Categorie: "Fotoaccessoires"

Apple vernieuwt bijna hele productlijn

Apple heeft zowat z’n hele computerlijn vernieuwd, met nieuwe modellen iMac, nieuwe laptops en een nieuwe iPad Pro die behalve over een nog beter scherm over dezelfde cameraconfiguratie als de iPhone 7 beschikt. Er komt ook een nieuw besturingssysteem: iOS 11. Ook van het reguliere MacOS komt dit najaar een nieuwe versie uit: High Sierra. Die moet onder meer efficiënter en sneller omgaan met imac-nw-201706bestanden en mappen, en dat is geen overbodige luxe aangezien de nieuwe iMac-modellen het op een enkele uitzondering na nog steeds moeten doen met maximaal 1 TB. Wel is de andere hardware flink geüpgraded met snellere processoren, snellere aansluitingen en verbeterde (Retina-) schermen. De iMacs hebben gelukkig nog gewoon een SD-kaartsleuf, en de prijzen zijn over de hele linie een stukje gezakt. Wie echt het neusje van de zalm wil hebben, moet wachten tot eind dit jaar de extra krachtige iMac Pro verschijnt.

Profoto B1X: meer flitsen per accu en sterker instellicht

Liefhebbers van de betere studioflitser die ook mee naar buiten kan, kunnen hun hart ophalen aan de nieuwe Profoto B1X. Deze opvolger van de populaireProfoto-B1X-500-AirTTL-back_ProductImage-fa7e197768e33188b564431b900abdf4521ab46052b8ee7a803a59a346f5a7cb B1 biedt niet alleen meer accucapaciteit, maar ook een beduidend sterker instellicht (24 watt led, vergelijkbaar met 130 watt halogeen), zodat je ook bij daglicht kunt zien hoe het licht valt. De maximale lichtopbrengst bedraagt 500 wattseconde, regelbaar over 9 stops, en uit één lading haal je ruim 300 flitsen. Daarnaast beschik je over draadloze TTL-functionaliteit, korte-tijdensynchro en een ultrakorte flitsduur om bewegingen te bevriezen. Goedkoop is dit moois natuurlijk niet: voor een setje met twee flitsers plus toebehoren betaal je zo’n 3750 euro, en dat is zonder lichtvormers en statieven.

Canon brengt merchandisecollectie uit

Merchandise-final

Goed nieuws voor alle Canon-fans: ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van het EOS-systeem brengt Canon een collectie officiële merchandise op de markt, die te koop is in de webwinkel. Het assortiment reikt van T-shirts, hoody’s, baseballpetten en cameratassen tot paraplu’s – altijd handig in dit klimaat – en babyslabbetjes met Canon-afdruk. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, moeten ze bij Canon hebben gedacht… Voor de verzamelaars is ook een miniatuurmodel verkrijgbaar van de allereerste Canon ooit: de Canon Hansa uit 1936, toen het merk officieel nog Kwanon heette.

Spatwaterdichte ledverlichting van Metz

Voor filmers en voor fotografen die liever met continulicht werken brengt Metz een nieuwe ledlamp uit. De Produktfotografie und Packshot - ARTARCO Fotostudio in FürthMecalight L1000 BC beschikt over 64 leds met een maximale lichtopbrengst van 1000 lux en een traploos verstelbare kleurtemperatuur (2800-5700 Kelvin) en – vermoed ik althans – helderheid. De leeg nog geen 250 gram wegende lamp werkt op batterijen of een (Sony-)accu, en aansturing via bluetooth (iPhone/Android) behoort eveneens tot de mogelijkheden. Metz brengt meteen een spatwaterdichte versie uit: de L1000 BC X – altijd handig in dit klimaat. Beide modellen moeten volgende maand op de markt komen voor ongeveer 250 respectievelijk 300 euro.

Sony komt met snelste SD-kaart ter wereld

Sony_SF-GVolgens Sony is hun nieuwste SF-G-geheugenkaart de snelste SD-kaart ter wereld. De kaart voldoet aan de UHS-II-specificatie en is verkrijgbaar in 32, 64 of 128 GB. De maximale leessnelheid zou 300 MB per seconde bedragen, en de schrijfsnelheid ligt nauwelijks lager. Ook de betrouwbaarheid moet aan hoge eisen voldoen. Voor noodgevallen kun je gratis Image rescue software downloaden. Een bijbehorende geheugenkaartlezer, de MRW-S1, moet ervoor zorgen dat ook het overzetten van bestanden naar de computer in sneltreinvaart verloopt. De nieuwe kaarten moeten in maart op de markt komen, en de kaartlezer in april.

