Categorie: "Fotowedstrijd"

Sony World Photography Awards 2018 geopend

Out of the Blue. © Maroesjka Lavigne, 2017 Sony World Photography Awards

Out of the Blue. © Maroesjka Lavigne, 2017 Sony World Photography Awards

Je kunt weer foto’s inzenden voor de grootste fotowedstrijd ter wereld: de Sony World Photography Awards. Voor de elfde editie zijn er twee nieuwe wedstrijdcategorieën aan het segment Professional toegevoegd, namelijk ‘Creative’ en ‘Discovery’, speciaal bedoeld voor fotografen die originaliteit en verbeeldingskracht hoog in het vaandel hebben staan. Naast de gebruikelijke mooie prijzen in natura en geld (plus alle publiciteit natuurlijk) kunnen professionele fotografen ook een beurs van 7000 dollar winnen als bijdrage aan een zelf te bepalen project. Mede dankzij een soortgelijke beurs kon de maakster van bijgaande foto, Maroesjka Lavigne, een reportage over landschappen in IJsland en Namibië financieren.

Natuurlijk staan de Sony World Photography Awards 2018 ook open voor niet-professionele fotografen. Er is ook een aparte categorie voor jonge fotografen tot 19 jaar. Deelnemen kost niets en je kunt (afhankelijk van het segment waarin je meedoet) inzenden tot rond de jaarwisseling. Hier vind je alle benodigde informatie.

Twee winnaars Joke Veeze Award 2017

Ryan Oosterling (links) en Mireille Kniese (rechts) - winnaars Joke Veeze Award 2017

Ryan Oosterling (links) en Mireille Kniese (rechts) – winnaars Joke Veeze Award 2017

Op het Fotofestival Naarden, dat nog tot en met 18 juni duurt, zijn de winnaars bekendgemaakt van de derde editie van de Joke Veeze Award: een prijs voor jong modefotografietalent, vernoemd naar de in 2013 overleden oud-directeur van Akademie Vogue. Winnaars is juist, want de wedstrijd met als thema ‘Dare to be different’ leverde niet één maar twee winnaars op. Mireille Kniese (22) uit Leiden en Ryan Oosterling (23) uit Amsterdam delen de eer en de aan de award verbonden geldprijs. Volgens de jury vertolkten beide prijswinnende series ieder op hun eigen manier het best het thema en het onderliggende idee dat een moeilijke start toch tot een happy end kan leiden. Het werk van alle tien de genomineerden is nog tot en met zondag in Naarden te zien.

Urban Photo Contest gewonnen door Chris van Diemen

Chris van Diemen - New Delhi

Chris van Diemen – New Delhi

Anderhalve maand geleden schreven we over een online foto-expo annex fotowedstrijd georganiseerd door BRAND The Urban Agency. Men was op zoek naar foto’s die het complete verhaal van de stad vertellen, dus niet alleen de gebouwen, maar ook de bewoners. De oproep leverde zo’n 200 foto’s op, waarvan er 100 de eindstreep haalden. Er kan echter maar één winnaar zijn, en dat is bijgaande foto van Chris van Diemen, gemaakt in New Delhi (opklikken voor groter formaat). De sfeer is volgens de jury zó goed getroffen dat je het eten zowat kunt ruiken, en daarnaast wordt de bijna klassieke compositie geroemd. Chris wint een betaalde Urban Photo-opdracht. Rosa Stienstra eindigde op de tweede en Izo van Thiel op de derde plaats, beiden met een foto van Utrecht. Alle geselecteerde honderd foto’s zijn hier te zien.

Maarten Walraven wint fotowedstrijd Hilton Rotterdam

Foto: Maarten Walraven – eerste plaats fotowedstrijd/InstaMeet Hilton Rotterdam

Foto: Maarten Walraven – eerste plaats fotowedstrijd/InstaMeet Hilton Rotterdam

De door Hilton Rotterdam georganiseerde InstaMeet annex fotowedstrijd leverde meer dan 350 foto’s op. De uitdaging was om zowel het interieur als het exterieur van het monumentale hotel in beeld te brengen. Uiteindelijk gooide de foto van Maarten Walraven, met een doorkijkje op het stadhuis vanuit een hotelkamer, de hoogste ogen. Vermeldenswaard is dat de winnende foto niet met een spiegelreflex- of systeemcamera is gemaakt, maar met een smartphone. Maartens foto komt op groot formaat op een prominente plek in het hotel te hangen. Henri van Avezaath werd tweede met een stemmige blik op de buitenkant, en Anthony Verolme derde met een zwart-witfoto van het ketelhuis.

Belg Frederik Buyckx winnaar Sony World Photography Awards

© Frederik Buyckx, Belgium, Photographer of the Year, Professional, Landscape, 2017 Sony World Photography Awards

© Frederik Buyckx, Belgium, Photographer of the Year, Professional, Landscape, 2017 Sony World Photography Awards

Minder is meer, zullen ze bij de Sony World Photography Awards hebben gedacht toen ze de Belgische fotograaf Frederik Buyckx tot Photographer of the Year uitriepen. Buyckx’ winnende serie Whiteout bestaat niet uit vlijmscherpe plaatjes in kleuren die letterlijk van het scherm spatten, maar uit sobere winterlandschappen in gedempte grijstinten.

