Categorie: "Fotowedstrijd"

World Press Photo gewonnen door Burhan Ozbilici

Burhan-Ozbilici-WPP-2017

Burhan Ozbilici (Associated Press): An Assassination in Turkey, World Press Photo of the Year 2017. Mevlüt Mert Altıntaş shouts after shooting Andrey Karlov, the Russian ambassador to Turkey, at an art gallery in Ankara, Turkey.

De Turkse fotograaf Burhan Ozbilici heeft World Press Photo 2017 gewonnen met zijn beelden van de schokkende aanslag die een politieagent met extremistische sympathieën in december buiten diensttijd pleegde op de Russische ambassadeur in Ankara. Burhan Ozbilici (59) is werkzaam voor The Associated Press en gestationeerd in Istanbul. Volgens de jury was het een moeilijke keuze, maar kreeg deze foto uiteindelijk de meeste stemmen omdat hij zo explosief is en zo goed ‘de haat van onze tijd’ vertaalt. Benieuwd wat de trollen van DENK hierover te melden hebben… Ozbilici werd ook eerste in de categorie Spot News, Stories. Dit jaar kreeg World Press Photo meer dan 80.000 foto’s binnen van ruim 5000 fotografen uit 125 landen. Nederlandse fotografen vielen deze keer buiten de prijzen. Op de website kun je een overzicht van alle prijswinnaars zien.

Canon Zilveren Camera 2016 voor Cigdem Yuksel

Cigdem Yuksel: Fatme Hassan (8), uit de serie Syrian child labor. Winnaar Canon Zilveren Camera 2016

Cigdem Yuksel: Fatme Hassan (8), uit de serie Syrian child labor. Winnaar Canon Zilveren Camera 2016

De Nederlandse fotojournaliste Cigdem Yuksel (1989) heeft zojuist de Canon Zilveren Camera 2016 gewonnen. Haar serie Syrian child labor eindigde tevens als eerste in de categorie Nieuws internationaal (serie). In deze serie richtte Yuksel haar camera op misstanden in de Turkse schoenenindustrie, waarin soms heel jonge Syrische vluchtelingenkinderen worden tewerkgesteld. Ter illustratie: het meisje op deze foto uit de serie is naar verluidt acht… Een heel cynisch voorbeeld van hoe er misbruik van de vluchtelingencrisis wordt gemaakt. Terwijl Europa in het reine probeert te komen met bootladingen economische vluchtelingen uit Noord-Afrika, zijn de echte oorlogsslachtoffers gestrand achter een soort ijzeren gordijn dat mede door datzelfde Europa wordt gefinancierd. In het dagelijks leven werkt Cigdem Yuksel onder meer voor de Volkskrant.

Foto: Canon / Jip Barth

Foto: Canon / Jip Barth

De Prijs voor vernieuwende (foto)journalistiek gaat ditmaal naar Ruben Terlou, voor zijn spraakmakende multimediaproject Langs de oevers van de Yangtze.

De winnende foto’s in de diverse categorieën van de Zilveren Camera zijn vanaf heden tot en met 12 maart te zien in Museum Hilversum, en later ook elders. Hiernaast nog een foto van de trotse winnares met haar trofee tijdens de prijsuitreiking.

Foam Talent Call 2017 geopend

Jonge fotografen tussen de 18 en de 35 jaar kunnen vanaf heden weer een gooi wagen naar eeuwige FoamTalentCall2017roem via de Foam Talent Call. Uit de inzendingen worden zo’n twintig portfolio’s geselecteerd voor publicatie in het Talent Issue van Foam Magazine en een plaats op een reizende tentoonstelling, die dit jaar behalve Amsterdam ook Londen en New York aandoet. Je kunt tot 19 maart inzenden; de entry fee bedraagt 35 euro want roem heeft z’n prijs. Klik op de banner voor meer informatie.

‘Dare to be different’ thema modefotowedstrijd

Sacha Goossen (winnares Joke Veeze Award 2015): De Kinderen van Neptunus 2

Sacha Goossens (winnares Joke Veeze Award 2015): De Kinderen van Neptunus 2

Voor de derde keer kun je komend jaar meedingen naar de Joke Veeze Award voor jong modetalent (t/m 25 jaar). Voor de winnaar is een geldprijs van 3500 euro beschikbaar, toegekend door de Joke Veeze Foundation. Het thema van deze editie is ‘Dare to be different‘. Deelnemers moeten een serie van twee tot vijf modefoto’s insturen, met als de doelgroep (de lezers van) een avant-gardistisch modemagazine. Inzenden kan tot 31 maart; hier lees je meer over de voorwaarden. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het FotoFestival Naarden (20 mei t/m 18 juni), dat komend jaar ‘Right here, right now‘ als overkoepelend thema heeft. Het thema van de wedstrijdopdracht is een van de subthema’s. Tijdens het festival zullen ook de foto’s van alle genomineerden te zien zijn.

Nog drie weken inzenden voor World Press Photo

Wie nog wil meedoen aan de World Press Photo 2017 Photo Contest, heeft tot 6 januari de tijd om zich in te schrijven en tot 11 januari om in te zenden. Op 13 februari worden de winnaars bekendgemaakt. Klik op de banner voor meer informatie.

