Categorie: "Fotoaccessoires"

LaCie lanceert DJI Copilot

Ook LaCie doet een duit in het imagetank-zakje met de Copilot, ontwikkeld in samenwerking met dronefabrikant DJI. In de door huisontwerper Neil Poulton geboetseerde spatwaterdichte en schokbestendige behuizing zit een 2 TB harde schijf. Mocht er toch wat misgaan,dji-copilot-bob dan kun je tot drie jaar na aankoop aanspraak maken op gegevensherstel. De LaCie DJI Copilot is zeker niet alleen bedoeld voor dronebezitters: er zijn allerlei aansluitingen, waaronder SD en USB, en je kunt er zelfs onderweg je telefoon mee opladen. De DJI Copilot wordt binnen enkele maanden leverbaar en gaat hier vermoedelijk ruim 350 euro kosten, inclusief één maand een volledig Adobe CC-abonnement.

Imagetank met SSD van Western Digital

wdfMP_Wireless_SSDOok met de supergrote geheugenkaarten en cloudopslagmogelijkheden van tegenwoordig heeft de aloude imagetank nog bestaansrecht. Getuige de introductie van de My Passport Wireless SSD door Western Digital. Het grootste verschil met de oudere Wireless Pro is dat het nieuwe model, zoals al blijkt uit de naam, een Solid State Drive in plaats van een harde schijf gebruikt voor de beeldopslag. Dit staat garant voor een grotere schok- en valbestendigheid. Behalve wifi is een SD-kaartsleuf present, en via USB kun je ook een losse kaartlezer aansluiten en de beelden doorsluizen naar een laptop. De Western Digital My Passport Wireless SSD komt medio februari op de markt, met capaciteiten van 250 GB tot 2 TB. De prijzen beginnen bij zo’n 250 euro.

Twee nieuwe camerastabilisatoren van DJI

DJI heeft op de elektronicabeurs CES twee nieuwe filmcamerastabilisatoren – zogenaamde gimbals – laten zien. De eerste, de Osmo Mobile 2, is speciaal bedoeld voor smartphones, en is behalve voor video ook geschikt voor onder andere panoramafoto’s en lange belichtingstijden. In vergelijking met het oorspronkelijke model is de accucapaciteit sterk toegenomen. DJI-Ronin-S-4Desondanks bedraagt de prijs (129 dollar) maar een fractie van die van het origineel. Verkrijgbaar vanaf eind deze maand.

Voor serieus gebruik is vooral de Ronin-S interessant. Deze variant is bedoeld om te worden gecombineerd met een spiegelreflex of systeemcamera, en moet zich onderscheiden door het gebruiksgemak. Ook is de Ronin-S speciaal ontworpen voor eenhandig gebruik. Er is tevens een aparte Sport-modus voor snel bewegende onderwerpen. De DJI Ronin-S moet in het tweede kwartaal leverbaar worden; de prijs moet nog worden bekendgemaakt.

Mobile Rig voor vloggers en smartphonefilmers

GorillaPod_MobileRigVloggers zoals Monica Geuze zijn de anchor(wo)men van nu. JOBY speelt daarop in met de GorillaPod Mobile Rig, op maat gemaakt voor smartphonefilmers die het wat professioneler willen aanpakken. De pootjes zorgen voor meer stabiliteit of een stevigere grip, en de zijarmpjes en de kop met accessoireschoen bieden onderdak aan bijvoorbeeld twee ledlampen plus een losse microfoon. Het geheel weegt slechts iets meer dan 350 gram. De GorillaPod Mobile Rig moet binnenkort leverbaar worden voor pakweg 100 euro.

Samsung opent met eUFS nieuwe opslagperspectieven

Samsung is helaas al enkele jaren niet meer actief als fabrikant van fotoapparatuur, maar als smartphonefabrikant gooien ze hoge ogen. Smartphones leveren foto’s en video’s in steeds hogere resoluties af, en dat vreet natuurlijk geheugen. Samsung_FlashOmdat het met microSD-kaartjes behelpen blijft, zoekt Samsung het in ingebouwde NAND-chips. De maximale opslagcapaciteit is nu opgekrikt tot een respectabele 512 GB – een halve terabyte dus. Uiteraard houden de toepassingsmogelijkheden van deze zogenaamde eUFS (embedded Universal Flash Storage) daar niet op: voor bijvoorbeeld de SSD opent dit ook nieuwe perspectieven.

