw, vanwege zijn architectuur én het uitzicht vanaf de beroemde dakterrassen een spectaculaire fotolocatie. De vier winnaars krijgen een ereplaats op de daaropvolgende mini-expositie in het Groot Handelsgebouw zelf. Meer informatie over deze door het Groot Handelsgebouw in samenwerking met Rottergram en InstaWalk010 georganiseerde InstaMeet annex fotowedstrijd vind je hier, waar je je tevens kunt aanmelden. Het aantal plaatsen is beperkt!

Fotowedstrijd voor vrouwelijke fotografen

WomenBehindtheLens17Picfair is een beeldagentschap/ stockbureau nieuwe stijl dat eerlijke prijzen, voor aanbieders en kopers, hoog in het vaandel heeft staan. Omdat ze altijd op zoek zijn naar nieuw talent én vinden dat vrouwelijke fotografen op het professionele vlak nog steeds onderbelicht blijven, schrijft Picfair een speciale Women Behind the Lens-fotowedstrijd uit. Vrouwelijke fotografen uit alle landen, beroeps en amateur, kunnen meedoen. Er zijn diverse categorieën en je foto’s komen meteen in de Picfair-beeldbank terecht om zo ook daar het glazen plafond te helpen doorbreken. Waar je zelf je eigen prijzen kunt vaststellen – Picfair telt daar slechts 20 procent commissie bovenop – en het copyright blijft bij jou. Je kunt vanaf heden tot 26 november inzenden, en de beste foto’s worden onder andere tentoongesteld in de Guardian Media and News Gallery in Londen. Klik hier of op het plaatje voor meer informatie.

Saskia Aukema bekroond door IPFL

Winnares Saskia Aukema ontvangt haar prijs en een cheque van 1000 euro van juryvoorzitter Wim van Sinderen.

Winnares Saskia Aukema ontvangt haar prijs en een cheque van 1000 euro van juryvoorzitter Wim van Sinderen.

Zojuist maakte de jury van het International Photo Festival Leiden (IPFL) bekend wie van de twintig geselecteerde fotografen de editie 2017-18 gewonnen heeft. De keus viel unaniem op Saskia Aukema (1975), bekend van haar onlangs ook in boekvorm verschenen project Veiled, waarin ze het vertrouwen van tientallen gesluierde vrouwen wist te winnen en hen mocht portretteren.