Camera accessoires voor de beginnende fotograaf op een rijtje

Camera accessoires voor de beginnende fotograaf op een rijtje

camera.accessoiresIs de camera krachtiger dan de pen? Al in 1911 formuleerde een bekend redacteur de volgende stelling: “Een foto zegt meer dan duizend woorden” en daar zijn wij het inderdaad helemaal mee eens. Met een goede foto kun je uitstekend een bepaalde sfeer of bepaald gevoel overbrengen van dat moment. Voor alle beginnende fotografen hebben wij hierna een lijst samengesteld met de belangrijkste benodigdheden voor de fotografiehobby.

Triggertrap gooit handdoek in ring

Slecht nieuws voor natuur- en time-lapsefotografen: binnenkort valt het doek voor Triggertrap. Triggertrap is in hoofdzaak een app die de sensoren en de functies van smartphones inzet als intelligente afstandsbediening en intervaltimer voor je camera. Zo kun je er time-lapse- en sterrenspoorfoto’s mee maken, maar ook een ‘onbemande’ camera laten ontspannen door beweging of geluid. TriggertrapHet laatste Triggertrap-project, Ada, is het bedrijfje fataal geworden: hoewel het in eerste instantie benodigde bedrag ruimschoots werd binnengehaald via Kickstarter, rezen de ontwikkelings- en productiekosten de pan uit. Triggertrap wordt dus niet langer ondersteund; zolang de voorraad strekt, kun je nog sommige accessoires bijbestellen via de webshop.

Metz M400: meer mogelijkheden in kleiner jasje

Het eerste model in de aan de vooravond van de Photokina gelanceerde nieuwe serie Metz-flitsers is nu leverbaar. De mecablitz M400 is compacter en simpeler te bedienen dan z’n voorgangers. Het richtgetal bedraagt M400_Produkt40 bij 100 ISO in de telestand van de verstelbare motorische zoomkop, en er is ook een instelbare videolamp aan boord. TTL-functionaliteit met alle toeters en bellen (o.a. tweede-gordijn- en korte-tijdensynchronisatie) ontbreekt evenmin, net als draadloze functionaliteit – behalve naar verluidt bij het Fujifilm-model, het zal eens niet ;-( Ook een USB-poort voor firmware-updates is aanwezig. De Metz mecablitz M400 kost zo’n 250 euro en is leverbaar voor diverse cameramerken.

Statief dat je bijlicht in het donker

Slik-LiteEen lumineus idee – je moet er maar op komen. De nieuwe Slik LITE statieven zijn licht van gewicht, maar het LITE in de naam slaat ditmaal niet op het gewicht maar op het ingebouwde ‘zaklampje’ – een primeur. Op zich een slimme zet, want hoe donkerder het is, des te gauwer je een statief nodig hebt, en de hele handel opzetten in het donker is geen pretje. Normaal zit het ledlampje in de middenzuil, maar het kan desgewenst ook los worden gebruikt.

Of de diverse Slik LITE-modellen ook de weg naar Nederland weten te vinden, is nog de vraag, want de importeur lijkt momenteel niet erg actief.

‘Productfotostudio’ met ledverlichting

Caruba-40-ledSoms krijg je wel eens een aanbieding in je mailbox waarvan je denkt: toch even aan de lezers doorgeven… Bij accessoirespecialist Saake-shop is deze week een Caruba Portable fotostudio met ledverlichting in de aanbieding van 99 voor 79 euro, inclusief verzendkosten. Handig aan deze opvouwbare ‘fotokubus’ voor productfotografie is dat-ie is uitgerust met led-verlichting aan de bovenkant, in plaats van – zoals bij goedkopere uitvoeringen – halogeenlampjes die nog wel eens kuren vertonen of na langdurig branden naar vis gaan stinken. Je kunt dankzij de opklapbare bovenkant en de meegeleverde diffusor ook je eigen lichtbron gebruiken. Na gebruik laat het geheel zich samenvouwen tot een makkelijk weg te bergen plat pakketje. Er worden verschillende achtergrondjes meegeleverd, die je kunt gebruiken als ‘rondhorizon’ zonder zichtbare scheiding tussen onder- en achtergrond. Mocht je aan 40 centimeter in het vierkant niet genoeg hebben, dan is de kubus ook hier en elders tegen meerprijs verkrijgbaar in grotere maten.