Online expo en wedstrijd stadsfotografie

HongKong. Foto: Frank Hanswijk

HongKong. Foto: Frank Hanswijk

Op foto’s van wereldsteden zijn vooral skylines en monumentale gebouwen te zien, maar het leven van de inwoners is minstens even interessant. Want wat blijft er van een metropool over zonder mensenmassa’s? Daarom organiseert BRAND The Urban Agency een online foto-expo annex fotowedstrijd waarin de stad én haar inwoners centraal staan. Je kunt je mooiste beelden van het stadsleven in al z’n varianten tot en met 14 mei insturen; in de week van 29 mei maakt de jury de winnende foto bekend. De ingezonden foto’s worden opgenomen in het online ‘beeldverhaal van de stad’ en de winnaar kan een betaalde opdracht op het gebied van urban fotografie tegemoetzien. Hier vind je meer informatie en kun je je foto’s uploaden.

Eerste editie Lomography Photo Awards groot succes

LPAWie zich nog mocht afvragen of analoog populair is, de eerste editie van de TEN AND ONE Annual Lomography Photo Awards leverde meteen bijna 115.000 inzendingen op uit 76 landen. Zoals de naam al laat doorschemeren, kent deze wedstrijd tien categorieën, waaronder NatureDocumentary & Travel en natuurlijk Black & White. Bij Lomography doen ze alles anders, dus elke categorie leverde tien winnaars op, die allemaal een speciaal voor hen gemaakte camera krijgen. Elf van de 110 zullen door het toeval worden aangewezen voor een week in de hoofdstad van Lomography Wenen.

Hier vind je de winnaars en hun beelden, enne: de inzendtermijn voor de editie 2017 is nu al begonnen!

InstaMeet + fotowedstrijd Hilton Rotterdam

Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen van een groot hotel? Op Goede Vrijdag 14 april krijg je de kans om rond te snuffelen in het Hilton Rotterdam, in het kader van een Rotterdamse InstaMeet. PrintHilton Rotterdam knoopt daar meteen een fotowedstrijd aan vast. Stuur minstens twee foto’s in, van zowel het interieur als de buitenkant, en plaats die uiterlijk de 21e op Instagram met de hashtags #HiltonRottergram, #HiltonRotterdam en #Rottergram. Dat laatste is een samentrekking van Rotterdam + Instagram. De winnaar komt groot op een prominente plaats in het hotel te hangen. Aanmelden kan t/m 8 april: hier vind je meer informatie.

Nationale en Open Competition winnaars SWPA 2017

© Alexander Vinogradov, Winner, Open Competition, Portraits, 2017 Sony World Photography Awards

© Alexander Vinogradov, Winner, Open Competition, Portraits, 2017 Sony World Photography Awards

De Sony World Photography Awards, met bijna een kwart miljoen inzendingen in totaal de grootste fotowedstrijd ter wereld, beleven dit jaar hun tienjarig jubileum. In de aanloop naar de finale van de editie 2017 zijn alvast de tien winnaars in de evenzovele categorieën van de Open Competition én de winnaars van de National Awards bekendgemaakt. Geen makkelijke klus, want de Open Competition leverde ditmaal ruim 105.000 inzendingen op. In de categorie Portraits ging de eer naar Alexander Vinogradov uit Rusland voor dit sobere maar o zo fraaie meisjesportret. Alle winnaars krijgen een Sony A7 II met objectief en dingen mee naar de titel Open Photographer of the Year. Wie de hoofdprijs in de wacht sleept, zal blijken op 20 april. Dan worden ook de winnaars van de Professional Competition bekendgemaakt.

Aan de National Awards deden dit jaar 66 landen mee, waaronder Nederland. Hier won Ewa Cwikla met een ontroerend portret van een oudere vrouw.

Romain Mader wint Foam Paul Huf Award 2017

Demande en marriage (Marriage proposal), from the series Ekaterina, 2012. © Romain Mader / ECAL

Demande en marriage (Marriage proposal), from the series Ekaterina, 2012. © Romain Mader / ECAL

De Foam Paul Huf Award, een prijs voor internationaal fotografietalent tot 35 jaar, gaat dit jaar naar de Zwitser Romain Mader (1988). Mader viel bij de elfde editie in de prijzen voor zijn serie Ekaterina, door de jury omschreven als “grappig, naïef, absurd en lichtvoetig”. In deze fotoserie gaat het alter ego van de fotograaf in de denkbeeldige stad Ekaterina, uitsluitend bevolkt door vrouwen en niet geheel toevallig gesitueerd in de Oekraïne, op zoek naar een bruid. Zware onderwerpen als uitbuiting, postorderbruiden,  sekstoerisme en – aan de andere kant van de streep – eenzaamheid worden op een ludieke manier in beeld gebracht, zonder te vervallen in gemakkelijke satire. Aan de Foam Paul Huf Award zijn een geldprijs van 20.000 euro en een tentoonstelling in Foam verbonden.