2017_PC

World Press Photo koestert bij monde van Executive Director Lars Boering grootse plannen voor het nieuwe jaar, en je bent meer dan welkom om die goede voornemens te helpen realiseren. Bijvoorbeeld door ‘vriend’ te worden, of door WPP-merchandise te kopen. Tot eind dit jaar krijg je bij aanschaf van een kalender een tweede cadeau.

Nog één maand inzenden voor SWPA 2017

© Mohamed Shaiful Azre Allias, Malaysia, Entry, Open, Motion, 2017 Sony World Photography Awards

© Mohamed Shaiful Azre Allias, Malaysia, Entry, Open, Motion, 2017 Sony World Photography Awards

Mocht je willen meedingen naar de Sony World Photography Awards (SWPA), de grootste fotowedstrijd ter wereld, dan heb je voor deze editie nog de tijd tot 5 (Open/Youth) respectievelijk 10 januari (Professional). Als je meedoet in een van de tien categorieën in de Open Competition, maak je ook kans een National Award te winnen. Inzenden kost niets, dus wie niet waagt… Uiteraard staat er een riant prijzenpakket voor de winnaars klaar, om maar te zwijgen van alle publiciteit. Op 20 april wordt de uitslag bekendgemaakt.

Welke BN’er schiet Het Perfecte Plaatje?

Het Perfecte Plaatje. Foto: William Rutten

Het Perfecte Plaatje. Foto: William Rutten

Wat hebben onder anderen Heleen van Royen, Kim Feenstra, Humberto Tan en Marco Borsato gemeen…? Het zijn allemaal gepassioneerde vrijetijdsfotografen. In het door Canon gesponsorde RTL 4-programma Het Perfecte Plaatje kruisten zij de afgelopen tijd de degens bij diverse fotografische opdrachten, en de ontknoping is nabij. Op 12 december is de finale en wordt bekend wie er met de hoofdprijs vandoor gaat: een reportage in National Geographic. Een selectie van de foto’s is van 15 tot en met 31 december te zien in Museum Hilversum, en diverse foto’s worden geveild voor het Ready2Help-netwerk van het Rode Kruis.

Update: de winnaar is inmiddels bekend – Humberto Tan, van harte gefeliciteerd en het zal ongetwijfeld een fraaie reportage worden!

World Press Photo schept ruimte voor beeldbewerking

Ook bij het gerenommeerde World Press Photo is het nodige te doen geweest over bewerkte foto’s en fotomanipulatie. Om die reden heeft de organisatie vorig jaar strengere regels voor beeldbewerking ingevoerd. Voor komend jaar slaat World Press Photo weer een iets andere koers in, door een aparte wedstrijdcategorie voor creatieve documentaire fotografie in te stellen, met vrijwel onbeperkte vrijheid op beeldbewerkingsgebied. Verder zal de Multimedia Contest voortaan Digital Storytelling Contest gaan heten, inWPP_logo-4 lijn met recente ontwikkelingen op dit vlak. Op 1 december gaat de inzendtermijn voor de editie 2017 van start.

Oekraïense winnaar publieksprijs Pride Photo Award

Polarity. © Lana Yanovska. Winnaar Publieksprijs Pride Photo Award 2016

Polarity. © Lana Yanovska. Winnaar publieksprijs Pride Photo Award 2016

De publieksprijs van de Pride Photo Award gaat dit jaar naar de serie Polariteit van de Oekraïense fotograaf Lana Yanovska. Deze serie – waarop androgyne mensen tweemaal poseren, eenmaal op een ‘mannelijke’ en eenmaal op een ‘vrouwelijke’ manier, om de kijker met diens eigen ‘gendernormen’ te confronteren – sleepte de meeste stemmen van de in totaal ruim 13.000 bezoekers aan de Oude Kerk in de wacht. Yanovska was ook al winnaar in de themacategorie van deze editie: Insiders/Outsiders. Tweede werd de Franse fotograaf Vincent Gouriou met een serie over een transgendermeisje op het Bretonse platteland. De Amerikaan Richard Renaldi behaalde de derde plaats.

Stem op je favoriete natuurfoto voor Publieksprijs WNF-Frans Lanting Photo Award

Foto: Mirte van Grinsven (9), Helmond. WNF-Frans Lanting  Photo Award.

Foto: Mirte van Grinsven (9), Helmond. WNF-Frans Lanting Photo Award.

De inzendingen voor de derde editie van de WNF-Frans Lanting Photo Award zijn weer binnen, en met een recordaantal van 11.000 inzendingen had en heeft de jury er nog een hele kluif aan om een winnaar aan te wijzen.O f liever gezegd: winnaars, want er zijn prijzen voor verschillende leeftijdscategorieën. Ook de kwaliteit zit volgens juryvoorzitter Frans Lanting nog steeds in de lift: “Er zaten foto’s bij die ik zelf wel had willen maken!” Daarnaast kent de grootse natuurfotowedstrijd van Nederland nog een Publieksprijs, en daarvoor kun je met ingang van heden je stem uitbrengen op één van de dertig genomineerde natuurfoto’s. Hier kun je alle genomineerde foto’s bekijken en vervolgens jouw favoriet aanwijzen. Wij kunnen helaas onmogelijk alle beelden laten zien, dus we zetten ter illustratie een jong natuurfototalent in het zonnetje.