Vijf nieuwe cameratassen van Case Logic

Bryker

Voor de fotograaf on the move brengt Case Logic vijf nieuwe fototassen uit in de Bryker-serie. De twee rugzakken, medium en large, zijn uitgerust met een statiefriem, zijvak voor een waterfles en compartiment voor respectievelijk een tablet of laptop. Leuk detail is dat je er ook een niet te grote drone in kwijt kunt. Daarnaast zijn er ook drie schoudertassen, waarvan de grootste twee geschikt zijn voor spiegelreflexcamera’s. En met prijzen van 25 euro voor de kleinste tas tot 100 euro voor de grootste rugzak hou je volgens Case Logic geld over voor andere camera-accessoires. Vanaf heden verkrijgbaar via de gebruikelijke leveranciers.

Moshi USB-C Multimedia Adapter

MoshiMultimediaWe hebben het al eerder aangekaart: in de nieuwste MacBook Pro-modellen (om van de overige MacBooks maar te zwijgen) kun je geen geheugenkaart meer kwijt. En ook andere randapparatuur is lastig aan te sluiten, want het is allemaal USB-C/Thunderbolt 3 wat de klok slaat. Dus voor je het weet, ben je een vermogen kwijt aan een tas vol adapters en verloopstekkers. Accessoirefabrikant Moshi biedt uitkomst met de USB-C Multimedia Adapter. Deze neemt één USB-C-poort in beslag en biedt daarvoor in ruil twee USB 3.1-aansluitingen, een 4K-compatibele HDMI-poort én een SD-geheugenkaartsleuf. De prijs van dit compacte apparaatje bedraagt 65 euro.

‘De kleinste studioflitser ter wereld’

profoto-a1-top_01… zo omschrijft studioflitserfabrikant Profoto de nieuwe A1. Met een ronde zoomkop voor een vloeiende uitlichting en een magnetisch montagesysteem voor lichtvormers, plus een ingebouwde lithium-ion-accu voor extra veel flitsen per lading en een flitsinterval van slechts 1,2 seconde op vol vermogen. Uiteraard voorzien van de bekende Profoto-functionaliteit zoals AirTTL en Air Remote voor draadloze aansturing in een set-up met meerdere flitsers. Ook een led-instellamp ontbreekt niet, en dat allemaal in een behuizing die inclusief accu slechts 560 gram weegt.

De goedkoopste studioflitser ter wereld is de Profoto A1 bepaald niet, met een prijs van zo’n 1000 euro. Binnenkort verkrijgbaar in Nikon- en Canon- en komend jaar ook in Sony-uitvoering.

Een hele dure filmscanner…

27192-ES-2-Film-Digitalizing-AdapterVoorlopig hebben we ‘m alleen bij Nikon USA gezien, dus we weten nog niet of-ie ook naar Nederland komt. Maar speciaal voor de zojuist gelanceerde Nikon D850 spiegelreflex brengt Nikon de ES-2 negatief- en diascanner uit, waarmee je snel en simpel je analoge kleinbeeldnegatieven en -dia’s kunt digitaliseren. Dat is nog eens wat anders dan een scanner voor je iPhone…

De ES-2 Film Digitizing Adapter kost in Amerika 150 dollar, maar er zit natuurlijk een addertje onder het gras: je hebt ook een D850 nodig à 3800 euro, plus een macrolens van 550-600 euro, én licht… Maar we nemen aan dat mensen die D850 niet alleen kopen om hun oude negatieven mee te scannen…

Snelle externe SSD van Samsung

T5_Alluring-Blue-DynamicOok bij mobiele opslagmedia verdringt de Solid State Drive (SSD) de traditionele harde schijf. Een SSD is compacter, lichter, steviger en niet in de laatste plaats veel sneller. Bij Samsung volgt de Portable SSD T5 de T3 op. Grootste verschil met z’n voorganger is dat de T5 nog sneller is geworden, mede dankzij USB 3.1. Dit maakt overdrachtssnelheden tot 540 MB per seconde mogelijk. Behalve een kabel met USB-C-aansluiting zit er ook een kabel met conventionele USB-plug bij. Fysiek zijn er nauwelijks verschillen met het eerdere model – het gewicht bedraagt net iets meer dan 50 gram. Vanaf heden verkrijgbaar met opslagcapaciteiten van 250 GB tot 2 TB; het goedkoopste model moet net onder de 150 euro opbrengen.